Welke moats zijn er?

Warren Buffett is de bekendste en rijkste belegger van de wereld. Zijn rijkdom heeft hij vergaard door zijn 5 redelijk simpele beleggingstips toe te passen en gelukkig houdt hij die niet geheim. Zijn bekendste beleggingstip is het zoeken naar aandelen met een moat. Een moat is de Engelse vertaling van de gracht dat om een kasteel ligt. Hoe breder de gracht, hoe moeilijk het is om het kasteel te betreden.

Warren Buffett is altijd opzoek naar aandelen die een brede moat hebben, zodat de core business wordt beschermd. Hoe beter het bedrijf beschermd kan worden, hoe moeilijk het voor de concurrenten wordt om het bedrijf te kopiëren. Aangezien hij belegt voor de lange termijn, is het zeer belangrijk om bedrijven te zoeken waar zijn belegging veilig is. Vanuit bedrijfstechnisch oogpunt is dit ook zeer relevant. Stel dat een bedrijf veel producten of diensten verkoopt met een hoge winstmarge, dan trekt dat al snel de aandacht van concurrenten. Indien de concurrenten het bedrijf niet kunnen kopiëren, is de winst veilig zolang er vraag is. Naar welke soorten moats moet je kijken bij het beleggen?

Lage productiekosten

Deze moat is heeft een groot concurrentievoordeel. Indien een bedrijf hetzelfde product kan maken voor een lagere prijs, zijn klanten eerder geneigd om het goedkope product te kopen. Je bent een dief van je eigen portemonnee indien je hier niet in meegaat. De Action is hier een goed voorbeeld van en zij concurreren de Blokker uit de markt.

In de praktijk is het vaak moeilijk om deze bedrijven van de troon te stoten. Wanneer zij eenmaal marktaandeel hebben veroverd, kan het bedrijf opschalen. Door grotere hoeveelheden in één keer te kopen, kunnen er voordelige prijsafspraken gemaakt worden.  Hierdoor kunnen de prijzen nog verder omlaaggaan. Hoe lager de prijs, hoe sterker de moat.

Een sterke merknaam

Hier gaat het om producten waar mensen bereid zijn om extra voor te betalen. Starbucks is hier een goed voorbeeld van. Veel mensen zijn bereid om een extra euro te betalen indien Starbucks op de beker staat. Dit is ideaal voor het bedrijf. Er zijn genoeg plekken waar een kopje koffie veel goedkoper is, maar toch kiezen veel mensen voor het duurdere alternatief. De kracht van de merknaam zorgt ervoor dat er een grotere marge op de producten gemaakt kunnen worden. Hoe groter de marge, hoe groter de winsten.

Infrastructuur

Dit wordt ook wel eens een tolbrug genoemd. Stel dat jij enige een brug bouwt naar een eiland toe en je vraagt tol voor iedereen die de brug gebruikt. Dit zijn vaak zeer winstgevende bedrijven, want er is geen alternatief. Daarnaast is er ook niemand die een brug gaat bouwen naast een bestaande brug.

Treinen zijn hier het beste voorbeeld van. In Nederland is de NS wel privaat, maar de overheid heeft alle aandelen. Hierdoor kan je niet in de NS investeren, maar in Amerika is het een ander verhaal. Daar maken ook veel mensen gebruik van de trein en er is geen enkel bedrijf dat een spoorweg gaat aanleggen naast een bestaande spoorweg. Dit maakt het financieel onaantrekkelijk, waardoor de huidige railroads geen concurrentie hebben van ander treinverkeer.

Kosten om te wisselen

Hoe langer je zaken doet met een bedrijf, hoe meer het bedrijf is geïntegreerd in je leven. Wanneer het heel moeilijk en kostbaar is om van bedrijf te wisselen, hoe meer je geneigd bent om te blijven. Apple en Microsoft spelen hier goed op in. Wanneer je bij een bedrijf werkt waar alles is geënt op Microsoft, dan zullen de nieuwe materialen ook allemaal van Microsoft zijn. Naast de investering is te veel gedoe alle werknemers te leren om met een nieuw systeem te werken.

Dit geld andersom ook. Dit is ook de reden dat veel consumenten trouw zijn aan het merk van de telefoon die ze hebben. Alle apps die zijn gedownload, betaald en zijn geïntegreerd in hun leven, zal hen ervan weerhouden om over te stappen. Ook als het alternatief beter is.

Patenten

Patenten zijn zeer sterk, want het bedrijf is dan bij de wet beschermd dat niemand anders het zomaar mag kopiëren. ASML is hier een goed voorbeeld van. Zij hebben zoveel patenten op het maken van de chips, dan niemand dat zomaar mag namaken. Dit zorgt ervoor dat ASML een monopoly heeft op de EUV-machines om chips te maken. Hierdoor zijn er geen concurrenten en ASML kan dus zelf de prijs bepalen van de machines.

Coca-Cola is ook een goed voorbeeld. Ze hebben geen patent op het recept, maar ze houden het recept wel geheim. Hierdoor kan niemand het drankje namaken. Daarnaast heeft Coca-Cola ook een sterke merknaam, waardoor de moat nog breder wordt. Dit maakt het bedrijf zeer sterk en stabiel voor beleggingen.

Netwerkeffect

Hoe meer mensen het product gebruiken, hoe waardevoller het product wordt. Social media zoals Facebook, WhatsApp en YouTube zijn hier het beste voorbeeld van. Indien iedereen op deze kanalen zit, heeft het geen zin om als individu over te stappen op een ander platform. Dit zorgt ervoor dat iedereen blijft en de nieuwe mensen zich hierbij aansluiten. Hierdoor wordt het kanaal nog waardevoller.

Op YouTube kan iedereen content plaatsen  Door de nieuwe content kijken steeds meer mensen naar YouTube  Door het aantrekken van meer mensen, valt er meer te verdienen met het maken van content voor YouTube  Doordat er meer valt te verdienen, kunnen er betere en meer content gemaakt worden voor YouTube  Dit trekt weer meer mensen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.