De echte crypto ETF

Passief beleggen middels indexbeleggen “ook wel ETF of tracker genoemd” wint nog steeds elk jaar aan populariteit. Dit is ook niet gek, want het werkt gewoon voor de lange termijn en de kosten zijn laag. Elke beginnende belegger die zich gaat verdiepen in de wereld van het beleggen, komt al snel uit bij het kopen van een ETF op bijvoorbeeld de NASDAQ, S&P500 of de AEX. De populariteit is ook terug te zien in de geldstromen. Investeerders hebben dit jaar al voor meer dan $100 miljard netto ingekocht bij de 4 grootste ETF’s. Dit bedrag staat dus los van de koersstijgingen. [1]

Wanneer dit principe werkt voor aandelen, kan indexbeleggen ook werken voor cryptocurrency. Er was alleen één probleem, er was voorheen nog geen beleggingsproduct dat de lading dekte. Je kwam dan vaak uit bij een future die maar één munt volgde en dat was meestal de Bitcoin ETF of Ethereum ETF. Dan beleg je met een omweg in één munt en dat is niet waar het indexbeleggen om gaat, namelijk het spreiden van risico’s. Op deze manier is je vermogen nog steeds niet gespreid en het is nog duurder ook. Daar is nu verandering in gekomen.

Mercury Redstone met een gespreide index-portefeuille voor crypto

Mercury Redstone is de aanbieder van deze portefeuille en werkt samen met VanEck. Technisch gezien is dit geen ETF, maar ze volgen wel bijna alle grote crypto’s in de markt. Ondanks de samenwerking met VanEck, kan deze belegging niet gekocht worden op DEGIRO. Deze portefeuille kan wel gekocht worden bij Mercury Redstone zelf. De Managing partner van dit bedrijf “Boudewijn Rooseboom” is in de loop van de tijd al verschillende keren bij RTLZ geweest om te praten over de beleggingsmogelijkheden van crypto. Bij de beleggersfair van oktober 2021 heeft hij zijn standpunt ook duidelijk gemaakt hoe hij deze markt ziet. [2] [3]

Voor wie is deze crypto belegging bedoeld?

Deze crypto portefeuille is bedoeld voor beleggers die hun portefeuille willen spreiden met crypto, maar niet precies weten waar ze moeten beginnen. Tegenwoordig hoort crypto ook steeds meer bij een gebalanceerde portefeuille. Wanneer je het economisch nieuws volgt, zullen de enorme prijsstijgingen je vast niet zijn ontgaan. Met deze belegging kan je meeliften op het succes van deze markt, zonder dat je veel van de markt af hoeft te weten.

Het is voor nieuwkomers best lastig om te bepalen welke munten ze moeten kopen en welke munten ze links moeten laten liggen. Aangezien er meer dan 1.000 verschillende soorten munten zijn, kan het overweldigend zijn indien je als nieuwkomer je probeert in te lezen in de materie. Door middel van deze aankoop, koop je gewoon in één keer de munten met de grootste marktwaarde. Op deze manier heb je altijd de belangrijkste munten in je bezit.

Welke posities heb je dan?

De index-portefeuille volgt de Digital Assets 25 Index. Dit is een door MV Index Solutions(MVIS/VanEck) opgestelde index die de prestaties van de 25 grootste en meest liquide crypto-assets weergeeft. Hieruit filtert Mercury Redstone de crypto-assets die worden verhandeld op het handelsplatform Kraken en zodoende onderdeel uitmaken van haar index-portefeuille. Ten behoeve van een optimale spreiding wordt de index-portefeuille iedere maand geherbalanceerd en gereviseerd. Dit maakt het mogelijk de nieuwste trends en ontwikkelingen nauwkeurig te volgen.

Aangezien niet alle crypto-assets uit de MVIS Digital Assets 25 Index op het handelsplatform Kraken worden verhandeld kan de portefeuille-compositie afwijken van de index. In de praktijk bezit de tracker op dit moment 17 van de 25 grootste munten en hier kan elke maand een kleine verandering in komen. De belangrijkste 3 munten die nu niet in de tracker zitten, zijn: Binance coin, Tether en Ripple. Ieder moet voor zichzelf afvragen hoe belangrijk die munten voor hem of haar zijn. Persoonlijk gezien vind ik deze munten ook niet de belangrijkste munten van de markt. Daarnaast zouden ze ook weinig impact hebben gehad op het geheel, aangezien Bitcoin en Ethereum al 45% van de tracker in bezit nemen.

De portefeuille is zo gemaakt dat één enkele munt maar maximaal 25% voor zijn rekening kan nemen. Op deze manier wordt in dit geval de Bitcoin nooit te dominant. Mercury Redstone herbalenceert elke maand zelf de portefeuille, zodat de tracker de markt altijd goed volgt. Zie hieronder de verdeling van de portefeuille op 31 oktober 2021.

Wat kan je verwachten qua rendement?

Het is al een paar keer gebeurd dat de cryptomarkt binnen één maand met meer dan 50% is gedaald en dat kan zeker nog een keer gebeuren. Tot nu toe is de markt elke keer weer hersteld en groter geworden dan voorheen. Een dip van 50% kan dus voorkomen en is niet eens gek. Aan de andere kant staat crypto er ook om bekend om zijn uitzonderlijke hoge positieve rendementen. Met andere woorden, alles is letterlijk mogelijk, maar in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Bovendien zijn de technologieën achter de munten zich steeds meer aan het bewijzen, zodat er ook echt iets concreets mee gedaan kan worden. De NFT’s zijn hier een goed voorbeeld van. Hoe beter de technologie zich bewijst en wordt geadopteerd in de markt, hoe meer de desbetreffende munten waard worden.

Een paar maanden geleden heeft El Salvador de Bitcoin zelfs erkend als wettig betaalmiddel. Dit geeft aan dat de technologie zich aan het bewijzen is en ook steeds waardevoller wordt. Indien deze trend zich doorzet, kan deze tracker een 10 bagger worden “1.000% rendement”. Steeds meer bedrijven staan positief tegenover de Bitcoin en zijn ook van plan om ze te accepteren als wettig betaalmiddel. Tesla is hier het bekendste voorbeeld van.

Houd er wel rekening mee dat de portefeuille is gespreid en de extreme groei in zeer korte tijd er wel uit is. Door de spreiding wordt het risico gedempt, maar ook de grootste groei. Ondanks de spreiding, heeft deze tracker de afgelopen 12 maanden “moment van schrijven 31 oktober 2021” een rendement van meer dan 650% behaald. Dit laat zien dat je met deze belegging op de juiste manier investeert in de cryptomarkt. Ik ken geen enkele andere tracker op aandelen die dit rendement kan evenaren.

Hoe werkt het?

Er zijn maar 4 stappen nodig om in te kunnen stappen in de gespreide index-portefeuille voor crypto.

  1. Open een account bij Mercury Redstone
  2. Open een account bij het handsplatform Kraken. Hier worden alle munten gekocht en verkocht.
  3. Je koppelt de accounts aan elkaar, zodat Mercury Redstone alle munten kunnen kopen en verkopen. De koppeling gebeurt middels een API-koppeling. Hiermee kan Mercury Redstone de portefeuille voor je beheren, zonder dat ze je wachtwoord hoeven te weten. Het grootste voordeel hiervan is dat ze alleen munten kunnen kopen en verkopen op het platform. Ze hebben met deze koppeling geen bevoegdheid om munten naar een ander account over te schrijven, of geld van de rekening af te boeken. De belegging staat dus veilig op je eigen account.
    1. Bijkomend voordeel. Mocht Mercury Redstone failliet gaan, dan kan je zelf altijd bij je cryptomunten.
  4. Stort een begin bedrag “minimaal €2.500,-“op de Kraken rekening, zodat alle munten gekocht kunnen worden.

[1] https://www.etf.com/etfanalytics/etf-fund-flows-tool

[2] https://www.youtube.com/watch?v=o3hBfUf8xKI

[3] https://mercuryredstone.com/category/media/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.