Mijn checklist voor het aankopen van een aandeel

Veel grote beleggers raden het aan om een checklist voor jezelf op te stellen voordat je overgaat tot het aankopen van een aandeel. De essentie van deze checklist is om na te gaan of een bedrijf aan bepaalde verwachtingen voldoet, zodat je niet zomaar random elk aandeel met emotie koopt. Hiermee laat jij je eigen dus niet verleiden tot het kopen van een meme stock wanneer je andere mensen snel winst ziet maken. Daarnaast kan je ook fouten die je in het verleden hebt gemaakt verwerken in je checklist, want je wil niet 2x dezelfde fout maken. Op deze manier kan je voor jezelf een selectie maken welke aandelen je wel en niet wil kopen. Aangezien er duizenden bedrijven zijn, heb je nooit genoeg tijd om elk bedrijf goed door te analyseren. Aan de hand van een checklist kan je een filter maken, zodat de meeste bedrijven afvallen die niet aan je verwachtingen voldoen.

Ben je eigen er ook bewust van dat heel veel goede bedrijven afvallen als je gaat filteren. Het gaat er niet om dat je a.d.h.v. de checklist de 100 beste beleggingen van de wereld kan vinden. Een euro kan je toch maar aan 1 aandeel besteden. Het gaat erom dat je beleggingen vindt waar je weinig risico mee loopt en toch winst kan maken.

Elke situatie in de markt is weer anders, daarom kan het zijn dat ik toch een aandeel heb gekocht die op een paar punten niet voldoen aan mijn checklist. Op deze manier dwing ik mezelf wel om extra aandacht te spenderen aan die punten, zodat ik een bewuste keuze kan maken.

Maakt het bedrijf minimaal 3 jaar achter elkaar winst

Het liefste koop ik bedrijven die al structureel winst maken. Ik heb nog nooit een bedrijf gezien dat failliet is gegaan die winst maakt. Zolang het bedrijf niet failliet gaat, is mijn belegging veilig.

Ik vind het ook moeilijk om de intrinsieke waarde van een bedrijf te berekenen indien het bedrijf geen winst maakt. Aangezien er genoeg bedrijven zijn die wel winst maken, richt ik mezelf daarop. Dit is ook één van de reden dat ik nog nooit een IPO of een SPAC heb gekocht. De gepubliceerde cijfers gaan niet altijd zover terug of er is nog geen winst gemaakt in het verleden. Hiermee bescherm ik mezelf dat ik een aandeel koop zonder toekomstperspectief.

Groeit de omzet en de winst van het bedrijf elk jaar?

Ik koop voornamelijk groeiaandelen, daarom is een toename van de omzet en de winst belangrijk. Als de winst elk jaar groeit, dan wordt het aandeel meer waard. Indien een jaar minder winst is gemaakt, kan dit makkelijk verklaard worden?

Begrijp ik het bedrijf en de markt?

Een van de belangrijkste punten is begrijpen wat je koopt. Je begrijpt alleen wat je koopt als je weet wat het bedrijf doet en op welke manier het bedrijf winst maakt. Op deze manier weet je ook wat de gevolgen zijn indien de markt verandert. Zo kan je voor jezelf nagaan of het aandeel dat je 5 jaar of langer geleden hebt gekocht nog steeds een goed aandeel is om aan te houden. Veel kennis kan je opdoen door het jaarverslag te lezen en mensen te spreken die bij het bedrijf werken.

Kunnen de schulden makkelijk betaald worden?

Elk bedrijf heeft te maken met schulden, maar niet elk bedrijf kan de schulden makkelijk afbetalen. Hoe meer schulden een bedrijf heeft t.o.v. de kaspositie, hoe moeilijk het wordt om aan al de verplichtingen te voldoen. Hoe makkelijker de schulden betaald kunnen worden, groter de kans dat het bedrijf een moeilijke periode kan overleven. Er komen altijd moeilijke periode aan en je weet nooit wanneer.

Ook hierbij geldt, ik ken geen bedrijf dat failliet is gegaan met veel geld op de bank. Op deze manier manage ik het risico op verlies.

Groeit de markt?

Het is makkelijker voor een bedrijf om te groeien als de markt ook groeit. Zolang je weet wat de markt gaat doen, kan je beter bepalen wat de omzet en de winst van het bedrijf gaat doen. Als die stijgen, is het al vaak goed.

Wat is de winstgevendheid van het bedrijf?

Wat is de koers/winst verhouding van het aandeel en klopt dat ook met de toekomstige winstverwachting? Als de koers/winst verhouding negatief is, of niet in lijn ligt met de winst groei, dan is het aandeel in mijn ogen overgewaardeerd. Je kan de groei alleen goed bepalen als je het bedrijf en de markt begrijpt.

De winstgevendheid kan ook bepaald worden a.d.h.v. de ROE. Als de schulden niet hoog zijn, is de ROE een goede graadmeter.

Voegt het bedrijf iets positiefs toe aan de mensheid?

Ik wil graag beleggen in bedrijven die positieve dingen bijdragen. Naast het feit dat ik dit ethisch verantwoordelijk vind, ben ik ook van mening dat dit soort bedrijven toekomstbestendiger zijn. Aangezien ik voor de lange termijn beleg, is dit een belangrijk punt. Dit is ook de reden dat ik mijn aandelen van Shell heb verkocht en Alfen voor in de plaats heb gekocht.

Is het bedrijf moeilijk te kopiëren?

Indien een bedrijf veel winst maakt, trekt dat veel aandacht van concurrenten. De concurrenten kunnen marktaandeel afpakken en dat is slecht voor de winst. Wanneer er producten worden gemaakt die veel op elkaar lijken, wordt er vaak geconcurreerd met de prijs. Een lagere prijs betekent weer minder winst. Dat wil je juist voorkomen.

Hoe goed kan het bedrijf zijn eigen markt beschermen? Coca-Cola heeft een geheim recept dat niemand kan namaken en ASML heeft veel patenten en unieke kennis waardoor niemand de EUV-chipmachines kan namaken. Hoe moeilijker het bedrijf te kopiëren is, hoe veiliger de belegging is. Dit kan uitgewerkt worden met het 5 krachten model van Porter.

Wie kopen/verkopen aandelen van het bedrijf?

Eigen werknemers mogen niet zomaar aandelen kopen of verkopen zonder iets te zeggen. Werknemers weten namelijk meer van het bedrijf af dan een gemiddelde belegger, daarom moeten zij laten registreren voordat ze een aandeel kopen of verkopen. Het zegt heel veel als eigen werknemers massaal aandelen kopen van het bedrijf waarbij zij werken. De enige reden dat een eigen werknemer dit doet, is als die vertrouwen heeft in de toekomst van het bedrijf. Indien het management en de eigenaren ook aandelen inkopen, is dat helemaal een sterk teken.

De grootste beleggers van de wereld hebben ook een registratieplicht. Ik kijk ook vaak wat de grootste beleggers kopen of verkopen. Als ik een aandeel interessant vindt en ik zie dat de grootste beleggers dat aandeel juist verkopen, dan is dat een teken om extra onderzoek te doen.

Wat doen de concurrenten?

Wanneer je een bedrijf goed gaat onderzoeken, onderzoek je ook automatisch de markt. Op deze manier kom je al snel concurrenten tegen die zich op dezelfde markt begeven. Zo kan het voorkomen dat de concurrent een beter bedrijf heeft.

Zodoende ben ik tijdens het analyseren van Fastned het bedrijf Alfen tegengekomen. Mede doordat Alfen al wel winst maakt en ook een stijging van de winst laat zien, ben ik toch voor dit bedrijf gegaan.  

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.