Welke 4 aandelen kopen de grootste beleggers nu?

De grootste beleggers van de wereld zoals Warren Buffett, Howard Marks, Michael Burry, Charlie Munger en Bill Gates hebben zoveel kapitaal dat ze moeten aangeven welke aandelen ze precies kopen. Op deze manier is er een bepaalde controle zodat zij de markt niet kunnen manipuleren “zoals bij crypto vaak wel het geval is”. Indien zij een aandeel de hemel in prijzen, maar ondertussen alles verkopen, dan vallen zij meteen door de mand. Al deze aan- en verkopen worden daarom netjes gedocumenteerd, zodat iedereen kan zien welke bewegingen er precies zijn bij de grootste beleggers. Aangezien de grootste beleggers ter wereld gedegen onderzoek doen naar een aandeel voordat zij het kopen, is het interessant om deze bewegingen in de gaten te houden. Hier kan elke belegger zijn voordeel mee doen. Hetgeen wat ik het interessantste vind, is welke aandelen de grootste beleggers de afgelopen 6 maanden hebben gekocht. Zo kan je zien waar de grootste beleggers kansen zien, terwijl de markt zich op een all time high bevindt. [1]

#1 Alibaba Group Holding

Alibaba met het ticketsymbool BABA staat ondanks alle Chinese overheidsregulatie gewoon op de eerste plek. Alibaba kan het beste worden vergeleken met Amazon en Facebook in één voor de Aziatische markt. Bijna alle belanghebbenden in Alibaba hebben het belang in het bedrijf ook vergroot. Dit is merkwaardig te noemen, omdat China de grootste tech bedrijven flink aan het reguleren is. China heeft laten zien dat ze niet bang zijn om drastische maatregelen door te voeren en dit maakt het risico extra groot. Mede hierdoor is de koers de afgelopen 12 maanden met meer dan 45% gedaald. Als je nu zou instappen, dan is je rendement op BABA beter dan dat van de grootste beleggers.

Natuurlijk heeft het bedrijf ook heel veel potentie. Ten eerste is de Chinese economie booming en Alibaba profiteert daar maximaal van. De nettowinst groeide afgelopen 5 jaar gemiddeld met meer dan 30% en het bedrijf is nog niet uitgegroeid.

Daarnaast heeft het bedrijf een koers/winst verhouding van onder de 20. Hoe lager dit getal, hoe beter. Als je dit gaat vergelijken met andere beleggingen, dan is dit zeer goed te noemen:

  • S&P500 K/W 37,9
  • Facebook K/W 23,5
  • Amazon K/W 57,3
  • Microsoft K/W 36,6

#2 Facebook

Facebook komt vaak negatief in het nieuws, desondanks staat Facebook wel op de tweede plek. Het maatschappelijk belang dat Facebook dient is groot en vrijwel iedereen met internetverbinding is bekend bij Facebook “ook als je niet op social media zit”. Door alle gegevens van alle gebruikers op te slaan, heeft het bedrijf zeer veel data die zij weer verkopen. Tegenwoordig is data meer waard dan olie, vandaar dat techbedrijven tegenwoordig de grootste bedrijven van de wereld zijn. Aangezien het leven steeds meer online plaats vindt, zullen tech bedrijven door blijven groeien.

Het is voor consumenten ook extreem moeilijk om buiten het zicht te blijven van Facebook, vandaar dat het bedrijf zoveel gegevens heeft van iedereen. Wanneer iedereen op Facebook, Instagram en WhatsApp zit, ben je ook genoodzaakt om op dat medium te blijven zitten. Hoe meer mensen hier een account op hebben, hoe sterker het medium wordt. Het heeft ook geen zin om naar een ander social media-account over te stappen waar bijna niemand is. Indien er een nieuwe speler op de markt komt, heeft Facebook de middelen om het bedrijf over te kopen. Kortom, Facebook is een zeer krachtig bedrijf en volgens de grootste beleggers een zeer goede belegging.

#3 Amazon

Niemand in het westen kan tegenwoordig nog om Amazon heen. Bij elk land dat Amazon betreedt, domineren zij na enkele jaren de markt. Dit gaat dus wat beloven boor bol.com en Coolblue.

De nettowinst van Amazon groeit ook aan één stuk door. In 2016 bedroeg de nettowinst nog $2,3 miljard en de afgelopen 12 maanden was dat al gegroeid naar $29,4 miljard. Met deze groeicijfers kan ik goed begrijpen dat de grootste beleggers dit aandeel nauwlettend in de gaten houden. Ondanks dat er veel commotie is over de werkomstandigheden van de werknemers, maakt het bedrijf extreem veel winst.

Amazon is nog steeds niet uitgegroeid. Er zijn nog steeds landen waar Amazon naartoe kan gaan. Daarnaast vindt er ook nog een groei plaats op internetverkopen en hier profiteert Amazon weer van. Bovendien begeeft Amazon zich ook steeds meer op andere markten, zodat het bedrijf zich ook daar kan ontwikkelen. Denk aan een videostreamingsdienst, slimme speaker, e-reader en cloud computing. Cloud computing kan in de toekomst de belangrijkste markt worden voor Amazon, aangezien alles naar de cloud gaat tegenwoordig. Net zoals bij Facebook geldt, wie data in handen heeft, heeft goud in handen. Met de extreem diepe zakken, is geld geen probleem meer voor het aanboren van nieuwe markten en het vergaren van data.

#4 Netflix

Ook dit bedrijf is weer een technologiebedrijf, dus tech zit nog steeds in de lift. De super beleggers denken dat Netflix nog lang niet is uitgegroeid, anders zou dit bedrijf niet in de lijst staan.

Wanneer je naar de nettowinst kijkt van Netflix, begrijp je waarom veel beleggers dit bedrijf in de gaten houden. In 2016 bedroeg de nettowinst nog $186 miljoen en de afgelopen 12 maanden is dat gestegen naar $4.391 miljoen. Dat is 2.260% in 5 jaar.

Netflix krijgt elk jaar meer klanten en ook de prijzen zijn ze langzaam aan het verhogen, dus de inkomsten gaan alleen maar toenemen. Het gevaar met Netflix is de opkomst van meerdere streamingsdiensten. Amazon, Disney, HBO en Videoland bevinden zich allemaal in dezelfde markt en ik ken niemand die op alle diensten een abonnement heeft. De kans is aanwezig dat klanten overstappen indien er betere content komt op de andere kanalen. Daarnaast kijk ik een serie zelden 2x achter elkaar. Indien de nieuwste series tegenvallen, kan ik mij voorstellen dat mensen eerder overstappen naar de concurrent.

Ondertussen heeft Netflix meer dan 200 miljoen betalende klanten, dus je mag je ook wel afvragen hoeveel klanten er nog bij kunnen komen. Het is wel duidelijk dat de grootste groei er ondertussen wel uit is.  [2]


[1] https://dataroma.com/m/g/portfolio_b.php?q=h&o=c

[2] https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/wereldwijd-betalen-nu-meer-dan-200-miljoen-mensen-om-netflix-te-kijken~b550b7d4/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.