ROE Rendement op eigen vermogen

De ROE “return on equity” ratio is een van de lievelingsratio’s van Warren Buffett. Deze ratio geeft aan hoe winstgevend een bedrijf is. Hoe winstgevender een bedrijf is, hoe interessanter het is om in te beleggen. In het Nederlands heet de ROE, rendement op het eigen vermogen. Ondanks dat dit ratio redelijk veel zegt, zitten er een paar blinde vlekken in. Gebruik de ROE daarom alleen als een aanvulling op bijvoorbeeld de koers/winst verhouding en de schuldposities met de Quick ratio en Current ratio.

ROE berekenen

Het berekenen van de ROE is zeer makkelijk. Wanneer de winst van een jaar wordt gedeeld door het eigen vermogen *100%, heb je de ROE al te pakken. Houd er wel rekening mee dat dit een momentopname is. Kijk daarom altijd naar meerdere jaren, zodat je kan zien hoe de ROE zich beweegt.

Wat betekent de ROE

De ROE geeft aan hoe winstgevend een bedrijf is. Met een ROE van 20% maakt een bedrijf €20 winst op elke €100,- eigen vermogen. Doorgaans geldt hoe groter de ROE is, hoe beter.

Stel dat een bedrijf €2 miljoen winst heeft gemaakt in een jaar en het bedrijf heeft een eigen vermogen van €10 miljoen. Dat wordt de ROE €2 miljoen/€10 miljoen * 100% = 20%.

Meestal wordt een ROE van 15% of hoger als goed beschouwt, maar het is lastig om alle bedrijven over één kam te scheren. Kijk daarom eerst wat doorgaans als goed of slecht wordt beschouwd in de sector waarin je wil beleggen, voordat je te snel conclusies trekt. Het is wel een goede indicatie om dezelfde soorten bedrijven met elkaar te vergelijken zoals Apple met Microsoft, of Coca-Cola met Pepsi.

Indien een bedrijf jaar na jaar een hogere ROE heeft, geeft dat aan dat het bedrijf steeds meer winst maakt op het eigen vermogen. Door hierop te letten tijdens het zoeken naar een interessante belegging, filter je alle bedrijven eruit die niet structureel winst maken. Het is doorgaans een groot risico om geld te verdienen met bedrijven die verlies maken, daarom worden deze bedrijven vaak vermeden. Aangezien Warren Buffett altijd opzoek is naar de bedrijven die zijn geld het beste kan laten renderen, hecht hij veel waarde aan de ROE.

De ROE is dus heel handig om de intrinsieke waarde van een aandeel te bepalen. Dit is het makkelijkste bij waarde aandelen, omdat je hier minder rekening hoeft te houden met de groei. De groei is vaak moeilijk te schatten.

Blinde vlek bij ROE

Een hoge ROE is niet per definitie heel erg goed. Voor het inschatten van het risico, moet er ook gekeken worden naar de opbouw van het eigen vermogen. Op de balans wordt het eigen vermogen bepaald door: Alle bezittingen – alle kortlopende schulden – langlopende schulden.

Dit betekent dat het eigen vermogen heel laag kan zijn wanneer er veel schulden worden opgebouwd. Hoe meer schulden een bedrijf heeft, hoe meer risico je loopt als belegger. Wanneer de schulden elk jaar harder groeien dan de bezittingen, daalt het eigen vermogen. Als de winst hetzelfde blijft, zal dit betekenen dat de ROE stijgt. Dit geeft een zeer vertekend beeld van de realiteit, want het gaat dan juist slechter met het bedrijf.

Dit is de reden dat het zo belangrijk is om naar de schuldposities van de afgelopen jaren te kijken. Wanneer de schulden afnemen en de ROE stijgt, zegt dat veel meer. Als aanvulling kan je ook naar de koers/winst verhouding kijken. Hierin worden de kosten van de schulden wel meegenomen.

ROE bij groeibedrijven

De ROE is ook niet geschikt voor startups en beginnende groeibedrijven. Deze bedrijven maken meestal geen of amper winst en het eigen vermogen is dan vaak ook negatief of laag. Je hebt niks aan de ROE indien het bedrijf geen winst maakt. Dit betekent niet dat alle startups of beginnende groeibedrijven slechte beleggingen zijn.

Facebook had in het begin een slechte koers/winst verhouding en een slechte ROE, omdat het bedrijf amper winst maakte. Het voordeel van Facebook “en de meeste technologiebedrijven”, is de schaalbaarheid. Het kost Facebook relatief weinig extra geld indien het klantenbestand met 20% groeit. Wanneer het break-even point is bereikt, wordt de extra omzet bijna hetzelfde als winst. Alle kosten zijn inmiddels al betaald.

Beleg daarom alleen in bedrijven die je begrijpt, zodat je weet hoe je de ratio’s kan interpreteren. Dit is niet voor niks één van de 5 beleggingstips van Warren Buffett.  

Ratio’s vinden

Zelf beleg ik bij DEGIRO, zodat ik bij elke bedrijf de ratio’s snel en makkelijk kan bekijken om een eerste indruk te krijgen. Wanneer je dieper in de cijfers en de ratio’s wil duiken, kan je naar https://seekingalpha.com/ of https://www.macrotrends.net/ gaan.  

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.