De energieopslag business van Tesla groei ook gigantisch

Wanneer je aan Tesla denkt, dan denk je meteen aan de elektrische auto’s. Tesla is groter dan alleen de auto-industrie. Elon Musk staat erom bekend dat hij met meerdere succes projecten tegelijk bezig is en verder vooruitdenkt dan de meeste mensen in de gaten hebben. Het is wel bekend dat Elon Musk ook bezig is met ruimtereizen met het bedrijf SpaceX, maar niet dat hij zich ook richt op de energiemarkt. Ondertussen is Tesla al meer dan 6 jaar bezig om zich te richten op energieopslag. Deze markt is een zeer logische stap voor Tesla om groot in te worden. Ze hebben al veel kennis van de productie van accu’s en het opslaan van energie. Door de overname van SolarCity bevindt Tesla zich ook in de sector van zonne-energie. De grootste uitdaging van de toekomst van groene energie, is het opslaan van de energie tijdens een overcapaciteit, zodat die energie gebruikt kan worden tijdens een ondercapaciteit.

De kennis die Tesla heeft opgedaan tijdens het ontwikkelen van de accu’s voor Tesla sluit precies aan bij deze markt. Dit in combinatie met de overname van SolarCity, is Tesla nu al in staat om “zonnige” gebieden compleet te kunnen voorzien van groene stroom. Zelfs als de zon een dag niet schijnt.

Trends in de energiemarkt volgens Elon Musk

De markt voor het opslaan van grote hoeveelheden groene energie in accu’s begint nu een beetje volwassen te worden en het gaat ook steeds relevanter worden. Volgens Elon Musk zijn er een paar trends zichtbaar die dit duidelijk laten zien. Dit zijn meteen de redenen waarom Tesla zich op deze markt richt.

  1. Als al het vervoer elektrisch moet gaan rijden, moet er 2x zoveel elektriciteit opgewekt worden als nu.
  2. Als alle huizen ook nog elektrisch verwarmd moet worden, moet er 3x zoveel elektriciteit opgewekt worden als nu.
  3. Alle elektriciteit moet in 2050 groen worden opgewekt. De opwekking van groene elektriciteit komt vrijwel nooit overeen met het benodigde gebruik.
  4. Deze marktgrote van energieopslag was in 2020 $3,1 miljard, maar groeit in 2027 tot $15 miljard. Dat is een marktgroei van meer dan 25% per jaar.
  5. De prijs van Lithium ion baterijen zijn afgelopen 10 jaar met meet dan 90% gedaald.
  6. Uiteindelijk kan deze markt groter worden dan de markt van de auto-industrie.

Tesla’s zonne-energie centrale op eiland Kauai

Een van de eerste grote energie opdrachten voor Tesla was een zonneveld aanbrengen op het eiland Kauai van Hawaii. Dit zonovergoten eiland heeft geen pijplijn voor gas, of een rails om kolen te laten aanvoeren. Een gedeelte van het eiland was al overgestapt op zonne-energie, maar ’s nachts was de energievoorziening vooral gericht op diesel. Met de schommelingen van de dieselprijs van soms meer dan 40% was het voor de inwoners van Kauai moeilijk om vooral de energierekening in te schatten.

Tesla heeft een zijn accu’s aangesloten op het zonneveld, zodat de accu’s de inwoners van het eiland kunnen verzien van elektriciteit tijdens de nacht. Op deze manier is het eiland niet meer afhankelijk van fossiele energie. Het eiland heeft de zonnepanelen niet gekocht, maar afgesproken dat zij $0,139 per KWh betalen voor de aankomende 20 jaar. De voordelen van dit project:

  • Stabiele energieprijs
  • Besparing van meer dan 4 miljoen liter diesel per jaar
  • Goedkopere energie
  • De energie is 100% groen [1]

Andere grote energieprojecten

Op het eiland Ta’u van het Amerikaanse eiland Samoa heeft Tesla een soortgelijk project gerealiseerd. Ook dit eiland was afhankelijk van de diesel. De extra uitdaging was hierbij dat het eiland getroffen kan worden door een orkaan, dus alles moest aan strenge eisen voldoen. Desondanks heeft Tesla hier wel een zonneveld met de powerpacker accu’s geïnstalleerd, zodat ook dit eiland 100% is overgestapt op groene energie.

De energieopslagcapaciteit kan het eiland voor 3 dagen van energie voorzien indien de zon niet schijnt en de accu’s volledig zijn opgeladen. De kans op een stroomuitval is zeer klein te noemen voor dit eiland. Door de realisatie van dit project, scheelt dat Ta’u meer dan 410.000 liter diesel per jaar.  [2]

Daarnaast heeft Tesla dezelfde soort projecten opgezet in Puerto Rico, Australië, Californië en Texas. Allemaal met het idee om altijd betrouwbaar, goedkoper en groener toegang te hebben tot energie. Bij sommige van deze gebieden hebben de energiecentrales het lastiger tijdens extreme weeromstandigheden, zoals afgelopen winter in Texas. De powerpackers van Tesla kunnen de betrouwbaarheid van het energienet vergroten en tegelijk groene energie opslaan. [3]

Toekomst van energieopslag

Tesla heeft inmiddels bewezen dat zij in staat zijn om kleine eilanden en gebieden te kunnen voorzien van groene stroom. Ook als de zon niet schijnt. Deze powerpackers kunnen ook worden aangesloten op windparken, zodat ze niet alleen in zonnige gebieden optimaal werken.

Daarnaast zijn er meerdere bedrijven bezig met het opslaan van energie. Er is een kans aanwezig dat accu’s het uiteindelijk gaat afleggen tegen de ontwikkeling van een nieuwe start-up.

Waterstof maakt ook een grote ontwikkeling door en ziet er ook veelbelovend uit. Voor het opslaan van waterstof heb je minder materialen nodig vergeleken met de powerpack accu’s van Tesla. Er zit immers niet oneindig veel lithium en kobalt in de aarde om accu’s te maken om de energie voor heel de wereld in op te slaan. Hier zijn nog een paar obstakels die overwonnen moeten worden voordat het nog groter uitgerold kan worden.  

Ben je overtuigd dat Tesla nog verder kan groeien? Dan kan je via DEGIRO hier aandelen van kopen. Dit is mijn favoriete, omdat het overzichtelijk en goedkoop is.


[1] https://www.theverge.com/2017/3/8/14854858/tesla-solar-hawaii-kauai-kiuc-powerpack-battery-generator

[2] https://www.nationalgeographic.com/science/article/tau-american-samoa-solar-power-microgrid-tesla-solarcity

[3] https://www.motortrend.com/news/tesla-battery-storage-facility-texas/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.