Wanneer verkoop je een aandeel?

De buy and hold strategie is zeer populair onder beleggers. Warren Buffett zegt zelfs: “My favourite holding period is forever.” Hij heeft zelfs 5 beleggingstips geschreven waarin hij uitlegt waarop je moet letten voordat je een aandeel koopt. Wanneer je die goed opvolgt hoef je naar de aankoop weinig energie meer te steken in de aandelen, aangezien de aandelen toch niet worden verkocht. Indien je naar alle acties kijkt van Warren Buffett, zie je dat ook hij soms zijn aandelen verkoopt. Bij sommige verkopen mag je best wat vraagtekens zetten. Zo had hij 5% van Disney in handen en werd alles in 1995 verkocht. Een deel van zijn Apple aandelen heeft hij ook verkocht, waar hij later zijn verontschuldigingen voor heeft aangeboden. Dit laat zien dat niemand een glazen bol heeft, maar wat is het juiste moment om een aandeel te verkopen? Hier zijn er verschillende redenen voor.

Het past niet meer in de beleggingsstrategie

Wanneer je een aandeel wil verkopen, moet je in eerste instantie weten waarom je een aandeel hebt gekocht. Mensen die groeiaandelen kopen, beleggen anders dan mensen die waarde aandelen kopen. Zo kan een groeiaandeel na verloop van tijd zijn uitgegroeid en dan past het bedrijf niet meer in je beleggingsstrategie.

Stel dat je 30 jaar geleden McDonald’s wilde kopen. Dan kon je onderzoeken waar McDonald’s zat in de wereld en hoe snel ze waren gegroeid. Zo kwam je al snel tot de conclusie dat ze voornamelijk nog in Amerika zaten en dat de wereld groter is dan alleen Amerika. Op basis hiervan zou je een schatting kunnen maken naar hoeveel landen ze nog konden uitbreiden. Indien de winstmarges in elk land nagenoeg hetzelfde zouden blijven, kan je een groei- en winstverwachting maken voor de aankomende 10 of 20 jaar.

Op basis hiervan zou je een doel voor jezelf kunnen maken wanneer het aandeel moet worden verkocht. Bijvoorbeeld indien de omzet van McDonald’s minder hard dan 10% per jaar groeit. Wanneer de groei eruit is, is de grootste winst ook gemaakt. Het aandeel is dan geen groeiaandeel meer. Door de aandelen te verkopen, heb je weer meer geld om nieuwe groeiaandelen te kopen.

Schrijf voor jezelf op waarom je een aandeel hebt gekocht en beschrijf de toekomst van het bedrijf voor de aankomende 10 of 20 jaar. Wanneer jouw opgeschreven toekomstplannen van het bedrijf niet meer overeenkomen met de werkelijkheid, is het tijd het aandeel opnieuw te beoordelen of te verkopen.

Het kan ook zijn dat jouw beleggingsstrategie verandert. Stel dat je steeds meer waarde hecht aan duurzaam beleggen, dan ga je automatisch terug naar de tekentafel. Zo zal je sneller Shell verkopen om daarvoor bijvoorbeeld te belegging in waterstof of een indextracker in global clean energy.

Weet wat je koopt

Beleg in je circle of competence. Dit is één van de vijf belangrijkste beleggingstips van Warren Buffett en komt altijd overal in terug. Wanneer je weet wat je koopt, weet je ook wat je moet doen als de prijs fluctueert in de markt. De prijzen van aandelen kunnen makkelijk meer dan 40% veranderen binnen een jaar, zelfs van stabiele bedrijven. Wanneer je verstand hebt van een markt en van een bedrijf, kan je de intrinsieke waarde van een aandeel berekenen.

Wanneer een aandeel zakt in prijs, kan dit 2 dingen betekenen:

  1. Het bedrijf presteert steeds slechter
  2. Het bedrijf is misprijst in de markt en biedt juist een extra koopkans

Door goed onderzoek te doen naar een aandeel, kan je onderscheid maken tussen deze 2 mogelijkheden. Stel dat een aandeel daalt van €100,- naar €80,- en je koopt het aandeel. Wat ga je doen als het aandeel verder zakt naar €60,- of lager? Gooi je dan een muntje op om te bepalen of je het gaat houden of verkopen? Dat is geen goede beleggingstechniek. Zorg ervoor dat je begrijpt waarom een aandeel stijgt of daalt, zodat je weet wat je moet doen.

Verandering van de economie

De wereld verandert, dus de bedrijven moeten ook veranderen om belangrijk te blijven. Dat is niet voor elk bedrijf weggelegd. Toen Warren Buffett the Washington post kocht in 1970 zag de wereld van de media er totaal anders uit dan anno 2021. De relevantie van een bedrijf kan na verloop van tijd afnemen. Wanneer de relevantie van een bedrijf afneemt, kunnen de argumenten om het aandeel te verkopen juist toenemen. Blijf in de gaten houden of het bedrijf nog dezelfde sterkte heeft als toen het aandeel werd gekocht. Wanneer dit niet meer overeenkomt, is het tijd om een aandeel te verkopen.

Opportunity costs

Opportunity costs is een belangrijk onderdeel waar je rekening mee moet houding. Er zijn duizenden beleggingsproducten die je kan kopen, maar je kan ze niet allemaal kopen. Tijdens het onderzoek doen naar bedrijven, kunnen er betere beleggingsproducten op je pad komen. Stel dat je met een indextracker op de AEX 8% per jaar verdient en je komt een beleggingsproduct tegen dat 14% per jaar rendement kan opleveren. Dan is de keuze makkelijk gemaakt. Je verkoopt de indextracker, omdat er een beter alternatief is.

Dit werkt ook omgedraaid. Stel dat je extra geld tot je beschikking hebt en je bent opzoek naar mogelijkheden om dit geld te beleggen. Dan kan je voor jezelf de overweging maken om extra aandelen van de indextracker te kopen of het aandeel. In meer dan 90% van de gevallen ben je er beter bij gebaad om gewoon voor de indextracker te kiezen.

Ik heb bijvoorbeeld mijn aandelen van Shell verkocht en daarvoor Alfen aangekocht. In mijn beleggingsvisie wordt olie steeds minder relevant in de wereld en zullen de inkomsten afnemen de aankomende 20 jaar. Daarentegen wordt de opslag en het goed transporteren van groene energie wel steeds relevanter. Aangezien ik verwacht dat de winsten van Alfen in de toekomst hoger zullen zijn dan die van Shell, heb ik gewisseld.

Tijdens de verkoop van Shell zijn alle hierboven besproken onderwerpen samengekomen:

  • Het past niet meer in mijn beleggingsstrategie, omdat ik groeiaandelen koop en duurzaam wil beleggen
  • Ik beleg in mijn circel of competence door te beleggen in de “duurzame” energiemarkt/ energietransitie
  • De economie verandert van een grijze energie naar groene energie
  • De toekomstige winst per aandeel liggen naar mijn idee hoger bij Alfen dan bij Shell

Alle aandelen koop ik bij mijn favoriete broker DEGIRO, omdat ik daar alle financiële gegevens en informatie makkelijk kan vinden.  

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.