Intrinsieke waarde berekenen

Het bepalen van de waarde van een aandeel is één van de belangrijkste onderdelen van het beleggen. Zolang je weet wat de waarde van een aandeel is, kan je beleggen niet vergelijken met gokken. Hoe beter je de waarde van een aandeel kan bepalen, hoe beter je kan bepalen of het aandeel goedkoop of juist te duur is. Iedereen wil natuurlijk een ondergewaardeerd aandeel vinden, maar hoe bepaal je precies de waarde van een aandeel?

Misconceptie over de waarde van een aandeel

Een aandeel is niet hetzelfde als een loterijticket. De mensen die dit wel denken, kunnen zich behoorlijk in de vingers snijden. Indien je een aandeel koopt met het idee dat iemand het later voor een hogere prijs toch wel wil overkopen, kan die zeer bedrogen uitkomen. Een goed voorbeeld was tijdens de dot.com bubbel. Toen werden veel techbedrijven verkocht zonder dat ze winst maakten. Sommige bedrijven hadden ook geen duidelijk plan hoe ze in de toekomst geld konden verdienen. De beleggers realiseerde dit na een tijdje en de aandelen kelderden.

Ditzelfde principe zie je ook terug bij veel cryptocurrency. De waarde van een munt stijgt binnen een jaar met meer dan 1.000% en steeds meer mensen willen veel geld verdienen met crypto. Ze stappen in, maar weten niet precies wat ze kopen. Ik ken ook niet veel mensen die duidelijk kunnen uitleggen waarom een bepaalde munt zoveel waard is. Ik ken wel veel mensen met cryptomunten. Denk hier maar eens over na.

Wanneer je de waarde van een aandeel kan berekenen, koop je niet snel een aandeel dat niks waard blijkt te zijn. Vandaar dat het zo belangrijk is om te weten wat je precies koopt.

Waarde van een aandeel berekenen

Er zijn veel manieren om de intrinsieke waarde van een aandeel te bepalen. Wanneer er meerdere manieren zijn, wil ik altijd eerst weten hoe Warren Buffett de waarde van een aandeel berekent. Hij gebruikt hiervoor de discounted cash-flow methode, vandaar dat ik hier de meeste waarde aan hecht.

Als je een obligatie koopt, dan kan je aan de coupon zien hoeveel rente je per jaar ontvangt. Aan de obligatie zelf kan je zien hoeveel je daar voor moet betalen. Bij het beleggen in aandelen gaat dit iets anders. Je kan wel zien hoeveel je moet betalen voor het aandeel, maar je kan niet zien hoeveel rente je daarmee verdient in de toekomst. Dit is aan de belegger zelf om dat uit te rekenen. Wanneer je een goede berekening maakt van de toekomstige winsten van een bedrijf, kan je zelf bepalen of de huidige koers je een goed of slecht rendement oplevert. Hoe beter de berekening, hoe zekerder de investering is.

Wat is de discounted cash-flow?

Aan de hand van de discounted cash-flow, kan je berekenen wat de toekomstige winsten van een bedrijf nu waard zijn. Hoe meer winst een bedrijf in de toekomst kan maken, hoe meer het aandeel waard is.

Hierbij moet je wel rekening houden dat €1.000,- nu meer waard is dan €1.000,- in 2030, mede door inflatie en andere investeringsmogelijkheden. Indien je nu €1.000,- zou hebben, kan je daar ook een indextracker op de S&P500 voor kopen en 8% rente per jaar mee verdienen. Deze toekomstige winsten loop je mis indien de €1.000,- pas over 10 jaar vrijkomt. Door een discount ratio van 10% tot 15% in te bouwen, kan je berekenen hoeveel €1.000,- winst in de toekomst waard is in de tegenwoordige tijd.

Toepassing discounted cash-flow

Wanneer je een aandeel koopt, koop je en deel van het bedrijf. Hierbij heb je automatisch ook recht op een deel van de winst. Stel dat je 0,1% van een bedrijf in handen hebt, dan heb je ook recht op 0,1% van de toekomstige winsten. Op deze manier kan je berekenen hoeveel winst van het bedrijf voor jou zijn bestemd als je de aandelen zou kopen.  

Op papier is het heel makkelijk om de toekomstige winsten van een bedrijf te bepalen, maar in de praktijk is het zeer lastig. Aangezien je naar de toekomst kijkt, moet je veel aannames maken. Deze aannames kunnen zeer uiteenlopen indien je de berekening maakt voor een periode van 10 jaar. De impact is groot als je bepaalt dat een bedrijf 20% groeit per jaar i.p.v. 10%. Hierom is het belangrijk om een margin of safety aan te houden, zodat je ruimte hebt om een misberekening te maken. Als je ziet dat een bedrijf 40% onder zijn intrinsieke waarde wordt verhandeld, dan heb je een ondergewaardeerd aandeel gevonden. Hierbij heb je genoeg ruimte voor een inschattingsfout.

Om de toekomstige winsten van een bedrijf te bepalen, kan je onder andere rekening houden met het volgende;

  1. In welk tempo zal de omzet groeien de aankomende 10 jaar?
  2. Hoe groot is de totale markt?
  3. Blijft de markt relevant de aankomende 10 jaar?
  4. Blijven de winstmarges hetzelfde in de toekomst?
  5. Hoeveel geld is er nodig om winst te blijven maken?
  6. Hoe sterk zijn de concurrenten?

Richt je eigen op de juiste vragen

Peter Lynch heeft alle aandelen verdeeld in 6 categorieën. Wees jezelf ervan bewust waar een bepaald aandeel zich in bevindt, voordat je de berekening gaat maken. De verschillen tussen bijvoorbeeld een groeiaandeel en een waarde aandeel zijn groot, dus zorg dat je op de juiste vragen focust.

ASML heeft bijvoorbeeld een monopoly in de groeiende EUV markt. Hier is het belangrijk om te kijken hoe snel en lang de markt groeit en naar de toetreding van concurrenten in de markt.

Shell is een waarde aandeel en bevindt zich in de markt van olie. De wereld is grote plannen aan het maken om van de olie af te komen. Hierbij is belangrijker om te kijken hoe lang er nog vraag is naar olie. Daarnaast moet je kijken op welke manier Shell in de toekomst relevant kan blijven. Bedrijven van waarde aandelen zijn vaak dividend aandelen. Wanneer deze bedrijven 100% van de winst uitkeren als dividend, weet je zeker dat ze geen investeringen maken voor de toekomst om relevant te blijven.  

Volkswagen is een cyclisch aandeel dat veel auto’s verkoopt als het goed gaat met de economie en minder auto’s verkoopt als het slecht gaat met de economie. Hierbij is het belangrijk om te bepalen of de economie naar een hoogconjunctuur of naar een laagconjunctuur gaat.

Nadelen discounted cash-flow

De vele aannames die je moet maken zijn de grootste nadelen. Het is heel moeilijk om te bepalen hoeveel procent een markt per jaar groeit en wanneer de groei gaat afnemen. Zo kan er veel gebeuren in de toekomst waar je nu nog geen kijk op hebt. Zo hebben streamingsdiensten de hele markt voor t.v. kijken op zijn kop gezet. Dit had niemand in 2011 kunnen voorspellen.

De discount ratio is ook een aanname die je moet maken. Door een hoog percentage te pakken, heb je automatisch een grotere margin of safety. Hierdoor kan je goede investeringen over het hoofd zien.

Om jezelf hiertegen te beschermen, is het belangrijk om aandelen te kopen van bedrijven waar je verstand van hebt. Stel dat je bij ASML werkt, kan je de toekomstige groei veel beter inschatten van de chipmarkt, dan die van de oliemarkt. Blijf dus in jouw circle of competence. Dit is niet voor niks 1 van de 5 beleggingstips van Warren Buffett.

Zelf beleggen

Wil je zelf ook aandelen kopen, dan kan je dit doen bij mijn favoriete broker DEGIRO.  

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.