Hoe ga je om met economische voorspellingen?

Als je naar RTLZ kijkt, zie je dat er elke dag voorspellingen worden gedaan over macro economische factoren. Als je naar deze voorspellingen luistert, kan je daar best zenuwachtig van worden. Vaak gaat het over slecht nieuws voor de lange termijn. Je wil natuurlijk niet instappen als het slechter gaat met de economie. Wanneer het goed gaat met de economie, wil je ook niet instappen op het hoogste punt. Er is natuurlijk altijd een kans dat de beurs gaat dalen na een all time high. De economen hadden je ook nog gewaarschuwd dat er slecht nieuws aan zat te komen. Hoe moet je nu omgaan met al die economische voorspellingen?

Een paar weken geleden kwam ik een interview tegen van Peter Lynch dat hij gaf in 1994 en hij sprak over dit onderwerp. Ondanks dat dit interview 27 jaar geleden plaatsvond, is het nog steeds relevant. De problemen die hij toen besprak, zijn nu ook nog steeds relevant. Hij gaat er op de volgende manier mee om.

Er is altijd iets om je zorgen over te maken

Ik kijk al meer dan 15 jaar naar RTLZ en er is altijd wel iets om je zorgen over te maken. Wanneer het ene onderwerp is opgelost, staat het volgende onderwerp alweer klaar. Ik heb nog nooit een uitzending gezien waarin openlijk werd gezegd dat alle problemen weggepoetst waren en je zorgeloos kon gaan beleggen. Ondertussen is de markt de afgelopen 15 jaar wel enorm gegroeid. Hoe veel waarde moet je dan hechten aan het nieuws?

Inflatie

Momenteel wordt er veel gepraat over een stijgende inflatie, omdat er veel geld is bijgedrukt. Beleggen tijdens een stijgende inflatie is moeilijker, omdat je geld minder waard wordt. Sommige mensen spreken zelfs over hyperinflatie, omdat er te veel geld wordt bijgedrukt in hun perceptie.

Dit onderwerp wordt elk jaar uitvoerig besproken en ik ben het al vaak tegengekomen. In 2009 was er zelfs spraken van een deflatie en dat zou slecht zijn voor de economie. Nu stijgt de inflatie boven de 2% en dat zou ook weer slecht zijn voor de economie, omdat iedereen zijn geld in waarde vermindert.

Wanneer je naar de jaren 80 kijkt, was er zelf een inflatie van meer dan 10%. Uiteindelijke waren de jaren 80 een goed decennium om te beleggen. Wie toen was ingestapt met een indextracker op de S&P500, zou nu een rendement van 3.215% hebben gehad. Achteraf gezien was 2009 “het jaar van een dreigende deflatie” een van de beste jaren om te starten met beleggen. Wie toen een indextracker op de S&P500 had genomen, had nu 480% winst gehad. Dit is zeer goed te noemen.

Stijgende olieprijs

De olieprijs schommelt in het grootste geval tussen de $15,- per vat en $50,- per vat. Hier zitten natuurlijk altijd uitschieters tussen. Wanneer de olie stijgt tot meer dan $100,- per vat, is er stress dat al het geld naar de olie gaat. Dan blijft er minder geld over voor de rest van de economie, zodat er een recessie kan komen. Wanneer de prijs onder de $20,- per vat dreigt te komen, is er stress dat er minder investeringen gedaan worden in olievelden en dat is weer slecht voor de werkgelegenheid. Daarnaast groeit ook weer de kans op deflatie en dat staat de economische groei weer in de weg. [1] [2]

Ook hier worden er altijd zorgen gemaakt over de macro economische factoren. Uiteindelijk blijkt het dat de beurzen door kunnen blijven groeien bij een hoge olieprijs en een lage olieprijs.

Andere economische factoren

Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden van economische factoren die vaak terugkomen, maar het komt elke keer op hetzelfde neer. De impact van het nieuws geeft vaak maar een tijdelijke beperkte reactie op de beurs. Uiteindelijk groeit de aandelenbeurs elke keer constant door.

Maak je eigen niet druk;

  • Indien de president van de VS democratisch of republikeins is.
  • Soms is Rusland de grootste bedreiging en dan is het weer China.
  • M1 geld hoeveelheid groeit te hard of te langzaam
  • De staatsschuld stijgt te hard, of wordt te snel afgelost
  • Michael Burry al zijn aandelen verkoopt

Als een bedrijf zeer goed inspeelt op een bepaalde behoefte, dan is er veel vraag naar. De consument kijkt dan niet naar de macro economische factoren van het nieuws voordat die overgaat tot aankoop.

De bedrijven die 10.000% of meer in waarde stijgen, doen hier gemiddeld meer dan 20 jaar over. In die tijd heeft het bedrijf te maken met alle mogelijke economische factoren die er maar zijn. In de tussentijd groeit het bedrijf alleen maar door. Beleg dus in relevante bedrijven en je hoeft je weinig zorgen te maken. Warren Buffett heeft 5 beleggingstips voordat hij pas overgaat tot een aankoop. Hier hecht ik persoonlijk veel meer waarde aan, dan aan het economisch sentiment van de dag.


[1] https://www.businessinsider.nl/deze-grafiek-laat-de-roerige-150-jarige-geschiedenis-van-de-olieprijs-zien/

[2] https://www.businessinsider.nl/6-gevolgen-van-de-lage-olieprijs-518953/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.