Beleggen in dividend aandelen

Wanneer je gaat beleggen, zijn er veel strategieën die je kan volgen om je portfolio te laten groeien. Eén hele bekende strategie is het beleggen in dividend aandelen. Wanneer bedrijven dividend uitkeren, verdienen de aandeelhouders geld. Met dat geld kunnen de beleggers weer nieuwe dividend aandelen kopen, zodat het dividend elk keer stijgt. Door het rente-op-rente effect goed toe te passen, stijgt het dividend elk jaar steeds harder. Als je dit lang genoeg volhoudt, is er zelfs een moment dat het uitgekeerde dividend hoger is dan je uitgaven. Op dat moment kan je leven van een passief inkomen, zonder dat je aandelen hoeft te verkopen en hoeft te werken.

Dit einddoel klinkt voor veel mensen zeer aantrekkelijk, maar ze weten niet hoe ze de eerste stap moeten zetten. Vandaar deze beschrijving. Houd er wel rekening mee dat leven van dividend is bedoeld voor mensen met een zeer lange adem. Dit is bijna niet te realiseren binnen 15 jaar. Wanneer je als doel hebt om bijvoorbeeld €100,- extra per maand te verdienen, dan is het einddoel natuurlijk makkelijker. Vandaar kan je altijd verder uitbouwen.

Waarom keren bedrijven dividend uit?

Alle bedrijven op de beurs hebben het doel om winst te maken en de meeste bedrijven lukt dit ook. Het bedrijf kan verschillende keuzes maken wat die met de winst gaat doen. Wanneer een bedrijf nog jong is, of nog verder wil groeien, wordt “bijna” alle winst in het bedrijf gehouden. Met dit geld kunnen zij nieuwe producten of diensten ontwikkelen, zodat ze in de toekomst nog meer winst kunnen maken. Bedrijven die vrijwel alle winst gebruiken om door te groeien worden ook wel groeiaandelen genoemd. Denk bijvoorbeeld aan Tesla of aan Amazon. Zij keren geen dividend uit, omdat al het geld gebruikt wordt om het bedrijf verder te ontwikkelen. Indien je wil gaan beleggen in dividend aandelen, moet je deze groeiaandelen dus vermijden. Ondanks dat dit wel goede beleggingen waren, passen deze bedrijven niet in deze strategie.

Er zijn ook veel bedrijven die niet meer hard groeien. Zij hebben hierdoor vaak ook minder geld nodig om door te groeien. Hierdoor blijft er meer geld over waar het bedrijf geen directe bestemming voor heeft. In dit geval wordt het geld uitgekeerd aan aandeelhouders in de vorm van dividend. De bedrijven die veel dividend uitbetalen zijn daarom vaak ook oudere bedrijven. Oudere aandelen die veel dividend uitbetalen worden ook waarde aandelen genoemd. Je kan hierbij denken aan bedrijven zoals Shell, nutsbedrijven, banken, verzekeraars en Coca-Cola.

Belangrijke ratio’s voor dividend

Om een goed portfolio samen te stellen met de juiste dividendaandelen, is het belangrijk om te weten waar je naar moet kijken. Hoe beter de ratio’s van de bedrijven zijn, hoe groter de winsten kunnen zijn. Houd er wel rekening mee dat ratio’s niet alles zeggen, anders waren boekhouders de rijkste mensen op aarde. Het geeft wel goede indruk wat je precies koopt.

1.    Dividendrendement

Het dividendrendement wordt ook wel dividend yield genoemd. Met deze ratio kan je het rendement van de belegging berekenen. Als een aandeel €100,- waard is op de beurs en er wordt elk jaar €7,- dividend uitbetaald, dan is het dividendrendement €7,- / €100,- *100% = 7%.

Hoe hoger het rendement, hoe meer dividend de belegger krijgt. Het is te kort door de bocht om alleen maar naar het dividendrendement te kijken van het aandeel. Het zegt zeker niet alles. Pas bijvoorbeeld op als het dividendrendement boven de 7% uitkomt. Dit lijkt in eerste instantie super lucratief, maar in de praktijk is er dan vaak iets aan de hand. Als het aandeel in korte tijd hard daalt en het management heeft zich nog niet uitgesproken over het dividend, dan kan het dividendrendement tot boven de 10% uitkomen. Als je dan instapt, is de kans groot dat het management het dividend naar beneden bijstelt, omdat de verkopen enorm zijn teruggelopen.

Dit gebeurde bijvoorbeeld aan het begin van de coronacrisis bij Shell. Shell had zijn dividend vanaf de tweede wereldoorlog niet meer verlaagd en betaalde €1,60 per aandeel per jaar. In het begin van de coronacrisis zakte het aandeel van Shell tot €10,-. Alle tekenen stonden op rood dat er wel iets moest gaan gebeuren met het dividend. Het dividend zakte uiteindelijk ook naar €0,56 per aandeel per jaar. Dat kwam toen dus weer neer op een gezond dividendrendement van €0,56 / €10,- * 100% = 5,6%.

2.    Koers/winst verhouding

De koers/winst verhouding is een van de meest gebruikte en makkelijkste ratio’s om een aandeel te analyseren. Dividendaandelen staan bekend om hun hoge winsten t.o.v. de koers. Wanneer de koers van een aandeel op €100,- staat en er wordt per aandeel €12,50 winst gemaakt, dan komt dat uit op het volgende. €100,- / €12,50 = 8. Hierbij geldt, hoe lager dit getal, hoe beter.

Let er wel op de koerst/winst verhouding een momentopname is. Daarom moet je ook kijken wat deze verhouding in het verleden was en wat het in de toekomst gaat worden. Zo krijg je een goed beeld of de winst goed in verhouding blijft met de koers.  

3.    Dividend pay-out ratio

Bij dit ratio wordt er gekeken hoeveel procent van de winst wordt uitgekeerd in de vorm van dividend. Dividend/winst * 100% = dividend pay-out ratio. De vuistregel is dat deze ratio niet boven de 60% uit mag komen. Stel dat een bedrijf 60% van de winst uitkeert, dan heeft het nog genoeg geld over om de eigen kas aan te vullen voor slechte tijden en voor het ontwikkelen van nieuwe producten.

Het kan ook zijn dat er meer dividend wordt uitgekeerd dan dat er winst wordt gemaakt. Tijdens een crisis kan dit voorkomen, omdat de inkomsten dan snel teruglopen. Dit was bijvoorbeeld het geval bij Shell in 2020. In dat jaar maakte Shell geen winst, desondanks werd er wel dividend uitbetaald om de aandeelhouders tevreden te houden.

Je moet goed opletten als deze ratio boven de 100% uitkomt, want dan wordt er meer dividend uitgekeerd dan dat er winst wordt gemaakt. Indien je hier geen verandering in ziet komen, weet je dat je een zinkend schip koopt.

4.    Winst groei

Het bedrijf dat je koopt, moet in de toekomst ook winst kunnen maken. Het liefste wil je dat het bedrijf elk jaar iets meer winst maakt dan het vorige jaar. Als het bedrijf standaard 60% van de winst uitkeert als dividend en de winst stijgt elk jaar, dan ontvang je als aandeelhouder elk jaar meer dividend. Als je ziet dat de nettowinst al 5 jaar op rij met meer dan 5% toeneemt, dan beweegt het bedrijf de juiste kant op. Het is dan aan jou om te bepalen of het bedrijf de stijging van de winst door kan zetten.

Je dividendinkomsten kunnen dus op 2 manieren groeien. Enerzijds doordat het bedrijf steeds meer winst maakt en dus meer dividend kan uitbetalen. Anderzijds doordat er met het dividend ook weer dividendaandelen kan kopen. Dit wordt ook wel dividend grow investment genoemd. Deze strategie zit dus tussen het kopen van groeiaandelen en waarde aandelen in. Voor de mensen die naar de lange termijn kijken, kan dit een goede strategie zijn.

Dividend aristocraten

Wanneer een bedrijf zijn dividend 25 jaar op rij heeft verhoogd, wordt dit aandeel een dividend aristocraat genoemd. Dividend beleggers zijn hier dol op, want dit geeft aan dat deze bedrijven ondanks alle marktomstandigheden de aandeelhouders niet teleur hebben gesteld. Voor de conservatieve beleggers die minder risico willen lopen, is dit ideaal. Er zijn indextrackers die zich richten op deze bedrijven. Indien je niet veel tijd of zin hebt om door alle aandelen heen te spitten, kan je deze tracker kopen. Wanneer je geen voorstander bent van een indextracker, kan je dit lijstje ook gebruiken als startpunt om een geschikt dividend aandeel te zoeken om in te beleggen.

Nadelen van de dividend aristocraten

Banken zie je voorlopig niet terug bij de dividend aristocraten, omdat zij tijdens de coronacrisis geen dividend mochten uitkeren van de overheid. Hierdoor konden zij het dividend dus niet verhogen en vielen zij uit het lijstje van de dividend aristocraten. Indextrackers op dividend aristocraten hebben deze bedrijven dus moeten verkopen, omdat die niet meer aan de eisen voldeden.

Dit wil niet zeggen dat banken slechte investeringen zijn. Wanneer zoiets gebeurt, biedt dit juist goede koopkansen. De indextrackers moeten deze aandelen juiste verkopen, waardoor de koers daalt. Dit staat geheel los van de toekomstige winsten. Wanneer je opzoek bent naar goede koopjes, let dan goed op de bedrijven die even een slecht jaar hadden.

Wanneer een bedrijf zijn dividend met €0,01 per jaar verhoogt, wordt dat ook als een verhoging gezien. Op deze manier zouden er dividendaristocraten kunnen zijn die een dividendrendement hebben van minder dan 1%. Het doel van dividendbeleggen is juist om zo veel mogelijk dividend te ontvangen.

Dividend aandelen kopen

Persoonlijk koop ik al mijn aandelen bij DEGIRO. Zij hebben alle ratio’s en financiële gegevens van elk aandeel al voor je uitgewerkt, zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.