Waarde aandelen

Veel beleggers willen graag beleggen in waarde aandelen en ik geef ze geen ongelijk. Als je de juiste waarde aandelen koopt, is het meer dan lucratief. Deze aandelen betalen vaak een standaard dividend uit, waarmee je een passief inkomen voor jezelf kan krijgen. Wanneer je het dividend herbelegt, kan je door rente-op-rente dit inkomen steeds harder laten groeien. Warren Buffett, een van de rijkste mensen van de wereld, is de beroemdste belegger in waarde aandelen. Hij is het beste bewijs dat beleggen in waarde aandelen werkt. Zelfs als je rendementen minder hoog zijn dan dat van hem. Wat wordt er precies bedoelt met een waarde aandeel?

Kenmerken waarde aandelen

Ondanks dat er geen harde definitie van is van een waarde aandeel, wordt er het volgende mee bedoeld. Waarde aandelen zijn aandelen van bedrijven die minder dan 20% per jaar groeien. Sommige waarde aandelen krimpen zelfs elk jaar. Het feit dat het bedrijf niet hard groeit, wil niet zeggen dat het een slechte investering is. Een constante kleine groei van 20 aaneengesloten jaren geeft veel meer zekerheid dan een nieuw bedrijf dat via een IPO naar de beurs gaat.

Het tegenovergestelde van een waarde aandeel, wordt dan ook heel toepasselijk een groeiaandeel genoemd. De verschillen tussen een groeiaandeel en een waarde aandeel is dan ook groot te noemen. Waarop je moet letten bij het aankopen van een waarde aandeel is daarom ook anders dan bij het kopen van een groeiaandeel. Deze 2 punten zijn niet de enige specificaties waarop een aandeel te classificeren is. Peter Lynch heeft alle aandelen in 6 categorieën verdeeld, zodat je een duidelijker beeld krijgt waarop je moet letten bij elke soort aandeel.

Dividend is een heel belangrijk punt voor waarde aandelen. De winst wordt niet meer gebruikt om flink te groeien, omdat het bedrijf al “bijna” is uitgegroeid. Dat is de reden dat er meer dividend uitbetaald kan worden vergeleken met ander bedrijven. Veel beleggers zijn hier gek op, omdat ze op deze manier passieve inkomsten kunnen genereren. Wanneer je passieve inkomsten hoger zijn dan je maandelijkse uitgaven, kan je er letterlijk van leven zonder dat je hoeft te werken. Wanneer een bedrijf het dividend structureel 25 keer jaar na jaar blijft verhogen, dan kan het aandeel worden geclassificeerd als een dividend aristocraat.

Waarde beleggers

De mensen die waarde aandelen kopen, zijn waarde beleggers. Een goede waarde belegger onderscheid zich door op de juiste momenten aandelen te kopen wanneer de prijs lager is dan de waarde van het bedrijf.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is zeker wel mogelijk. Iemand die graag kleding shopt koopt waarschijnlijk ook liever dezelfde kleding als alles in de sale is. De kleding blijft hetzelfde en toch is de prijs na verloop van tijd anders. Ditzelfde principe geldt ook voor aandelen. De prijs van een aandeel schommelt elke beursdag. Indien je naar het koersverloop van een aandeel van een heel jaar kijkt, dan zit hier vaak meer dan 40% verschil in. Dit terwijl het bedrijf vaak nog hetzelfde aantal werknemers heeft en dezelfde klanten. Deze grote verschillen komt, omdat beleggers vaak te emotioneel reageren op nieuws, waardoor de koers harder schommelt dan noodzakelijk. Waarde beleggers kopen het aandeel wanneer die met korting gekocht kan worden. Dit kan zeer winstgevend zijn voor de belegger. Het gaat erom dat je ondergewaardeerde aandelen koopt, zodat je winsten groter zijn.

Intrinsieke waarde bepalen

De enige manier om te weten dat je een koopje scoort, is door eerst uit te rekenen wat een aandeel waard is. Dat kan je doen aan de hand van de intrinsieke waarde. Indien de koers lager is dan intrinsieke waarde, dan heb je een koopje te pakken. Let er wel op dat tijdens het bepalen van de intrinsieke waarde, er veel schattingen bij komen kijken. Je moet namelijk gaan bepalen wat het bedrijf in de toekomst gaat doen, omdat de verdiensten in de toekomst liggen. Dit is de reden dat je een goede veiligheidsmarge moet aanhouden, zodat je ook winst maakt als sommige verwachtingen niet helemaal uitkomen.  

Om even een makkelijk voorbeeld te geven dat je veilig kan schatten. Wanneer je iemand over straat ziet lopen kan je snel zien of die persoon overgewicht heeft of niet, zonder dat je zijn gewicht weet. Dit principe kan je ook toepassen op bedrijven.

Hoe bepaal je de intrinsieke waarde

Je kan naar de prijs/boekwaarde kijken. Hierin wordt vermeld wat de waarde van het bedrijf volgens de boeken is, vergelen met de beurswaarde. Als de boekwaarde lager is dan de beurswaarde, dan zit je veiliger. Houd er wel rekening mee dat de waarde die in de boeken staat niet altijd overeen hoeven te komen met de werkelijkheid. Stel dat de Efteling failliet gaat en de attracties moeten verkocht worden. Hoe groot is de kans dat de python of de vogelrock worden verkocht voor dezelfde prijs als dat in de boeken staat. De kans is heel klein dat een ander park deze attracties willen overkopen. Indien er geen koper is, zit je met materialen waar je niks mee kan. Waan jezelf dus niet meteen rijk indien de koers lager is, dan de boekwaarde.

De koers/winst verhouding wordt zeer vaak gebruikt om de waarde van een aandeel te bepalen. Indien je €100,- voor een aandeel betaalt, dan wil je dat je investering over een jaar minimaal €107,- waard is. Stel dat het bedrijf in dit geval €7,- winst per jaar maakt per aandeel, dan is de koers/winst verhouding €100/€7 = 14,3. Hoe groter de winst, hoe lager dit getal. Waarde beleggers zijn op zoek naar bedrijven met een zo’n laag mogelijke koers/winst verhouding, zodat er veel geld overblijft voor het bedrijf om te groeien of om dividend uit te betalen.

Kijk ook naar de toekomstige en de verleden koers/winst verhouding. Het is te kort door de bocht om alleen naar de huidige K/W verhouding te kijken, want het is een momentopnamen. Je wil ook graag weten wat de K/W verhouding was in het verleden en wat het gaat worden in de toekomst. Op deze manier kan je bekijken of het bedrijf in het verdelen consequent winst heeft weten te maken. Als je ziet dat de winsten jaar na jaar stijgen dan is het bedrijf goed bezig. Voor de toekomstige verwachting moet je zelf bepalen hoe groot de kans is dat ze dit kunnen blijven waarmaken. Het lezen van de markt en het onderzoeken van de concurrenten is hierbij heel belangrijk.

 Vertoon geen kudde gedrag

De grootste winsten zijn te halen indien de koers op het laagste punt staat. Op het laagste punt zijn de meeste mensen pessimistisch. Dit is het moment dat de waarde belegger zijn slag slaat. Wanneer iedereen zijn aandelen verkoopt, omdat ze te heftig reageren op nieuws, dan koopt de waarde belegger juist zijn aandelen. Wanneer de intrinsieke waarde van een bedrijf is bepaald, hoef je alleen maar te wachten totdat de prijs hieronder zakt.

Wanneer iedereen zeer positief is op de beurs, verkoopt de waarde belegger vaak zijn aandelen, of handelt die helemaal niet. Op deze manier worden de aandelen niet te duur ingekocht.

Dit is alleen bedoeld voor mensen met veel geduld en goed onderzoekswerk.  

Zelf waarde aandelen kopen

Ik koop ook waarde aandelen en dat doe ik bij mijn favoriete broker DEGIRO. Hier kan je heel makkelijk alle financiële gegevens en ratio’s van elk bedrijf vinden, voordat je het aandeel koopt.

One thought

  1. Warren Buffett, the famous “Oracle of Omaha,” says it best: Be greedy when others are fearful; be fearful when others are greedy. This contrarian investing philosophy has made Berkshire Hathaway a company worth hundreds of billions of dollars, and turned Buffett into a $70-billionaire. Don’t trust the emotions of the market. Trust your own rational self.

    — Catxman

    http://www.catxman.wordpress.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.