Wat is een meme stock?

Meme stocks komen steeds vaker in het nieuws voor en beleggers moeten hier serieus rekening mee houden. Voordat je er erg in hebt, schiet een aandeel met 100% of meer omhoog. Dit is slecht nieuws voor de beleggers die short zijn gegaan op dit aandeel, maar dit is zeer lucratief voor de beleggers die dit aandeel hebben. Wanneer behoort een aandeel tot een meme stock en wat is een meme stock?

Definitie meme stock

Meme stock kopen

Er zijn veel voorkomende definities te vinden op het internet, maar het komt allemaal op het volgende neer.

Een meme stock is een aandeel dat viral gaat op het internet, om zo de aandacht te trekken van beleggers.”

Elk aandeel kan in feite een meme stock worden, zolang er maar genoeg aandacht voor is op het internet. Door de enorme aandacht kan het aandeel flink in waarde stijgen. De stijging van het aandeel staat vaak los van de onderliggende prestaties, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Apple was ook heel lang een meme stock en dit is geen slechte investering geweest. Bij Tesla vragen veel mensen zich af of dit bedrijf is overgewaardeerd of niet. Ondertussen groeit het bedrijf maar door. Het bedrijf Gamestop is overduidelijk wel een meme stock waarbij de prijs is opgedreven door de internetaandacht i.p.v. de onderliggende goede resultaten.

Waar komt de meme stock vandaan?

Wallstreetbets

De meme stocks komen van het forum Reddit. Op dit forum kunnen mensen praten over gezamenlijke interesses, dus ook over aandelen “stocks”. De groep waarin hierover wordt gepraat, heet Wallstreetbets.

Vaak speelt humor een belangrijke rol en dit wordt uitgedrukt met plaatjes “meme/memes”, om zo een situatie te verduidelijken. Wanneer veel mensen over hetzelfde aandeel praten, ontstaat er een meme stock. Het bedrijf gaat viral en vaak is een stijging van de koers het gevolg.

Waar praat Wallstreetbets over

Ondertussen kijk ik ook vaak op Wallstreetbets omdat ik nieuwsgierig ben naar hetgeen wat zich daar afspeelt. Het is zeer interessant om te zien hoe gesprekken zich ontwikkelen en wat de onderwerpen zijn. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat er alleen maar over meme stocks wordt gesproken. Alle onderwerpen kan je grofweg in 3 categorieën verdelen.

1.    Fundamentele analyses

Veel mensen maken zeer goede fundamentele analyses van bedrijven en vragen andere mensen wat zij hiervan vinden. Op deze manier worden inzichten en informatie met elkaar gedeeld, zodat de analyses nog sterker worden. Alle gebruikers kunnen hier veel van leren, want sommige analyses zijn echt goed.

2.    Haat naar hedgefondsen

Veel beleggers op Wallstreetbets zijn jongvolwassenen. Tijdens de kredietcrisis van 2008 waren deze mensen kinderen of tieners. Toen deze beleggers nog op school zaten, keken zij machteloos toe hoe hedgefondsen enorme risico’s namen op de financiële markten. De kredietcisis was het resultaat. De haat is ontstaan doordat veel hedgefondsen en banken werden geholpen door de overheid, terwijl zij juist diegenen waren die de risico’s namen. Veel burgers in Amerika die uit hun huis werden gezet, werden aan hun lot overgelaten. Deze burgers waren de ouders van de mensen op Wallstreetbets. Dit is niemand vergeten. Hierdoor worden de hedgefondsen als de grootste vijand gezien van de mensen op Wallstreetbets.

3.    Openlijke gesprekken

Hedgefondsen zijn gesloten centrale plekken waar grote beslissingen worden genomen. Deze hedgefondsen hebben veel geld en kennis tot hun beschikking en daarom ook veel macht. Wallstreetbets wil af van de geheimzinnigheid door openlijk te spreken. Op deze manier kan ieder individu voor zichzelf beslissen of die een aandeel wil kopen of verkopen. Op deze manier wordt er juist een decentrale open systeem gecreëerd.

Impact meme stocks

impact meme stocks

Tot voor kort kwamen de meme stocks niet in het nieuws, omdat de impact zeer beperkt was. Tesla wordt al wel een geruime tijd gehypet op internet, terwijl de winsten achter blijven. Deze meme stock is voor mij een twijfelgeval. Aangezien de winsten vaak achterblijven bij groeibedrijven, kan hier nog weinig over worden gezegd. De memes trekken zeker zeker aandacht en dat komt ten goede aan de koers.

Impact Gamestop

Dit alles veranderde vanaf januari 2021 met Gamestop. Hierbij zagen beleggers dat veel hedgefondsen short gingen op Gamestop en posten dit op Wallstreetbets.

Met short gaan leen je een aandeel van iemand en verkoop je het. Als het aandeel gaat dalen, koop je het aandeel terug voor de lagere prijs en geef je het terug aan de oorspronkelijke eigenaar. De prijs die is gezakt, is de winst voor de belegger die short is gegaan. Veel hedgefondsen maken hier gebruik van en zetten soms druk om de prijs extra te laten zakken.

kracht meme stocks

Vanaf dit moment kwamen de 3 hoofdonderwerpen van Wallstreetbets samen. De fundamentele analisten zagen dat heel veel hedgefondsen short waren gegaan op Gamestop. Hierna kwam het idee om massaal het aandeel Gamestop te kopen, zodat de prijs van dit aandeel zou stijgen. Hoe meer de prijs zou stijgen, hoe groter de verliezen zouden worden voor de hedgefondsen. Een aandeel kan in feite maar 100% dalen, maar het kan in theorie oneindig stijgen. Als niemand zijn aandelen zou verkopen, dan kunnen de hedgefondsen de posities niet/moeilijk sluiten. Dit wordt ook wel een short squeeze genoemd. De enige manier om een positie te sluiten voor de hedgefondsen, is door het aandeel terug te kopen. Bij elk aandeel dat wordt teruggekocht, stijgt de koers.

In januari 2021 steeg de koers van $15,- naar $345,-. Dit is een stijgen van 2.200%. De winst was voor de beleggers van Wallstreetbets en het verlies was voor de hedgefondsen. Door deze actie zijn sommige mensen bij Wallstreetbets letterlijk miljonair geworden.

Geld verdienen met meme stocks

Huidige tendens meme stocks

Door het verhaal van Gamestop, heeft Wallstreetbets veel aandacht gekregen. Het feit dat sommige mensen hierdoor miljonair zijn geworden, is ook opgevallen. Dit resulteert erin dat veel mensen een tweede Gamestop scenario willen creëren en dit lukt ook nog. Niet meer met een stijging van 2.200%, maar wel met een flinke stijgen. Vaak gaat het op de volgende manier in werking.

  1. Er wordt een aandeel gezocht dat géén grote marktwaarde heeft. Hoe kleiner de marktwaarde, hoe makkelijker het is om de koers te stuwen.
  2. Hedgefondsen moet short zijn gegaan op het aandeel, zodat er een short squeeze kan ontstaan.
  3. Mensen kopen veel aandelen van het bedrijf en maken hiervan een screenshot als bewijst.
  4. Als de koers gaat stijgen, maken mensen een screenshot van hun “absurde” winsten. Hiermee verleiden ze andere investeerders om ook hieraan mee te doen, waardoor de koers nog hoger gaat. Er wordt FOMO “Fear Of missing Out” gecreëerd. Dit is vaak een zeer slechte reden om een aandeel te kopen naar mijn idee.

Gevaar meme stocks

Gevaar meme stocks

Helaas zijn er bij Wallstreetbets niet alleen maar winnaars te vinden. De grootste winnaars zijn de beleggers die op tijd de aandelen voor de hype hebben gekocht én ook weer hebben verkocht. Een meme stock kan niet eeuwig een hoge koers blijven houden, terwijl de onderliggende winsten teruglopen.

De grote verliezers zijn helaas vaak de beleggers die de risico’s verkeerd hebben ingeschat. Vaak zijn dit beginnende of jonge beleggers. Wanneer ze zien dat iedereen veel winst heeft weten te maken, stappen zij in op het hoogste niveau. Door alle screenshots die zijn gemaakt, hebben zij het gevoel dat het niet mis kan gaan. Dat is vaak net het moment dat iedereen zijn winst gaat pakken. Een daling van het aandeel is dan het gevolg.

Beleggen in meme stocks

Indien je wil gaan beleggen in meme stocks, doe dat dan met geld dat je kan missen. De risico’s zijn heel hoog en je weet nooit wat andere beleggers doen. De koers kan makkelijk in hetzelfde tempo weer naar beneden gaan.

Ik koop al mijn aandelen via DEGIRO, omdat deze broker makkelijk en goedkoop is. Dan let ik niet op de meme stocks, maar op de 5 beleggingstips van Warren Buffet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.