Beleggen tijdens oplopende inflatie

Tijdens de coronacrisis heeft de overheid flinke schulden moeten maken om alles draaiende te kunnen houden. Met andere woorden, er is veel geld bijgedrukt en dat kan gaan resulteren in een oplopende inflatie. Als de inflatie stijgt, wordt het geld minder waard. Het minder waard worden van je geld is de vijand van een belegger. Wanneer je als belegger 7% rendement behaalt op je beleggingen, maar de inflatie is 6%, dan heb je maar 1% reële winst gemaakt. Dat is zeer mager en daar wil je niet alle moeite voor doen. Hoe kan je nu beleggen tijdens een stijgende inflatie?

Warren Buffett heeft hier gelukkig al grondig naar gekeken en heeft een lijst gemaakt van de slechtste investeringen naar de beste investeringen voor beleggers. Zo weet je waar je op moet letten als je jezelf wil gaan beschermen tegen inflatie. We beginnen met de slechtste investering en werken naar de beste investeringen toe.

Cash is géén King

Vaak wordt er gezegd: “Cash is King”. Vooral als de beurzen net die maand flinke verliezen hebben moeten incasseren. Een recent voorbeeld, in het begin van de coronacisis zakten de beurzen gemiddeld met 40%. De mensen die alleen maar spaargeld hadden, merkten niks van de daling. Hun geld bleef zijn waarde behouden en dit spreekwoord komt van dit soort gebeurtenissen vandaan. De beurzen staan ondertussen weer op een hoger niveau als voor de coronacrisis, dus achteraf gezien had je ook beter kunnen beleggen, maar cash geeft wel zekerheid.  

Tijdens een stijgende inflatie, geldt dit niet meer. Als we dezelfde inflatie krijgen als in de jaren 80, dan kan de inflatie gaan oplopen tot 10%. Als je spaargeld elk jaar 10% in waarde afneemt, dan moet je hier als belegger ver weg van blijven. Stel dat je €100.000,- op de bank hebt staan. Dan moet je in een jaar tijd €10.000,- sparen om het volgende jaar dezelfde koopkracht te kunnen hebben. Dit is voor mij niet motiverend. Blijf dus weg van de valuta waar veel inflatie is. Een goed recent voorbeeld is nu de Turkse Lira met een inflatie van 15%.

Obligaties wil je ook vermijden

Obligaties zijn bijna hetzelfde als cash geld. De rente die je hierbij krijgt zijn vaak wel iets hoger dan op de bank, maar vaak is de rente lager dan de inflatie. Met andere woorden, je koopkracht gaat ook hier achteruit. Hierbij bescherm je jezelf ook niet genoeg tegen inflatie.

Onproductieve bezittingen

Er zijn manieren om ervoor te zorgen dat je vermogen rond hetzelfde niveau blijft tijdens een inflatie. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je bezittingen kopen die zijn waarde blijft behouden. Dit wordt ook wel eens waardevaste bezittingen genoemd, omdat de bezittingen grofweg altijd dezelfde waarde blijven behouden door de tijd.

Het meest bekende voorbeeld hiervan is goud. Dit is ook de reden dat de goudprijs stijgt in tijden van een crisis. Mensen vluchten naar een veilige haven om ervoor te zorgen dat hun bezittingen niet minder waard worden. Helaas zorgt goud er niet voor dat je rijk wordt, maar wel dat je rijkdom kan blijven behouden. Bijvoorbeeld in het jaar 1900 kon je voor een paar gram goud een maatpak laten maken en nu kan je in het jaar 2021 ook voor een paar gram goud een maatpak laten maken.

Ray Dalio raadt elke belegger aan om goud aan te houden in zijn portfolio. Wanneer de beurs daalt, stijgt de goudprijs. Op deze manier incasseert dit de grootste klappen in tijden van een crisis.

Koop een huis

Als je ziet dat inflatie flink gaat stijgen, koop dan een huis. Je neemt dan een hypotheek voor het aflossen van je huis. Door de inflatie, wordt de hypotheek elk jaar relatief kleiner. Stel dat je elk jaar 10% meer verdient vanwege de inflatie, dan worden de hypoteekkosten elk jaar een steeds kleiner gedeelte van je salaris.

Productieve bezittingen

Een betere manier om jezelf te beschermen tegen inflatie is door aandelen te kopen op de beurs. Niet elk bedrijf is hetzelfde, daarom moet je goed kijken welke aandelen je wel wil kopen en welke aandelen je beter kan vermijden.

Welke aandelen moet je vermijden

Bedrijven die veel kapitaal nodig hebben om de onderneming draaiende te houden, krijgen het extra moeilijk tijdens een stijgende inflatie. Indien alle grondstoffen en salarissen stijgen, blijft er een kleiner deel over van de brutowinst. Wanneer de prijzen het jaar daarop weer stijgen, moet er een groter deel van de brutowinst worden gebruikt om alle grondstoffen in te kopen.

Dit zijn vooral productiebedrijven waar veel concurrentie is en die niet makkelijk schaalbaar zijn. Indien iemand de prijzen durft te verhogen, lopen veel klanten naar de concurrent toe die de prijzen niet hebben verhoogd. Als het bedrijf zijn prijzen niet heeft kunnen verhogen, is dit vaak een slecht teken voor de beleggers. De extra kosten worden dan van de winst afgesnoept, zodat de verkopen hetzelfde blijven.

Stel dat je schepen maakt, dan heb je veel geld en grondstoffen nodig om één product te maken voor een klant. Het is kapitaalintensief om een extra scheepswerf aan te bouwen, zodat je kan opschalen. Als je niet kan opschalen, is het inkopen in grotere hoeveelheden ook niet mogelijk.

Bedrijven die veel geld en obligaties op de balans hebben staan, kan je ook beter vermijden. Voorbeelden hiervan zijn banken en verzekeringsmaatschappijen.

Welke aandelen wil je wel hebben

Er zijn veel bedrijven die de stijgende prijzen makkelijk kunnen doorberekenen aan de consument, zonder dat ze weglopen. Als er een bedrijf is dat geen of weinig concurrenten heeft, zullen de consumenten de hogere prijs wel moeten betalen. Warren Buffett zoekt altijd naar bedrijven met zo’n voordeel, zodat de winstmarges niet snel onder druk komen te staan. Dit is ook één van zijn 5 beleggingstips.

Momenteel is er een chip tekort in de markt. Wanneer ASML de prijzen verhoogt voor het bouwen van de chipmachines, dan kunnen de klanten niet naar een ander bedrijf toegaan dat chipmachines bouwt. Er is niemand met dezelfde kennis. Deze prijs wordt daardoor simpelweg doorberekend naar de klant en niemand kan er iets aan doen.

Je kan ook letten op bedrijven die zeer weinig geld of grondstoffen nodig hebben om extra omzet te kunnen genereren. Dan kom je ook al snel uit bij technologieaandelen in de NASDAQ, zoals Facebook. Stel dat de lonen stijgen, dan zullen die ergens van betaald moeten worden. Indien zij ervoor kiezen om meer reclame te tonen aan de eindgebruiker, kunnen zij dat redelijk snel wereldwijd uitrollen. Hier is weinig kapitaal voor nodig en de omzet stijgt meteen. De consument hoeft niet meer geld te betalen, want Facebook verkoopt meer reclame. De winsten kunnen ondanks de inflatie op pijl blijven.

Ik koop vooral aandelen om mezelf te beschermen tegen inflatie. Dit doe ik bij DEGIRO.

Investeer in jezelf

De beste investering blijft altijd het investeren in jezelf. Hierdoor kan je altijd relevant blijven voor de omgeving, zodat je betaald kan worden. Zelfs als er hyperinflatie is, kan je koopkracht hetzelfde blijven. Je werkt tenslotte voor een tarief dat op dat moment wordt afgesproken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.