Review DEGIRO

Als je wil gaan beginnen met beleggen, heb je altijd een broker nodig waar je aandelen kan kopen en verkopen. Momenteel zijn er heel veel mogelijkheden waaruit je kan kiezen, dus ik kan begrijpen dat je na verloop van tijd door de bomen het bos niet meer kan zien. Persoonlijk ben ik uitgekomen bij DEGIRO en ondertussen beleg ik daar al bijna een jaar. Ik ben ook niet van plan om over te stappen. Bij deze leg ik uit wat mijn ervaring met DEGIRO is en waarom ik ben overgestapt naar DEGIRO.

Kosten DEGIRO

De kosten is één van de punten die het makkelijkste te vergelijken is met andere brokers en zeer belangrijk om naar te kijken. Hoe minder kosten je hoeft te betalen, hoe meer winst er voor jou overblijft als belegger. Lage kosten zijn dus essentieel.

Momenteel zijn er ook brokers die aangeven dat je geheel gratis kan beleggen. Ik heb daar persoonlijk geen goed gevoel bij, want elk bedrijf wil tenslotte winst maken. Waar wordt alles dan van betaald? Indien de kosten niet transparant zijn, heb ik het idee dat er een adertje onder het gras zit. Vandaar dat ik heb gekozen voor een bedrijf waarbij ik de kostenstructuur wel kan zien.

Bij deze bespreek ik de standaardkosten waar een gemiddelde belegger bij DEGIRO wel of niet mee te maken krijgt. [1]

Geen bewaarloon of servicefee bij DEGIRO

Ik vond het grootste voordeel van de DEGIRO dat zij geen bewaarloon in rekening brengt. Dit wordt ook vaak servicefee genoemd. Servicefee zijn kosten die je per jaar moet betalen over je totaal belegde vermogen. Voorheen belegde ik bij de ING, maar daar betaalde ik €20,- per jaar + 0,24 servicefee. Dit lijkt weinig, maar het snoept elk jaar een deel van je winst weg. Deze dividendlekkage na kan verloop van tijd behoorlijk oplopen. [2]

Stel dat je 0,24% servicefee per jaar betaalt. Indien je €25.000,- belegt en dit 25 jaar laat staan tegen een rendement van 7%, dan heb je uiteindelijk €7.400,- aan servicefee betaald. Deze kosten kunnen makkelijk ontweken worden, door een broker te kiezen die geen servicefee hanteert.  

DEGIRO Transactiekosten

Voor elke aankoop of verkoop moet je een bepaalde fee betalen. Voor mensen die dagelijks handelen zijn dit belangrijke kosten. Ook hier zijn de kosten van DEGIRO laag te noemen.[3]

Transactiekosten DEGIRO

Aankoopkosten ETF’s

Ik ben een groot voorstander van indexbeleggen en DEGIRO komt deze mensen tegemoet. Er is een kernselectie waarin 200 ETF’s 1x per maand gratis kunnen worden gekocht of worden verkocht. Het is zeker de moeite waard om deze lijst te bekijken voordat je een ETF gaat kopen. Als de ETF niet in de kernselectie staat, zijn de kosten hetzelfde als bij de aandelen. Voor de mensen die met kleine bedragen beleggen, is het gebruik maken van de kernselectie zeer makkelijk om de kosten te drukken. [4]

Regels DEGIRO kernselectie

De kernselectie is naar mijn mening echt bedoeld om klanten te lokken, want er zitten nog een paar haken en ogen aan. Om zo veel mogelijk profijt van de kernselectie te hebben, is het handig om alle regels te lezen, zodat je alle kosten kunt ontwijken.

  1. Je mag één keer per kalendermaand een beleggingsproduct uit de kernselectie kopen of verkopen zonder transactiekosten te hoeven betalen. Als je maar één keer per maand iets koopt of verkoopt, ben je eigenlijk klaar. Voor de mensen die vaker dan één keer per maand handelen en tevens geen transactiekosten willen betalen, moeten zich aan de volgende 2 regels houden.
  1. De volgende beleggingsproducten uit de kernselectie zijn in dezelfde kalendermaand alleen gratis als de opvolgende transactie dezelfde richting heeft als bij je eerste handeling. “Als je toen iets had gekocht dan moet je volgende actie weer kopen zijn. Indien je iets had verkocht, dan moet de volgende transactie weer verkopen zijn.
  2. De transactie moet daarna groter zijn dan €1.000,- Pond of dollar, om wederom aanspraak te kunnen maken op de gratis transactiekosten.

Aansluitkosten per beurs

Voor alle beleggingsproducten die je aanschaft via Euronext Amsterdam en Euronext Brussel, hoef je geen extra aansluitkosten te betalen. Als je een aandeel koopt op een andere beurs, moet je wel €2,50 aansluitkosten betalen per beurs per jaar. Dit is wel een dingetje om rekening mee te houden, want veel andere brokers hebben deze kosten niet.

Ik heb zelf de beurs Xetra aangesloten, omdat hier bijna alle aandelen worden verhandeld die ik interessant vind. Zelfs veel Amerikaanse aandelen zijn bij Xetra te vinden. Voor mij dekt dit behoorlijk de lading dus heb ik geen andere beurs nodig. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar wel de moeite waard om even naar te kijken.

Veel aandelen staan ook genoteerd aan verschillende beurzen. Als je kleine positie wil openen van een nieuw aandeel, koop het aandeel dan via de beurs die je al open hebt staan. Indien dat aandeel niet beschikbaar is, vraag jezelf dan af of de extra kosten opwegen tegen de nieuwe positie.

Valutakosten DEGIRO

Indien je belegt in andere valuta, dan betaal je bij elke transactie 0,1% aan- en verkoop kosten. Dit zijn kosten die elke broker hanteert, dus hier kom je niet onderuit. Deze kosten zijn bij de ING 2,5x zoveel. Dit was wederom een reden voor mij om over te stappen.[5] [6]

DEGIRO Betrouwbaarheid

De grootste angst van elke belegger is dat zijn broker failliet gaat en dat de belegger buiten zijn schuld om alles kwijt raakt. Vertrouwen is goed, maar controleren is beter. Daarom heb ik gekeken hoe DEGIRO de veiligheid van alle beleggingsproducten garandeert. Dit doen zijn op de volgende manieren.

Bankvergunning

Sinds 2020 werkt DEGIRO samen met Flatex “Duits bedrijf” en hierdoor heeft DEGIRO eindelijk een bankvergunning. Al het geld dat op DEGIRO staat, wordt beschermd tot €100.000,-. Mocht DEGIRO omvallen, dan krijg je al geld tot €100.000,- terug van de Duitse regering.

Aandelen staan gescheiden

Alle aandelen die een belegger koopt bij DEGIRO worden bewaard bij een ander bedrijf. Indien DEGIRO failliet gaat, staat dat compleet los van de aandelen. Hierdoor gaan de aandelen niet in rook op bij een faillissement van DEGIRO.

Wie controleert dit?

Aangezien DEGIRO een Duitse bankvergunning heeft, controleert de Duitse AFM of alles nog steeds veilig verloopt. Het is moeilijk om een bankvergunning te krijgen en te houden, daarom heb ik er vertrouwen in dat de regels goed worden nageleefd.  [7]

Custody of Basic account

Als je een account gaat openen, dan kan je kiezen uit 2 verschillende soorten accounts. Let hier wel goed op, want eenmaal gekozen, kan je niet meer terug. De enige manier om later over te stappen op een ander account, is door een nieuw account aan te maken. Daarnaast kan jouw manier van beleggen veel impact hebben op de kosten die je uiteindelijk zal moeten betalen.

In grote lijnen zijn er 2 verschillen tussen deze accounts.

1.    Het uitlenen van jouw aandelen

Bij DEGIRO is het ook mogelijk om short te gaan op een aandeel. Hiermee kan iemand anders jouw aandeel lenen en verkopen. Wanneer het aandeel gaat dalen, kan die andere persoon het geleende aandeel terugkopen voor die lagere prijs en later teruggeven aan jou. Het verschil in waarde is dan winst voor die andere persoon. Het kost ook geld om hier gebruik van te maken en dat geld is voor DEGIRO.

Dit klinkt eng, maar dit is zeer gebruikelijk bij brokers. Om ervoor te zorgen dat het short gaan niet fout gaat, moeten de beleggers die short gaan ook cash geld als onderpand afstaan aan DEGIRO. Indien het aandeel dan toch gaat stijgen, dan is er altijd nog geld aanwezig waarmee de duurdere aandelen teruggekocht kunnen worden.

Voor het geval de koers extreem gaat stijgen en de beleggers niet genoeg geld meer hebben om alles terug te kunnen kopen, zal DEGIRO het verlies uit eigen zak moeten betalen. Dus reken er maar op dat DEGIRO er alles aan zal doen om niet voor de kosten op te draaien. DEGIRO kan het terugkopen van de aandelen zelfs automatisch uitvoeren op het moment dat er niet meer genoeg geld als onderpand aanwezig is.

Je bent als belegger alleen je aandelen kwijt als ook DEGIRO niet meer genoeg geld heeft om de aandelen terug te kopen. Dus ja, is er is altijd wel iets van risico. Dit risico is wel heel klein te noemen.

Als je een basic account neemt, kunnen je aandelen worden uitgeleend en hier verdient DEGIRO dus iets mee. Als je een custody account neemt worden je aandelen niet uitgeleend.

2.    Extra dividendkosten

Aangezien DEGIRO minder kan verdienen aan de beleggers die zijn aandelen niet willen uitlenen, zijn er extra kosten voor het custody account. Wanneer een aandeel dividend uitbetaalt, betaal je hierover €1,- + 3% van het dividend per keer dat het wordt uitgekeerd. In het geval van Shell is dit dus 4x per jaar.  

Stel dat je voor €1000,- Shell aandelen hebt. Shell keert momenteel 4% dividend uit per jaar en elk kwartaal krijg je een deel van dit dividend. Dan betaal je het volgende aan kosten:

€1000,- * 4% dividend * 3% kosten + €4- = €5,2. Dat komt neer om 0,52% procent van je beleggingsvermogen. Dit is dus 2x hoger dan de servicefee bij ING….

Wanneer je een grotere positie aanhoudt, worden de kosten procentueel kleiner. Als je voor €50.000,- aan Shell aandelen hebt, is het procentueel gezien nog maar 0,13% op jaarbasis.

Een custody account is dus zeer ongunstig voor kleine beleggers die waarde aandelen kopen, aangezien deze aandelen juist veel dividend uitbetalen. Op deze manier zijn je kosten nog steeds hoog. Probeer dit dus te voorkomen.

Kosten ontwijken bij DEGIRO

Er is wel een loophole te bedenken om ervoor te zorgen dat je aandelen niet worden uitgeleend en tegelijk je kosten laag te houden.

Als je aandelen koopt die geen dividend uitbetalen, dan ontwijk je de dividendkosten. Daarnaast zijn er ook ETF’s in de kernselectie die het dividend automatisch herbeleggen. Op die manier kan je toch in het bezit komen van waarde aandelen, zonder dat je hier dividendkosten over hoeft te betalen.

Welk account heb ik

Ik heb een custody account afgesloten, omdat ik het risico van een basic account te hoog had ingeschat. Als ik de keuze opnieuw kon maken, zou ik voor een basic account gaan. Dit is ook de reden dat ik voornamelijk ETF’s heb die het dividend automatisch herbeleggen. Ik heb er dus het beste van twee werelden van gemaakt. Ik voel wel een beperking in het kopen van dividend aandelen.

Samengevat

De kosten bij DEGIRO voor de aan- en verkoop van aandelen, zijn laag te noemen. Daarnaast hoef je ook geen bewaarloon te betalen, zodat je ook hier geen geld mee verliest.

De ETF’s die in de kernselectie staan, zijn zelfs 1x per maand gratis om aan te kopen of te verkopen. Indien je indextrackers koopt van een andere valuta, heb je altijd te maken met 0,1% valutakosten.

Voor elke beurs die wordt aangesloten, betaal je €2,50 per jaar. Aandelen staan vaak op meerdere beurzen genoteerd. Probeer daarom het aandeel te kopen op de beurs die je hebt aangesloten.

Bij een basic account worden jouw aandelen wel uitgeleend aan mensen die short gaan, maar je hebt dan geen kosten wanneer er dividend uitbetaald wordt. Op deze manier is beleggen echt goedkoop.

Bij een custody account worden jouw aandelen niet uitgeleend, zodat je geen risico kan lopen op het uitlenen. Hierdoor moet je wel extra kosten betalen als er dividend uitbetaald wordt.

Wil je ook een rekening openen bij DEGIRO, klik dan hier. Alle links naar DEGIRO zijn affiliate links. Hiermee verdien ik een kleine vergoeding, zodat ik financieel ondersteund word in het blijven maken van goede content. Dit kost jou verder niks.

Alvast bedankt om via mijn blog een rekening te openen.

Disclaimer

Let op, met beleggen kunt u uw geld verliezen.


[1] https://www.degiro.nl/data/pdf/Tarievenoverzicht.pdf

[2] https://www.ing.nl/particulier/beleggen/beginnen-met-beleggen/tarieven/tarieven-zelf-op-de-beurs.html

[3] https://www.degiro.nl/tarieven/vergelijken

[4] https://www.degiro.nl/tarieven/etf-kernselectie

[5] https://www.degiro.nl/data/pdf/Tarievenoverzicht.pdf

[6] https://www.ing.nl/particulier/beleggen/beginnen-met-beleggen/tarieven/tarieven-zelf-op-de-beurs.html

[7] https://www.degiro.nl/over-degiro/veilig-vertrouwd

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.