Michael Burry verkoopt zijn aandelen

Michael Burry staat erom bekend dat hij zijn huiswerk extreem goed doet voordat hij een aandeel koopt. Dit heeft hem geen windeieren gelegd in het verleden. In 2008 was hij een van de weinige mensen die de hypotheekcrisis zag aankomen en ging hierop short. Bij short gaan, ga je ervan uit dat het aandeel gaat zakken i.p.v. stijgen. Hiermee heeft Michael Burry miljarden dollars verdiend. Deze zet was zo fenomenaal dat hier zelfs een film over is gemaakt, The big short.

Dit is ook de reden dat veel beleggers “en ook ik” hem goed in de gaten houden. Iemand die zich goed inleest en hiermee al miljarden dollars heeft verdiend in het verleden, weet namelijk precies waarmee hij bezig is. Sinds kort is Michael Burry opvallend aan het beleggen en dat belooft niet veel goeds voor beleggers.

Michael Burry gaat short op Tesla

Tesla is al geruime tijd het bedrijf waar de meeste beleggers short op gaan. Hier hebben veel mensen in het verleden zich behoorlijk mee in de vinger gesneden. Nu is het een ander verhaal, want nu denkt Michael Burry dat Tesla over zijn hoogtepunt heen is. Michael is zo zeker van zijn zaak dat hij voor $534 miljoen put opties heeft uitgeschreven op Tesla. Hiermee geeft hij aan dat het aandeel gaat dalen, omdat hij denkt dat Tesla is overgewaardeerd. [1]

Met een put optie koop je het recht om een aandeel tegen een bepaalde prijs te verkopen in de toekomst. Als de prijs in de toekomst lager is dan de werkelijke prijs, is dat verschil je winst.”

Vanaf eind januari is het aandeel van Tesla ook al behoorlijk aan het zakken. Vanaf het hoogtepunt in januari, is Tesla al meer dan 30% gedaald. De onrust die Elon Musk heeft gecreëerd op de cryptomarkt wordt hem ook niet in dank afgenomen.

Bubbel in ETF’s

Steeds meer mensen beleggen aan de hand van indextracker. Deze indextracker wordt gekocht en houden de beleggers aan. Dit is een onderdeel van passief beleggen en wordt steeds populairder. Ook ik ben hier een groot voorstander van, want de kosten zijn zeer laag en je hebt meteen een goede spreiding te pakken.

Langzamerhand is een steeds grotere groep op deze manier aan het beleggen. Eind 2019 was het vermogen in passieve indextrackers voor het eerst groter dan in actieve beleggingsfondsen. Dat wil zeggen dat steeds meer mensen “blind” indextrackers kopen en dit is een voorteken van een bubbel.

Hoe meer mensen aandelen hebben van een bedrijf, met hoe meer mensen de winst moet worden verdeeld. Dit is het beste te zien in de koers/winst verhouding van de S&P500. Hierbij geldt hoe lager deze ratio hoe beter het is. Wanneer de K/W verhouding boven de 20 uitkomt, is dat vaak een voorteken dat er een correctie aan zit komen. Voorheen was dit altijd een signaalwaarde, dus waarom zou het nu anders zijn. Momenteel staat de K/W verhouding van de S&P500 boven de 44…… [2]

koers winst S&P500

Volgens Michael Burry zijn er ook vergelijkingen te zien tussen de hypotheekcrisis in 2008 en de markt van indextrackers zoals nu. Steeds meer mensen kopen een indextracker of een ETF zonder een fundamentele analyse te maken. Doordat het ook steeds makkelijk wordt om zo’n indextracker te kopen, stroomt er heel veel kapitaal naar de beurs toe door mensen die hier weinig tot geen verstand van hebben. Dit drijft de prijs op, zonder goede onderliggende onderbouwing. Momenteel staan de koersen ook op een all time high. Dat kan niet eeuwig goed gaan. [3]

Staatsschulden van landen nemen toe

Elk land in de wereld heeft last van het coronavirus. Om de economie draaiende te kunnen houden, is overal op de wereld de geldpers aangezet. Wanneer er meer geld geprint wordt, stijgt de inflatie meestal ook. Dit is vaak slecht voor de beurs. Als de inflatie stijgt, stijgen de rentes ook. Als de rente stijgt, wordt het duurder om geld te lenen. Hoe minder geld er geleend kan worden, hoe minder geld er uitgegeven kan worden. Bedrijven kunnen alleen verdienen als mensen geld uitgeven. Hoe minder er uitgegeven wordt, hoe minder er verdiend kan worden. [4]

De toename van de staatsschuld is volgens Michael Burry ook een teken dat we aan de vooravond staan van een crisis. Dit leidt ertoe dat we in een vicieuze cirkel omlaag kunnen gaan.

Het geld dat is geprint, is in Amerika voor een groot gedeelte uitgegeven aan de bevolking middels stimulus checks. Niet iedereen had dit geld nodig, dus veel mensen hebben dit ook weer gebruikt om te gaan beleggen in indextrackers. Hierdoor zijn de koersen ook opgelopen.

Michael Burry verkoopt meer dan 75% van zijn portfolio

Bovenstaande signalen negeert Michael Burry niet en daarom verkoopt hij een groot deel van zijn portfolio. In het eerste kwartaal van 2021 heeft hij meer dan 75% van zijn portfolio verkocht. Hij staat er wel om bekend om veel te handelen, dus elk kwartaal koopt en verkoopt hij ook een deel van zijn beleggingen. Dit keer ligt de focus echt op de verkopen. De grote aankopen die hij doet, zijn ook weer gericht op een daling van aandelen zoals bij Tesla. [5]

Bij de aankopen van het eerste kwartaal van 2021 zijn er ook aankopen gedaan van redelijk onbekende bedrijven. De meeste van die bedrijven bevinden zich in de small cap. Het is logisch dat hij hierin investeert, want er zijn heel weinig indextrackers die zich richten op kleine bedrijven. Hierdoor is er nog minder een bubbel gevormd in dit deel van de markt.


[1] https://edition.cnn.com/2021/05/18/investing/tesla-michael-burry-big-short/index.html

[2] https://www.multpl.com/s-p-500-pe-ratio

[3] https://money.usnews.com/investing/funds/articles/do-index-funds-etfs-quietly-pose-a-systemic-risk-michael-burry-thinks-so

[4] https://nos.nl/artikel/2380481-inflatieangst-en-rentevrees-maken-belegger-bang#:~:text=Inflatie%20en%20hogere%20rente%20zijn,geld%20naar%20de%20beurs%20gebracht.&text=En%20veel%20vraag%20leidt%20tot,winkel%20en%20dat%20heet%20inflatie.

[5] https://dataroma.com/m/m_activity.php?m=SAM&typ=s&o=p

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.