Beleggen in een spin-off

ASML, Signify, NXP en TSMC zijn allemaal zeer succesvolle bedrijven die zijn afgesplitst van het moederbedrijf Philips. De afsplitsing van een divisie van het moederbedrijf heet een spin-off. Sommige van deze ondernemingen zijn ondertussen al groter dan het oorspronkelijke moederbedrijf en blijven alsmaar doorgroeien. ASML domineert nu zelfs de AEX. Je kan wel zeggen dat Philips zeer succesvolle spin-offs in de markt heeft gezet. Echter is Philips niet het enige bedrijf dat een divisie loskoppelt van het moederbedrijf dat daarna zeer groot is geworden.  [1]

Joel Greenblat heeft onderzoek gedaan naar spin-offs en kwam erachter dat deze bedrijven gemiddeld gezien veel beter presteren dan het marktgemiddelde. Tijdens een onderzoek dat 25 jaar lang duurde, werden de prestaties van een spin-off vergeleken met het gemiddelde rendement van de S&P500. Gemiddeld gezien versloegen de spin-offs de S&P500 met 10%. Als je er al vanuit gaat dat de S&P500 gemiddeld 8% winst per jaar behaalt, is dit zeer goed te noemen. Als je blind een spin-off koopt, behaalde je in de eerste 3 jaar een gemiddeld rendement van 18% per jaar. Waarom presteren deze bedrijven dan zo goed?

Instituten willen de spin-off niet

Als een divisie zich afsplitst van het moederbedrijf, is het nieuwe bedrijf veel kleiner dan het moederbedrijf. Hier komt het eerste probleem meteen naar voren. Grote instituten hebben miljarden euro’s die ze moeten beleggen en ze mogen nooit meer dan 5% van een bedrijf bezitten. Hierdoor vallen alle middelgrote en kleine bedrijven automatisch af. Een belegging hierin is niet noemenswaardig genoeg voor de portefeuille, dus wordt het aandeel van de spin-off meteen verkocht indien grote instituten een deel van deze aandelen krijgen. Zelfs als de spin-off veel potentie heeft. Dit is tevens een van de plekken waarin de kleine belegger de professional kan verslaan.  

Hetzelfde geldt voor de indexfondsen. Het afgesplitste bedrijf is meestal zo klein geworden, dat het niet meteen in de grootste indexfondsen zal worden opgenomen. Alle indexfondsen die eigenaar worden van een aandeel dat niet in de index thuishoort, wordt meteen verkocht. Door de stijging van de populariteit van de indexfondsen, bepalen zij steeds meer de markt. Ondertussen is deze vorm van passief beleggen goed voor 30% van de markt. Natuurlijk zijn er ook enkele indexfondsen die beleggen in kleine bedrijven, maar hoe groter de sector, hoe groter de indexfondsen. Als een groot indexfonds alle aandelen in het begin meteen moet verkopen, heeft dat zeker een impact op de koers.[2]

Gebrek aan interesse

De grote instituten “en veel beleggers” zijn voornamelijk geïnteresseerd in het moederbedrijf. Dat was ook de hoofdreden waarom het aandeel in eerste instantie werd gekocht. De losstaande divisie krijgt niet veel aandacht en de interesse is hierbij ook veel lager. Wanneer er weinig interesse is in een aandeel, zijn er ook weinig analyses over geschreven. Hierdoor is het ook moeilijker om te bepalen hoeveel een aandeel waard is. Dit is een tweede reden waarom de spin-offs meteen worden verkocht en niet snel zal worden gekocht.

Spin-off kan zijn eigen koers varen

Voordat een divisie wordt afgesplitst, moet de divisie altijd naar het moederbedrijf luisteren en verantwoording afleggen. Hoe groter een bedrijf is, hoe trager dit proces verloopt. Dit kan de ontwikkeling in de weg zitten. Indien een divisie wordt afgesplitst, is het vrij om zijn eigen koers te varen. Het moederbedrijf zal geen vinger meer in de pap hebben bij alle grote beslissingen. Deze vrijheid is nodig om sneller te reageren op de markt.

Het moederbedrijf bestaat vaak al decennialang en hierdoor is er een eigen bepaalde cultuur ontstaan. Als de spin-off in een nieuwe markt opereert, sluit een oude bedrijfscultuur niet altijd goed aan. Dit kan de ontwikkeling in de weg zitten. Een afsplitsing is dan vaak de beste keuze voor beide partijen.

Spin-off kan eigen geld ophalen

De spin-off kan ook makkelijker geld ophalen voor de eigen onderneming. Dit is vooral het geval indien het in eerste instantie niet goed gaat met het moederbedrijf. Als het moederbedrijf het financieel zwaar heeft, zullen alle afdelingen dat merken. Indien een nieuwe divisie hard aan het groeien is, maar nog geen winst maakt, belemmert dit de ontwikkeling.

Nadat de divisie is losgekoppeld, kan de spin-off zelf geld ophalen in de markt. Al het geld zal dan ook bij de eigen divisie komen. Het moederbedrijf slokt dan niet al het kapitaal op.

Een spin-off wordt in het begin niet aan zijn lot overgelaten

Een divisie wordt niet zomaar van de ene op de andere dag losgekoppeld en succes gewenst. Er wordt van tevoren goed gekeken of dit mogelijk is. Stel dat een spin-off na 6 maanden al failliet is, dan zegt dat ook veel over het moederbedrijf. Om ervoor te zorgen dat het moederbedrijf geen gezichtsverlies leidt, zal de spin-off is meeste gevallen een goede start krijgen.

Koopt de nieuwe CEO eigen aandelen in

Als investeerder wil je graag aan dezelfde kant staan als de CEO. Stel dat de CEO veel eigen aandelen inkoopt, dan wil dat zeggen dat de CEO veel vertrouwen heeft in de spin-off. Dit is een duidelijk teken hoe de CEO de toekomst voor van het bedrijf voor zich ziet. Er is namelijk maar één reden waarom een CEO eigen aandelen gaat inkopen en dat is vanwege een rooskleurige toekomst. Dit geldt overigens ook voor andere insiders.

Als niemand eigen aandelen inkoopt of zelfs alles verkoopt, hoeft dat niet meteen een slecht teken te zijn. Niet alle werknemers willen zich bezighouden met aandelen. Als iemand geld nodig heeft voor een aanbetaling van een huis, of voor vakantie, kunnen die werknemers er ook voor kiezen om de aandelen te verkopen. Stel dat alle insiders de aandelen verkopen, dan is er wel degelijk iets aan de hand.

Samengevat

Gemiddeld gezien presteert een spin-of beter dan de markt. Er is namelijk weinig interesse, terwijl het bedrijf een vliegende start kan maken. Als je wil investeren in een spin-off, bekijk hoe het bedrijf financieel wordt achtergelaten en wat de toekomstplannen zijn. Indien de plannen veel potentie hebben en de insiders kopen ook nog eens de eigen aandelen in, dan zijn dit goede tekenen om vroeg in te springen.


[1] https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/5224142/philips-verkocht-bedrijven-tsmc-asml-mxp-signify-tien-keer-zo

[2] https://www.rtlnieuws.nl/economie/beurs/artikel/4578306/jack-bogle-indexfonds-etf-beleggen-voor-iedereen-lage-kosten-sp500

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.