Beleggen tijdens een all time high

Als je naar de S&P 500 kijkt, wordt het ene na het andere record verbroken. De koers heeft nog nooit zo hoog gestaan. Ik kan begrijpen dat veel mensen hoogtevrees krijgen en daarom op hun hoede zijn. Indien je toch graag wil beleggen, is het verstandig om te kijken wat er precies aan de hand is. Deze situaties hebben zich eerder voorgedaan en hier kan je veel van leren. Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Ongeacht wat het marktsentiment is, er is altijd wel iemand die daarvan profiteert. Je moet alleen weten hoe.

Is een all time high altijd een probleem?

Een hoge koers hoeft geen probleem te zijn. De S&P500 staat nu 10x hoger dan in de beginjaren 90, maar het instappen hoeft niet per definitie 10x risicovoller dan 10 jaar geleden te zijn. Afgelopen 30 jaar heeft deze index ook keer op keer zijn eigen all time high verbroken, dus dit kan makkelijk doorgaan. Natuurlijk zijn er wel correcties en bubbels geweest, maar over het algemeen stijgt de koers. Als je op het slechtste moment in 2007 was ingestapt met een indextracker op de S&P500, zou je nu alsnog 150% winst hebben. Zolang je de investering de tijd geeft, kan het altijd herstellen en groeien.

Indien de onderliggende winsten de hoge koers rechtvaardigen, is er niks aan de hand. Hierdoor is de index afgelopen 30 jaar ook x10 gegaan. Maar dat is nu juist het probleem aan het worden. Als je naar de koers/winst verhouding kijkt van de S&P500 van de afgelopen 100 jaar, zie je dat dit kengetal nooit lang boven de 20 is uitgekomen. Elke keer als deze verhouding boven de 20 uitkwam, volgde er correcties in de markt. De meeste recente momenten dat de koers/winst verhouding boven de 20 uitkwam, was vlak voor de dot.com bubbel en vlak voor de hypotheekcrisis. Dus dat belooft wat.

Koers/winst verhouding van de S&P500

Momenteel staat de K/W verhouding van de S&P500 boven de 40. Dit is slecht te noemen. Dit komt neer op een winst van 2,5% waarover je ook nog risico loopt. Enkele jaren gelden vonden we 2,5% rente op de bank al laag en daar liep je tot €100.000,- geen risico.  

We zitten nu dus in een situatie waarin de koers van de S&P500 heel hoog staat. Daarnaast zijn de winsten t.o.v. de koers ook nog eens laag. Als je naar de geschiedenis kijkt, zie je dat er altijd een correctie kwam wanneer deze situatie zich aan het creëren was. Hoe kan je in deze markt nu gaan beleggen?

1.   Koop bedrijven met een competitief voordeel

Warren Buffett beschouwt dit ook als één van zijn vijf belangrijkste beleggingstips waarnaar hij kijkt voordat hij investeert in een bedrijf. Als je belegt in bedrijven met een competitief voordeel, dan zullen de producten of diensten toch wel worden afgenomen ongeacht het marktsegment. Zolang het bedrijf relevant blijft, blijft het winst maken. Op die manier blijft je investering veilig. Hij heeft het liefste dat het voordeel van het bedrijf niet “makkelijk” valt te kopiëren. Dit kan bijvoorbeeld worden behaald door speciale kennis, patenten of een geheime formule.

Dit is ook een van de redenen waarom hij investeert in Coca-Cola. Het recept kan niemand kopiëren, maar heel veel mensen willen het wel blijven drinken. Ondanks dat alternatieven vaak goedkoper zijn, weet Coca-Cola zijn producten te verkopen. Dit is dus een veilige belegging.

2.   Koop bedrijven met een sterke balans

Tijdens een crisis schroeven veel bedrijven de uitgaven terug. Als heel veel bedrijven minder uitgeven, wordt er ook minder afgenomen en verkocht. Dit kan ertoe leiden dat sommige ondernemingen één of enkele jaren verlies maken. Het marktsegment is helaas niet altijd optimaal en daar krijgen ondernemingen mee te maken.

Het is belangrijk om bedrijven te zoeken die tegen een stootje kunnen en dit antwoord kan je vinden op de balans. Hoe beter de balans, hoe beter ze tegen een stootje kunnen. Ik heb nog nooit een bedrijf failliet zien gaan met veel geld op de balans. Apple heeft bijvoorbeeld meer dan 120 miljard dollar op de rekening staan. Wat er ook gebeurt, Apple gaat voorlopig niet failliet.

Je zou ook kunnen kijken naar dividend aristocraten. Dat zijn bedrijven die minimaal 25 jaar achter elkaar het dividend hebben verhoogd. Dus ook tijdens de vorige crisis. Deze bedrijven hebben ervaring met het overleven van een crisis en hoe ze slim met hun geld om kunnen gaan. Dit hebben zij alleen voor elkaar kunnen krijgen indien zij jaar in jaar uit een sterke balans hadden. Dit geldt ook voor de Europese dividend aristocraten.

3.   Begrijp je aandeel en de markt

Een aandeel is niet hetzelfde als een ticket van de loterij, want beleggen is niet gokken. Zorg ervoor dat je weet welke scenario’s er zich kunnen afspelen en schat je risico’s in. Hoe beter je de risico’s kunt inschatten, hoe beter je kan voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de markt van groene energie, zie je dat de Europa, Amerika en China tussen 2050 tot 2060 energieneutraal willen zijn. Dit is dus een markt die enorm gaat groeien, omdat de ambities heel hoog zijn. De grootste economieën van de wereld gaan heel veel geld investeren om deze doelstellingen te behalen. Indien je belegt in een bedrijf waarvan je zeker weet dat die een belangrijke speler gaat worden in deze energietransitie, dan zie je dat de marktomstandigheden voor dat bedrijf heel goed zijn. Hoe beter de marktomstandigheden, hoe makkelijker het is om winst te maken. Indien je niet weet wat de belangrijkste bedrijven hierin zijn, kan je ook beleggen in de grootste indextracker van groene energie. Dan beleg je in de grootste bedrijven die zich bezighouden met de energietransitie.

Een ander voorbeeld is beleggen in waterstof. Als je zeker weet dat waterstof gaat bijdragen aan de energietransitie, kan je hierin beleggen. Als niet weet wat de beste waterstof bedrijven zijn, kan je een waterstof tracker kopen.

4.   Wees voorbereid op een crisis, want die komt eraan

Het is niet altijd duidelijk wanneer een crisis plaats gaat vinden en waarom, maar hij komt eraan. Zorg ervoor dat je mentaal goed bent voorbereid als alles één of twee jaar tegenzit.

Daarnaast is het ook belangrijk om een cash buffer aan te houden voor de slechte tijden. Enerzijds zorg je ervoor dat je geen aandelen hoeft te verkopen indien alles heel laag staat en je dan geld nodig hebt. Hoe langer je de aandelen niet hoeft te verkopen, hoe langer ze de tijd hebben om te herstellen.

Anderzijds kan je de cash positie gebruiken om extra aandelen te kopen als alles heel laag staat. De grootste kansen liggen in de markt als iedereen negatief is. Dan is de vraag namelijk heel laag.

5.   Koop waarde aandelen

Waarde aandelen hebben een lage koers/winst verhouding in verhouding met groeiaandelen. Als de K/W verhouding van de S&P500 op een gemiddelde staat van 40, wil dat zeggen dat ook veel aandelen een lagere K/W verhouding hebben. Nationale Nederlanden heeft bijvoorbeeld een K/W verhouding van 7. Dat komt neer om een jaarlijkse winst van meer dan 14%. Met zo’n jaarlijkse winst kan je beter tegen een stootje dan met een jaarlijkse winst dan 2,5%.

Op de lange termijn gezien hebben waarde aandelen in totaal beter gepresteerd dan groeiaandelen. Statistisch gezien zit je hier dus veiliger. Staar je niet blind op alleen waarde- of groeiaandelen, want alle aandelen zijn volgens Peter Lynch in 6 categorieën te verdelen. Wederom, weet waarin je belegt.

6.   Stel een all-weather portfolio samen

Ray Dalio heeft een all-weather portfolio samengesteld dat onder alle marktomstandigheden kan groeien of zijn waarde kan behouden. Deze kennis heeft hij met iedereen gedeeld. Als je bang bent voor een volgende crisis, kan je dezelfde samenstelling gaan aanbrengen, zodat je niet al je vermogen ziet verdampen bij de volgende crisis.

Dit portfolio bevat namelijk ook goud en obligaties. Obligaties blijven altijd hun waarde vasthouden en goud stijgt juist tijdens een crisis. Op deze manier wordt de klap van elke crisis opgevangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.