Foute beurs gezegden

Wanneer ik met kennissen over de beurs praat, hoor ik veel mensen best nuttige dingen zeggen. Daar ga ik het eens een keer niet over hebben. Nu focus ik mij op alle spreuken en gezegden die naar mijn idee nergens op slaan. Vaak zijn mensen zelfs zo overtuigd van hun mening, dat ze hier heilig in geloven. De mensen die net 6 maanden geleden aandelen hebben gekocht, weten mijn precies te vertellen waar een bepaalde koers in de toekomst naartoe gaat bewegen. Dit is juist het gevaarlijke ervan, want ze vertrouwen op een gezegde dat niet waar hoeft te zijn. Om de oogkleppen van sommige mensen te openen, heb ik hier een enkele spreuken en gezegdes over de beurs opgeschreven die niet kloppen.

De koers kan nu niet meer verder zakken

Kan de koers nog lager?

Dit is de uitspraak die ik het vaakste hoor van alles. Als een koers in een daling zit, willen mensen vaak in de dip kopen. Dat snap ik, want dat wil ik ook. Hoe preciezer je in de dip instapt, hoe groter je winsten kunnen zijn. Dit geldt alleen voor de aandelen die volledig herstellen. Dit is het gevaarlijke aan die gedachte. Een bedrijf kan altijd failliet gaan als het consequent slecht presteert. Als de schulden hoger zijn dan de bezittingen, kan het aandeel letterlijk naar €0,- zakken.

Een goed voorbeeld hiervan is het bedrijf Wirecard. Dit bedrijf heeft consequent een paar jaar boven de €100,- per aandeel gestaan. Na een fraudezaak bleek er niks van de boekhouding te kloppen en het aandeel zakte naar de €13,50 per stuk. Op dit moment waren en mensen die hun kans zagen, want de koers steeg even naar de €17,50 per stuk. Dit is het moment waarop sommige beleggers er heilig van overtuigd waren dat de koers niet meer verder kon zakken. Helaas was dat niet het geval, want momenteel staat het aandeel onder de €0,50 per aandeel. Sommige beleggers zijn dus ingestapt op een zinkend schip.

De beleggers die een dalend aandeel willen kopen, zijn eigenlijk opzoek naar een ommekeer aandeel. Dit zijn de moeilijkste aandelen om aan te schaffen. Hierbij moet je goed in de gaten houden waarom het aandeel het in de toekomst opeens wel goed gaat doen. Dat antwoord kan je niet vinden in de koershistorie.

De koers kan niet nog hoger, dus ik ga niet kopen

Hoogste punt van de koers

Dit heb ik mij ook wel eens afgevraagd toen ik naar de koers van Apple keek. Waar houdt de stijging eigenlijk op, want Apple is ondertussen al meer dan €2.000 miljard waard. Zolang een bedrijf steeds meer winst weet te maken en blijft groeien, blijft de koers gewoon groeien. Ondanks dat Apple zo groot is, heeft het op het moment van schrijven een koers/winst verhouding van 36. De gemiddelde K/W verhouding van de bedrijven in de S&P500 is 37. De vuistregel die hierbij geldt is, hoe lager hoe beter. Dus ondanks de hoogste koers van de wereld, vind ik het niet vreemd als je alsnog instapt.

De koers staat onder de €5,- dus ik loop minder risico?

De perceptie van veel mensen is dat ze denken dat ze minder risico lopen naarmate de waarde van een aandeel lager staat. Dit heeft helemaal niks met elkaar te maken. Je kan bijvoorbeeld een aandeel van KPN kopen voor minder dan €3,- terwijl je een aandeel van Basic fit kan kopen voor €35,-. Dit betekent niet dat KPN veiliger is, omdat het zo laag staat. Het is zelfs zo dat de beurswaarde van KPN 5x zo hoog is als die van Basic fit. De lage prijs wil alleen zeggen dat KPN zijn eigen beurswaarde heeft uitgespreid over meer aandelen.

Als je voor €1.000,- aandelen koopt van een bedrijf dat uiteindelijk failliet gaat, dan ben je €1.000,- kwijt. Dan maakt het niet uit of de aandelen op €3,- stonden of op €500,- per stuk stonden. Je volledige inleg is dan weg.

De koers herstelt zich altijd wel weer

Herstellen van de koers

Ook dit hoeft niet altijd te kloppen. Indien een bedrijf structureel minder winst maakt dan voorheen, dan willen mensen minder voor een aandeel betalen. Een aandeel van ING stond in 2001 op meer dan €30,- per stuk. We zijn nu 20 jaar verder en het aandeel staat nu rond de €10,-. Hier zie ik voorlopig ook nog geen verandering in komen. Misschien dat het over 20 jaar ondertussen wel in hersteld.

Als de koers terugveert naar zijn oude prijs, verkoop ik alles

Dit is een heel gevaarlijk zinnetje, want ook ik heb mij hier schuldig aan gemaakt. Ten eerste kan het zijn dat een aandeel uiteindelijk nooit terugveert. Ten tweede is het heel verleidelijk om het aandeel te houden als het eindelijk in een snel tempo stijgt.

Koop de dip

Dit is heel makkelijk gezegd, maar zeer moeilijk om te doen. Je weet nooit wanneer de dip voorbij is. Daarnaast is het ook niet te zeggen of de koers zich wel gaat herstellen.

Er gebeurt niks met de koers

Soms beweegt een koers alleen horizontaal. Dit is voor een belegger heel saai, maar hoeft geen reden te zijn om het aandeel te verkopen. Soms zie je wel dat de omzet en de winst aan het stijgen zijn, maar er gebeurt niks met de koers. Dan is het de markt vaak nog niet goed opgevallen wat er precies aan de hand is. Dit kan vooral gebeuren bij de bedrijven met een lagere beurswaarde. Hoe lager de beurswaarde van een bedrijf is, hoe minder mensen hierna kijken.

Ik heb mijn kans gemist, dus ik pak de volgende wel

Deze uitspraak hoor ik vaak, maar ze zijn zelden waar. Veel mensen hadden hun kans gemist met Tesla en zochten toen naar de tweede Tesla. Nikola kwam toen al snel naar voren, maar dat liep slecht af. Nio werd ook genoemd, maar dat aandeel is afgelopen kwartaal meer dan 40% gedaald. Het kan dus zijn dat er nooit een tweede Tesla komt, omdat het bedrijf te uniek is. Net zoals de Apple, Google, of Facebook. Dit zijn juist bedrijven omdat ze alles anders hebben aangepakt als hun voorgangers. Indien je naar een volgende kans opzoek bent, kijk dan naar de overeenkomsten tussen de 100 baggers. Daar heb je veel meer aan dan te kijken naar de volgende Tesla.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.