HTWO – Alles over de waterstof ETF

De interesse om te beleggen in waterstof, trekt steeds meer beleggers de aandacht. Ook ik ben hier al een tijdje mee bezig. Steeds meer mensen willen beleggen in groene energie, omdat deze markt flink aan het groeien is. Vandaar dat ook ik een positie heb genomen in de ETF iShares global clean energy. Een paar bedrijven in deze tracker, richten zich ook op de waterstof economie, zodat het risico is gespreid indien watersof niet van de grond gaat komen. Sinds kort zijn er ook steeds meer trackers die zich 100% richten op waterstof bedrijven. Helaas is er nog geen ETF waterstof iShares, maar wel een L&G Hydrogen Economy UCITS ETF. De L&G Hydrogen ETF is momenteel de grootste waterstof tracker die er is. Om alles overzichtelijk te houden heb ik alle informatie uit de prospectussen en fact sheets gelezen en de belangrijkste informatie overzichtelijk opgeschreven. Dan weet jij precies waarin je investeert als je deze waterstof tracker wil kopen, zonder dat je verdwaalt in de overvloed aan “warrige” informatie.

HTWO kerngegevens

ETF waterstof HTWO kerngegevens

Deze tracker is vanaf 10 februari 2021 van start gegaan en het fonds is op het moment van schrijven $307 miljoen dollar groot. Voor tracker begrippen is dit heel klein, maar ze zijn ook pas net begonnen.

De jaarlijkse kosten bedragen 0,49% en dat is best schappelijk te noemen voor een sectorspecifiek gerelateerde ETF. Persoonlijk houd ik altijd 0,65% aan als absolute bovengrens, omdat er anders altijd wel een goedkoper alternatief te vinden is.

De koers/winst verhouding staat momenteel op 31 en dat vind ik niet eens heel hoog voor de bedrijven die zich met waterstof bezighouden. Ik had verwacht dat de meeste bedrijven nog niet eens winst zouden maken, aangezien waterstof nog niet breed is uitgerold in de economie. Ter vergelijking de K/W verhouding van de S&P 500 staat momenteel op de 37. De vuistregel hierbij is, hoe lager hoe beter.

De verklaring voor de lage K/W verhouden is dat de meeste bedrijven in deze index een onderdeel hebben dat zich bezighouden met waterstof. Indien de core business een goed rendement behaalt en het bedrijf al volwassen is, dan kunnen sommige bedrijven toch een waarde aandeel zijn dat zich verder wil ontwikkelen middels waterstof. De bedrijven zijn dus niet alleen maar groeiaandelen.

HTWO prestaties

Prestaties ETF waterstof

Aangezien de tracker nog maar een paar maanden oud is, kan ik niet het daadwerkelijke koersverloop van de tracker laten zien. Het koersverloop van de index die het volgt kan ik natuurlijk wel vinden en hierdoor kan ik iets verder terug in de geschiedenis kijken.  

De koers is afgelopen 2,5 jaar met 250% gegroeid. Ter vergelijking de S&P500 is in dezelfde tijd met 53% gegroeid. Hierin is het dividend in beide gevallen meegerekend. Wanneer je deze cijfers ziet, is het niet gek dat steeds meer mensen willen investeren in deze sector. Als waterstof op grote schaal uitgerold gaat worden, dan hebben een paar aandelen zeker een kans om een 100 bagger te worden “10.000% rendement”.

Koersontwikkeling waterstof aandelen

Wees wel gewaarschuwd als je in een hot industrie wil beleggen. Peter Lynch ziet aandelen in een hot industrie juist als een van de belangrijkste aandelen die je moet vermijden. Je ziet in veel gevallen juist dat de markt in het begin te enthousiast reageert, waardoor de meeste mensen te hoog instappen.

De grootste posities van de waterstof ETF

De totale index bestaat maar uit 28 bedrijven, dus deze ETF is zeer geconcentreerd op een paar bedrijven. Een ETF met 28 bedrijven is niet veel. Met andere woorden, dit is een hoog risico. Eigenlijk moet dit ook precies de reden zijn waarom je deze waterstof ETF zou willen aanschaffen, dus hopelijk lees je hier niks nieuws.

Een punt dat wel zeker meevalt is de gewichtsverdeling van de bedrijven. De 5 grootste bedrijven zijn goed voor 21% van de totale tracker. De grootste positie weegt maar voor 4,4% mee. Dit is een veel betere gewichtsverdeling dan bij de NASDAQ. Bij de NASDAQ 100 vertegenwoordigen de 5 grootste bedrijven 45% van de totale tracker. Daar zitten 3,5x meer bedrijven in dan bij deze waterstof ETF.

#1 Cummins

Cummins vertegenwoordigt 4,4% van de tracker en zij zijn gespecialiseerd in het produceren van motoren voor onder andere het leger, bussen, vuilniswagens, vrachtwagens enz. Het is dan ook niet raar dat een van hun grootste klanten DAF is. Alle contacten die zij nodig hebben in deze branche, hebben zij al gemaakt. Het bedrijf heeft een marktwaarde van $38 miljard dollar, dus de grootste groei is er al uit.

Momenteel is Cummins bezig met de ontwikkeling van een waterstof motor die alle oude motoren kan gaan vervangen. Aangezien Cummins al meer dan 100 jaar in deze branche zit en al samenwerking heeft met de grootste bedrijven, zitten zij al in de afzetmarkt. Momenteel zijn er al verschillende vuilniswagens die op de waterstof brandcellen van Cummins rijden. Cummins is dus al bezig om deze waterstof brandcellen commercieel uit te rollen. [1]   

#2 Johnson Matthey

Johnson Matthey vertegenwoordigt 4,2% van de tracker en zij produceren katalysatoren op waterstof. Het doel is om een emissie vrije katalysator te produceren en dat willen wij bewerkstellingen middels waterstof.

Johnson Matthey heeft een beurswaarde van $6 miljard dollar. Hoe kleiner de beurswaarde van een bedrijf is, hoe groter de potentiele groei nog kan worden.

#3 Kolon Industries

Kolon Industries is goed voor 4,1% in deze tracker en dit Koreaans bedrijf is heel divers. Het bevindt zich in 4 verschillende markten, namelijk Industriële materialen, Chemie, elektronica en mode. Nu zijn ze ook bezig met de automotive industrie en hier is het onderdeel van de waterstof van toepassing.

De beurswaarde van Kolon Industries is maar $1,8 miljard dollar, dus in feite is dit een klein bedrijf. Indien dit bedrijf op de Nederlandse beurs genoteerd zou staan, zou het waarschijnlijk in de AMX staan.

#4 Daimler

Beleggen in waterstof

Dit is het grootste bedrijf in de tracker en Daimler vertegenwoordigt 4,1% van de tracker. Met een beurswaarde van meer dan $80 miljard kan je hier niet omheen. Daimler is vooral bekend van het merk Mercedes en Daimler trucks.

Daimler werkt momenteel samen met het bedrijf Linde “die zit ook in deze tracker”, om auto’s en vrachtauto’s ook op waterstof te laten rijden. In 2023 moeten de eerste prototypes in Duitsland de weg op. [2]

#5 Toyota Motor

Toyota waterstof

Toyota is goed voor 4,1% van deze tracker en de beurswaarde is $27,5 dollar. Toyota richt zich ook al een tijdje op auto’s en vrachtwagens die op waterstof rijden. Ik zie Toyota ook als koploper in deze branche.

Momenteel zitten zij vast in een catch 22. Er zijn nog niet veel waterstoftankstations, dus ik zou ook geen auto op waterstof kopen. Doordat er nog zo weinig auto’s op waterstof rijden, zijn er ook nog maar weinig waterstoftankstations. Hierdoor kan er ook niet op grote schaal geproduceerd worden, zodat de kosten gedrukt kunnen worden. Hoe duurder de auto’s hoe minder interesse hierin is. Als dit obstakel wordt doorbroken door bijvoorbeeld de overheid, dan is Toyota het verst gevorderd om deze waterstofauto’s op grote schaal op de markt te brengen.

Gewichtsverdeling

De tracker houdt 2x per jaar bij of alle huidige bedrijven nog wel in de tracker thuishoren. Dit gebeurt elke keer in mei en november. Elk bedrijf weegt vanaf de start evenveel mee in de index, ongeacht de beurswaarde. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat er niet een paar bedrijven zijn die de tracker domineren. Er wordt altijd voor gezorgd dat geen één bedrijf meer dan 15% vertegenwoordigt in de tracker. [3]

De meeste bedrijven in de HTWO ETF bevinden zich in de industrie. Hier sta ik ook niet van te kijken, aangezien de waterstofcellen voor een groot gedeelte gemaakt worden voor de auto-industrie. Voor de stabiliteit van een tracker, is het altijd fijn als er een paar nutsbedrijven inzitten. Die bedrijven zijn vaak heel stabiel en zorgen voor een vaste stroom aan inkomsten. Daar staat tegenover dat deze bedrijven niet makkelijk 10x in beurswaarde kunnen groeien.


Gewichtsverdeling van de HTWO waterstof ETF tracker

[1] https://allesoverwaterstof.nl/cummins-levert-brandstofcellen-voor-vuilniswagens-in-europa/

[2] https://www.daimler.com/investors/reports-news/financial-news/20201210-refuelig-liquid-hydrogen-trucks.html

[3] https://fundcentres.lgim.com/uk/en/fund-centre/ETF/Hydrogen-Economy/#Index

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.