Welke aandelen moet je vermijden?

De meeste onderwerpen schrijf ik over signalen waarop je kan letten voordat je een aandeel koopt. Warren Buffett heeft hier zelfs 5 basisregels over geschreven voordat hij overgaat tot een aankoop. Deze beleggingstip volg ik ook persoonlijk op, want ik wil ook graag in het bezit komen van een 100 bagger. Naast het analyseren van winnaars, is het ook heel belangrijk om te kijken in welke aandelen je niet moet investeren. Hoe meer missers je kan vermijden, hoe beter je totale rendement wordt. Dit is zelfs zo belangrijk, dat Warren Buffett hier 2 regels voor heeft.

Rule number 1: “Never lose money

Rule number 2: “Never forget rule number 1

Maar hoe zorg je er nu voor dat je geen geld verliest bij het beleggen? Natuurlijk kan ik geen garanties geven, maar ik kan wel kijken wat hierover is geschreven. Peter Lynch heeft een paar aanknopingspunten beschreven waarop je kan letten bij bedrijven waarin je niet snel moet investeren. Zoals altijd zijn er uitzonderingen voor elk voorbeeld te vinden, daarom wordt er alleen naar het geheel gekeken.

Het aandeel bevindt zich in een hot industrie

Beleggen in een hot industrie

Als een aandeel zich in een markt bevindt waar opeens heel veel interesse in is, is de kans groot dat de aandelen te hoog zijn geprijsd. Vaak zie je dat een aandeel binnen een jaar 5x zoveel waard is geworden, omdat mensen geloven in de belofte. Helaas kan het aandeel ook net zo snel weer naar beneden gaan, omdat de “magere” winsten de hoge koers niet rechtvaardigt. Wanneer je verkeerd bent ingestapt, kunnen de verliezen groot zijn. Om het verkeerd timen te voorkomen, kan je deze sectoren beter vermijden.

Een voorbeeld hiervan zijn bedrijven die zich bezighouden met waterstof. Ik ben er van overtuigd dat waterstof een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst van de auto-industrie en de energietransitie, maar het is nog moeilijk te zeggen hoe groot die rol zich vorm gaat geven. Daarnaast is het ook moeilijk te zeggen hoe groot die rol gaat worden voor één specifiek bedrijf zoals Plug Power. Dit aandeel is binnen een jaar van $3,- naar $63,- geschoten. Op het moment van schrijven is dit aandeel ook alweer teruggevallen onder de $35,-. De potentie van de markt is groot, maar Plug Power maakt ondertussen nog steeds geen winst.

Een hot industrie trekt altijd veel concurrenten aan. Meestal zijn er één of twee winnaars die de markt domineren. De kans is groot dat Plug Power wordt ingehaald door de concurrentie. Een andere mogelijkheid is dat andere bedrijven gaan concurreren op prijs. Op die manier blijft er weinig winst over voor de rest.

Beleggen in Philip Morris

Een veilige tegenhanger is om een winstgevend bedrijf te kopen in een krimpende markt. Als je kijkt naar Philip Morris, dan betalen zij elk jaar meer dan 5,5% dividend uit en de koers schommelt al tijden rond de $80,-. Ga er maar niet vanuit dat een nieuw bedrijf zich ook op de sigarettenmarkt gaat begeven, waardoor de toekomstige winsten gewoon veilig zullen blijven.  

Het is de volgende……….

Wat is het nieuwste bedrijf die de koppositie inneemt

Als er bijvoorbeeld wordt gezegd dat het volgende bedrijf de Tesla killer gaat worden, dan is dat in werkelijkheid vaak niet zo. Dit was goed te zien bij het bedrijf Nikola. Nikola is de waterstofvariant van Tesla en de koers schoot binnen 6 maanden omhoog van $10,- naar $65,-. Alle mensen die te laat waren met het kopen van Tesla, zagen hier een tweede kans. Hoe kan het fout gaan met de Tesla killer die zich ook in de gewillige industrie van waterstof bevindt?

Op het moment van schrijven staat het aandeel Nikola weer onder de $14,-. Vrijwel iedereen die hierin is gestapt toen de weg omhoogging, is er slechter uit gekomen. In de praktijk is het heel moeilijk om een bedrijf van de troon te stoten. Als je kijkt naar bedrijven die een 100 bagger zijn geworden “minimaal 10.000% koersstijging”, dan zijn dat bedrijven die de markt herdefiniëren. Dit zijn geen bedrijven die de nieuwe koppositie pakken.

Slechte diversificatie/diworsification

Bedrijven de verkeerde keuzes of te veel keuzen maken

Wanneer het goed gaat met een bedrijf en de winsten stromen binnen, dan moet je goed kijken wat het bedrijf met die winsten gaat doen. Het is fijn als er dividend wordt uitbetaald, of als de eigen aandelen terug worden gekocht. Daarnaast kan het bedrijf ook efficiënter gaan werken of de eigen goede producten gaan verbeteren. Helaas kiezen sommige bedrijven voor hele dure projecten die niet aanslaan bij het brede publiek. Of ze gaan zich richten op een sector waar ze totaal geen verstand van hebben door middel van een overname.

Apple heeft hier ook een tijdje last van gehad. Toen Steve Jobs het bedrijf tijdelijk moest verlaten in de jaren 90, richtte Apple zich op een paar random producten die niet helemaal goed werkten. Denk hierbij een aan digitaal fototoestel en een PDA. Deze ontwikkelingen hebben het bedrijf veel geld gekost en dit leidde bijna tot het einde van Apple. [1]

Toen Steve Jobs terugkeerde bij Apple, heeft hij ervoor gezorgd dat Apple zich nog maar op 3 producten zou gaan richten. Dat waren de computer, laptop en de MP3-speler. Er zou pas verder keken worden naar andere producten als dit eenmaal zou lopen. Hierdoor zijn alle verliesgevende projecten gestopt, waardoor het tij is gekeerd.

Het bedrijf is sterk afhankelijk van één klant

Als meer dan 60% van de inkomsten afkomstig zijn van maar één klant, dan heeft die ene klant de touwtjes in handen. Het bedrijf heeft namelijk bijna geen bestaansrecht als de klant op een andere manier verder gaat.

Foxconn produceert vrijwel alle iPhones en iMacs van Apple. Als Apple besluit om alles weer in Amerika te gaan produceren omdat ze minder afhankelijk willen worden van Azië, dan is Foxconn niks meer waard. Er is geen plan B bij Foxconn.

Het fluister aandeel

Vermijd een whisper stock

Als het lijkt dat iemand je een geheim wil vertellen over een aandeel en ook zachter gaat praten, dan is het meestal niks. Het gaat dan ook over een onderwerp voor de lange termijn. Denk hierbij aan een genezing voor AIDS of kanker of een ander geweldig onderwerp.

Meestal komen deze bedrijven op de markt door middel van een IPO en wordt de intentie gewekt dat je er vroeg bij moet zijn. Als je er niet vanaf het begin bij bent, staat de koers al zo hoog dat je achter het net vist. Je kan van tevoren nog niet naar de koers/winst verhouding kijken, omdat het bedrijf nog nieuw is. Daarnaast kan je ook niet kijken hoeveel producten hiervan zijn verkocht, omdat het product nog niet is uitontwikkeld zoals bij biotech bedrijven. Daarom is het moeilijk te bepalen waarin je precies belegt.  

Als het product daadwerkelijk goed aanslaat, is het verstandig om eerst even af te wachten hoe de winsten van het bedrijf zich gaan ontwikkelen. Er zullen daadwekelijk bedrijven zijn waarbij je dan op een hoger niveau instapt. Daarnaast vermijd je zeker alle bedrijven waarvan de winsten niet van de grond komen. Zo houd je de belangrijkste regel altijd in stand, namelijk verlies geen geld.

Samengevat

  • Vermijd aandelen in de nieuwste hot industrie, want die zijn vaak overgewaardeerd
  • Het is het volgende bedrijf X killer, want meestal is dat niet zo
  • Het bedrijf gaat zich op niet relevante sectoren richten, of ontwikkelt niet relevante producten
  • Het bedrijf is sterk afhankelijk van maar één klant
  • Het is een fluister aandeel waar mensen heel veel verwachting van hebben, zonder dat het terug te zien is in de cijfers

Wil je geen één analyse missen van Beleggingsvisie, scrol dan naar beneden en schrijf je in op mijn blog.


[1] https://www.techzine.nl/nieuws/workplace/46603/apple-bestaat-32-jaar-een-terugblik/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.