Beursgenoten review deel 8

In deze 8ste review van Beursgenoten ga ik analyseren wat Beursgenoten vorig jaar in maart 2020 heeft geschreven. Bij de meest interessante analyses ga ik dieper in op de stof. Dan bekijk ik hoe deze aandelen zich gedurende een jaar tijd hebben ontwikkeld en of die ontwikkelingen overeenkomen met de voorspellingen van Geert Schaaij. Het opvallende is dat Beursgenoten al 7x achter elkaar gemiddeld gezien goed advies heeft weten te geven. In de 7de review van Beursgenoten kwam het gemiddelde jaar rendement zelfs uit op 44,1%. Hier kan geen één tracker tegenop.

Alfen

Beursgenoten zag vorig jaar al in fundamentele analyse van Alfen dat dit bedrijf zeer veel potentie heeft. Afgelopen jaar is de koers van Alfen zelfs met meer dan 220% gegroeid. Dit ziet er indrukwekkend uit, maar begin januari stond Alfen zelfs op een winst van meer dan 340%. Een kleine correctie was hier waarschijnlijk wel op zijn plaats. Het is natuurlijk wel interessant om te weten waarom Beursgenoten zo positief was over Alfen.

De markt van Alfen

Alfen is een bedrijf dat inspeelt op de energietransitie van Europa. Europa zet steeds meer in op groene energie en deze keuzes hebben een grote impact op het energienet. In de oude situatie werd alle energie centraal “in een paar centrales in Nederland” opgewekt. Dat is nu aan het verschuiven naar decentraal. Dat wil zeggen dat er op veel plekken in Nederland zonneparken en windturbines staan. Hierdoor moet de elektriciteit op een andere manier getransporteerd worden over het net. Alfen richt zich erop om dit zo efficiënt mogelijk op elkaar af te stemmen. Om dit voor elkaar te krijgen, valt het bedrijf in drie onderdelen te verdelen. [1]

Laadpalen

Alfen richt zich op laadpalen

Het snelst groeiende onderdeel van Alfen zijn de productie, installatie en het beheer van de laadpalen. Wanneer je nagaat dat nu nog geen 2% van alle voertuigen in Nederland volledig elektrisch zijn, is Alfen nog maar net begonnen. Met een omzet van €26 miljoen euro in 2019 en een stijging van 72% procent in een jaar, beweegt dit de juiste kant op. [2]

Smart Grid

Alfen sluit zonneparken en windparken aan op het net

Momenteel is dit nog het grootste onderdeel in van het bedrijf. In 2019 was dit goed voor €104 miljoen euro omzet. Alfen sluit complete zonneparken en windparken aan op het net en zorgt ervoor dat geen energie verloren gaat als de parken maximaal energie opwekken.

Energieopslag

Het derde onderdeel gaat in de toekomst steeds belangrijker worden, namelijk energieopslag. Hoe meer zonne-energie en windenergie Nederland opwekt, hoe afhankelijk Nederland hiervan wordt. Dit betekent dat de overproductie opgevangen moet gaan worden voor tijden van lage productie. Alfen werkt ook hier aan oplossingen. Dit derde onderdeel was goed voor een omzet van €13 miljoen euro.

Groei van Alfen

Alfen blijft groeien

In 2018 groeide de omzet van Alfen met 37% en in 2019 groeide de omzet met meer dan 41%. Als je ook nog nagaat dat deze markt nog veel kan groeien, is de kans groot dat Alfen voorlopig nog niet is uitgegroeid. Nederland zal steeds meer laadpalen nodig hebben en er zullen ook steeds meer zonne- en windparken bijkomen. Hierdoor is Alfen voorlopig nog wel verzekerd van een toenemende vraag.

De kracht van Alfen ligt in de samenwerking van deze drie onderdelen. Door zelf zonneparken en windparken aan te sluiten, kunnen zij de overbodige energie zelf opslaan. Daarnaast door de laadpalen op een slimme manier te voeden van energie, valt hier veel te winnen. Dit bedrijf bezit het totaal plaatje wat de energietransitie voor Nederland betekent. Naast Nederland kan Alfen dit concept ook uitrollen in omliggende landen. Momenteel zijn ze al actief in Duitsland, Scandinavië, Engeland en Frankrijk.

Risico’s en kansen Alfen

Het is niet alleen maar rooskleurig, want er zijn altijd enkele onderdelen waar je rekening mee moet houden. Zo ligt de concurrentie ook niet stil, want er zijn meerdere bedrijven in Europa die hetzelfde service bieden. Schneider Electric is de grootste concurrent en heeft een beurswaarde van €68 miljard euro, tegen de beurswaarde van Alfen van €1,6 miljard euro.

Daarnaast kunnen er ook grote vertragingen plaatsvinden in de productie van elektrische auto’s, indien de grondstoffen uitputten. Kobalt gaat hier in grote rol in spelen in de toekomst. Daarnaast is het ook mogelijk dat de afname van elektrische voortuigen terug gaat lopen indien de overheid minder subsidie gaat geven voor elektrische auto’s. Hoe minder elektrische auto’s er zijn, hoe minder laadpalen er nodig zijn.

Conclusie Alfen

Door de groeiende omzetten van het bedrijf en de groeiende markt, zal Alfen in de toekomst nog veel werk krijgen. Dit gaat voorlopig nog niet veranderen, aangezien Europa in 2050 energieneutraal wil zijn. Als dit zo doorgaat, zou het mij niks verbazen als Alfen toe gaat treden in de tracker iShares global clean energie.

Nationale Nederlanden group

Nationale Nederlanden Group is een sterk bedrijf

Dit verzekeringsbedrijf is een zeer sterk waarde aandeel te noemen, vooral in tijden van crisis. Of het nu goed of slecht met de economie gaat, mensen blijven hun verzekering toch wel betalen. Daarnaast hebben de uitkeringen van schade ook weinig te maken met het economische sentiment. Als je ook nog rekening houdt dat NN group een groeiende operationele winst laat zien van meer dan 10% in 2019, dan geeft dit aan dat dit een solide bedrijf is. Met een koerswinst verhouding van 7, is dit ook nog gunstig.

Sterke kaspositie

Nationale Nederlanden heeft een sterkte kaspositie

In de toekomst wil NN group het dividend blijven verhogen. Maar dit is niet de hoofdreden waarom Beursgenoten hier zeer positief over is. Dit bedrijf wil ook de eigen aandelen in gaan kopen. Het terugkopen van eigen aandelen, is alleen een goed teken als de fundering hiervoor goed is. Dat is zeker het geval bij de NN group. Momenteel hebben zij voor meer dan €2 miljard euro in kas en dat is hoog te noemen als je bekijkt dat de beurswaarde €13,7 miljard euro bedraagt.

Indien zij dit zouden uitkeren als dividend, moet hier dividendbelasting over betaald worden en dat wil je eigenlijk voorkomen. Je wil ook niet dat NN group het geld gaat uitgeven aan ondoordachte projecten omdat je eenmaal veel geld op de bank hebben staan. Hierdoor is het terugkopen van de eigen aandelen een zeer goede oplossing. Over de teruggekochte aandelen hoeft NN group geen dividend uit te keren. Dat wil zeggen dat alle huidige aandeelhouders een groter deel van de taart krijgen. Zo worden de aandelen meer waard, zonder dat de aandeelhouders hier iets voor hoeven te doen.   

Conclusie Beursgenoten

De voorspellingen van deze maand waren extreem goed te noemen. Met een gemiddeld rendement van 95,7% behoort deze maand tot de beste adviezen tot nu toe. Ik moet er wel een kleine kanttekening bij maken, want vorig jaar stonden de beurzen op een historisch dieptepunt. Als je vorig jaar zou zijn ingestapt met een tracker op de AEX, zou je ook een rendement van 50% hebben behaald. In feite heeft Geert Schaaij het dus 2 keer zo goed gedaan als de AEX.

Wanneer je de adviezen van Beursgenoten gaat opvolgen, dan ga je niet de aandelen kopen waar een neutraal of houden advies voor wordt afgegeven. Indien die aandelen niet worden meegerekend, dan is het rendement zelfs 116,5%. Dat is natuurlijk altijd goed te noemen.

Wil je geen één analyse meer missen van Beursgenoten, scroll dan helemaal naar beneden en schrijf je in op mijn blog.

BedrijfAdviesWinst/Verlies
Sunlink Health systemsKopen264,7%
AlfenKopen221,4%
Ballard Power SystemsKopen “volatiel” 200,5%
ArcelorMittalHouden199,9%
PinetreeKopen150,0%
Nel ASASpeculatief kopen140,0%
B&S groupHouden105,0%
Nationale NederlandenKopen78,8%
FugroHouden63,9%
iShares MSCI world enerergyKopen63,2%
ALDNeutraal61,5%
Pan African RecoursesKopen60,1%
ABN AMROHouden41,4%
LeclanchéGroot risico32,9%
Georgia capitalkleine positie houden31,8%
Air LiquidVolgen21,4%
VodafoneKopen18,4%
Chembio DiagnosticsSpeculatief kopen-31,8%
95,7%

[1] https://alfen.com/nl

[2] https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-en-milieu-innovaties/elektrisch-rijden/stand-van-zaken/cijfers

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.