Hoe verslaat de kleine belegger de professionals?

Wanneer ik mensen vertel dat ik mijn geld beleg, vragen zij zich vaak af waarom ik het opneem tegen de professionals? Het zou toch veel logischer zijn om mijn geld te geven aan een professioneel team die ieder 40u per week betaald krijgen om het financieel nieuws in de gaten te houden om zo alle aandelen te kunnen analyseren? De mensen die hun leven hebben geweid aan het analyseren van de markt en de economie, kunnen toch veel beter een inschatting maken welke aandelen het beste gaan presteren in de toekomst? Ondanks dat het bovenstaande zeer logisch klinkt, heeft de individuele belegger zeker een voordeel t.o.v. de fondsmanagers en grote instituten. Hierdoor is het wel degelijk mogelijk om de professionals te verslaan. Het is hierbij natuurlijk wel handig om te weten waar je voordeel dan ligt.

Beperking door omvang

Wanneer een fondsmanager heel goed presteert, groeit zijn portfolio automatisch. Enerzijds door de winsten die worden behaald en anderzijds doordat hij met nog meer geld mag gaan beleggen. Succes trekt geld snel aan, maar dit heeft ook meteen een groot nadeel. Hoe groter een portfolio is, hoe minder kansen er in de markt zijn. Dit is een enorme beperking van alle mogelijkheden. Als een fondsmanager 20 miljard euro mag beleggen en nooit meer dan 5% van een bedrijf mag bezitten, dan vallen alle kleine en middelgrote bedrijven meteen af. Indien hij wel zou gaan investeren in een klein bedrijf, dan heeft die belegging geen betekenisvolle impact op de gehele portfolio. Dat is de reden dat een gemiddelde en kleine bedrijven niet eens worden bekeken, ondanks de potentie van veel bedrijven. Een individuele belegger heeft deze beperking niet. Als je op zoek gaat naar ondergewaardeerde aandelen, dan is dit de plek waar je het best kan zoeken. De grote instituten slaan deze bedrijven namelijk over.

Dit is de reden dat een grote fondsmanager vrijwel nooit een 100 bagger kan vinden. Tegen de tijd dat het bedrijf groot genoeg is om aantrekkelijk te zijn, is het bedrijf al halverwege. Momenteel zijn veel waterstofbedrijven met een opmars bezig. Deze bedrijven zijn nog niet heel groot. Ondanks de enorme potentie van deze groeiaandelen, worden ze simpelweg genegeerd en hier liggen zeker kansen.

Veel uitleggen

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom er zoveel negatieve analyses te vinden zijn over Tesla? Veel analisten zijn bezig om redenen te bedenken waarom ze een bepaald spannend aandeel juist niet kopen. Stel dat het spannende aandeel wel omhooggaat, dan hebben ze zichzelf meteen ingedekt. Dit geldt ook voor het omgekeerde. Indien ze een aandeel willen kopen, dan moeten daar goede redenen voor zijn. In 25% van de tijd zijn ze bezig met uitleggen waarom ze iets wel of niet gaan doen. Alle tijd dat zo’n fondsmanager daarmee bezig is, moet betaald worden. Die kosten gaan weer af van het rendement dat gemaakt wordt.

Loop mee met de rest

Het is moeilijk voor een fondsmanager om een andere pad te bewandelen als de rest. Vaak wordt een aandeel pas aantrekkelijk gevonden, indien veel grote instituten erover schrijven. Indien je met de rest meeloopt, is er nooit iets aan de hand. Op Wall Street wordt het volgende gezegd: “You will never lose your job losing your clients money in IBM.” Dit komt op het volgende neer. Als je geld verliest in tijden dat de rest ook zijn geld verliest, dan is er niks aan de hand. Je bent dan gewoon een schaap in de kudde.

Stel dat je een ander pad bewandelt als je collega’s en je verliest geld terwijl de rest juist geld verdient, dan kan je wel ontslagen worden. Dit weerhoudt veel fondsmanagers ervan om van het pad af te wijken. De fondsmanagers houden zich voornamelijk bezig met het behouden van hun baan. Dit is dus een andere agenda dan geld verdienen voor de klant. Het is daarom voor een fondsmanagers een veilige keus om Amerikaanse dividend aristocraten aan te raden, of de Europese variant hiervan. Die hebben vaak een goede onderbouwing. Als die bedrijven onderuit gaan, gaat iedereen.

Totale kapitaal is afhankelijk van de klanten

Wanneer de markt aan het stijgen is, zijn mensen eerder geneigd om meer geld te laten beleggen. Indien de markt aan het dalen is, zijn mensen eerder geneigd om hun geld uit de markt te halen. In de praktijk hoor je juist het tegenovergestelde te doen. Als alle aandelen heel goedkoop worden aangeboden, heeft een fondsmanager weinig geld tot zijn beschikking om iets te kopen. Dit is juist het moment om waarop je eigenlijk moet bijkopen. Denk maar aan maart 2020. Dat was het perfecte moment om extra aandelen te kopen. Deze beperking heeft een individuele belegger niet.

Eigen kennis is macht

Hierbij geldt de volgende gezegde: “If you like the store, you will love the stock”. Het gaat erom dat je automatisch veel kennis opdoet in je vrije tijd of op je werk. Die kennis is heel waardevol voor de mensen op Wall Street. Marketinganalisten moeten veel moeite doen om de ervaring van de klanten boven water te halen. Dat is vaak dezelfde informatie als die jijzelf al bezit. Je kan voor jezelf nagaan welke producten je vaak gebruikt en dan kijken hoe de koers van dat bedrijf beweegt. Om even een paar voorbeelden te noemen van producten die ik gebruik;

 • Apple
 • Microsoft
 • Macdonalds
 • Coca-Cola
 • Ahold “www.bol.com en Albert Heijn”
 • Spotify
 • Google
 • Netflix

Als je een product niet meer gebruikt omdat je het niet meer fijn vindt, is de kans groot dat veel mensen dezelfde gedachtes hebben. Dan hoef je niet op de kwartaalcijfers van een bedrijf te wachten totdat je kan zien dat de resultaten inderdaad achteruitlopen. Je verkoopt het aandeel van het bedrijf dat je niet meer bevalt en je koopt het aandeel van het bedrijf dat je wel leuk vindt. Natuurlijk zijn bovenstaande voorbeelden de makkelijkste die er zijn, maar je kan ook hier specifieker kijken. De meeste mensen hebben wel een hobby waarin zijzelf meer weten dan een analist. Gewoon vanwege het feit dat ze het product zelf dagelijks gebruiken of omdat ze werkzaam zijn in een specifieke sector. Gebruik deze kennis om de instituten te kunnen verslaan, zodat je eerder kan investeren in een nieuw bedrijf.

Daarnaast loopt er al 19 jaar een test van Beursgorilla waarin ze een aap het laten opnemen tegen Wall Street. De aap heeft al 15x van de 19 gewonnen. Als een aap de markt vaak kan verslaan, waarom zou je het zelf dan niet kunnen?

Samengevat

 • Een individuele belegger heeft wel degelijk een voordeel t.o.v. grote instituten
 • Kleine bedrijven worden door grote fondsmanagers niet bekeken, omdat ze te klein zijn. Voor individuele beleggers is dit wel interessant
 • Je hoeft geen tijd te besteden om je keuzes uit te leggen
 • Je hoeft niet bang te zijn om andere keuzes te maken dan de rest
 • Je bepaalt zelf wanneer je bijkoopt en wanneer niet
 • Gebruik je eigen kennis en ervaringen om een bedrijf te beoordelen

Indien je elke week nieuwe inzichten wil krijgen in het beleggen, scroll dan naar beneden en schrijf je in op mijn blog.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.