Beursgenoten review deel 7

Bij deze alweer de 7de review van Beursgenoten. Ik ga nu bekijken wat Geert Schaaij vorig jaar “in februari 2020” heeft geschreven en kijk vervolgens een jaar later of zijn voorspellingen zijn uitgekomen. In deze review ga ik het iets anders aanpakken als anders. Normaal gesproken analyseer ik elk aandeel dat Geert Schaaij heeft beschreven in Beursgenoten en kijk ik of zijn voorspelling uit is gekomen. Als volgt schreef ik hier dan een paar regels over. Op deze manier werd er alleen oppervlakkig naar alle aanbevelingen gekeken. Dit keer noteer ik alleen zijn uitkomsten, maar pik ik een paar interessante analyses eruit. Zo kan ik dieper op de materie ingaan en kan ik bekijken met welke visie hij aandelen uitzoekt. Voor de mensen die beginnen met beleggen is het ook fijn om te weten te komen hoe een analyse van een expert daadwerkelijk tot stand komt.

Aangezien we vorig jaar in de daling van de coronacrisis zaten, pak ik elke keer de datum van 28 februari. Dit is precies het middelpunt van de daling van vorig jaar tijdens de coronocrisis en vergelijk ik die met de koers van 28 februari 2021. Natuurlijk reken ik het dividend ook mee.

CM.com

Deze nieuwkomer behoort tot een de beste adviezen van Beursgenoten van deze maand. Met een groei van 132% in een jaar, is dit zeker een goed advies te noemen. Volgens Geert Schaaij blijft CM.com voorlopig ook nog even doorgroeien.

Wat doet CM.com

CM.com bevindt zich in de markt van cloud communication. Daarbij kan je denken aan identiteitscontroles. Hiermee kan CM.com bepalen of iemand daadwerkelijk 18 is indien zij iets willen kopen. Door het aanbieden van deze service, kunnen kansspelautoriteiten bewaarborgen dat ze online louter aan meerderjarigen verkopen. Dit is ook de reden dat de Nederlandse loterij klant is bij CM.com. Daarnaast is Google ook klant bij CM.com, zodat Google een extra controle kan uitvoeren of de persoon daadwerkelijk de persoon is die hij of zij beweert. Elke keer als je een verified sms bericht krijgt van Google, dan heb je dus te maken met CM.com.

Bij authenticatie wordt er gekeken wie de persoon is en op die naam wordt bijvoorbeeld een ticket verkocht. Op deze manier wordt het heel moeilijk gemaakt om een kaartje te kopen of verkopen op de zwarte markt. Wanneer iemand dan op het event staat, kunnen de drankjes via datzelfde account worden gekocht. Door middel van een QR-code kunnen de drankjes dan opgehaald worden. Op deze manier hoef je niet meer uit te rekenen hoeveel muntjes je nodig hebt en blijf je ook niet met te veel muntjes zitten op het einde van de dag. De grand prix van Zandvoort wilde hiermee al werken, maar die werd afgelast. Wanneer dit kan bij een grand prix, dan kan dit ook worden uitgerold voor andere festivals. De schaalbaarheid en de groeipotentie is hier enorm. [1]

Financiën CM.com

In 2018 werden er meer dan 2 miljard berichten verwerkt. Dat komt neer op 5,5 miljoen berichten op dag. Dit geeft al aan dat ze veel berichten juist kunnen verwerken en weten waar ze mee bezig zijn. In totaal werd er in 2018 voor €595 miljoen aan transacties verwerkt. Zoals Beursgenoten het ziet, is dit alleen nog maar het begin van de groei. De wereld van fintech staat aan de vooravond van enorme groei. De eerste tekenen zijn al te zien, doordat er steeds minder contant geld gebruikt wordt.

De omzet in 2018 was €85miljoen en de operationele winst bedroeg €800.000,-. Als je even snel gaat rekenen, verdient CM.com gemiddeld 4,25cent per bericht. Als je gaat bedenken hoe makkelijk en snel een enkel bericht verstuurd kan worden, kan je hier spreken van massa is kassa.

Groeiverwachting CM.com

Om verder uit te breiden, is er meer kapitaal nodig. Dit is ook de reden dat ze naar de beurs zijn gegaan. Door het verkopen van eigen aandelen, komt er genoeg kapitaal binnen om de groei ook te kunnen verwezenlijken. Het feit dat de eigenaren ervoor zorgen dat ze een meerderheidsbelang behouden, zegt ook iets over de blijvende betrokkenheid in het bedrijf. Als je zelf een groot belang hebt in een bedrijf, zal je alle beslissingen maken met het oog op een termijn van jaren. Zij zullen geen beslissingen maken die goed lijken voor de kwartaalcijfers, want daar hebben zij zichzelf het meeste mee.

Het feit dat Google al een klant is van CM.com, zegt ook veel. Hiermee laten ze al zien dat ze grote klanten van dienst kunnen zijn en klaar zijn om verder te groeien. Door zich ook te gaan richten op andere landen, kunnen de diensten makkelijk worden opgeschaald. Ze hebben tenslotte al bewezen dat ze een goed lopend concept hebben.

ASML

ASML is al jaren de grote winnaar op de AEX en blijft ook maar doorgaan. Vorig jaar presteerde het bedrijf ook beter dan de eigen verwachtingen en liep de omzet op met 29%. Dat is zeer goed te noemen voor inmiddels het grootste bedrijf in de AEX. De winst per aandeel steeg ook naar €6,16. De koerst/winst verhouding kwam toen uit op 35. Dat is zeer goed te noemen voor een groeiaandeel.

Monopolypositie

ASML staat vooral bekend om de EUV-machines die chips maken en hiermee hebben zij ook een monopoly. Als investeerder is dit altijd een zeer goed uitgangspunt en Warren Buffett benoemt dit ook als 1 van zijn 5 beleggingstips voordat hij ergens in investeert. ASML is ook niet bang dat China de machines gaat kopiëren, omdat ze daarvoor minimaal 10 jaar de tijd voor nodig hebben. Tegen die tijd is de gekregen informatie alweer verouderd. Zo blijft ASML voor op de markt voor het maken van de beste chips.

Groeiende markt

Momenteel zijn de grootste technologiebedrijven in de wereld al klant van ASML. Denk hierbij aan Google, Apple, Amazon, Microsoft en Samsung. Al deze bedrijven blijven ook maar groeien, omdat er steeds meer slimme apparaten nodig zijn. Zolang de markt blijft groeien, zal er steeds meer vraag komen naar chips. Kortom, ASML zit heel veilig en staat sterk in een alsmaar groeiende markt. Hierdoor heeft het bedrijf ook met 87% kunnen groeien in één jaar.

Criteo

Beursgenoten heeft deze maand extreem veel en goede adviezen gegeven, daarom voeren die ook echt de boventoon. Daarnaast kan je ook veel leren van slechte adviezen. Beursgenoten kan natuurlijk ook niet altijd gelijk hebben “en dat hoeft ook niet”.

Een goede belegger hoeft maar 6 van de 10 gelijk te hebben – Peter Lynch

Deze uitspraak geldt natuurlijk ook voor Geert Schaaij. Vandaar dat ik ook een misser ga behandelen en ga bekijken waar Beursgenoten de fout is gegaan met Criteo. Dit bedrijf is 171% gegroeid vanaf het moment dat Geert Schaaij heeft gezegd dat dit aandeel niet gekocht moet worden. Hoe kwam hij tot dit besluit?

De markt van Criteo

Criteo is een bedrijf dat het surfgedag van mensen op het internet analyseert. Op basis van het analyseren van deze gegeven, kan Criteo voorspellen welke interesses een bepaalde persoon heeft. Op deze manier kan er heel doelgericht een advertentie geplaatst worden voor iemand op internet. Hoe doelgerichter een advertentie geplaatst kan worden, hoe groter de kans dat iemand overgaat tot aankopen. Criteo weet welke mensen de grootste kans hebben om een bepaald product aan te schaffen en ook welke niet. Op deze manier kunnen adverteerders veel geld besparen, doordat je niet adverteren bij mensen die toch geen interesse hebben in een bepaald product.

De markt is aan het veranderen

Privacy wordt steeds vaker ter discussie gesteld op het internet en hierdoor worden de regels ook vaak gewijzigd. Dit is ook het geval met de cookies op het internet. De cookies houden precies bij wat iemand doet in het internet. Hoe meer een bedrijf weet over een bepaalde internetgebruiker, hoe gerichter hier een advertentie voor geplaatst kan worden. De cookies zijn zeer belangrijk voor Criteo voor het analyseren van alle data.

De regelgeving omtrent deze cookies is aan het veranderen, waardoor Criteo niet meer zo makkelijk alles kan zien wat een bepaalde persoon doet op het internet. Kortom, Criteo kan geen toegang meer krijgen tot de bron van alle informatie waaruit ze alle beslissingen maken. Deze wijziging is van groot belang voor het bestaansrecht van dit bedrijf.

Prestaties 2020

De voorspelling die Beursgenoten heeft gedaan voor Criteo zijn ook daadwerkelijk uitgekomen. De omzet liep gedurende het jaar terug en de winst liep daarom ook terug. Volgens Criteo werd ook ook minder geld uitgegeven aan online reclame, omdat bedrijven minder geld hadden te besteden door de coronacisis. Ook hierdoor werden ze hard geraakt. [2]

Waarom is Criteo toch gegroeid?

Hier zijn twee redenen voor te geven. Ten eerste zagen veel beleggers de strengere regels omtrent de cookies ook al eerder aankomen. Hierdoor was het bedrijf al een tijdje aan het dalen en waren de slechtere marktomstandigheden al deels ingecalculeerd. De bodem was al bijna bereikt.

Ten tweede moeten bedrijven zich opnieuw uitvinden die zich in een dalende markt bevinden. Peter Lynch beschrijft deze bedrijven als een ommekeer en benoemt terecht dat de risico’s hier heel groot bij zijn, want je weet nog niet tot in hoeverre een bedrijf hierin staat in. De nieuwe manier om geld te verdienen is dan nog niet gebleken. Daarentegen kunnen de winst wel groot zijn als je een bedrijf koopt net voor zijn ommekeer. De markt heeft het bedrijf inmiddels lager gewaardeerd, omdat de markt verandert. De markt heeft de potentiële nieuwe winsten nog niet ingecalculeerd. Door het tijdig vinden van deze bedrijven, kunnen de winsten heel hoog worden.

Criteo heeft een nieuwe markt gevonden, waardoor ze geen last lijken te hebben van de strengere cookie wetgeving. Nu gaan ze adverteren op webshops en apps wanneer een klant bijna moet gaan afrekenen. Op deze manier kan Criteo het surfgedrag van de personen analyseren op de eigen site en dat is niet verboden. Zo kunnen webshops extra geld verdienen door reclame te tonen en Criteo kan relevante advertenties blijven tonen. Deze markt groeit en is zeer makkelijk schaalbaar.[3]


Oordeel Beursgenoten over februari

Deze maand heeft Beursgenoten zeer goed advies gegeven. Als je alle koopadviezen en speculatieve adviezen zou opvolgen, had je meer dan 40% winst gehad. Het opvallendste is dat er maar 4 bedrijven tussen zaten die een negatief rendement hadden behaald. Bij 3 van die adviezen werd géén koopadvies afgegeven. Je kan wel zeggen dat ik zeer te spreken ben over deze maand.  

Indien je ook wil profiteren van het advies van Beursgenoten, kan je altijd lid worden via hun site. Wil je geen één analyse missen van Beursgenoten, scroll dan naar beneden en schrijf je in op mijn blog.

BedrijfAdviesWinst/Verlies
CriteoNiet kopen171,4%
CM.comKopen132,4%
CEVAKopen115,5%
Inseego CorporationVolatiel110,4%
Akoustis TechnologiesZeer volatiel97,4%
ASMLKopen87,9%
NL IndustriesKopen op €3,465,0%
Beyond MeatNog niet kopen62,5%
EricssonHouden tot Kopen37,5%
DSMHouden34,2%
AegonKopen32,9%
AalbertsHouden17,6%
PorscheKopen op €61,5016,6%
AtariLangzaam kopen op €0,3013,3%
Ares Capital CorpKopen11,3%
Global net LeaseKopen10,8%
NewaysSpeculatief10,4%
SaratogoKopen9,9%
iShares STOXX Europe 600 Healt careKopen1,3%
HigCoKopen1,1%
AMGHouden-6,7%
EuronavKopen-9,1%
Hugo BosHouden-13,7%
BoeingVerkopen-22,7%
Gemiddelde winst44,1%

[1] https://www.cm.com/products/

[2] https://www.emerce.nl/nieuws/omzet-winst-criteo-krimpen

[3] https://www.emerce.nl/nieuws/criteo-exploitatie-retailmedia-europa


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.