De regel van 500

Als je gaat beleggen voor de lange termijn, is het moeilijk om in te schatten wat het resultaat hiervan zal zijn over 20 jaar is. Vooral als je gaat bedenken als je ook elke maand standaard iets inlegt. Daarnaast ontvang je nog dividend dat herbelegd kan worden en daarbovenop kunnen de aandelen ook nog eens groeien in waarde. Dit maakt de berekening er niet echt gemakkelijker op. Gelukkig bestaat er wel een vuistregel voor hoe dit heel snel berekend kan worden. Als je 20 jaar lang elke maand €1,- belegt, is dat 20 jaar later €500,- waard. Deze vuistregel geeft je een goede indicatie waarop je uit kan komen. Het staat hier wel heel makkelijk beschreven, maar hoe pak je zoiets aan? 

De berekening

Als je van deze vuistregel uit wil gaan, moet je wel weten op welke aannames de regel van 500 is gebaseerd. Hier zitten een paar spelregels aan verbonden.

  1. Je moet 20 jaar lang elke maand standaard €1,- beleggen
  2. Over het belegd vermogen ontvang je gemiddeld 7% rente per jaar
  3. Al het dividend dat vrijkomt, moet je herbeleggen, zodat je optimaal kan profiteren van het rente op rente effect
Vermogensopbouw met de regel van 500
Regel van 500

Op de afbeelding is duidelijk te zien dat het vermogen in het begin voornamelijk groeit door je eigen inleg. Hoe verder je in de tijd gaat, hoe sneller het vermogen groeit door de ontvangen rente. Dat komt omdat het geld tijd nodig heeft om te kunnen gaan renderen. Ik zeg liever voor je heeft kunnen werken, want dit is de manier om een passief inkomen op te bouwen. Hoe langer het geld voor je kan werken, hoe sneller het gaat groeien. Vanaf het 19de jaar is je vermogen meer opgebouwd door rente, dan door je eigen inleg. Zo merk je duidelijk dat het veel meer nut heeft om het geld voor je te laten werken, dan dat je het geld in een spaarpot stopt.

rente bij de regel van 500

Vanaf het 10de jaar groeit je vermogen zelfs harder door de rente, dan door je eigen inleg. Dit is een mooi moment. Vanaf dat jaar ga je steeds beter zien dat het geld voor jou aan het werken is, i.p.v. dat jij voor het geld aan het werk bent. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt dit verschil alleen maar groter. Hoe meer geld je belegt, hoe harder het voor je kan werken.

Hoe kom je elke maand aan extra geld?

Veel mensen denken dat ze alleen veel geld over kunnen houden als ze meer gaan verdienen. Natuurlijk zit hier wel iets in, maar je kan het ook via de andere kant bekijken. Die weg is vaak makkelijker te bewandelen dan het krijgen van een opslag. Vooral voor de mensen die al meer dan 40u in de week werken. Indien je elke maand structureel iets bespaart, dan houd je ook iets over. Als je ook nog aan de regel van 500 denkt, kan je snel uitrekenen wat die kleine aanpassing in je leven betekent over een periode van 20 jaar. Vermenigvuldig het bedrag gewoon met €500,- en je bent er.

Stel dat je zit te kiezen om je hypotheek vast te zetten voor 20 jaar of 30 jaar. Hoe korter je de hypotheek vast wil zetten, hoe lager de rente. Stel dat het €40,- goedkoper is om je hypotheek voor 20 jaar vast te zetten i.p.v. 30 jaar. Dit verschil lijkt een druppel op de gloeiende plaat. Wanneer je dit gaat doorrekenen, kom je na 20 jaar al uit op €20.000,-. Hier moet de gemiddelde persoon lang voor werken om dit bij elkaar te krijgen.

Natuurlijk zijn er nog andere kleine keuzes in het leven die een grote impact kunnen hebben op de lange termijn. Stel dat je 3 jaar doet met je telefoon i.p.v. 2 jaar. Dat scheelt al snel een paar tientjes per maand. Of dat je huishouden 2 auto’s heeft om naar het werk te gaan. Door standaard op de fiets naar het werk te gaan en één auto te verkopen, bespaar je al snel €200,- per maand uit “verzekering/benzine/APK/garage/afschrijving”. Dat is na 20 jaar al €100.000,-. Dan ben je en gezonder bezig door te fietsen, en je kan serieus iets opbouwen.

Voor de mensen die roken kan je dezelfde berekening maken. Deze open deur ga ik niet verder uitwerken. Zo zijn er vast nog wel andere manieren die je kan toepassen door kritisch naar je eigen uitgavenpatroon te kijken.  

Hoe moet je pensioen aanvullen

Voor het geval je 45 jaar bent en je wil graag je eigen pensioenpot aanvullen, dan kan je op deze manieren elke maand makkelijk iets vrijmaken. Voor het geval je meer ideeën wil om maandelijks geld te besparen, zijn er bij de FIRE movement veel meer mogelijkheden te lezen. Het is aan jou om te bepalen of die maandelijkse “luxe” het echt waard is voor de lange termijn.  

Financieel onafhankelijk

Na 10 jaar zag je al dat de jaarlijkse rente hoger was dan je jaarlijkse inleg. Na 16 jaar is de ontvangen rente al 2x zo hoog als je eigen inleg. Na 21 jaar is de ontvangen rente al 3x zo hoog als de eigen inleg. Wanneer je dit doortrekt is het daadwerkelijk mogelijk dat de jaarlijkse ontvangen rente hoger ligt dan het inkomen van jouw fulltimebaan. Wanneer je dit punt hebt bereikt, ben je financieel onafhankelijk. Hopelijk is dat voor veel mensen eerder dan op hun 67ste. Dit is voor de meeste mensen de droom waar ze naartoe willen werken. Het is mogelijk, maar vergt wel doorzettingsvermogen.

Geld is een verschrikkelijke meester, maar een geweldige slaaf – Francis Bacon

Beleggen van je geld

Wanneer je elke maand standaard iets overhoudt, is het de bedoeling dat je daar 7% rente per jaar op kan verdienen. Dit kan je niet behalen door het geld op een spaarrekening te zetten. De makkelijkste manier is om te gaan indexbeleggen. Hiermee hoef je niet specifiek opzoek te gaan naar de beste aandelen in de markt, maar koop je in één keer alle aandelen in een bepaalde index. Op deze manier beleg je passief en hoeft het beleggen helemaal niet veel tijd te kosten. Als je een indextracker koopt op de AEX, koop je in één keer alle 25 bedrijven die zich in de AEX bevinden.

Dit klinkt als een goede spreiding, maar het kan nog breder. Je kan ook een indextracker kopen op de S&P500. Dat zijn de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven van Amerika en dit is een van de meest gewilde indextrackers, omdat het al zo lang goed presteert. Warren Buffett zweert erbij. Zo heb je meteen een mandje met winnaars. Het gemiddelde rendement van deze index van de afgelopen 90 jaar ligt rond de 9%. Dit is dus beter dan de vuistregel van het voorbeeld.

Natuurlijk zijn er ook indextrackers op specifiekere markten. Een voorbeeld hiervan is de NASDAQ. Hiermee beleg je in één keer in de 100 grootste bedrijven in deze technologie index. Momenteel is groene energie ook steeds populairder aan het worden, aangezien president Biden in groene energie wil investeren. Als je in deze markt wil investeren, kan je een indextracker kopen van de INRG.

Voor de mensen die helemaal “veilig” willen beleggen, raad ik de indextracker aan die belegt in de 3400 grootste bedrijven van de hele wereld. Dit is de vanguard all world. Dit dekt de lading meteen voor de hele markt over de hele wereld. Dan hoef je verder nergens meer naar te kijken.

Samengevat

  • Elke euro die elke maand 20 jaar lang wordt belegd, is na 20 jaar €500,- waard
  • Na 10 jaar groeit de rente harder dan je eigen inleg
  • Na 19 jaar is de totale ontvangen rente hoger dan je eigen inleg
  • Je bent financieel onafhankelijk als de ontvangen rente hoger is dan je maandelijkse uitgaven
  • Door te besparen, kan elke maand geld overhouden om te beleggen
  • Door je geld elke maand te beleggen in een indextracker, kan je 7% rente per jaar halen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.