INRG – Alles over iShares global clean energy

De markt voor groene energie is steeds groter aan het worden. Sinds China heeft aangegeven om in 2060 energieneutraal te willen zijn, belooft dat nogal wat voor deze markt. Ook president Biden heeft aangegeven dat hij terug in het Parijsakkoord is gestapt. Dit betekent dat de twee grootste economieën van de wereld totaal overgaan op groene energie. Er zijn nog nooit zo’n duidelijke tekenen geweest dat een markt wel moet gaan groeien. Maar welke aandelen moet je dan kopen, als deze markt zo duidelijk gaat groeien? Voor de mensen die niet kunnen kiezen en het liefste doen indexbeleggen, bestaat er de ishares global clean energy ETF. Hiermee koop je in één keer de 30 grootste bedrijven die zich bezighouden met groene “schone” energie. Je houdt dan ook meteen een mooie spreiding aan. Aangezien ik veel van deze ETF verwacht en ook nu al een groeiende belangstelling zie, beschrijf ik precies wat je met de INRG ishares Global Clean energy koopt en waarop je moet letten.

INRG Kerngegevens

Om een eerste indruk te krijgen van de tracker, beschrijf ik eerst een paar interessante feitjes. Op deze manier krijg je een indicatie wat de tracker inhoudt.

$6.5 miljard dollar. Zo groot is de huidge waarde van de totale tracker op het moment van schrijven. Dit is verdeeld over een kleine 401 miljoen aandelen. Een gemiddeld aandeel kost nu iets meer dan $16,-, of €13.50 voor als je de Europese variant koopt “februari 2021”. Je hoeft deze cijfers niet uit je hoofd te leren, want dit verandert toch elke maand.

De jaarlijkse vaste kosten bedragen 0,65%. Dit wordt niet elk jaar van je rekening geschreven, maar dat wordt verrekend met de waarde van de tracker. Je merkt hier heel weinig van. Deze vaste kosten zijn niet heel laag, maar zijn tochredelijk te noemen. Meestal is de vuistregel, hoe kleiner het fonds, hoe hoger de kosten. De kans is aanwezig dat de kosten gaan dalen, indien steeds meer mensen deze tracker gaan kopen.

INRG heeft een koers/winst verhouding van 42. Dat is wel aan de hoge kant en dit houdt ook in dat deze tracker voornamelijk groeiaandelen in zijn portefeuille heeft zitten. De markt voor groene energie is nog lang niet volwassen, daarom sta ik hier ook niet echt van te kijken. Verwacht dus ook geen hoog dividend de eerste jaren. De grootste winsten zijn dus te behalen door de groei van de aandelen in de tracker.

Elk half jaar vindt er een herweging plaats en wordt er gekeken of de huidige 30 posities ook daadwerkelijk de grootste groene bedrijven zijn in de markt. Af en toe kan er wel eens een wisseling plaatsvinden. Dan worden alle posities verkocht van het aandeel dat er niet meer bij hoort en wordt het aandeel gekocht dat wel bij de 30 grootste posities behoort. Zo blijft de tracker zich altijd richten op de juiste bedrijven.

INRG prestaties

Vanaf augustus 2019 is de tracker steeds verder in waarde gestegen. Dit was ook rond de tijd dat er steeds meer concrete aanwijzingen kwamen dat China en Amerika meer wilden gaan investeren in groene energie. Vanaf augustus is het dan ook aandeel 200% gestegen. Er zijn niet veel aandelen die dat evenaren, laat staan indextrackers.

Om toch wat nuance te brengen in deze imponerende stijging, moet ik ook aangeven dat de tracker de eerste jaren heel slecht heeft gepresteerd. Indien je vanaf 2007 als eerste bent ingestapt, dan zou je na 14 jaar nog steeds op verlies staan. Wie vanaf 2012 of later is ingestapt, staat op winst. De grootste winsten zijn uiteraard behaald in de laatste 2 jaar.

koers van iShares global clean energy afgelopen 10 jaar

Het opvallendste aan de grafiek is dat de indextracker beter presteert dan de index die het volgt. Dat zie je niet heel vaak gebeuren. Vooral niet als je meerekent dat de tracker 0,65% aan onkostenvergoeding in rekent brengt. Het voordeel van het aanhouden van fysieke aandelen, is dat deze aandelen ook weer uitgeleend kunnen worden aan andere bedrijven. Over het uitlenen van deze aandelen, ontvangt de beheerder een vergoeding. Op deze manier kan de tracker daadwerkelijk zijn eigen index verslaan.  

INRG Dividend

Zoals al eerder aangegeven, bestaat deze tracker vooral uit groeiaandelen. Het dividend speelt “nog” geen belangrijke rol. Desondanks dat het dividend een kleine rol speelt, wordt er wel dividend uitbetaald. Aangezien dit een Amerikaanse tracker is, wordt het dividend in dollars uitbetaald. Indien je een account hebt dat alleen in euro’s staat genoteerd, wisselt je broker de dollar automatisch om naar euro’s “tegen een fee”. Hier verdienen brokers dus ook aan, zelfs DEGIRO. Deze kosten worden vaak vergeten.

BoekdatumEx-datumTotale uitkering
13-nov-2012-nov-20USD 0,0412
15-mei-2014-mei-20USD 0,0317
15-nov-1914-nov-19USD 0,0660
17-mei-1916-mei-19USD 0,0391
16-nov-1815-nov-18USD 0,0792
18-mei-1817-mei-18USD 0,0591
17-nov-1716-nov-17USD 0,0816
12-mei-1711-mei-17USD 0,0659

Zoals je kan zien, ligt het dividend rond de 10cent per aandeel. Dat komt dus neer op minder dan 1% aan dividend per jaar. Ik verwacht dat dit langzaam gaat oplopen, naarmate de bedrijven in deze tracker meer volwassen gaan worden. Dit zal niet binnen twee jaar gebeuren.

De grootste posities

De belangrijkste bedrijven die in de tracker zitten, zijn altijd de grootste bedrijven. De vier grootste bedrijven nemen voor meer dan 25% voor hun rekening. Het is wel belangrijk om iets preciezer naar deze vier bedrijven te kijken, vanwege de omvang.

Plug Power – industrie

Dit bedrijf is naar mijn idee ook meteen het bedrijf met de meeste potentie in de hele tracker en ±10% van de tracker is hierin belegd. Plug Power bevindt zich in de markt voor waterstof. Deze markt staat nog in zijn kinderschoenen, dus hier is nog steeds veel groei mogelijk. Dit bedrijf maakt waterstofbrandstof systemen. Met andere woorden, zij maken een systeem dat waterstof kan omzetten in elektriciteit voor bijvoorbeeld een auto of vrachtauto.

Wanneer je naar de automarkt kijkt, moeten alle auto’s in de toekomst op schone energie gaan rijden. Kortom alleauto’s moeten een accu hebben of een waterstofbrandsysteem. Misschien dat er in de toekomst nog een derde alternatief komt, maar daar heb ik nog niks van gehoord. Nu rijden er bijna geen auto’s op waterstof, maar dat kan in de aankomende 10 jaar flink gaan veranderen. Wanneer de markt groeit, dan kan Plug Power makkelijk meegroeien. De vraag komt namelijk vanzelf.

Het aandeel stond in 2019 nog op $4,- en nu staat het aandeel al boven de $50,-. Als dit zo doorgaat, kan dit aandeel een 100 bagger worden binnen een aanzienlijke tijd. Deze enorme groei laat ook zien dat veel beleggers hoge verwachten hebben van Plug Power en deze prijs is al flink ingecalculeerd.

Vanaf 2014 tot nu is de omzet al met meer dan 300% gestegen, dus dit geeft wel aan dat Plug Power de juiste kant op beweegt. Door de hoge ontwikkelingskosten, maakt het bedrijf nog steeds geen winst. Die winst zal pas gemaakt kunnen worden wanneer deze systemen op grote schaal geproduceerd en verkocht kunnen worden.

Enphase Energy – IT

Enpase Energie levert totaaloplossingen voor huizen die willen overstappen op zonne-energie en vertegenwoordigt 5,7% van de tracker. Door het aanleggen van zonnepanelen, overtollige energie opslaan en alles te monitoren en sturen, kan er op een slimme manier gebruik worden gemaakt van de energie.

Momenteel is het in Nederland nog steeds rendabel om al de overige energie terug het net op te sturen “salderen op afstand”, daarom is het aanschaffen van een accu nog niet echt nodig. In de toekomst wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd, dus wordt het opslaan van de eigen energie ook steeds rendabeler. Indien je ook nog een elektrische auto hebt, kan die accu ook nog fungeren als tijdelijk energieopslag. In samenwerking met het slimme systeem, kan die bepalen wanneer het slim is om de energie van de accu van de auto te gebruiken en wanneer niet.

Kortom, ook deze markt zal steeds belangrijker worden in de toekomst. Hoe meer mensen zonnepanelen op het dak hebben liggen, hoe groter de uitdaging wordt om alle energie in goede banen te laten leiden. Alle elektriciteit die in het huis kan worden opgeslagen en niet over het net getransporteerd hoeft te worden, verlicht de druk op het net. Aangezien ook steeds meer elektriciteit decentraal wordt opgewekt, is het handig als die elektriciteit wordt gebruikt op de plek waar die wordt opgewekt.

Daqo New Energy – IT

Daqo new energy is een Chinees bedrijf dat zich bezighoudt met de productie van monokristalijn silicium en polysilicium. Dit zijn de hoofdbestandsdelen voor het maken van zonnepanelen. Hoe meer vraag er komt naar zonnepanelen, hoe meer werk Daco new energy heeft.

Xinyi Solar Holdings – IT

Xinyi produceert een van de bekendste zonnepanelen van de wereld en 5,3% van de tracker zit in dit bedrijf. China staat erom bekend om projecten grootst aan te pakken en dat hebben ze ook gedaan met zonneparken. Xinyi is op de juiste tijd op de juiste plek begonnen. Als Chrina grote projecten bouwt, laten ze dat lieven door bedrijven uit het eigen land doen. Zodoende is Xinyi in korte tijd hard gegroeid. China is van plan om nog meer geld te investeren in groene energie, daarom zal dit bedrijf niet verlegen zitten om werk.

Verbund AG – Nutsbedrijf

Persoonlijk gezien vind ik het altijd fijn om te investeren in nutsbedrijven. Meestal zijn dit bedrijven die een monopolypositie hebben en een product of dienst aanbieden die mensen ook daadwerkelijk nodig hebben. Warren Buffett beschouwt dit ook als één van de vijf belangrijkste beleggingstips voor een bedrijf voordat hij hierin belegt. Dit geeft gegarandeerd werk en vrijwel geen concurrentie. Dit is een goede uitgangspositie om geld te verdienen. Aangezien nutsbedrijven zo belangrijk zijn voor de mensen en de mensen geen alternatief hebben, zitten hier wel strenge regels aan verbonden.

Verbund AG is een Oostenrijks bedrijf dat 40% van alle elektriciteit van Oostenrijk voorziet. Bijna alle elektriciteit wordt opgewekt middels waterkracht. Ik zie dit dan ook als een van de meest grootste stabiele bedrijven in deze tracker. Dit bedrijf vertegenwoordigt 4,7% van de tracker.

Gewichtsverdeling

De meeste bedrijven in de INRG zijn nutsbedrijven, industrie of I.T. De nutsbedrijven zorgen voor stabiliteit in de tracker en de overige onderdelen zorgen voor groei. De bedrijven die zich op waterstof richten, zijn wel een alles of niets investering. De kans is nog steeds aanwezig dat waterstof niet commercieel interessant wordt voor de markt. Dat zal een behoorlijke deuk leveren in de tracker. Het tegenovergesteld is natuurlijk ook mogelijk. Indien waterstof op grote schaal kan doorbreken, dan zullen de grootste winsten nog steeds in de toekomst liggen.

De verschillende sectoren in de tracker

Geografische verdeling

Deze tracker volgt alle groene bedrijven over de hele wereld. Zoals je wel vaker ziet, is de verdeling van de landen nooit helemaal gelijkt. Meestal lopen de rijkste landen aan kop met de grootste bedrijven. Zo is dit ook hier het geval.

Geografische verdeling INRG iShares global clean energy

Wanneer je belegt in de iShares golbal clean energy, beleg je dus voornamelijk in de VS en China. Als ik aan groene energie denk, dan staat de VS niet boven aan mijn lijstje, maar misschien gaat dat de aankomende jaren nog veranderen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.