Europese dividend aristocraten

Dividend aristocraten zijn zeer geliefd onder beleggers die willen investeren in waarde aandelen. Deze beleggers zijn voornamelijk op zoek naar bedrijven die elk jaar een mooi dividend uitbetalen. Dividend aristocraten staan erom bekend dat zij voor een geruime tijd het dividend structureel verhogen. Voor Amerikaanse dividend aristocraten geldt dat zij het dividend minimaal 25 jaar achter elkaar verhogen. Wanneer de Amerikaanse regel wordt toegepast op de Europese aandelen, blijft er letterlijk bijna niks over. In Europa lag heel lang de focus om het dividend niet te verlagen, dus bleef het dividend vaak hetzelfde zoals bij Shell. Dat is de reden dat Europese dividend aristocraten minimaal 10 jaar achter elkaar het dividend moeten hebben verhoogd. Hier zit dus een duidelijk verschil tussen.

Nu de bankencrisis van 2008-2009 nu al meer dan 10 jaar achter ons ligt, komen er steeds meer Europese dividend aristocraten bij. Stel dat je hierin wil investeren, waar moet je dan rekening mee houden? Met welke intentie moet je deze aristocraten kopen?

Voordelen Europese dividend aristocraten

Alle bedrijven die zich in deze categorie bevinden, hebben een indrukwekkende prestatie behaald. Het valt niet mee om 10 jaar achter elkaar een goed stabiel beleid te voeren waardoor het dividend verhoogd kan worden. Dit betekent dat deze bedrijven ook het dividend verhoogd moeten hebben tijdens zware tijden zoals de coronacrisis. Het valt niet mee om structureel goed te blijven presteren. Deze bedrijven kunnen wel tegen een stootje en weten zich staande te houden. Je mag er ondertussen wel vanuit gaan dat dit solide bedrijven zijn.

Veel beleggers zien graag stabiliteit in hun beleggingen. Vooral de beleggers die “bijna” met pensioen zijn. Het is een fijne gedachte om er bijna 100% vanuit te kunnen gaan dat je een bepaald dividend kan verwachten. Hierop kan je plannen en toekomstplannen maken. Zo kan je op voorhand berekenen of je ondertussen al van een passief inkomen kan leven, of dat je nog even moet doorwerken.

Wanneer je het dividend nog niet nodig hebt, kan je er altijd voor kiezen om het dividend te herbeleggen. Door dit structureel te blijven doen, stijgt de waarde van je portefeuille steeds sneller door het rente-op-rente effect. Alle beleggers die dit principe goed snappen, bouwen een mooi kapitaal op. Alle mensen die dit principe niet snappen, betalen voor de mensen die dit wel snappen. Zorg er dus voor dat je in de juiste categorie zit.

Nadelen Europese dividend aristocraten

Geen één investering gaat gepaard zonder risico, ook deze niet. Het is wel belangrijk om te kijken welke bedrijven dit precies zijn en in welke van de 6 aandelen categorieën zij zich bevinden. Er zijn ook bedrijven die niet meer groeien of zelfs krimpen. Doordat het bedrijf weinig geld investeert in ontwikkelingen, is de kans ook groot dat het bedrijf geen ommekeer meer zal maken. Wanneer je geen geld meer investeert in ontwikkelingen, blijft er meer geld over voor dividend. Als je louter naar het stijgende dividend kijkt, lijkt het een solide investering. Hoe lang kan het bedrijf dat nog volhouden als de markt langzaam aan het krimpen is? Sommige bedrijven betalen zelfs 120% van de winst uit aan dividend, om de aandeelhouders maar tevreden te stellen. Je kan je afvragen of dit wel de juiste lange termijn beslissing is voor het bedrijf.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de oliebedrijven. De olie-industrie heeft de glorietijden al achter zich liggen en hoeveel jaar blijven zij nog relevant? Het kan zijn dat deze bedrijven het dividend blijven verhogen, doordat het nog steeds een lucratieve business is, maar voor hoelang nog? Wil je echt instappen op een zinkend schip omdat het dividend er aantrekkelijk uitziet? Kijk dus ook naar de markt en het bedrijf, zodat je een inschatting kan maken over de toekomstige winsten. Aandelen koop je namelijk voor de toekomst, want daar ga je naartoe.

Uitsluiten van goede andere dividend bedrijven

Beleggen in Shell voor het dividend

Shell heeft in 2020 de grootste verliezen ooit geleden en hierdoor is het dividend in 2020 verlaagd. Vanaf 2021 pakken zij de draad weer op en wordt het dividend weer verhoogd. Door dat ene slechte jaar, hoort Shell de aankomende 9 jaar niet in het rijtje van de Europese dividend aristocraten thuis. Als je naar het dividend kijkt van Shell, dan zijn de meeste beleggers hier wel tevreden mee. Doordat Shell zich ook steeds meer gaat richten op waterstof, kan het in de toekomst ook nog relevant blijven. Het is jammer dat dit soort bedrijven met goede potentie worden uitgesloten door één slecht jaar.

Met banken geldt eenzelfde soort verhaal. De overheid heeft besloten dat de banken in 2020 geen dividend mochten uitbetalen en in 2021 maar beperkt. Nu zijn er tekenen dat de rentes weer gaan stijgen en hierdoor kunnen ook de winsten van de banken gaan oplopen. Aankomende 10 jaar komt ING niet in het rijtje van de dividend aristocraten, omdat de politiek het dividend heeft afgeschaft in 2020. Naar mijn mening is ING wel een goed bedrijf voor dividend, ondanks dat het geen dividend aristocraat is. Kijk dus verder dan alleen naar de geschiedenis.

Het feit dat een bedrijf lang het dividend heeft weten te verhogen, betekent niet dat dit de beste dividend aandelen zijn van het moment. Veel technologiebedrijven hebben heel lang geen dividend uitgekeerd, omdat zij nog moesten groeien. Ondertussen hebben ook steeds meer technologiebedrijven de grootste groei al achter zich liggen en kan de nadruk meer gaan liggen op dividend. Dit betekent dat de technologiebedrijven ook een goed dividend kunnen gaan uitbetalen en dit ook lang kunnen volhouden. Wanneer je naar de dividend aristocraten kijkt, dan zie je hier bijna geen technologiebedrijven tussen. Deze industrie is bijna geheel uitgesloten, terwijl deze industrie wel belangrijk is voor de toekomst.

ETF Europese dividend aristocraten

Ik ben een liefhebben van indexbeleggen en daarom ben ik ook opzoek gegaan naar een bijpassende ETF. De SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF is een perfecte ETF voor mensen die hierin willen beleggen. Deze tracker volgt de 40 Europese bedrijven met het hoogste dividendrendement en die minimaal 10 jaar het dividend hebben verhoogd. Indien er meer dan 40 bedrijven zijn die het dividend hebben verhoogd, valt het bedrijf af met het laagste dividendrendement.

Gewichtsverdeling van de Europese dividend aristocraten

Zoals je kan zien is niet elke industrie evenredig vertegenwoordigt. Het is voornamelijk de oude industrie die deze indextracker domineert. Ben je er wel van bewust dat dit de sectoren zijn waar je geld naartoe gaat. Aangezien alle oliesectoren het zwaar hadden in 2020, is ook deze groep ondervertegenwoordigd in deze indextracker.

Deze tracker heeft op het moment van schrijven een koers/winst verhouding van 17 en persoonlijk gezien vind ik dat wel redelijk. Er zijn niet veel bedrijven die hieronder zitten, daarom kan deze tracker als zeer stabiel worden beschouwd.

Samengevat

 • Europese dividend aristocraten hebben minimaal 10 jaar het dividend verhoogd
 • Veel waarde beleggers zijn hierin geïnteresseerd vanwege het dividend
 • Met een standaard dividend kan je goed plannen
 • Een dividend aristocraat is niet automatisch een goede investering
  • De markt kan gaan teruglopen
  • Deze bedrijven bevinden zich voornamelijk in oude industrieën
  • Door één slecht jaar te hebben, kan een goed aandeel al uit de lijst gezet worden
  • Hoog dividend betekent niet automatisch een goede investering
 • Er is een tracker voor Europese dividend aristocraten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.