Peter Lynch zijn 6 aandelen categorieën

Wanneer je een aandeel koopt, weten de meeste beleggers wel of ze een waarde aandeel kopen of een groeiaandeel. Dit is namelijk de makkelijkste classificering van een aandeel. Als het onderliggende bedrijf 20% per jaar groeit of meer, is het een groeiaandeel en anders is het een waarde aandeel. De meeste bedrijven kunnen geen 20% per jaar groeien en het is te kort door de bocht om alle waarde aandelen over één kam te scheren. Dan weet je nog niet zeker of het investeringswaardig is. Dit is de reden dat Peter Lynch alle aandelen in 6 categorieën verdeelt. Hiermee kan preciezer worden bepaald wat de kenmerken van een aandeel zijn en of het interessant is om in te beleggen. Op deze manier weet je welk risico je loopt, zodat beleggen zeker geen gokken is. Hoe beter je kan bepalen of een aandeel gaat groeien in de toekomst, hoe groter je winsten.  

1.   Langzame groeiers

Dit zijn bedrijven die voornamelijk zijn uitgegroeid. In het verleden hebben ze al de grootste groei gerealiseerd en de markt is ondertussen verzadigd. Deze bedrijven zitten tegen het plafond aan van de markt en groeien niet harder dan 4% per jaar. Een goed voorbeeld van zo’n soort bedrijf is Coca-Cola. Dit bedrijf bevindt zich al overal op de wereld “behalve Noord-Korea” en iedereen kent het. Coca-Cola groeit elk jaar minimaal, dus de grootste winsten zijn in het verleden gemaakt. Langzame groeiers staan erom bekend dat ze een goed dividend betalen en veel mensen houden hiervan. Er hoeft namelijk minder geld geïnvesteerd te worden in de groei. Coca-Cola heeft mede hierdoor het dividend al voor 50 jaar op rij kunnen verhogen. Hierdoor kan dit aandeel als een dividend aristocraat worden gezien.

Dit betekent niet dat beleggen in een langzame groeier automatisch een slechte investering is. Indien je een stabiele winst wil maken met weinig risico’s, dan zijn deze bedrijven goed om in te beleggen. Bekijk wel hoelang deze bedrijven nog relevant blijven in de toekomst. Ik verwacht dat we over 30 jaar nog steeds Coca-Cola drinken, maar ik verwacht niet dat we over 30 jaar nog steeds benzine tanken. Voor de lange termijn beleggingen vallen de oliebedrijven af.

Als je meer actie in je portefeuille wil hebben, omdat je bijvoorbeeld nog jong bent, dan is dit niet het aandeel dat je wil hebben. Als de markt nergens meer naartoe gaat, dan zal het aandeel ook weinig bewegen.

2.   Medium groeiers

Deze aandelen groeien harder dan de langzame groeiers, maar de grootste groei is al gerealiseerd. De maximale groei van deze bedrijven ligt rond de 12%. Het is altijd goed om een paar van deze bedrijven in je portefeuille te hebben. Dit zijn meestal grote bedrijven die niet meer zomaar failliet gaat. Als er een nieuw dip in de markt komt, zit je met deze bedrijven veilig. Ze kunnen namelijk wel tegen een stootje. Na de dip wordt de schade van deze bedrijven opnieuw bekeken en meestal kunnen ze daarna makkelijk weer verder groeien. Je kan deze bedrijven zien als een defensief groeiaandeel.

Microsoft kan je als een medium groeier beschouwen. Het is duidelijk dat de grootste groei in het verleden ligt, maar de markt groeit ook nog steeds. Hierdoor groeit de onderneming ook nog mee. Bij een recessie hoef je echt niet bang te zijn dat Microsoft omvalt.

3.   Snelle groeiers

De aandelen in deze categorie spreken voor zich. Het zijn aandelen die minimaal 20% per jaar groeien. Het is goed om deze aandelen in je portefeuille te hebben, maar hiermee loop je ook een groter risico. Indien de aandelen de beloftes niet kunnen waarmaken, komt er een hevige correctie aan. Een daling van minimaal 50% is dan ook niet uitgesloten.

Snelle groeiers zijn meestal nieuwe bedrijven die de markt “deels” opschudden. Wanneer een bedrijf lang genoeg deze groei kan blijven vasthouden, kan het zelfs een 100 bagger worden. Het is raadzaam om na te gaan hoelang een bedrijf meer dan 20% per jaar kan blijven groeien. Netflix heeft een enorme groei doorgemaakt afgelopen jaren en ondertussen heeft Netflix meer dan 200 miljoen gebruikers. Hoe realistisch blijft een groei van minimaal 20% per jaar? Met deze groei heeft Netflix meer dan 1 miljard kijkers over 10 jaar. Ondertussen komen er meer streamingsdiensten en Netflix is niet overal op de wereld toegankelijk. Het is zeer waarschijnlijk dat de groei van Netflix gaat afnemen in de toekomst. [1]

4.   Cyclische bedrijven

Deze bedrijven groeien hard als de economie groeit, maar ze krimpen als de markt daalt. Door deze constante groei en krimp, plaatsen veel mensen deze aandelen in de verkeerde categorie en begrijpen niet wat er aan de hand is. Dat is de reden dat je op voorhand moet kijken in welke fase de economie zich bevindt, voordat je zo’n aandeel koopt of verkoopt.

De auto-industrie is hier een goed voorbeeld van. Wanneer de economie hard groeit, zijn de mensen eerder geneigd om een nieuwe auto te kopen. Er is namelijk veel werk en de meeste mensen krijgen in deze periode een loonsverhoging op het werk. Denk bijvoorbeeld aan de jaren 2005 t/m 2008 en 2013 t/m januari 2020. Wanneer de economie krimpt, zullen meer mensen langer met de huidige auto doorrijden, omdat een nieuwe auto aanschaffen niet altijd meteen hoeft.

Deze cyclus is goed terug te zien in de koers van Volkswagen “plus het dieselschandaal”. Als je de economische cyclus in de gaten houdt, heb je een goede indicatie wanneer je het aandeel moet kopen en wanneer je het moet verkopen. Door dit goed te timen, kunnen deze bedrijven enorm winstgevend zijn voor je portfolio. Het tegenovergestelde is helaas ook mogelijk. Indien je een passieve belegger bent, zijn dit de bedrijven die je moet vermijden.

5.   Ommekeer

Dit zijn krimpende bedrijven die een ommekeer nodig hebben of maken. Wanneer ze niks doen aan het huidige sentiment, dan zal het bedrijf steeds kleiner worden. Het is ook mogelijk dat het bedrijf zichzelf opnieuw gaat uitvinden, zodat het op een andere manier de weg omhoog kan vinden. Het is heel moeilijk om op voorhand te kunnen inschatten wanneer een bedrijf een ommekeer aan het maken is. Dat is de reden dat ik vaak wacht totdat ik daadwerkelijk zie dat het bedrijf weer meer winst aan het maken is, voordat ik erin investeer. Dan zijn de winsten maar iets minder hoog, maar het risico dat ik een zinkend schip koop, is kleiner.

Indien een bedrijf géén ommekeer maakt, zie je vaak dat het dividend heel hoog is. Soms is het meer dan 8% per jaar. Dit is meestal een teken dat het bedrijf aan het krimpen is, door het hoge dividend is het nog wel aantrekkelijk. Als er een hoog dividend wordt betaald, dan is dat niet altijd een goed teken.

Shell gaat hier een interessant voorbeeld van worden in de toekomst. Momenteel is er nog veel behoefte aan olie, daarom is het logisch dat ze nog blijven voorzien in deze behoefte. Hoe zal de wereld er over 30 jaar uitzien betreft energie? Momenteel is Shell ook aan het inzetten op waterstof en die markt is heel interessant. Maar gaat die markt net zo groot worden als de oliemarkt en gaat het Shell lukken om op deze markt te slagen?

Een ander voorbeeld van vroeger was Apple. Toen Steve Jobs werd ontslagen bij zijn eigen bedrijf, zakte het aandeel behoorlijk weg omdat ze geen relevante producten meer maakte. Na de terugkeer van Steve Jobs, heeft hij het bedrijf weer nieuw leven ingeblazen door een reeks succes producten af te leveren. Mede door de ontwikkeling van de iPhone is het bedrijf één van de grootste bedrijven van de wereld geworden.

Het risico is groot om een bedrijf te kopen dat net voor of net in een ommekeer zit, maar de winsten kunnen extreem hoog zijn.

6.   Asset plays

Deze bedrijven bezitten iets waardevols dat veel investeerders over het hoofd zien. Dit kan bijvoorbeeld zijn: Grond, patenten, muziekrechten, geheim recept, gebouwen enz. Wanneer je in de boeken van een bedrijf naar deze bezittingen kijkt, dan kan je uitrekenen hoeveel die bezittingen waard zijn als je ze verkoopt. Het kan zijn dat het bedrijf op de beurs lager staat gewaardeerd dan dat de waarde van al deze bezittingen bij elkaar opgeteld zijn.

Warren Buffett heeft een groot deel van zijn kapitaal in zijn beginjaren bij elkaar verdiend door op deze manier te beleggen. Het is niet makkelijk om deze berekening te maken, daarom moet je ook altijd een bandbreedte aanhouden waarin je een miscalculatie maakt. Wanneer je de berekening hebt gemaakt, kan je wel de risico’s bepalen. Zo kan het voorkomen dat je alsnog een winst maakt als het bedrijf failliet gaat en alles los moet worden verkocht. Wanneer het bedrijf niet failliet gaat en groeit, maak je ook een winst. Op deze manier loop je geen risico door te investeren in deze bedrijven.

Constante ontwikkeling

Een bedrijf staat nooit stil, daarom kan een bedrijf zich ook naar andere categorieën gaan begeven. Blijf de markt dus lezen om te kijken of de snelle groeiers ook nog snel blijven groeien. Als de grootste winst is gemaakt, kan je ervoor kiezen om “een deel van” je winst te pakken en de rest te gaan investeren in de volgende snelle groeiers.

Een bedrijf kan zich ook in meerdere categorieën tegelijk bevinden. Een cyclisch bedrijf kan ook een medium groeier zijn. Of soms tijdens het slechtste punt van de economie ook een asset play zijn. Door dit goed in de gaten te houden, kan je bepalen wanneer je extra moet inkopen of sneller moet verkopen.

Indien je geen één blog wil missen, scrol dan helemaal naar beneden om je in te schrijven op mijn blog.


[1] https://www.nu.nl/tech/6102931/netflix-overtreft-eigen-prognose-en-doorbreekt-grens-200-miljoen-abonnees.html#:~:text=In%20de%20laatste%20drie%20maanden,200%20miljoen%20mensen%20naar%20Netflix.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.