Beursgenoten review deel 6

In deze 6de review van Beursgenoten staan de voorspellingen van Geert Schaaij natuurlijk weer centraal. Vorig jaar was de opkomst van het coronavirus al bezig. Met deze wetenschap heeft beursgenoten zijn eerste bewuste adviezen gegeven tijdens een virusuitbraak. In deze review analyseer ik de voorspellingen van beursgenoten van januari een jaar geleden.

TomTOm

Iedereen kent dit bedrijf wel, aangezien de meeste mensen zelf ook een TomTom bezitten. Dit wil niet zeggen dat het bedrijf automatisch ook goed presteert. Afgelopen 5 jaar is TomTom ook voornamelijk naar beneden aan het gaan en dat is Beursgenoten ook opgevallen. Dat is de reden dan hier een houdadvies voor is afgegeven. Ondertussen is het bedrijf 2,5% gedaald. Dit advies is daarom ook goed gegeven.

ABN Amro

Beleggen in ABN AMRO

De banken hebben het afgelopen jaar niet goed gepresteerd en daar hoort ABN AMRO ook bij. Daarnaast heeft deze bank ook een paar schandalen op zijn naam staan, wat de prestaties niet ten goede komen. Ondanks dat de hoogte van de boetes wel meevallen, heeft de bank vooral harde klappen moeten incasseren van het coronavirus. Ondertussen is de bank 45,2% gedaald in waarde. Dat voor een buy&hold advies. Waarschijnlijk is dit bedoeld voor een lange hold periode.

NIBC

Deze bank was vorig jaar uit de AScX index gehaald. Dit betekent dat veel indexbeleggers dit aandeel niet meer automatisch in hun portefeuille houden. Daarnaast wordt het aandeel ook steeds minder zichtbaar en zal er minder handel naar zijn. Dit betekent minder vraag en dus een lagere prijs. Wanneer het aandeel terug in de AScX komt, zal er weer meer vraag komen. Dit betekent dat er maar een tijdelijke dip van het aandeel zal zijn en dat betekent een koopkans.

Ondanks alle positieve visies, adviseert Beursgenoten om positie beperkt te houden. Achteraf is dit advies ook goed gebleken, want het aandeel is 15,4% gedaald.

Sligro

Vorig jaar zag de wereld van Sligro er heel anders uit dan nu. Ondanks dat Sligro op de juiste manier aan de weg aan het timmeren was, heeft het veel last gehad van de coronacrisis. De grootste klanten van de Sligro zijn voornamelijk de horecaondernemingen en die zijn nu juist dicht. Dit heeft direct resultaat in de koers. Beursgenoten heeft een koopadvies afgegeven voor Sligro, maar helaas is het aandeel 29% gedaald afgelopen jaar.

Shell

Beleggen in Shell

Alle oliebedrijven hebben het afgelopen jaar zwaar gehad en daar valt Shell ook zeker onder. Het heeft er zelfs toe geleid dat het historische “vaste” dividend is verlaagd en dat wil wel wat zeggen. Dit was namelijk sinds de tweede wereldoorlog niet meer aangepast. Shell is de laatste maanden al wel weer aan het herstellen van de grootste klappen en daarnaast zijn zij ook aan het inzetten op waterstof. Dit heeft er nog niet toe geleid dat het aandeel een goede winst heeft geboekt. Met het uitgekeerde dividend meegerekend, is het aandeel toch nog 31,8% gedaald. Dit terwijl Beursgenoten hier een koopadvies voor hebben afgegeven.

ASR

ASR is een verzekeringsmaatschappij met een sterke kaspositie. Vaak is het handig om een goede verzekeringsmaatschappij in je portefeuille te hebben. Tijdens de coronacrisis bleven mensen de premies betalen en de uitkeringen bleven hetzelfde. In theorie zou het aandeel niet veel moeten schommelen. Wanneer een verzekeringsmaatschappij tijdelijk laag staat vanwege een tijdelijke deceptie op de beurs, geeft dat alleen maar een mooie koopkans. ASR stond net voor de coronacrisis nog op een hoog punt. Wanneer het dividend wordt meegerekend, staat ASR 3,5% hoger dan vorig jaar. Hier heeft Beursgenoten een goed koopadvies voor afgegeven.

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway wordt gerund door Warren Buffett en persoonlijk gezien zie ik hem als mijn leermeester. Dit is ook de reden dat ik positief ben over zijn investeringsbedrijf, net zoals Geert Schaaij. Ondertussen heeft Berkshire Hathaway een grote cashpositie en daar zijn ze nog altijd een goede investering voor aan het zoeken. Voor de mensen die al geruime tijd in het bezit zijn van dit aandeel, worden al geruime tijd beloond met een heel mooi rendement.

Berkshire Hathaway belegt voornamelijk is defensieve bedrijven en de meeste van deze bedrijven hebben het afgelopen jaar wel moeilijk gehad. Ondanks is dit aandeel maar 2,4% gedaald tijdens het coronajaar. Hier werd wel een koopadvies voor afgegeven, maar voor de lange termijn zal dit zeker goed zijn.

Kraft Heinz

Het is grappig dat Kraft Heinz nu ook weer genoemd wordt, aangezien dit aandeel een van de grootste posities is van Berkshire Hathaway. Het heeft natuurlijk een reden dat Warren Buffett dit aandeel ook in zijn portefeuille heeft, want het merk is een heel sterk merk. Daarnaast geeft het elk jaar ook een mooi dividend waar veel beleggers gek op zijn. Voor de mensen die vorig jaar zijn ingestapt, hebben een rendement van 21,8% behaald. Dat is een mooi koopadvies.

ING Group

Zoals al eerder aangegeven hebben alle banken het zwaar tijdens de coronacrisis en daar hoort ING ook bij. Beursgenoten heeft hier een koopadvies voor afgegeven en ondertussen is het aandeel met 24,8% gedaald. Vergeleken met de ABN AMRO bank valt dit mee, maar je wil niet te veel van deze aandelen in je portefeuille hebben. Misschien dat ING nu wel laag genoeg staat om alsnog in te stappen.

Ahold Delhaize

Ahold is onder meer bekend van de Albert Heijn en Bol.com. Daarnaast zijn zij nu ook in Amerika aan de weg aan het timmeren. Uiteindelijk zullen zij een geduchte tegenstander van Amazon kunnen worden. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat iedereen binnen moest blijven en dat mensen voornamelijk nog via internet spullen konden kopen. Dit is zeer ten goede gekomen voor Ahold, want het rendement is 10,3% geweest. Dit is een goed kopenadvies van Beursgenoten.

Diamondback energy

Ook dit bedrijf bevindt zich in de olie en gassector en de markt is hetzelfde als bij Shell. Daarom heeft ook dit bedrijf het slecht gedaan afgelopen jaar. Het zou je daarom ook niet verbazen dat ook dit aandeel 23,4% is gedaald in een jaar tijd. Dit koopadvies is niet heel sterk.

Parsely Energy

Dit oliebedrijf heeft het nog niet heel slecht gedaan gezien de marktomstandigheden. Parsely Energy is maar 3,4% gedaald in een jaar. Daar kunnen de andere oliebedrijven nog van leren. Dit koopadvies is daarom redelijk te noemen.

Fortress Transpotation and Infrastructure

Zoals de naam al aangeeft, belegt dit bedrijf in infrastructuur en transport. Achteraf gezien is het goed om defensieve aandelen te hebben tijdens een crisis en dit bedrijf laat dat zien. Het bedrijf is 20,3% gestegen in een jaar. Dat is goed ten alle tijden goed te noemen. Vooral als je kijkt naar 2020.

Park Hotels & Resorts

Als je aan een defensief aandeel denkt, dan behoort dit toch zeker wel in deze categorie. Helaas heeft het coronavirus veel hotels tijdelijk moet sluiten en dat is ook te merken. Het aandeel is met 24% gedaald, terwijl hier een kopenadvies voor werd afgegeven.

Six Flags Entertainment

Beursgenoten over Six Flags

Dit bedrijf heeft ook geen verdere introductie nodig. Dit haalt niet weg dat Six Flags ook een zwaar jaar achter de rug heeft gehad. De parken mochten niet meer oneindig veel mensen toelaten en dit is te merken bij de omzet. Uiteindelijk is dat ook te zien in de koersontwikkeling van afgelopen jaar. Six Flags is met 10,5% gedaald. Ook hier werd een koopadvies afgegeven.

ViacomCBS

Dit bedrijf bevindt zich op de markt van entertainment en is de strijd aangegaan met Netflix en Disney+. Ondanks dat Beursgenoten hier sceptisch tegenover stonden, is het aandeel wel gegroeid met 42,1%. Hier is het neutraal advies toch iets te voorzichtig geweest.

Cloudflare

Cloudflare is nog niet lang te koop op de beurs want ze hadden een IPO in begin 2019. Sinds deze start is het bedrijf alleen maar aan het groeien, want de hele markt is over aan het gaan in naar de cloud. Het is de vraag of Cloudflare zich staande weet te houden tussen de reuzen van de clouddiensten. Wanneer je naar de koers kijkt van afgelopen jaar, dan lijkt zich dit zeker te lukken. Het bedrijf is 330% gegroeid en het is nog steeds een klein bedrijf. Indien het management dit goed blijft uitspelen, dan heeft CloudFlare de potentie om een 100 bagger te worden. Elke belegger wil wel zo’n aandeel in zijn portefeuille hebben.

Eli Lilly Co

De farmaceutische industrie is steeds bekender aan het worden bij beleggers en vooral bij de defensieve beleggers. Wanneer mensen structureel insuline nodig hebben, dan heb je klant voor het leven. In tijden van onzekerheid, zoeken beleggers toch steeds meer naar waarde aandelen en zo komen ze uit bij Eli Lilly. Wanneer het dividend wordt meegerekend, dan is het aandeel 50,4% gestegen. Dit koopadvies is ook zeker op zijn plaats.

Metal Tiger

De mijnbouw krijgt steeds meer aandacht van beleggers. Alle metalen worden steeds schaarser, daarom wordt het delven steeds lucratiever. Dat is ook te zien bij Metal Tiger. De koers is hier met 61,5% gestegen. Dit geeft aan dat grondstoffen nog steeds belangrijk zijn.

VanEck Vectors Global Mining

Voor de mensen die liever handelen in een indextrackers, bestaat er ook een indextracker op mijnbouw aandelen. In deze tracker zitten de grootste mijnbouwbedrijven van de wereld en deze bedrijven hebben laten ook al tijden een groei zien. Met een indextrackers houd je ook meteen een goede spreiding aan. Afgelopen jaar is deze indextracker op de mijnbouw met 26,4% gestegen. Niet verkeerd als je dat vergelijkt met de AEX.

Oordeel Beursgenoten over januari

Deze maand waren de gemiddelde winsten wederom boven verwachting. Wanneer je alle adviezen blindelings had gevolgd, dan had je een rendement van 28% gehad. Dit is voor de zesde keer op rij dat Beursgenoten over het algemeen goed advies afgeven.

Indien je ook wil profiteren van het beleggingsadvies van Geert Schaaij, dan kan je altijd naar zijn site gaan om ook lid te worden.

Als je geen één analyse van Beursgenoten meer wil missen, scroll dan helemaal naar beneden en schrijf je in op mijn blog. Vergeet onderweg niet om dit bericht te liken.

BedrijfAdviesWinst/Verlies
ABN AMROBuy&Hold-45,2%
ShellKopen-31,8%
SligroKopen-29,0%
ING GroupKopen-24,8%
Diamondback energyKopen-23,4%
NIBCBeperkt houden-15,4%
Parsely energyKopen-3,4%
TomTomHouden-2,5%
Berkshire HathawayKopen-2,4%
ASRKopen3,5%
Ahold DelhaizeKopen10,3%
Six FlagsKopen10,5%
FT&IKopen20,3%
Kraft HeinzKopen21,8%
VanEck Vectors Global miningKopen26,4%
ViacomCBSHouden42,1%
Eli Lilli CoKopen50,4%
Metal TigerKopen61,5%
CloudflareKopen330,0%
Gemiddelde winst28,0%

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.