Beleggen in waterstof

Waterstof klinkt al jaren als de ultieme belofte voor schone energie. Desondanks zijn er nog maar weinig auto’s te koop die op waterstof rijden. Persoonlijk zou ik die ook niet kopen in deze tijd, want er zijn nog maar 5 waterstoftankstations in Nederland te vinden. Dit vind ik nog geen landelijke dekking om zorgeloos met een waterstofauto rond te gaan rijden. De markt van waterstof laat al heel lang op zich wachten. Nu lijkt er wel een kentering plaats te vinden in de markt en de waterstof aandelen zijn aan een opmars bezig. Het lijkt erop dat de toepassing van waterstof in de markt eindelijk op grote schaal commercieel uitgerold kan worden. Wanneer een markt aan het groeien is, trekt dat altijd beleggers aan. Dan is de vraag natuurlijk: “Hoe kan je beleggen in waterstof aandelen?”

Wat is waterstof?

Om maar eens met het begin te beginnen, wat is waterstof precies? Ik kan mij nog goed herinneren toen op 15jarige leeftijd mijn natuurkunde leraar “meneer Bas Oonk” voordeed hoe waterstof gemaakt wordt. Water bestaat uit 2 delen waterstof en één deel zuurstof, vandaar ook de benaming H2O. Door middel van elektrolyse kan je water scheiden in waterstof en zuurstof en dit doe je met elektriciteit. De waterstof vang je op en je hebt al waterstof. Het interessante hiervan is dat je dit proces ook kan omdraaien. Je begint met waterstof en het eindresultaat is elektriciteit. Indien een auto loopt op waterstof, is het eigenlijk een elektrische auto en de waterstof kan je zien als de accu.

Waar gaat waterstof voor gebruikt worden

Aangezien waterstof een gas is, kan je in theorie alles waar nu gas voor wordt gebruikt vervangen door waterstof. Andere ontwikkelingen staan ook niet stil, daarom is naar mijn idee waterstof minder geschikt om nieuwbouwwoningen te verwarmen. Nieuwbouwwoning zijn tegenwoordig goed geïsoleerd, zodat er weinig energie nodig is om het huis te verwarmen. Aardwarmte zie ik momenteel als grootste kanshebber om dit op de meest efficiënte manier te doen. [1]

De belangrijkste toepassing van waterstof gaan we in de toekomst waarschijnlijk vinden in auto’s en vrachtwagens. Volgens het klimaatakkoord van Parijs zijn steeds meer landen van plan om over te gaan op groene energie. Sinds president Biden heeft aangegeven om terug in het klimaatakkoord van Parijs te stappen, richten steeds meer beleggers zich op groene energie. Dat betekent dat ook al het verkeer op een groene manier ingevuld moet gaan worden. Hier kan waterstof een deel van de oplossing zijn.

Momenteel is Tesla koploper op het gebied van de verkoop van elektrische auto’s, maar waterstof kan hier ook aan bijdragen, aangezien waterstof kan worden omgezet in elektriciteit. Een Tesla verschilt in feite dus niet heel veel van een auto die rijdt op waterstof. Het grootste verschil is dat de accu van een Tesla een batterij is en die van een waterstofauto een waterstoftank is. Natuurlijk is het verschil niet zo zwart wit als ik hier beschrijf, maar het idee is duidelijk.

Momenteel zijn de batterijen en waterstof nog ik volle ontwikkeling, dus kan ik niet zeggen welke toepassing de markt uiteindelijk gaat domineren. Het ene hoeft het andere ook niet uit te sluiten, want ze de toepassingen kunnen ook naast elkaar leven. Nu rijden er ook auto’s op gas, diesel, benzine of elektriciteit. De kans is groot dat straks de toepassing van het voertuig gaat bepalen of je voor een waterstofauto kiest of voor een traditionele accu. Zoals het er nu uitziet, lijkt waterstof de betere oplossing te zijn indien er zwaarder vervoer gereden moet worden, of als er lange afstanden afgelegd moeten worden. Op deze manier kijk je dan al snel naar vrachtwagens die eerst overstappen op waterstof.

Persoonlijk gezien denk ik dat personenauto’s uiteindelijk ook op waterstof zullen gaan rijden in de toekomst. De tank is hiervoor kleiner dan bij een benzineauto of batterij en het tanken van waterstof gaat sneller dan het opladen van een batterij. Indien de prijzen dicht bij elkaar gaan liggen, zal het gebruiksgemak de doorslaggevende factor worden en dat is waterstof. [2]

Nadelen waterstof

Natuurlijk probeer ik ook altijd kritisch te kijken naar deze belegging. Er is ook altijd een reden dat we nog niet veel voertuigen op waterstof zien rijden. Als waterstof echt de heilige graal is, waarom laat Elon Musk zich dan vaak negatief uit over waterstof. Ondanks dat hij er zeer veel baat bij heeft als waterstof niet van de grond komt, heeft hij ergens ook wel een punt.

Elon Musk over waterstof

Het is veel efficiënter om de elektriciteit meteen te gebruiken, i.p.v. eerst om te zetten in waterstof. Bijvoorbeeld, een batterij van een Tesla opladen uit het stopcontact en deze elektriciteit direct gebruiken om de Tesla te laten rijden. Waterstof moet eerst gewonnen worden d.m.v. elektrolyse. De waterstof moet worden opgeslagen en daarna worden vervoerd naar het tankstation. Hier wordt het opgeslagen, totdat het wordt getankt door de gebruiker en daarna kan he pas worden omgezet in elektriciteit. Elke stap kost energie en er gaat ook energie verloren bij elke stap. Hier moet ik Elon Musk wel gelijk in geven.

foto: www.watisduurzaam.nl

Daarnaast staan de ontwikkelingen van de batterij ook niet stil. Het kan ook goed zijn dat het opladen van een batterij minder dan 15 min gaat duren om een afstand van 1000km te kunnen gaan overbruggen in de toekomst. Als dat eenmaal werkelijkheid gaat worden, is het gebruiksgemak van waterstof niet veel beter t.o.v. een batterij.

Waterstof is niet altijd groen

Waterstof is niet per definitie groen. Momenteel wekt Nederland ongeveer 20% van alle energie groen op. Wanneer er veel waterstof geproduceerd moet worden, kan dit dus ook op de grijze manier gedaan worden. Als je ook nog meerekent dat bij het gebruik van waterstof energie verloren gaat, is waterstof nog niet groen te noemen. Als mensen denken dat we waterstof makkelijk te kunnen maken van de overschotten van groene energie, dan hebben ze het voorlopig nog mis. Momenteel zijn er nog niet veel overschotten van duurzame energie. Je hebt ook niet veel aan een fabriek die alleen draait als er een overschot is aan groene energie. Dat zou betekenen dat die fabriek 50 weken per jaar stilstaat…. Daarom zullen er wind- of zonneparken moeten komen om waterstof groen op te wekken, voordat we waterstof echt als groen kunnen beschouwen. [3]

Waterstof is nog duur

De kosten zijn nog steeds hoger dan de grijze alternatieve. Wanneer je naar de kosten kijkt, zal het nog tot 2030 duren, voordat groene waterstof kan concurreren met aardgas. De overheid gaat hier ook een grote rol in spelen. Als de accijns op grijze energie wordt verhoogd, wordt waterstof sneller concurrerend. Dit tegenovergestelde is natuurlijk ook mogelijk wanneer de accijns niet “veel” wordt verhoogd. [4]

Hoe beleg je in waterstof

Als je naar het proces kijkt van waterstof, kan je niet alles over één kam scheren. Bij elk onderdeel zijn er verschillende interessante bedrijven waarin je kan beleggen. Voordat je geld gaat investeren, bekijk dan eerst welk onderdeel van het waterstofproces het bedrijf oppakt. Als je dat weet, kan je ook makkelijker gaan bepalen wie de concurrenten zijn van het bedrijf en hoe ze onderling presteren. Ik heb van elk proces een paar bedrijven uitgekozen, maar natuurlijk zijn er meerdere bedrijven te vinden met veel potentie.  

Waterstof groen opwekken

Sunhydrogen. Dit bedrijf is nog klein en kan “nog” niet gevonden worden op de beurs. Desondanks kan je er wel in investeren. Sunhydrogen zet zonlicht om in waterstof, zodat de waterstof zeker groen is. [5]

Shell is flink aan het inzetten op waterstof. Momenteel werken zij samen met Vattenval om waterstof te maken in de Noordzee. Houd er wel rekening mee dat waterstof een klein onderdeel is van het Shell imperium. Wanneer waterstof het goed gaat doen in de toekomst, dan merk je hier in het begin nog weinig van in de koers van Shell. Het feit dat Shell inzet op waterstof, zegt wel iets over de potentie van deze markt. Dit is ook één van de redenen waarom ik denk dat deze markt nog enorm gaat groeien en ook nog in de kinderschoenen staat. [6]

Brandsstofcellen

Ballard power systems is de meeste beleggers wel opgevallen de afgelopen tijd. De koers is in 14 maanden gestegen van €2,20 naar €35,-. Als dit zo doorgaat, kan het bedrijf in een korte tijd een 100 bagger worden. Dit zijn de bedrijven waar je in wil investeren, zodat de winsten enorm kunnen oplopen. Door de vele patenten die ze hebben, kunnen andere bedrijven de methodes niet zomaar kopiëren. Warren Buffett ziet dit als een van de 5 belangrijkste beleggingstips voordat je ergens aandelen van koopt.

Ballard heeft ook een samenwerking met Toyota om brandstofcellen te produceren voor de nieuwe waterstofauto’s. Als dit het gewenste resultaat gaat behalen, dan ligt de Aziatische markt open voor dit bedrijf.

Plugpower is eenzelfde soort bedrijf als Ballard power systems. Door de enorme koersexplosie wordt hier wel op geattendeerd dat het een bubbel vorm aan het aannemen is. Plugpower maakt nog geen winst, maar is wel aan het groeien. De omzet loopt elk jaar op en de verliezen lopen elk jaar terug. Als deze trend door kan zetten, zal het in de toekomst zeker winst gaan maken.

Gassen

Air Liquid specialiseert zich op gassen. Dat wil zeggen dat zij zich niet alleen specialiseren in waterstof. Door deze opkomende markt, heeft het bedrijf zich ook toegespitst op waterstof. Dit heeft als voordeel dat Air Liquid al veel verstand heeft van het transporteren en opslaan van gassen. Deze extra kennis is nooit verkeerd om ook in huis te hebben in dit geval. Als je investeert in Air Liquid, is je investering niet 100% afhankelijk van de waterstof sector. Hiermee heb je ook een risicospreiding te pakken.

Opslag

ITM power is afgelopen 14 maanden 35x in waarde gestegen. Dit geeft aan dat er enorme potentie is in deze markt, of dat ook hier een bubbel gecreëerd wordt. Dit bedrijf richt zich in het opslaan van waterstof, op plekken waar waterstof gemaakt wordt.

Vrachtvervoer

Nikola kan worden gezien als de tegenhanger van Tesla. Ondanks dat dit bedrijf vaak negatief in het nieuws is geweest, is het bedrijf nog niet afgeschreven. Nikola richt zich op vrachtauto’s die rijden op waterstof. Indien waterstof steeds meer voet aan de grond krijgt, zal Niko hier ook profijt van hebben.

ETF trackers

Ishares global clean energy is de enige tracker die ik kan vinden die een paar bedrijven heeft die met waterstof bezig zijn. Plugpower is de grootste positie en Powercell bevindt zich ook in deze tracker. Daarnaast zitten er ook bedrijven tussen die zich voornamelijk bezighouden met het opwekken van groene stroom. Persoonlijk gezien zie ik dat als een aanvulling op het groen produceren van waterstof. Mocht je net zoals ik een liefhebber zijn van trackers, dan is dit een interessante tracker die je kan kopen. De wereld is toch aan het overstappen op groene energie, daarom zie beleggen in groene energie als een slimme keuze.

Mocht je deze post interessant vinden en wil je niks willen missen van toekomstige blogs, scroll dan naar beneden om je in te schrijven. Vergeet onderweg niet om mijn post te liken.


[1] https://stadszaken.nl/artikel/1868/waterstof-de-voor-en-nadelen-op-een-rij

[2] https://www.lynx.nl/kennis/artikelen/beste-brandstofcel-waterstof-aandelen/

[3] https://www.wattisduurzaam.nl/15443/energie-beleid/tien-peperdure-misverstanden-over-wondermiddel-waterstof-2/

[4] https://www.nu.nl/klimaat/6102938/rapport-groene-waterstof-in-2030-nog-altijd-duurder-dan-aardgas.html#:~:text=Als%20groene%20waterstof%20op%20industri%C3%ABle,1%2C78%20euro%20per%20kilo.

[5] https://sunhydrogen.com/

[6] https://nieuws.nl/economie/20210122/vattenfall-gaat-samenwerken-met-shell-voor-waterstoffabriek/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.