Beleggen in 100 baggers deel 2

In de eerste blog van Beleggen in 100 baggers had ik al de eerste punten beschreven waarop je moet letten om een aandeel te vinden dat 100x in waarde kan groeien. In dit tweede deel ga ik de overige punten beschrijven waarop je kan letten. Wanneer je weet waarop je moet letten, is de kans groter dan je een 100 bagger in je belegginsportpolio opneemt.

De koffiepot portfolio

Vroeger bewaarden veel mensen hun meest waardevolle bezittingen in een koffiepot en legden ze dat onder hun matras. Als volgt kwamen ze er voor een geruime tijd niet meer aan. Wanneer hier goud of zeldzame munten in werden bewaard, werd deze inhoud na verloop van tijd alleen maar meer waard. Laat de tijd zijn werk doen. Deze strategie geldt ook voor 100 baggers, want gemiddeld duurt het 26 jaar voordat een aandeel 100x in waarde kan groeien. Dit is best lang, maar dit komt wel neer op een jaarlijks rendement van bijna 20% per jaar. Ter vergelijking de S&P500 groeit gemiddeld 7% per jaar.

In deze 26 jaar kan er veel gebeuren met een bedrijf. Niet elk jaar wordt er even goed gepresteerd als het andere jaar. Daarnaast focussen beleggers zich voornamelijk op aandelen die omhooggaan, want dat betekent immers winst. Hier wordt vaak een cruciale fout gemaakt. Als een aandeel weinig beweegt, zijn veel beleggers geneigd om het aandeel te verkopen. Weinig actie in de tent betekent weinig kansen om laag in te kopen en hoog te verkopen. Dat is de reden dat het belangrijk is om naar de onderliggende cijfers te kijken en ook bekijkt hoe de markt zich beweegt.

Als de verkopen omhooggaan en het bedrijf blijft investeren in nieuwe ontwikkelingen, dan gaat zich dat uiteindelijk vertalen naar in hogere beurskoers. Als een belegger zich alleen laat leiden door de koersbeweging van een jaar, dan loop je de rest van de koersstijging mis.

Apple is hier een heel goed voorbeeld van. Er zijn jaren geweest dat de koers van het aandeel niet geweldig waren en zelfs naar beneden gingen. Een half jaar na de dood van Steve Jobs daalde het aandeel met meer dan 35%. Ondertussen liepen de verkopen alleen maar op. Alle mensen die toen hun aandelen hadden verkocht, zullen nu wel spijt hebben.

De koffiepot portfolio beschermt de belegger tegen zichzelf. Zelfs de beste bedrijven hebben af en toe een correctie. Door gewoon rustig te blijven zitten en niks te doen, herstelt een koers zich uiteindelijk bij een goed bedrijf en kan daarna weer doorgroeien. Dit zal ook wel moeten als je gemiddeld 26 jaar moet wachten voordat je een 100 bagger hebt. Dit is ook een van de redenen dat een passieve belegger vaak een beter rendement behaalt dan een actieve belegger.

The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patients. Buy right and sit tight. “Warren Buffett

Negeer de macro analisten

Om een 100 bagger te bemachtigen, heb je een lange tijd nodig en in die tijd kan er veel gebeuren in de wereld. Natuurlijk zullen veel bedrijven ergens wel een bepaalde impact hebben op elke crisis die er speelt en sommige bedrijven ook over de huidige handelsrelatie die speelt tussen China en Amerika. Het zijn juist de 100 baggers die hier weinig van aantrekken en door blijven groeien alsof er niks aan de hand is. Apple, Tesla en Amazon zijn hier goede voorbeelden van. Tijdens de coronacrisis zijn deze bedrijven alleen maar gegroeid alsof de marktomstandigheden perfect waren. Voor Apple maakt het niet uit of de president democratisch of republikeins is. Dit wordt simpelweg genegeerd, omdat deze bedrijven relevante producten en diensten blijven leveren voor de mensen.

Wanneer er spanningen komen op de markt, let dan op welke bedrijven hier niks van aantrekken. Dit zijn juist de bedrijven die onder alle omstandigheden kunnen groeien. Wanneer een relevante dienst of product wordt verkocht, is de rest ondergeschikt. Het zou spijtig zijn als je in mei 2020 al je aandelen van Tesla zou hebben verkocht omdat Elon Musk zelf aangaf dat de aandelenprijs te hoog zou staan. Negeer deze signalen en blijf kijken naar de lange termijn van een bedrijf. [1]

Bedrijven kopen eigen aandelen in

Vaak wordt het als een goed signaal gezien als bedrijven eigen aandelen gaan inkopen. Dit betekent meestal dat het bedrijf vertrouwen heeft in de toekomst en vindt dat het aandeel is ondergewaardeerd. Wanneer een bedrijf eigen aandeel inkoopt, betekent het ook dat er minder aandelen uitstaan in de markt. Wanneer er dividend uitgekeerd wordt, hoeft er alleen dividend betaald te worden aan de uitstaande aandelen. Kortom, de winst hoeft met minder mensen te worden gedeeld zodat de rest een groter stuk van de taart krijgt.

Er zijn steeds meer bedrijven die hier een voorstander van zijn. Wanneer een bedrijf dividend uitbetaalt, dan moet een deel worden afgestaan aan de belasting. Dit is het minder leuke onderdeel van dividend. Wanneer een bedrijf eigen aandelen inkoopt, dan komt de belastingdienst daar niet tussen. Aangezien de waarde van het aandeel dan omhooggaat, komt het geld uiteindelijk ook bij de aandeelhouder terecht zonder dat de belastingdienst hieraan te pas komt.

Een bedrijf kan alleen aandelen inkopen, indien zij geld over hebben. Dat geld kan alleen worden verdiend, indien het bedrijf goed loopt. Dit is ook een sterk teken voor veel beleggers.

Samengevat beleggen in 100 baggers deel 1 & 2

  • Een 100 bagger is een aandeel dat 100x in waarde groeit, dus 10.000% rendement
  • Als je zelf ook een 100 bagger wil hebben, koop dan bedrijven die nog niet te groot zijn. Het is onmogelijk voor Apple om nog 100x in waarde te groeien
  • Koop bedrijven die de markt veranderen of niet te kopiëren valt
  • Laat de dubbele motor in je voordeel werken, zodat de winsten nog harder oplopen
  • Bekijk of het management zich richten op de lange termijn
  • Als je een goed bedrijf hebt gekocht, verkoop het niet
  • Negeer macro analisten

Indien je altijd op de hoogte wil blijven van mijn laatste blog, scrol dan helemaal naar beneden en schrijf je in op mijn blog. Vergeet onderweg niet om op de like button te drukken.  


[1] https://twitter.com/elonmusk/status/1256239815256797184

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.