Beleggen in 100 baggers deel 1

De term 100 bagger komt in Nederland niet vaak voor, desalniettemin is dit wel een belangrijk begrip. De belegger Peter Lunch heeft deze term geïntroduceerd, maar begon met de term van 10 bagger. Een 10 bagger houdt in dat een belegging 10x in waarde groeit. Natuurlijk is er altijd de overtreffende trap, want er zijn ook 100 baggers te vinden in de markt. Dit zijn bedrijven waarbij het aandeel 100x zo groot is geworden. Dat komt neer op een rendement van 10.000%. Met andere woorden, €100,- voor elke €1,- die je belegt. Stel dat je als investeerder in je hele leven in één 100 bagger investeert, dan ben je binnen. De grote vraag is natuurlijk: “Hoe vind je een toekomstige 100 bagger?”

Een 100 bagger heeft een opbrengst van 100 op 1
100 bagger. Een opbrengst van 100 op 1

Koop kleine bedrijven

Veel mensen zijn geïnteresseerd in de grootste bedrijven in de markt, zoals Apple, Facebook of Tesla. Deze bedrijven zijn op het moment van schrijven ieder minimaal €800 miljard waard. Het is economisch gezien bijna onmogelijk dat deze bedrijven nog 100x in waarde gaan groeien. Wanneer het aandeel Tesla vanaf nu nog 100x zo groot gaat worden, betekent het dat Tesla 4x zo groot wordt als de economie van Amerika. Tesla heeft peel potentie, maar ergens bestaat er ook een plafond.

Kleine bedrijven zijn een ander verhaal. Bedrijven die zich op de small cap bevinden, worden nog niet gehinderd door de buitengrenzen van de economie. Veel van deze bedrijven kunnen zelfs een 10 bagger worden, zonder dat zij extreem veel opvallen. Wanneer je opzoek bent naar een 100 bagger, moet je opzoek gaan naar bedrijven in de small cap. Dit is ook de reden dat veel mensen geïnteresseerd zijn in een IPO. Als een bedrijf nieuw naar de beurs gaat, heeft die nog een lange weg van ontwikkeling te gaan. Hoe eerder je investeert in een geweldig bedrijf, hoe groter de winsten.

Marcus Lemonis gaat zelfs nog een stapje verder. Hij belegt in kleine niet beursgenoteerde bedrijven of startups. Deze bedrijven zijn zo klein, dat hier de grootste winsten in te behalen zijn. Het is overigens niet persé nodig om een bedrijf te zoeken dat nog in een garage werkt. Er zijn genoeg bedrijven op de beurs geweest waarbij je eerst kan kijken of de verkopen daadwerkelijk oplopen. Wanneer het bedrijf echt bestaansrecht heeft en constante groei laat zien, kan je nog steeds op tijd zijn om een 100 bagger te bemachtigen.

Verandering van de markt

Er is geen favoriete markt waarin 100 baggers te vinden zijn. Elke markt heeft er wel een paar. De 100 baggers hebben wel een andere overeenkomst, want ze veranderen de huidige markt op een imposante manier, of hebben iets wat niet te kopiëren valt. Bijvoorbeeld;

  • Tesla is koploper in de transitie van de benzineauto’s naar de elektrische autonoom rijdende auto’s.
  • Amazon is de retailmarkt opnieuw aan het definiëren. Ze regelen alles van A tot Z zelf, zonder dat daar een andere speler tussen komt te zitten. “Dat is ook de reden dat de glimlach in het logo van Amazon begint bij de A en stopt bij de Z”.
  • Apple is het als eerste goed gelukt om een mp3-speler, internet en een telefoon goed in één apparaat te stoppen “de iPhone”
  • Microsoft is de grondlegger van de thuiscomputer
  • Coca-Cola heeft een uniek recept dat iedereen op de wereld lekker vindt
  • McDonalds is de grondlegger van fastfood
  • Berkshire Hathaway, investeert in bedrijven zonder daar een hoge vergoeding voor te vragen
  • Bitcoin, maakt de eerste digitale inflatie ongevoelige valuta

Als je zelf opzoek bent naar een 100 bagger, zoek dan naar een bedrijf dat de status quo verandert. Of zoals 1 van de 5 beleggingstips van Warren Buffett, zoek naar een bedrijf dat niet de kopiëren valt, zodat het rendement in de toekomst veilig blijft. Dit is ook de belangrijkste reden waarom Warren Buffett een groot aandeelhouder is van Coca-Cola. Iedereen lust deze drank en niemand kan de drank namaken.

De dubbele motor

Wanneer je opzoek bent naar een 100 bagger, moet een bedrijf op twee fronten kunnen groeien. Ten eerste moeten de verkopen nog kunnen groeien. Als de verkopen niet groeien, dan kan het aandeel ook niet groeien. De extra verkopen moeten er natuurlijk uiteindelijk wel toe leiden dat de winsten ook omhooggaan. Of dat alles terug geïnvesteerd wordt in het bedrijf, zodat het verder kan groeien.

Ten tweede moet de koers/winst verhouding van een bedrijf kunnen groeien. De vuistregel hierbij is normaliter, hoe lager dit cijfer hoe beter. Als de koers/winst verhouding boven de 25 komt, moet je opletten. Natuurlijk kan je niet alles over één kam scheren, want er zit een groot verschil tussen een waarde aandeel en een groeiaandeel. Indien het bedrijf een groeiaandeel is, dan staat de huidige koers nog niet altijd in verhouding met de huidige winsten. Investeerders zijn bereid om een hogere prijs te betalen voor een aandeel, omdat ze denken dat de grotere winsten in de toekomst de hoge prijs rechtvaardigen. Hierdoor kan de koers/winst verhouding oplopen tot boven de 50 of zelfs 100.

Wanneer deze twee factoren worden gecombineerd, krijg je het volgende. Stel dat een aandeel €100,- kost en de koerst winst verhouding is 12,5. “Dus voor elke €100,- die iemand belegt in het bedrijf, maakt het bedrijf €8,- winst. €100,- / €8,-  = 12,5. Als een bedrijf gaat groeien en de verkopen gaan omhoog, dan kan de winst verdubbelen naar €16,-. Indien de koers winst verhouding op 12,5 blijft, wordt het aandeel €200,- waard. Want €200,- / €16,- is ook 12,5.

Wanneer een bedrijf constante groei laat zien, dan zijn mensen bereid om meer te betalen voor het aandeel. Als de groei door blijft gaan, dan rechtvaardigt de toekomstige winst de huidige hoge prijs van een aandeel. Indien mensen bereid zijn om het groeiaandeel te kopen voor een koerst winst verhouding van 25, dan is het aandeel nog meer waard. Namelijk 25 x €16,- = €400,-. Wanneer deze twee motoren samenwerken, dan versterkt dat de waarde van het bedrijf.  

Dit is precies hetgeen wat zich momenteel afspeelt bij Tesla. Afgelopen jaar heeft Tesla voor het eerst winst gemaakt en beloofd dat het in de toekomst nog veel meer winst gaat maken. Hierdoor zijn mensen bereid om het aandeel te kopen tegen een koers winst verhouding van 1700. Voor elke €1700,- die iemand belegt in Tesla, maakt het bedrijf momenteel €1,- winst. De winsten moeten nog extreem gaan oplopen om dit verwachtingspatroon waar te kunnen maken. Ieder kan voor zichzelf nagaan of Tesla over- of ondergewaardeerd is voordat die hierin gaat investeren. Het zou zonde zijn als de kracht van deze twee motoren tegen je gaan werken.

Terug investeren van de winsten

De grotere verkopen, hoeven niet altijd tot een hogere winst te leiden. Amazon is hier het perfecte voorbeeld van. Ondanks de alsmaar stijgende verkopen, keert Amazon geen dividend uit. Alle winsten worden meteen terug in het bedrijf geïnvesteerd voor verdere ontwikkelingen. Hierdoor kan het bedrijf steeds efficiënter en sneller werken. Ondertussen bevindt Amazon zich op steeds meer markten en gaat ook op elke markt domineren. Deze constante investering is de reden dat Amazon zo’n enorme groei kan blijven laten zien. Wanneer Amazon klaar is met verdere ontwikkelingen, dan komen er miljarden vrij om uit te keren aan de aandeelhouders. [1]

De bestuurders

Het management is verantwoordelijkheden voor de koers van het bedrijf. Wanneer de leidinggevenden profijt hebben van de juiste koers van het bedrijf, dan motiveert dat om de juiste beslissingen te nemen. Stel dat alle hoge personen in een bedrijf ook aandelen van het bedrijf zouden bezitten, dan hebben zij ook direct profijt van goede resultaten van het bedrijf. Dit is ook de reden dat Wall Street goed in de gaten houdt wat het topmanagement met hun aandelen doet. Wanneer het management zelf aandelen bijkoopt, is dat vaak een goed teken dat het bedrijf de juiste koers gaat varen. Wanneer het management de eigen aandelen verkopen, dan is er vaak iets aan de hand.

Elon Musk bezit ongeveer 22% van Tesla en is op het moment van schrijven is hij de rijkste persoon op aarde. Elk jaar weigert hij zijn minimumsalaris van $56.000,-. In plaats daarvan vertrouwt hij voor 100% op de waarde van zijn Tesla aandelen. Hij kijkt naar de lange termijn en is erbij gebaat dat het bedrijf structureel blijft groeien en zijn waarde kan vasthouden. Hij heeft er geen baat bij om bepaalde projecten te forceren om de kwartaalcijfers er goed uit te laten zien. Hij heeft er wel baat bij als Tesla over 10 of 15 jaar al zijn verwachtingen weet waar te maken.[2]

Kijk dus naar bedrijven waarbij het topmanagement verder kijkt dan alleen de kwartaalcijfers. A short-term gain if a long-term pain.

Indien je altijd op de hoogte wil blijven van mijn laatste blog, scrol dan helemaal naar beneden en schrijf je in. Dan weet je zeker dat je deel 2 niet gaat missen.


[1] https://www.businessinsider.nl/amazon-beurs-waarde-biljoen-groei-waardering/

[2] https://www.businessinsider.nl/tesla-elon-musk-rijk-miljardair-leven/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.