Groeiaandelen VS waarde aandelen

Alle aandelen kan je grofweg verdelen in twee categorieën. Enerzijds heb je groeiaandelen en anderzijds heb je waarde aandelen. Wanneer je waarde aandelen wil gaan kopen, dan moet je op andere punten letten dan wanneer je een groeiaandeel wil gaan kopen. De beleggingstactiek die iemand toepast, heeft dus veel invloed op de aandelen die iemand koopt. Vaak wordt beleggen in waarde aandelen als saai en achterhaald ervaren, maar Warren Buffett zweert bij deze strategie. Beleggen in groeiaandelen wordt gezien als meelopen met de menigte in overgewaardeerde bedrijven, maar het resultaat is hier zeer goed geweest afgelopen jaren. Tesla is hiervan een duidelijk voorbeeld. In deze blog ga ik beschrijven wat het verschil is tussen deze twee soorten aandelen en welke aandelen het beste hebben gepresteerd in het verleden.

Groei van het bedrijf

Het duidelijkste voorbeeld om een onderscheiding te maken tussen een groeiaandeel en een waarde aandeel is om te kijken naar de groei van het bedrijf in de afgelopen jaren. Dan wordt er gekeken naar de omzet, winst en cashflows op een jaarlijkse basis. Beleggers die zich richten op groeiaandelen, kijken naar bedrijven waarvan deze facetten minimaal 20% per jaar groeien. Bij waarde aandelen groeien deze onderdelen dus minder dan 20% per jaar.

Groeiaandelen

Kortom, groeiaandelen groeien sneller dan de markt en zijn daarom aantrekkelijk om te kopen. Wanneer je investeert in een bedrijf dat sneller groei dan de markt, dan heb je de markt verslagen. Dat is altijd een goede prestatie. De bedrijven die 20% per jaar kunnen groeien, zijn meestal nieuwer en kleiner. Hoe kleiner een bedrijf is, hoe makkelijker het is om groter te worden. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en die zijn voornamelijk te vinden in de technologiesector. Denk aan Amazon, Netflix, Facebook en Microsoft. Technologie is namelijk makkelijker schaalbaar. Voor een groot deel worden groeiaandelen gevonden in nieuwe bedrijven op de markt.

Groeiaandelen willen de markt domineren

Beleggers in groeiaandelen proberen een aandeel te vinden dat de nieuwe Apple, Google, Facebook of Amazon gaat worden. Het aandeel moet in de toekomst de markt kunnen domineren. Het was zeer lucratief geweest als je 20 jaar geleden had geïnvesteerd in Apple of Amazon en het aandeel niet zou hebben verkocht. Met deze gedachten proberen ze het juiste aandeel te zoeken. Vaak zie je voornamelijk beginnende beleggers die opzoek zijn naar de “the next big thing”. Dat is ook de reden dat ik in mijn omgeving vooral jonge beleggers hoor praten over Tesla en Nio. In de praktijk is het zeer moeilijk om precies de juiste groeiaandelen te vinden.

Waarde aandelen

Waarde aandelen willen constant blijven presteren

De waarde aandelen groeien dus minder hard dan 20% per jaar. In sommige gevallen krimpen deze bedrijven zelfs elk jaar. Desondanks kunnen deze bedrijven hele goede beleggingen zijn voor de lange termijn. Coca-Cola is hier een perfect voorbeeld van. Dit bedrijf groeide de laatste jaren amper, maar alle aandeelhouders zijn wel blij met de resultaten. Het aandeel wordt ook geclassificeerd als een dividend aristocraat. Dat houdt in dat het dividend minimaal voor 25 opeenvolgende jaren is verhoogd. Mensen die opzoek zijn naar een stabiel inkomen, gaan opzoek naar bedrijven die jarenlang consistent presteren onder alle marktomstandigheden. Vaak kom je dan uit bij een “saai/oud” bedrijf dat constant presteert. Er is weinig actie te zien, maar de resultaten liegen er niet om.

Prijs van een aandeel

Wanneer staat de koers hoog en wanneer staat de koers laag? De meeste mensen kijken hiervoor naar de koers/winst verhouding van het aandeel. Dit kan makkelijk uitgerekend worden door de koers van het aandeel te delen door de winst per aandeel. Wanneer het aandeel te koop staat voor €100,- en de winst per aandeel uitkomt op €10,-, dan is de koerst/winst verhouding €100,-/€10,- = 10. Dit betekent dat het bedrijf na 10 jaar net zoveel winst maakt als de huidige waarde van het aandeel. Hoe lager dit cijfer is, hoe sneller je de investering hebt terugverdiend.

Koers-winst verhouding van waarde aandelen

Beleggers die investeren in waarde aandelen, kopen bedrijven die niet “veel” meer groeien. Hierdoor geeft de koers/winst verhouding een goede indicatie om te kijken wat je beter kan kopen. Indien het bedrijf amper groeit, kan je een goede voorspelling maken wat de toekomst gaat brengen. Als je verschillende K/W verhoudingen naast elkaar legt, zie je snel wat de beste investering is. Houd er wel rekening mee dat elke branche anders is en zich ook anders ontwikkelt. Probeer daarom alleen bedrijven met elkaar te vergelijken die veel op elkaar lijken. Vergelijk Coca-Cola met Pepsi, of vergelijk ING met ABN Amro.

Beleggers in waarde aandelen zijn opzoek naar koopjes in de markt. Tijdens de coronacrisis zakte de AEX gemiddeld 30% en dit gaf veel bedrijven een goede koopkans. Bijna de gehele markt was tijdelijk ondergewaardeerd. Dit was het moment waarop veel waarde beleggers hadden gewacht.

Een goed voorbeeld hiervan is het aandeel van Nationale Nederlanden. Dit verzekeringsbedrijf maakt al tijden ongeveer €4,- winst per aandeel. Een verzekeringsmaatschappij verdient zijn geld door vaste premies van klanten, of het nu goed of slecht gaat met de economie. De koers van dit bedrijf schommelde al geruime tijd tussen de €30,- en €35,- per aandeel. Dat komt ongeveer neer op een K/W verhouding tussen de 7,5 en de 9. In het begin van de coronacrisis stond het aandeel op €20,- en dat komt neer op een K/W van 5. Dat is extreem goed te noemen. Een K/W van 5, betekent dat het bedrijf na 5 jaar evenveel winst heeft gemaakt als je begin investering. Dat komt neer op een jaarlijks rendement van 20% in een bedrijf dat structureel winst weet te maken. Dit is een voorbeeld waar beleggers van waarde aandelen naar kijken voordat zij iets kopen.

Warren Buffett belegt in waarde aandelen

Zelfs als het bedrijf 25% onder zijn oude niveau terug zou komen, was het nog steeds een goede investering geweest. Deze veiligheidsmarge benoemt Warren Buffett ook als een van zijn 5 belangrijkste beleggingstips waar je naar moet kijken, voordat je een waarde aandeel koopt.

De valkuil hierbij is dat de waarde beleggers zo gefocust zijn op koopjes, dat ze uiteindelijk alleen waardeloze posities aanschaffen. Wanneer een aandeel steeds goedkoper wordt, kan het ook betekenen dat er echt iets slechts aan de hand is. Wanneer je dan aandelen bij blijft kopen, koop je een zinkend schip.

Koers-winst verhouding van groeiaandelen

Facebook is een groei aandeel

De K/W verhouding vergelijkt de winst van afgelopen jaar met de huidige koerswaarde. Dit maakt het lastiger om deze ratio toe te passen op groeiaandelen. Door de grote jaarlijkse groei, is de winst van het afgelopen jaar al meteen achterhaald. Facebook had bij zijn beursintroductie “IPO” een K/W verhouding van 100. Normaal gesproken moet je al argwaan krijgen als de K/W hoger is dan 25…. Volgens deze statistieken was dit een zeer slecht aandeel te noemen. Doordat Facebook had aangegeven dat zij elk jaar veel meer gaan verdienen, zou dat de hoge introductieprijs rechtvaardigen. Aangezien Facebook nieuw was in 2012, kon niemand ook ver terug in de boekhouding gaan om te controleren of de winsten daadwerkelijk opliepen. Facebook kwam zijn beloftes uiteindelijk elk jaar na en de koers is met meer dan 25% gestegen per jaar. Iedereen die geloofde in Facebook, heeft hier veel profijt van gehad.

Elke keer als een groeiaandeel de verwachtingen kan waarmaken, dan zijn de winsten enorm te noemen. Je koopt hier dus een aandeel met hoge verwachtingen voor de toekomst. Vooral als de winsten de verwachtingen overtreffen. Dan groeit het aandeel nog harder. Het risico zit hier in de aandelen die de verwachtingen niet kunnen waarmaken. Wanneer Facebook na de introductie niet meer winst had kunnen maken, dan was het bedrijf al uitgegroeid. Dat zou betekenen dat de K/W verhouding onder de 20 zou moeten komen om nog enigszins verkocht te kunnen worden. Met andere woorden, dan zou de koers met 80% moeten dalen. Dat is het risico dat erbij komt kijken wanneer je investeert in een groeiaandeel. De pieken zijn hoger, maar de dalen ook.

Tesla is een groei aandeel

De mensen die geïnteresseerd zijn in het investeren in groeiaandelen zijn erbij gebaat om te kijken of de groeiverwachtingen van het bedrijf nog wel realistisch zijn. Tesla is bijvoorbeeld een bekend groeiaandeel met een beurswaarde van meer dan $680 miljard dollar. Hoe lang kan dit bedrijf nog elk jaar 20% groeien? Ter vergelijking, het BBP van Nederland is $900 miljard dollar. Als Tesla nog even doorgroeit, is het bedrijf net zo groot als de economie van Nederland. Dan kan je jezelf afvragen of Tesla over- of ondergewaardeerd is.  

Waarin kan je beter investeren

Uiteindelijk hebben de waarde aandelen het hoogste rendement behaald. Waarde aandelen behaalden afgelopen 94 jaar gemiddeld 17% rendement. De groeiaandelen hadden een gemiddelde groei van 13%.

[1]

Groeiaandelen doen het vooral heel goed tijdens een bull markt en de huidige markt is al meer dan 11 jaar aan het groeien. Daarom hebben de groeiaandelen het afgelopen jaren wel beter gepresteerd. Je kan dit interpreteren dat dat groeiaandelen tegenwoordig betere beleggingen zijn. Je kan ook denken dat de waarde aandelen weer een inhaalslag gaan maken. Die keuze is aan jou.

Persoonlijk houd ik een mix aan van groei- en waarde aandelen, zodat ik niet afhankelijk ben van maar één soort aandeel. Dit kan je het makkelijkste doen door een indextracker te kopen. Wanneer je helemaal op safe wil spelen, kan je altijd het all weather portfolio samenstellen. Dan heb je naast aandelen ook obligaties, goud en grondstoffen. Op deze manier kan je portfolio onder alle marktomstandigheden blijven groeien.

Conclusie

  • Groeiaandelen groeien minimaal 20% per jaar en waarde aandelen groeien minder dan 20% per jaar.
  • Beleggers van groeiaandelen proberen de nieuwe Apple te zoeken, terwijl beleggers van waarde aandelen koopjes in de markt zoeken.
  • Groeiaandelen koop je voornamelijk voor de rooskleurige toekomstige verwachting en waarde aandelen koop je omdat ze in het verleden structureel goed hebben gepresteerd.
  • Op de afgelopen 94 jaar hebben waarde aandelen beter gepresteerd, maar de afgelopen 11 jaar hebben de groeiaandelen het zeer goed gedaan.
  • Wil je echt veilig beleggen, stel dan een all weather portfolio samen.

Indien je altijd op de hoogte wil blijven van mijn visie op beleggen, scrol dan naar beneden en schrijf je in op mijn blog.


[1] https://anchorcapital.com/growth-vs-value-historical-perspective/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.