All Weather portfolio

Bestaat er een universeel beleggingsportfolio die onder alle marktomstandigheden een redelijk rendement behaalt? Deze vraag stelde Hedge fund manager Ray Dalio zichzelf enkele jaren geleden. Wanneer iemand belegt, kleven hier altijd risico’s aan. Als je een portfolio samenstelt waarin hij mensen veilig beleggen kan garanderen, dan zal hier veel vraag naar zijn. Iedereen wil graag geld verdienen met weinig risico. Uiteindelijk heeft Ray Dalio uitgevogeld hoe je verstandig kan beleggen. Gelukkig heeft Ray Dalio deze kennis niet voor zichzelf gehouden, zodat het best makkelijk is om zijn theorie te kopiëren. Als je graag wil beleggen met weinig risico en redelijke winst wil behalen, dan is dit de beleggingsvorm die bij je past. Natuurlijk bekijk ik wel hoe zijn theorie stand heeft weten te houden tijdens de hypotheekcrisis en de coronacrisis.

Veilig beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee en daar zal ik ook nooit tegenin gaan. Zelfs de uitspraak: “Never sell Shell” weet zich niet echt meer staande te houden na de coronacrisis. Hoe kan je dan veilig beleggen? Het ene risico groter is namelijk groter dan het andere risico, dus je kan niet alles over één kam scheren. Door het juist afdekken van risico’s met verschillende beleggingsproducten, kan je echt met weinig risico beleggen.

Veilig beleggen

Dit portfolio is zo ontworpen dat het tegen alle markt ”weer” omstandigheden is bestand. Heel veel sceptische mensen “waaronder ik” vragen zich na elke crisis weer af: “Hoe presteert het all weather portfolio nu dan?” Ondertussen ben ik hiervan genoeg onder de indruk om erover te schrijven.

Hoe werkt de All Weather portfolio?

Volgens Ray Dalio zijn er 4 basis factoren die van invloed zijn op de beweging van de economie.

 1. Inflatie
 2. Deflatie
 3. Groeiende economie
 4. Krimpende economie

Wanneer je rekening houdt met bovenstaande factoren, kan de economie zich in 4 verschillende soorten seizoenen bevinden.

 1. Hogere inflatie dan gemiddeld. “De jaren 70 in Nederland”
 2. Lagere inflatie dan gemiddeld (deflatie) “De laatste 20 jaar in Nederland”
 3. Grotere economische groei dan gemiddeld “2013 tot januari 2020”
 4. Lagere economische groei dan gemiddeld. “2008 tot 2013”

Je kan altijd wel zien waar de economie zich bevindt, maar je kan nooit precies weten waar de economie zich naartoe gaat bewegen. Vooral niet in welke maten dat gebeurt. Ray Dalio is gaan kijken welke beleggingsproducten zich het beste bewegen in elke fase. Wanneer je ervoor zorgt dat je voor elke fase enkele beleggingsproducten hebt, dan is er altijd één onderdeel dat groeit. Op deze manier ben je nooit 100% afhankelijk van één fase in de economie en word je dus ook nooit heel hard geraakt wanneer de economie zich naar een andere fase beweegt. Op basis van de 4 seizoenen, komt al all weather portfolio er zo uit te zien:

All Weather portfolio samenstelling
Samenstelling All Weather portfolio

Indexbeleggers op bijvoorbeeld de S&P500 hebben altijd het idee dat zij heel veilig beleggen, omdat zij een grote spreiding hebben in 500 Amerikaanse bedrijven. De bedrijven in de S&P500 hebben voornamelijk profijt van een groeiende economie, terwijl dit maar in de helft van de tijd afspeelt. Dit is elke keer heel duidelijk te zien bij de start van een crisis. Tijdens de hypotheekcrisis zakte de S&P500 bijna 40% en tijdens de coronacrisis 30%. Niet iedereen kan hier mentaal tegen en ik moet toegeven dat ik ook wel even zat te zweten tijdens de coronacrisis.

Indien je deze grote schommelingen wil voorkomen, kan je op de volgende manier dit portfolio samenstellen. Dan ziet de verdeling er als volgt uit.  

Verdeling All weather portfolio Ray Dalio
Verdeling all weather portfolio Ray Dalio

Hoe bouw je zelf een All Weather portfolio?

De indextrackers die je kan kopen om dit portfolio samen te stellen zijn;

 1. Grondstoffen ==> iShares S&P GSCI Commodity-Indexed Trust[1]
 2. Goud ==> iShares gold trust [2]
 3. Korte termijn obligaties ==> iShares 3-7 year treasury bond [3]
 4. Lange termijn obligaties ==> iShares 20+ years treasury bond [4]
 5. Aandelen ==> iShares Core S&P total U.S. Stock market ETF [5]

Het is verbazingwekkend hoe makkelijk het is om dit portfolio zelf samen te stellen. Dit kan je doen door de 5 verschillende indextrackers te kopen. Je houdt de bovenstaande verdeling aan en je bent al begonnen. Je kan één keer per jaar kijken of de verdeling nog steeds overeenkomt met het voorbeeld. Indien sommige onderdelen uit verhouding zijn gegroeid, dan kan je daar een paar stukken van verkopen. Met dat geld, koop je de onderdelen van de achtergebleven stukken. Zo is je portfolio altijd bestemd tegen een crisis.

Persoonlijk gezien vind ik de trackers van iShares fijn, vandaar dit ik deze ook gebruik in mijn voorbeeld. Er zijn verschillende soorten trackers die hetzelfde doel dienen, zelfs binnen iShares. Ik heb ishares alleen gebruikt als voorbeeld om een duidelijk voorbeeld te geven voor de invulling van dit portfolio. Indien jij graag trackers koopt van Vanguard, dan is het resultaat nagenoeg hetzelfde.

Prestaties All Weather portfolio

Hoe heeft het all weather portfolio afgelopen tijd gepresteerd? Om hier een duidelijk voorbeeld van te geven, ben ik gaan meten vanaf 2007. Op deze manier zit de hypotheekcrisis en de coronacrisis erbij. In deze 13 jaar krijg je een goede indicatie hoe de portfolio reageert onder extreme situaties. Dit heb ik vergeleken met een tracker op de S&P500, aangezien dit een van de meest verkochte trackers is van de wereld.

All weather portfolio VS S&P500
All weather portfolio VS S&P500

Er zijn voor mij 2 belangrijke punten die eruit springen. Ten eerste heeft de S&P500 het uiteindelijk beter gedaan dan de all weather portfolio. Het verschil is wel klein en tot 2017 lag het all weather portfolio zelfs 9 jaar voor, maar het meeste rendement behaal je op de lange termijn toch met een tracker op de S&P500. De S&P500 had in deze periode een gemiddeld rendement van 9,1% en het all weather portfolio een rendement van 7,2%. Beide overigens zeer goed te noemen.

Ten tweede en tevens het belangrijkste punt wat opvalt, zijn de beperkte schommelingen van de all weather portfolio. Hierin komt precies naar voren waarvoor dit portfolio is ontworpen. Tijdens de zwaarste omstandigheden in de markt “hypotheekcrisis” is de all weather portfolio maar 3,66% gedaald in een jaar. De S&P500 is toen 37% in waarde gedaald in een jaar.

Tijdens een crisis is de kracht van de verdeling van de all weather portfolio zeer goed zichtbaar. Bij de hypotheekcrisis en de coronacrisis werden het goud en de grondstoffen meer waard. Obligaties blijven zijn waarde behouden en aandelen zakken juist in waarde. De S&P500 bestaat alleen maar uit aandelen, daarom is hier de klap hier ook zo groot. Bij de all weather portfolio bestaat maar 30% uit aandelen, waardoor alleen in dat stukje een daling plaatsvindt. Het goud stijgt dan in waarde, zodat een deel van de klap van de aandelen hier wordt opgevangen.

Conclusie

Voor de mensen die veilig willen beleggen en bang zijn om veel geld te verliezen tijdens een crisis, is dit portfolio perfect. Zorg ervoor dat je een goede verdeling maakt in je beleggingsproducten, zodat je gemiddeld 7% rendement kan behalen met weinig risico. Dit is vele malen beter dan de rente die je bij een bank krijgt. Als je wil sparen voor je pensioen, of je zit dicht bij je pensioen, kan je dit portfolio aanhouden om ervoor te zorgen dat je waarde tijdens een crisis niet in één keer voor meer dan 30% afneemt.

Ben je geïnteresseerd in meer interessante beleggingstips, scrol dan naar beneden en schrijf je in op mijn blog.


[1] https://www.ishares.com/us/products/239757/ishares-sp-gsci-commodityindexed-trust-fund#/

[2] https://www.ishares.com/us/products/239561/ishares-gold-trust-fund#/

[3] https://www.ishares.com/us/products/239455/ishares-37-year-treasury-bond-etf

[4] https://www.ishares.com/us/products/239454/ishares-20-year-treasury-bond-etf

[5] https://www.ishares.com/us/products/239724/ishares-core-sp-total-us-stock-market-etf

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.