Beursgenoten review deel 5

In alweer de 5de review van Beursgenoten ga ik wederom naar de voorspellingen van Geert Schaaij kijken. Dan kijk ik wat zijn voorspellingen vorig jaar waren in december 2019 en daarna analyseer ik de koersontwikkeling van die bedrijven. Vorig jaar was het coronavirus net ontdekt, maar nog niemand kon inschatten wat dat voor gevolgen dat zou hebben voor de beurs. Zelf Geert Schaaij niet. Desondanks ga ik kijken of de bedrijven die Geert Schaaij vorig jaar had aanbevolen wel of niet coronaproof zijn.

Investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed

De eerste adviezen gaan allemaal over vastgoed. Voor de crisis kon je eigenlijk niet verliezen wanneer je hierin zou investeren, dus het is logisch dat hier eind 2019 goed naar is gekeken. Helaas heeft het coronacrisis veel roet in het eten gegooid voor de bedrijven die in winkelcentra en horeca hebben belegd. Dat zijn juist de sectoren die de hardste klappen hebben gekregen. Dat was natuurlijk nog niet te voorzien in 2019.

Unibail Rodamco Westfield

Dit vastgoedbedrijf investeert in winkelcentra over de hele wereld. Aan de koers is het goed te zien dat dit bedrijf het zwaar heeft gehad. Ondertussen is het aandeel weer enigszins aan het herstellen en liggen de diepste dalen al in het verleden. Beursgenoten heeft een koopadvies afgegeven voor dit aandeel, maar Unibail Rodamco Westfield is 55,6% gedaald afgelopen jaar en staat nu rond de €62,-

Het had nog erger gekund. Een paar maanden geleden dook het aandeel zelfs onder de €30,-. Er was een mogelijkheid die ertoe zou leiden dat er meer aandelen uitgebracht zouden moeten worden, omdat het bedrijf meer geld nodig had. Dat zou betekenden dat de huidige aandelen zouden gaan verwateren. Aandeelhouders hebben tegen dit plan gestemd, omdat zij de verwatering niet zagen zitten. Vanaf dat moment is het vertrouwen weer terug een beetje teruggekomen en is het bezig met een herstel.

Wereldhave

Wereldhave belegt ook in winkelcentra, maar dan voornamelijk ik Nederland, België, en Frankrijk. Hierbij geldt hetzelfde als voor Unibail Rodamco Westfield, de lock-down is niet goed geweest voor het bedrijf. Dat is ook de reden dat Wereldhave afgelopen jaar met 45,3% is gedaald. Geert Schaaij heeft dit aandeel niet voor niks als speculatief bestempeld.

Eurocommercial Properties

Het advies voor dit aandeel was houden. Indien je al een winst had gemaakt, werd er aangeraden om een gedeelte van je winst te pakken. De grootste groei was er namelijk al uit. In dit geval heeft Beursgenoten gelijk gehad, want een paar maanden laten ging dit aandeel dalen met 38,2%. Hopelijk hebben de mensen genoeg winst gepakt aan het einde van 2020.  

WDP

In tegenstelling tot de bovenste drie bedrijven, investeert WDP niet in winkelcentra. Zij richten zich op logistiek vastgoed. Door het coronavirus is heel Nederland juist online aankopen gaan doen. Die logistieke centra hiervan waren niet in een lock-down gegaan. Dat is ook de reden dat WDP dit jaar heeft kunnen profiteren en een winst heeft weten te maken van 19,6%. Het ironische hiervan is dat Beursgenoten hier een verkoopadvies voor heeft afgegeven. Om hier toch wat nuance in te brengen, het aandeel staat nu nog op ruim 2x de boekwaarde te koop. Ondanks de gestegen koers, is dit wel een puntje van aandacht.

NSI

Dit bedrijf is klein vergeleken met de bovengenoemde bedrijven. NSI richt zich op kantoorpanden in een paar steden. Nu iedereen wordt geadviseerd om thuis te gaan werken, wordt NSI natuurlijk hard geraakt. Dat is ook te zien in de koersontwikkeling van afgelopen jaar. Het aandeel is 19,6% gedaald en het advies van Beursgenoten was ook negatief hiervoor. Dit hebben zij goed opgemerkt.

ABN AMRO

Beursgenoten vond dat ABN te hard was afgestraft, maar voorzag geen grote groei in de toekomst. Deze aandelen zou je voornamelijk kunnen houden voor het dividend, want voor de groei moet je het niet doen. Helaas mogen de banken geen dividend uitkeren tijdens de crisis. Daarnaast hebben de banken ook harde klappen gekregen, waardoor ABN AMRO het afgelopen jaar niet heel goed heeft gedaan. Het aandeel is 44,3% gedaald in 12 maanden.

Danske Bank

Persoonlijk gezien dacht ik dat alle banken het zwaar hadden in 2020, maar Danske bank sluit dit jaar af met een winst. Danske bank is in 2019 al hard afgestraft vanwege een paar schandalen, daardoor stond het aandeel al laag voor de crisis. Dit heeft Beursgenoten goed opgemerkt. Danske bank heeft afgelopen jaar een winst van 6,7% behaald.

Dit is een perfect voorbeeld van het signaleren van een margin of safety, wat Warren Buffett als beleggingstip ziet. Wanneer een goed bedrijf tijdelijk op de beurs hard wordt afgestraft en veel mensen denken hier negatief over, dan kan het aandeel niet veel verder meer zakken. Indien het bedrijf is ondergewaardeerd, dan loop je weinig risico indien je hierin gaat investeren. Zo kan je een mooie winst maken met weinig risico.

Flow Traders

Flow Traders is een bedrijf dat snelt handelt en dit wordt ook toepasselijk flits handel genoemd. Arjan Lubach heeft hier ook een keer een item aan besteed en toen werd het bedrijf niet goed afgeschilderd. Dit was een van de eerste keren dat ik het niet met Arjan Lubach eens was.

Flits handelaren

Flow Traders heeft er profijt van als de markt onrustig is, want dan is de markt een nieuwe balans aan het zoeken van de marktprijs van een aandeel. Hierdoor zetten sommige mensen het aandeel op de markt voor een lagere prijs dan gebruikelijk is, omdat ze in paniek verkopen. Hier komt Flow Traders om de hoek kijken, want die signaleert zo’n laagstaande verkooporder en koopt die snel. Dan kan flow Traders de aandelen bijna simultaan aan een andere partij verkopen die het aandeel voor een hogere prijs wil kopen. Hoe onrustiger de markt is, hoe meer mensen aandelen verkopen in paniek, hoe meer Flow Traders hiervan kan profiteren. Tijdens onrustige tijden, profiteert dit bedrijf van het huidige marktsentiment.

Geert Schaaij heeft goed opgemerkt dat dit bedrijf goed is om te hebben in je portefeuille. Als alles koersen omlaaggaat, dan gaat Flow Traders meestal omhoog. Zo bouw je een stabiel portefeuille op die beter schokbestendig is. Wanneer je het dividend meerekent, dan is dit aandeel met 39,1% gestegen afgelopen jaar.

ArcelorMittal

Is ArcelorMittal de zwakste schakel? Beursgenoten is hier niet heel positief over, maar verkopen is nog te drastisch. Veel tekenen van dit staalbedrijf staan op rood, maar ondertussen is het aandeel wel gegroeid afgelopen jaar met 9,7%. Jammer dat Beursgenoten hier een houdenadvies voor heeft afgegeven.

Pharming

Bio-Tech aandelen zijn vaak risicovol. De meeste winst wordt gemaakt door maar enkele medicijnen. Wanneer een medicijn in een laat stadium wordt afgekeurd, dan lijdt het hele bedrijf eronder. Dit is ook te merken bij Pharming en daarom is het advies hier om speculatief te verkopen. Dit advies is goed te noemen, want het aandeel is 28,5% gedaald.

DSM

Dit keer kijkt beursgenoten vooral naar het management tijdens het geven van een advies over een aandeel. Dit onderdeel mag natuurlijk niet worden overgeslagen tijdens een gewogen overweging. In de toekomst gaat DSM over op 2 leiders en hier zet Beursgenoten zijn vraagtekens bij. Hierdoor geeft Geert Schaaij een houdenadvies af. DSM is ondertussen el 18,7% gestegen in een jaar tijd.

Basic-Fit

Beleggen in Basic-Fit

Dit bedrijf heeft geen verdere introductie nodig. Beursgenoten zet wel zijn vraagtekens bij de hoge koers van het bedrijf. Ondanks dat er veel aandacht wordt besteed aan sporten en hier veel vraag naar is, staat de koers-winst verhouden op 52. Dat is zeer hoog te noemen, want veel technologieaandelen staan zelfs lager. Dat is ook de reden dat hier een houdenadvies voor is afgegeven. Ondertussen is het aandeel na een flinke dip 0,1% gestegen in een jaar tijd.

PostNL

Beleggen in Post-NL

Er worden minder brieven verstuurd, maar er worden wel meer pakjes verstuurd. Daarnaast neemt PostNL ook Sandd over en Beursgenoten bekijkt wat dit voor de belegger betekent. Het samenvoegen van twee bedrijven kost veel tijd en geld, dus zal je daar als belegger nog even geduld voor moeten hebben. Dat is de reden dat hier een houdenadvies voor is afgegeven. Ondanks dit advies is het aandeel wel 36,4% gegroeid.

Lucas Bols

Beursgenoten heeft hier al eerder over geschreven en was hier best positief over. Dit sentiment is wel een beetje omgeslagen als je naar de beurskoers kijkt in 2019. Ze houden er rekening mee dat Lucas Bols van de markt gehaald kan worden, aangezien het bedrijf nu al voor 70% in handen is van een kleine groep. Voor de mensen met een lange adem, is dit wellicht iets. Nu het coronavirus ook nog eens de kroegen stil heeft gelegd, zijn de verkopen zeer beperkt te noemen en is het aandeel eigenlijk nu op een koopkansje. Hier was vorig jaar een houdenadvies voor afgegeven en ondertussen in het aandeel 30,2% gedaald.

Bayer

Bayer staat er niet heel erg goed voor, want ze kwamen voornamelijk in het nieuws vanwege schadeclaims die ze moesten betalen. Dit heeft Beursgenoten goed voorzien. Daarom werd er ook geadviseerd om short te gaan op dit aandeel, want een stijging zat er duidelijk niet in. Voor de mensen die dit advies hadden overgenomen, hadden 31,2% winst kunnen pakken.

Tikkurila

Dit bedrijf moest ik ook even opzoeken, want ik kende het niet. Tikkurila is een Fins bedrijf dat zich in de markt van verf bevindt. De ambities van dit bedrijf zijn groot, want ze willen de omzet met meer dan 50% laten groeien. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten er nieuwe samenwerkingsverbanden en joint ventures gesloten worden. Ondanks alle ambities, heeft Beursgenoten hier toch een houdenadvies voor afgegeven. Dit advies is juist te noemen, want het aandeel staat letterlijk op hetzelfde punt als een jaar gelden en is 0,0% bewogen.

Outkokumopu

Dit Fins staalbedrijf dat zich richt op roestvrijstaal. Beursgenoten vond dat de vooruitzichten dubbel waren. Er waren namelijk positieve punten zoals de groei naar de vraag en kaspositie en ze zijn marktleider. Daarnaast waren er ook negatieve punten op te merken zoals China die zich hier ook op richt, de handelsoorloog “ja dat was vorig jaar nog het grootste probleem”, en antidumpheffingen door Europa. Door beide punten te wegen, werd hier een houdenadvies voor afgegeven. Ondertussen is het aandeel 2,9% gestegen in een jaar, dus is het advies goed te noemen.

Nokia

Beleggen in Nokia 5G

Voorheen was Nokia de speler op de mobiele markt met de 3310, maar dat is ondertussen al lang geleden. De telefoon divisie is ondertussen verkocht aan Microsoft en nu richt het bedrijf zich op 5G. Aangezien de wereld zich aan het klaarmaken is om dit overal uit te rollen, zit Nokia wel in een aantrekkelijke markt. Door het aanbieden van het complete pakket, zijn er maar 3 geduchte concurrenten die dezelfde service kunnen verlenen. Ericsonn, ZTE en Huawei. Aangezien Huawei door het Westen met de nek wordt aangekeken, ziet de toekomst er goed uit. Beursgenoten heeft een koopadvies afgegeven als het aandeel op €3,- staat. Ondertussen staat het aandeel 10% hoger.

Kura Sushi USA

Dit Japans Sushi concept heeft voet gezet op Amerikaanse bodem. Helaas heeft het coronavirus ook hier zijn impact laten zien. Het advies was om dit aandeel te kopen tussen de €20,- en €25,-. Ik zal het midden pakken voor de berekening. Nu is het aandeel 23,0% gedaald.

Kraft Heinz

Beleggin in Kraft Heinz

Kraft Heinz is een van de grootste posities in de portefeuille van Warren Buffett. Hierdoor kan je al bijna aannemen dat dit een goede investering is voor iedereen. Natuurlijk kan de groei er ondertussen ook uit zijn en dat blijkt hier het geval. Het dividend is dan wel redelijk te noemen, maar de kaspositie is alsmaar aan het verslechteren. Het mooie dividend geeft dus een vals gevoeld van veiligheid. Ondertussen is het aandeel wel 9,2% gestegen.

Blackrock minerals

Dit speculatief aandeel is in oktober en november 2019 gedaald, waardoor het een mooie koopkans genereerde in december 2019. Hier had Beursgenoten zeker gelijk in gekregen, want het aandeel is ondertussen 192,3% gestegen. Dit zijn de aandelen waarvoor je het doet.

EQM Midstream Partners

Ook dit aandeel is speculatief te noemen en is actief in de energiesector. Deze sector heeft het niet goed gedaan afgelopen jaar en dat is ook duidelijk te zien in de koers. Met een daling van 27,7% is dit niet een pareltje te noemen.

Equitrans Midstream

Ook dit bedrijf is gevestigd in de oliesector, dus 2020 is zwaar geweest. Hier is ook bij vermeld dat het om een speculatief aandeel gaat. Deze twee factoren zijn niet goed geweest in 2020. Hierdoor is het aandeel 20,5% gedaald.

Maxar Technologies

De meeste mensen kijken naar SpaceX als ze willen investeren in ruimtevaart, maar helaas staat dat bedrijf niet op de beurs. Maxar technologies is een bedrijf dat onderdelen voor satellieten en communicatiemateriaal maakt. Met NASA als klant is dit een mooi bedrijf. Echter is het wel speculatief, aangezien de concurrentie ondertussen op de loer ligt. Indien dit bedrijf het voor elkaar kan krijgen om relevant te blijven voor NASA, dan staat dit bedrijf in een gigantisch potentieel groeiende markt. Aan het einde van 2019 is het aandeel naar beneden gegaan en hierdoor is het een koopkans geworden. Het advies hiervoor is dan ook speculatief kopen. Als je naar het advies van Beursgenoten had geluisterd, dan was je nu een gelukkig man geweest. Met een winst van 229,8% is dit het pareltje van de maand.

Oordeel over Beursgenoten deze maand

Ook deze maand heeft Beurgenoten beter gepresteerd dan de markt. Indien je alle adviezen van Beursgenoten had opgevolgd, dan had je 16% winst behaald in een jaar. Daar kan een tracker op de S&P500 of de AEX niet tegenop. Alleen met een tracker op de NASDAQ zou je meer verdienen.

In de adviezen staan ook bedrijven met een houdadvies. Wanneer je opzoek bent naar bedrijven om aan te schaffen, dan koop je natuurlijk geen bedrijf met een middelmatig advies. Dan koop je alleen de bedrijven waar Geert Schaaij een koopadvies voor heeft afgegeven. Indien je bereid bent om risico’s te nemen, dan ga je ook voor het speculatief koopadvies. Indien je alleen die adviezen meetelt, dan kom je uit op een winst van 24,4%. Ondertussen kan ik wel concluderen dat Beursgenoten vaak gelijk heeft.

Indien je ook wil profiteren van het beleggingsadvies van Geert Schaaij, dan kan je altijd naar zijn site gaan om ook lid te worden.

Als je geen één analyse van Beursgenoten meer wil missen, scroll dan helemaal naar beneden en schrijf je in op mijn blog.

BedrijfAdviesWinst/Verlies
Unibail Rodamco WestfieldKopen-55,6%
WereldhaveSpeculatief-45,3%
ABN AMROKopen-44,3%
Eurocommercial PropertiesHouden en deel verkopen-38,2%
EQM midstream PartnersSpeculatief kopen-27,7%
Kura Shusie USAKopen op €22,50-23,0%
Equitrans MidstreamSpeculatief kopen-20,5%
NSIGeen voorkeur-19,6%
TikkurilaHouden0,0%
Basic-fitHouden0,1%
OutokumpuHouden2,9%
Danske bankKopen6,7%
ArcelorMittalHouden  9,6%
NokiaKopen op €3,-10,0%
DSMHouden18,7%
WDPVerkopen19,6%
Lucas BolsHouden30,2%
BayerShort31,2%
PostNLHouden36,4%
Flow TradersKopen39,1%
Blackrock minralsSpeculatief kopen192,3%
Maxar TechnologiesSpeculatief kopen229,8%
Gemiddelde winst16,0%

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.