Investeren in een IPO

Als je een belegger bent, dan ben je vaak opzoek naar de beste beleggingen. Je denkt aan een bedrijf zoals Apple, Google, Facebook of Tesla en je zou willen dat je hier vanaf het beging af aan al bij zou zijn geweest. Het was heel lucratief geweest als je meteen aandelen had gekocht van deze bedrijven toen ze naar de beurs gingen. Aangezien deze bedrijven nu al de grootste koersstijging al achter de rug hebben, is het opzoek gaan naar een nieuwe Tesla of Apple. Die nieuwe bedrijven moeten een keer naar de beurs toe gaan. Wanneer een bedrijf voor de eerste keer naar de beurs gaat, wordt dat een IPO genoemd “Initial Publuc Offering”. Er wordt vaak veel aandacht aan een IPO besteed, daarom ontgaat dit ook niet vaak bij beleggers die alles in de gaten houden. Is het nu wel of niet verstandig om de aandelen meteen te kopen bij een IPO, zodat je mogelijk de nieuwe Apple of Google al vanaf het begin bezit?

Wat is een IPO

Voordat er een IPO plaatsvindt, zijn alle aandelen vaak nog in handen van een paar mensen. Vaak zijn dit de eerste mensen die het bedrijf hebben opgezet en daarom alle aandelen in bezit hebben. Het is lastig om aandelen te bezitten van deze bedrijven, omdat de eigenaren de aandelen niet snel of makkelijk kunnen verkopen. Op dit moment is het bedrijf privaat, omdat de aandelen in bezit zijn van maar een paar mensen.

Wanneer een bedrijf het goed doet “zoals Facebook 10 jaar geleden” dan kan het bedrijf ervoor kiezen om naar de beurs te gaan. De aandelen kunnen dan worden verhandeld op de beurs en iedereen kan de aandelen dan kopen en verkopen. Op dit moment is het bedrijf publiekelijk.

Bij een IPO worden de aandelen van een private onderneming naar de beurs gebracht, zodat iedereen die aandelen kan kopen. Na de IPO is de onderneming publiekelijk.

Voordelen IPO

Een IPO brengt een paar grote voordelen met zicht mee. Indien een bedrijf geld nodig heeft om bijvoorbeeld uit te breiden, kan het bedrijf ervoor kiezen om aandelen te verkopen. Het geld dat wordt opgehaald door de verkoop van de aandelen, kan in het bedrijf worden geïnvesteerd. Als er veel belangstelling is voor zo’n bedrijf, kan er op een heel snelle manier veel geld worden opgehaald.

Door naar de beurs te gaan, wordt ook de naamsbekendheid vergroot. Veel investeerders kijken hiernaar en vaak wordt hier ook aandacht aan besteed in het nieuws. Deze gratis publiciteit is mooi meegenomen, want dit kan belangrijke relaties opleveren. Hoe meer mensen het bedrijf kennen, hoe meer mensen het product of dienst kunnen afnemen.

Als de aandelen makkelijker te verdelen zijn, kunnen de eigen werknemers ook makkelijker zelf aandelen kopen of krijgen middels bonussen. Het is vaak ook een goed teken als veel eigen werknemers aandelen bezitten van het bedrijf. De eigen werknemers weten het beste wat er speelt in een bedrijf. Op deze manier hebben de werknemers er ook profijt van als het bedrijf het goed doet. Dit zie ik als een grote motivatiefactor voor de werknemers.

Nadelen IPO

Wanneer de aandelen naar de beurs gaan, willen de eigenaren hier zoveel mogelijk geld mee ophalen. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt er veel reclame gemaakt voor de IPO. Hoe meer mensen van het aandeel afweten, hoe meer potentiele kopers het aandeel kan kopen. Meer kopers betekent meer vraag en meer vraag betekent een hogere verkoopprijs. Een hogere verkoopprijs betekent niet meteen dat het aandeel ook beter is. Een belegger kan elke dag uit duizenden bedrijven kiezen om in te investeren. Hoe groot is de kans dat de IPO waar de meeste reclame voor wordt gemaakt ook de beste belegging is? Statistische gezien is dit bijna nul.

Er zijn twee problemen bij het beleggen in een IPO voor de lange termijn. De IPO is een kans voor de eigenaren en de oprichters om de aandelen te verkopen. Deze insiders kennen het bedrijf het beste. Wanneer de insiders de aandelen willen verkopen, is dit vaak een slecht teken. Dit is niet het moment waarop je de aandelen kan kopen voor een goedkope prijs.  

IPO naar de beurs brengen

Daarnaast heeft de bank die de IPO begeleidt naar de beurs er een groot voordeel bij als er veel aandelen worden verkocht tegen een hoge prijs. Deze belangen zijn tegengesteld van de lange termijn belegger. De lange termijn belegger heeft er juist belang bij dat de prijs zo laag mogelijk is. Dit maakt deze investering zeer risicovol.

Conclusie

Ik blijf altijd weg bij een IPO, omdat de belangen van de verkoper tegengesteld zijn aan mijn belangen. Ik loop hierdoor wel de kans mis dat ik vanaf het eerste moment bij een super bedrijf betrokken ben. Statistisch gezien is die kans toch zo klein, dat ik het liever even afwacht. Wanneer een bedrijf een paar jaar achter elkaar winst heeft gemaakt, kan ik voor mezelf nagaan of ik later alsnog aandelen hiervan wil kopen. Op deze manier zijn alle bedrijven afgevallen die de beloftes toch niet hebben kunnen waarmaken. Het geld wat ik hiermee bespaar, beleg ik dan in een solide bedrijf.

Samengevat

 • Bij een IPO worden de aandelen voor de eerste keer naar de beurs gebracht
 • Voordelen IPO
  • Een bedrijf kan hiermee makkelijk geld ophalen
  • Vergroting naamsbekendheid
  • Eigen werknemers kunnen makkelijker aandelen bemachtigen
 • Nadelen IPO
  • Kans voor insiders om te verkopen. Als insiders verkopen is dat een slecht teken
  • De bank en de insiders hebben een groot voordeel van een hoge prijs. Een investeerder wil graag een lage prijs. Tegengesteld belangen
  • Groot risico

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.