Marcus Lemonis The Profit, beleggen in kleine bedrijven

The Profit met Marcus Lemonis is een van mijn favoriete programma’s om te kijken. In dit programma helpt Marcus Lemonis kleine bedrijven die zich verder willen ontwikkelen, maar niet goed weten hoe ze dat moeten aanpakken. Marcus komt dan op bezoek bij het bedrijf en analyseert dan wat er wel en niet goed gaat in de organisatie. Ook bekijkt hij wat ervoor nodig is om de volgende stap te kunnen zetten om het bedrijf te laten groeien. Deze hulp is natuurlijk niet gratis. Marcus wil meestal een deel van het bedrijf in bezit hebben en als tegenprestatie brengt hij geld, kennis en 100% zeggenschap mee over het bedrijf. Op deze manier profiteert Marcus er ook van als het bedrijf verder gaat groeien. Door het krijgen van 100% zeggenschap, stuurt hij het bedrijf precies de kant in die hij wil. Aangezien het vermogen van Marcus op meer dan 500 miljoen wordt geschat, is het gebrek aan geld geen obstakel meer. Dit opent veel deuren voor kleine bedrijven.

Dit programma vind ik als belegger zeer interessant. Als ik wil investeren in kleine bedrijven, dan wil ik graag van tevoren weten of dit bedrijf daadwerkelijk potentie heeft om te groeien of niet. De lessen die The Profit laten zien, geeft een goed inzicht in de toekomstige potentie van een bedrijf. Door mezelf te verdiepen in de succesverhalen van The Profit, kan ik veel leren in welke bedrijven ik wel en in welke bedrijven ik niet wil investeren.  

Duidelijk businessplan

Business plan voor beleggen

Dit punt geldt voornamelijk voor een startup, want die bedrijven zijn vaak nog zoekende. Als je graag wil investeren in een startup, is het belangrijk om in het businessplan te kijken waar het bedrijf naartoe wil gaan en op welke manier zij dit willen bereiken. Indien er geen businessplan is, of het businessplan is heel onduidelijk, dan weet het management ook niet waar zij zich op moet richten. Als je niet weet waar je naartoe wil gaan, is het heel moeilijk te bepalen of er wel of geen vorderingen worden gemaakt.  

Door de ideeën op te schrijven, kunnen de ideeën ook makkelijker worden gedeeld. Op deze manier kan je met meerdere mensen brainstormen om het businessplan te verbeteren. Wanneer dit ontbreekt, kan het plan nooit worden verbeterd en weet het bedrijf ook niet waar ze op moeten letten.

Zorg voor genoeg werkkapitaal

Het zou zonde zijn als een goed idee door het juiste team wordt uitgevoerd. Wanneer ze bijna bij het punt zijn waar veel geld verdiend kan worden, is het geld op. De inkomsten komen pas maanden later binnen dan was begroot. Tenzij je Elon Musk bent, is dit een groot probleem. Door te zorgen voor voldoende geld in kas, kan het bedrijf ook blijven lopen als er iets tegen zit. Hoe minder geld er in kas is, hoe groter het risico op faillissement. Risico’s wil je graag vermijden.

Behandel de werknemers goed

De medewerkers zijn de mensen die het bedrijf draaiende moet houden. Als de medewerkers niet tevreden zijn, dan is het haast onmogelijk dat de ontevreden medewerkers wel de klanten tevreden kunnen houden. Als je ziet dat er een snel verloop is van werknemers in een bedrijf, is dit een slecht teken. Indien een werknemer wel gelukkig is in een bedrijf, dan is die vaak trots op zijn baan. Wanneer er zware periodes aankomen in een bedrijf, dan staat de werknemer vaker achter de eigenaar. Zo kunnen de moeilijke periodes beter worden overleefd.

Zorg voor de juiste kennis

Een van de beleggingstips van Warren Buffett is dat je alleen in bedrijven moet investeren die je begrijpt. Dit geldt ook voor het opzetten van een bedrijf. Wanneer je wil investeren in een startup, onderzoek dan wat de kennis is van de eigenaren in het bedrijf. Komt hun opleiding of werkervaring overeen met de markt waarin zij willen opereren?

Als je zelf ook verstand hebt van de markt waarin een startup zich wil gaan vestigen, dan kan je naar hun businessplan kijken. Indien dit er goed uitziet, kan je voor jezelf beoordelen of het plan realistisch is voor de mensen die het moeten uitvoeren. Kennis is in dit geval inderdaad macht, daarom is beleggen ook niet hetzelfde als gokken.  

Vind jezelf opnieuw uit

De markt verandert constant en de behoeftes van consumenten dus ook. Wanneer een bedrijf log is en niet relevant kan blijven voor de markt, dan gaat het uiteindelijk ten onder. De videotheek is hier een goed voorbeeld van, omdat zij het streamen hebben onderschat. McDonalds weet veel beter om te gaan met een markt die aan het veranderen is. Zij leggen steeds meer de focus op gezond en vegetarisch eten, zodat die groeiende markt ook wordt bediend in de toekomst.

Wees één stap voor op de concurrentie

In welke markt een bedrijf zich ook bevindt, daar zal altijd concurrentie zijn. Wanneer een bedrijf niet weet hoe zij de concurrentie een stap voor moeten blijven, zal het uiteindelijk ingehaald worden. Als een bedrijf dit goed weet te beschermen, dan zal het bedrijf altijd relevant blijven. Vaak ligt hier de focus op het efficiënter indelen van alle werkprocessen. Hoe efficiënter alles ingedeeld kan worden, hoe goedkoper het wordt om een product te maken. Hoe goedkoper een product is, hoe moeilijk het wordt voor de consument om een goed alternatief hiervoor te vinden. Wanneer een product goedkoop is, wordt het minder aantrekkelijk voor de concurrenten om zich ook op deze markt te bevinden. Zo heb je dubbel voordeel van het efficiënter indelen van je bedrijf.

Persoonlijk gezien vind ik dit punt een van de belangrijkste redenen waar ik naar kijk voordat ik in een bedrijf investeer. Coca-Cola heeft bijvoorbeeld een geheim recept die niemand na kan maken. Op deze manier blijft Coca-Cola altijd relevant, want veel mensen zijn gehecht aan die smaak.

ASML is hier ook een goed voorbeeld. ASML heeft zoveel unieke kennis voor het maken van chips, dat dit niet makkelijk te kopiëren is. Dit is de reden dat ASML relevant is en de concurrentie voor blijft. Daarom is dit één van de bedrijven waarin ik beleg en ik ben niet van plan om eruit te stappen.

Voor het geval je meer wil weten over starten met beleggen, heb ik een paar beleggingstips geschreven. Als je niet weet waar je precies moet beginnen, begin dan met indexbeleggen op de S&P500, de NASDAQ of koop een tracker op de AEX.

Samengevat

Als je wil gaan investeren in kleine bedrijven, let dan op het volgende;

  • Duidelijk businessplan
  • Kijk naar het werkkapitaal
  • Hoe worden de werknemers behandeld
  • Is de juiste kennis aanwezig
  • Bewegen bedrijven mee met trends om relevant te blijven
  • Loopt het bedrijf voor op de concurrentie

Als je geen één nieuw onderwerp wil missen, scrol dan naar beneden om je in te schrijven op mijn blog. Dan blijf je altijd bij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.