AEX tracker kopen

Persoonlijk gezien ben ik een voorstander van het kopen van indextrackers. Hiermee koop je in één keer een hele index, in plaats van losse aandelen. De meeste mensen die op deze manier beleggen, zijn passieve beleggers. Zij kopen een indextracker en laten het een paar jaar staan, zodat ze vanzelf meer waard worden. Ondertussen zijn er zoveel verschillende soorten indextrackers op de markt, zodat je nog steeds niet weet welke je moet kopen. Aangezien de meeste beginnende beleggers eerst investeren in de beurs van het eigen land ga ik de AEX tracker onder de loep nemen. Ik ga bekijken wat je hiermee precies koopt.

Wat is een AEX tracker

Met een AEX tracker koop je in één keer alle bedrijven die zich in de AEX bevinden. In dit geval zijn dat er maar 25. Als ik dit vergelijk met andere trackers, dan valt het op dat dit weinig bedrijven zijn. Als je een voorstander bent van een goede spreiding, dan zal je naast deze tracker ook nog andere trackers moeten kopen. Een van de meest gewilde indextrackers zijn de Vanguard alle world en een tracker op de S&P500.

De bedrijven die zich in de AEX tracker bevinden zijn wel Nederlands, maar ze reageren niet veel op het Nederlandse nieuws. De bedrijven zoals Shell, ASML en Prosus verdienen geld over de hele wereld. Indien er iets in Nederland speelt, dan heeft dat weinig invloed op de AEX. Je ziet vaak dat de AEX hetzelfde beweegt als de S&P500. Als je geïnteresseerd bent in welk nieuws van invloed heeft op de AEX, dan is het raadzaam om het Amerikaanse nieuws in de gaten te houden. Dat is ook de reden dat ik vaak naar RTLZ kijk, want daar behandelen ze het meeste nieuws in de wereld wat van invloed heeft op mijn aandelen.

De AEX is een gewogen index

Een van de belangrijkste onderwerpen die je moet weten is de weging van elk aandeel in de AEX tracker. Als je een AEX tracker wil kopen dan wordt het geld niet gelijk verspreid over alle 25 bedrijven. Hoe meer het bedrijf waard is, hoe groter het aandeel van het bedrijf in de AEX. Aangezien de AEX tracker de AEX zo goed mogelijk wil volgen, neemt de AEX tracker dezelfde verhoudingen aan. Zie hieronder hoe je geld zou worden verdeeld in de AEX.

Verdeling van de AEX tracker

De 3 grootste bedrijven vertegenwoordigen 37,3% van de AEX tracker. Dat is evenveel als de 17 kleinste bedrijven in deze tracker. Wanneer ASML een slechte dag heeft, zal je daar meer van merken dan wanneer de ABN Amrobank en Aegon tegelijk failliet zouden gaan vanwege mismanagement. Wees jezelf ervan bewust dat je geld hier voor een groot gedeelte afhankelijk is van maar 3 bedrijven.

Shell is hier helaas een goed voorbeeld van. Sinds de coronacrisis is Shell voor 50% gedaald in waarde en Shell is een zwaargewicht in deze index. Hierdoor is het voor de AEX moeilijker om weer op het oude niveau te komen van voor de coronacrisis.

Prestatie AEX tracker

Wanneer je naar de koers van de AEX kijkt, kan je snel zien hoe de ontwikkelingen verlopen. Deze koers dekt niet helemaal de lading. De standaard koers van de AEX telt het uitgekeerde dividend niet mee. Aangezien de AEX veel waarde aandelen bevat, is dit wel een belangrijk punt om te nemen. Wanneer je preciezer wil weten hoe je investering in de AEX verloopt als je het dividend wel meetelt, dan moet je naar de AEX Gross return index kijken. Deze index berekent wat er met de koers gebeurt als je al het dividend gebruikt om opnieuw in de AEX te investeren.

AEX met dividend

In deze grafiek is al het uitgekeerde dividend wel meegenomen. Hierin is te zien dat het geld dat in 2009 was geïnvesteerd nu 4x zoveel waard is. Dat komt neer op een jaarlijks rendement van 13,5% en dat is zeer goed. Dit laat ook zien dat het belangrijk is om al het dividend te gebruiken om opnieuw te investeren, zodat je optimaal gebruik kan maken van het rente op rente effect. Als je dit goed toepast, dan groeit je vermogen steeds sneller, waardoor je sneller een passief inkomen kan opbouwen. Als je dit lang genoeg volhoudt, dan kan je uiteindelijk leven van een passief inkomen.

Koers winst verhouding AEX

Persoonlijk gezien kijk ik ook altijd naar de K/W verhouding. Hierin wordt er gekeken hoeveel winst er wordt gemaakt t.o.v. de totale waarde van het bedrijf. Wanneer dit getal boven de 25 uitkomt “4% winst of lager” dan is dat vaak een teken dat je moet gaan opletten. Deze hoge cijfers kom je vaak alleen tegen bij technologiebedrijven, groeiaandelen en bedrijven die zijn overgewaardeerd. Aangezien de AEX maar een paar groeiaandelen en technologieaandelen heeft, is het belangrijk dat de K/W verhouding niet boven de 25 uitkomt.

Momenteel staat de K/W verhouding van de AEX op 17 en dat komt neer op 5,8% winst. Dat is een mooi gemiddeld rendement. Dit is het rendement wat je zou behalen indien de aandelen van de bedrijven in de AEX niet meer zouden groeien. Gemiddeld gezien groeien de aandelen in de AEX wel, dus die winst komt er waarschijnlijk ook nog bij.[1]

Conclusie

  • Met een tracker op de AEX koop je in één keer alle 25 de bedrijven in deze index
  • De AEX is een gewogen index. Hoe meer het bedrijf waard is, hoe groter het aandeel is in de tracker
    • De 3 grootste bedrijven hebben evenveel gewicht als de kleinste 17 bedrijven
  • Indien je in 2009 een tracker had gekocht op de AEX en al het dividend zou hebben herbelegd, dan was je vermogen 4x zoveel waard geworden.
  • De K/W verhouding van de AEX staat op 17 en dat is redelijk te noemen.


[1] https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/251712/ishares-aex-ucits-etf#/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.