Beursgenoten review deel 4

In alweer de 4de review van Beursgenoten ga ik analyseren of ook de voorspellingen van november 2019 uit zijn gekomen. In de edities van augustus, september en oktober, waren de voorspellingen zeer goed te noemen. Hoe meer voorspellingen Geert Schaaij goed maakt, hoe betrouwbaarder hij in mijn ogen wordt. Tot nu toe zijn mijn ervaringen met Beursgenoten zeer positief.

Tesla

Aandeel Tesla stijgt hard

Deze maand begint Beursgenoten meteen met een leuk aandeel. Veel mensen vragen zich terecht af waarom Tesla zoveel waard is en ze weten ook niet of Tesla over- of ondergewaardeerd is. Dit kan ik goed begrijpen, want dit is een heel volatiel aandeel. Daarom adviseerde Beursgenoten ook om Tesla alleen te kopen als je tegen de grote schommelingen kan. Ik kan mij goed vinden in dit advies, want het risico is echt heel hoog. Voor de mensen die niet van enorme schommelingen houden, werd een verkoopadvies afgegeven. Ondertussen is de koers van Tesla afgelopen jaar 550% gestegen.

Volkswagen

De auto-industrie heeft zware klappen gekregen “behalve Tesla” en Volkswagen hoort hier ook bij. Met nog een paar schandalen uit het verleden, heeft Volkswagen zich nog niet echt goed positief weten te positioneren in de markt. Desondanks is het wel een stabiel bedrijf dat niet zomaar zal omvallen. Hier werd een houdadvies afgegeven, maar het aandeel is ondertussen al wel 34% gedaald.

Aperam

De staalindustrie heeft geen makkelijk jaar achter de rug. De economie is gehaperd vanwege het coronavirus en de concurrentie vanuit China wordt steeds heftiger. Aperam heeft zich goed weten te houden en hier werd een neutraal advies voor afgegeven. Wanneer het dividend wordt meegerekend, is het aandeel afgelopen jaar 4,8% gestegen.

Galapagos

Pharma is risicovol

De biotechindustrie is een alles of niks sector. Zo geldt dat ook voor Galapagos. Vorig jaar waren ze nog bezig om een medicijn door een van de laatste testen te laten komen, maar helaas is dat medicijn hier een paar maanden geleden niet doorheen gekomen. Dit betekent dat het medicijn niet op grote schaal geproduceerd kan worden voor de verkoop. Het is duidelijk te zien aan de beurskoers. Het aandeel is 39% gedaald in een jaar tijd. Door de grote risico’s die hiermee gepaard gaan, had beursgenoten hier ook een houdadvies voor afgegeven.

Philips

Philips heeft ervoor gekozen om zich voornamelijk op de gezondheidszorg te richten. Door niet meer bezig te zijn met vele verschillende markten, is er nu wel meer eenheid in het assortiment. Wanneer ik naar de bevolkingssamenstelling kijk, lijkt mij dit ook een goede markt voor de toekomst. Tot nu toe is Philips geen hoogvlieger meer, maar blijft het nog wel altijd een bescheiden winst maken. Wanneer het dividend mee wordt gerekend, dan heeft Philips afgelopen jaar 5% winst weten te behalen. Dit is ook de reden dat Beursgenten en lang houdenadvies voor Philips heeft afgegeven.

Heineken

Beleggen in Heineken

Heineken is ook één van de bedrijven die hard is getroffen door de coronacrisis. Door de sluiting van de horeca, is er veel minder bier verkocht en dat is terug te zien in de koers. Wanneer ik hier het dividend meereken, is Heineken toch nog 15,7% weggezakt op de beurs. Het houdenadvies was waarschijnlijk wel op zijn plaats geweest indien de horeca open kon blijven.

Beter Bed

Beleggen in Beter Bed is niet verkeerd

Persoonlijk gezien vind ik de markt van Beter Bed heel saai, daarom zou ik hier nooit naar omkijken. Dat betekent niet dat hier veel winst mee te behalen valt. Indien je toch door Geert Schaaij hebt weten over te halen, dan had je hier een mooie winst kunnen behalen. Afgelopen jaar is het aandeel met 65,5% gestegen. Dus saai betekent soms ook winstgevend. Grote winsten betekenen vaak ook grote risico’s, daarom was dit aandeel ook als speculatief advies bestempeld.

Nedap

Voor dit technologiebedrijf is een koopadvies afgegeven. Als ik naar de ontwikkeling kijk van de NASDAQ van afgelopen jaar, dan zou je denken dat alle technologieaandelen het goed hebben gedaan. Helaas zijn er ook technologiebedrijven bij die niet echt zijn gegroeid. Nedap is daar één van. Met het dividend erbij is dit aandeel afgelopen jaar 2,8% gedaald. Dit koopadvies is aan de magere kant.

Randstand

De uitzendbranche heeft een moeilijk jaar achter de rug. Nu de economie voor een deel op een pauze staat, staat Randstad ook even stil. Ondanks dit slechte nieuws, vind ik het verlies nog wel meevallen. Ik had slechter verwacht. Geert Schaaij heeft het advies van Randstad op houden staan en afgelopen jaar is Randstand 14,4% afgenomen.

Akzonobel

Akzonobel bevindt zich in de markt van verf. Deze markt is niet hard geraakt door de crisis, want de koers is heel stabiel gebleven. Een hele bescheiden winst van 0,8% is hiervan het resultaat. Het houdenadvies van Beursgenoten is hier inderdaad op zijn plaats.

Fugro

Beursgenoten was overtuigd van een houdenadvies, maar helaas is het aandeel behoorlijk gedaald afgelopen jaar. Veel mensen denken dat Fugro alleen met de olie te maken heeft, maar bodemonderzoeken kunnen voor meerdere markten uitgevoerd worden. Windmolenparken hebben hier ook veel vraag naar. Echter is de koers wel hard naar beneden gegaan met 60,3%. Hier had ik liever een verkoopadvies gezien.

Brunel

Ook dit aandeel is geen hoogvlieger geweest. Geert Schaaij gaf hier een houdenadvies voor af, maar zelf heeft hij wel bijgekocht. Geert Schaaij had beter zijn eigen advies kunnen opvolgen, want het aandeel is 25,7% gezakt in een jaar.

Fastned

Beleggen in aandeel Fastned

Dit bedrijf is een uitbater van snellaadstations. Persoonlijk gezien zie ik hier wel potentie is, maar tegelijk ook een groot risico. Wanneer ik een elektrische auto zou hebben, zou ik mijn auto elke keer thuis opladen, aangezien dat goedkoper is. Dan zou ik alleen langs de weg moeten opladen, indien ik langere ritten dan 350km op één dag zou maken. Deze afstanden leg ik maar een paar keer per jaar af, vandaar dat ik vermoed dat ik niet vaak langs de weg mijn auto zou moeten opladen. Wat voor mij geldt, geldt ook voor andere mensen.

Daarnaast zie ik Shell ook al laadstations bouwen bij de tankstations, dus de concurrentie komt ook om de hoek kijken. Dit weerhoudt andere tankstations natuurlijk ook niet om bij te bouwen.

Fastned bevindt zich wel op een markt die enorm aan het groeien is. Nederland is langzaam over aan het gaan op elektrisch rijden en deze auto’s moeten opgeladen worden om ermee te kunnen rijden. De grote vraag is alleen waar de automobilisten dit precies gaan doen? Ik denk dat ze dit voornamelijk thuis doen, zodat ze onderweg kunnen doorrijden. Natuurlijk kan ik er ook naast zitten.

Beursgenoten wacht ook nog af hoe dit zich gaat ontwikkelen, daarom blijven zij net zoals ik langs de zijlijn wachten. Dat wachten is maar goed, want het aandeel is 10% gedaald afgelopen jaar.

Ordina

Ordina is een bedrijf dat niet veel mensen in de gaten hebben, maar wat wel interessant is. Dit is één van de bedrijven waarvan ik spijt heb dat ik niet ben ingestapt, vanwege het feit dat het een stabiel bedrijf is met een goed toekomstperspectief. Afgelopen jaar is het aandeel 34,8% gegroeid. Dit zijn de bedrijven waarvoor je het doet.

Intu properties

Investeren in vastgoed van winkelcentra lijkt altijd een goed idee, maar de resultaten laten iets anders zien. Nu ook steeds meer panden in winkelcentra leeg staan, omdat de verkopen zich hebben verplaatst naar het internet, vist Intu properties achter het net. Door de lockdown vanwege het coronavirus, heeft dit aandeel het zwaar. Het advies van Beursgenoten was aandelen kopen wanneer er een aandelenemissie plaatsvindt, maar ik kan nergens vinden dat dit daadwerkelijk is gebeurd. Ik hoop dat mensen hier nog steeds op aan het wachten zijn, want het aandeel is ondertussen 97% gedaald. Het is dus niks te veel gezegd om netjes langs de zijlijn blijven te wachten tot het juiste moment.

Paul Hartmann

Dit bedrijf bevindt zich op de markt van medische verbruiksproducten. Als je een defensief bedrijf zoekt, dan is dit een goede om aan je portfolio toe te voegen. Ongeacht de economische status in de markt, zal hier altijd vraag naar zijn. Ondertussen is dit aandeel ook 12,8% gestegen in een jaar met het dividend meegerekend, dus het koopadvies is hier zeker goed te noemen.

Adidas

Dit sportmerk heeft verder weinig introductie nodig. Het is wel opvallend dat het merk al jaren een opwaartse trend aan het volgen is en dat is een goed teken. Desondanks heeft Beursgenoten hier een houdenadvies voor afgegeven en achteraf is dat maar goed ook. Met het dividend meegerekend, is het aandeel 6,2% gedaald.

ProQR

Dit bedrijf bevindt zich ook op de markt van biotechnologie en Beursgenoten geeft ook duidelijk aan dat deze investering niet geheel zonder risico is. Indien het medicijn aanslaat, dan zijn de winsten hoog. Als de medicijnen niet worden goedgekeurd of niet blijken te werken, dan is alles verloren. Het is maar hopen dat de onderzoeken zijn afgerond voordat het geld op is. Door de nieuwe investeringsronde heeft Beursgenoten hier terecht een speculatief koopadvies voor afgegeven. De goedkeuring of de doorbraak is er nog niet, daarom staat het aandeel nog niet hoog. Alles is dus nog mogelijk met dit bedrijf. Helaas is het aandeel met 45,7% gedaald in een jaar. Dat zijn de risico’s bij een duidelijk aangegeven speculatief koopadvies.

Netflix

Beleggen in aandeel Netflix

Netflix is ondertussen bij elk gezin wel bekend en is afgelopen jaren enorm gegroeid. Netflix staat bovenaan de lijst van de NASDAQ en bevindt zich ook tussen de FAANG-aandelen. Alle beloftes die ze hebben gemaakt, zijn ondertussen ook uitgekomen. Hier kwam wel enig risico bij kijken, maar het is Netflix gelukt. Beursgenoten gaf vorig jaar een houdadvies af voor dit aandeel, aangezien de concurrentie steeds dichterbij kwam met Disney plus. Apple en Amazon zitten ook niet stil op dit gebied. Netflix is ondertussen wel 65,5% gestegen in één jaar tijd. Dat krijgen niet veel bedrijven voor elkaar. Jammer dat hier geen koopadvies voor was uitgegeven.

Oordeel over Beursgenoten deze maand

De voorspellingen van de maand november kan ik wel als goed beschouwen. Tesla was wel echt een uitschieter naar boven toe met een plus van 550%, maar ik snap Beursgenoten wel dat ze daar een verkoopadvies voor hebben afgegeven. Als je alle aandelen zou hebben gekocht waar Beursgenoten deze maand over heeft geschreven “dus ook Tesla”. Dan kom je uit op een gemiddeld rendement van 32,6%. Zonder Tesla zou je nog steeds een rendement van 9,2% behalen.

Wanneer Beursgenoten een houdadvies afgeeft voor een aandeel, dan ga je die natuurlijk niet kopen. Indien ik alleen naar de aandelen kijk waar een koopadvies of een speculatief koopadvies voor is opgegeven, dan kom je uit op een rendement van 14%. Daar kan de AEX niet tegenop. Ik kan concluderen dat Beursgenoten voor de 4de keer op rij goed advies heeft afgegeven. Voor het geval je zelf aan de slag wil gaan met beleggen, heb ik enkele beleggingstips geschreven om je goed op weg te helpen.

Indien je ook wil profiteren van het beleggingsadvies van Geert Schaaij, dan kan je altijd naar zijn site gaan om ook lid te worden.

Als je geen één analyse van Beursgenoten meer wil missen, scroll dan helemaal naar beneden en schrijf je in op mijn blog.

BedrijfAdviesWinst/Verlies
Teslaverkopen550,0%
Beter bedspeculatief65,5%
Netflixkopen65,5%
Ordinakopen34,8%
Brunelhouden25,7%
Heinekenhouden15,7%
Paul Hartmankopen12,8%
Adidashouden6,2%
Philipshouden5,0%
Aperamneutraal4,8%
Nedapkopen2,8%
Akzonobelhouden0,8%
Fastnedwachten-10,0%
Randstandhouden-14,4%
Volkswagenhouden-34,0%
Galagagoshouden-39,0%
ProQRspeculatief kopen-45,7%
Fugrohouden-60,3
Gemiddelde winst32,6%

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.