Beleggingstips

Wanneer je gaat beginnen met beleggen, komt er veel op je af. Er is ook zoveel informatie te vinden over dit onderwerp en iedereen vindt er wel iets van. Wanneer je luistert naar iemand die al lang aan het beleggen is, hoor je waarschijnlijk veel nieuwe termen. Als je niet weet waar die persoon het precies over heeft, snap ik heel goed dat dit niet bevorderlijk is om te starten met beleggen. Als je hierover praat met iemand die niet belegt, zal die waarschijnlijk zeggen dat beleggen hetzelfde is als gokken en dat het veel te moeilijk is. Daarnaast wordt er ook altijd gezegd dat je geld kan verliezen en vroeger behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Ondertussen hoor je van mensen die beleggen dat ze hier wel degelijk geld mee verdienen. Voor de mensen die niet weten hoe ze moeten beginnen of meer rendement willen behalen, heb ik een paar beleggingstips geschreven die voor mij heel waardevol waren.

Zoek een mentor

Zoek een mentor voor belegginstips

Als je wil gaan beginnen met beleggen of voor grotere bedragen wil gaan beleggen, zoek iemand in je buurt die dit ook doet. Luister niet naar de personen die niet beleggen, omdat zij meestal niet weten wat beleggen inhoud. Als je op school Engels wil leren, ga je ook naar een persoon toe die Engels kan spreken en loop je niet naar de muziekleraar toe. Zo werkt het ook met beleggen, aangezien de juiste persoon weet waarover die spreekt.   

De meeste mensen beleggen ook omdat dit hun passie is en mensen praten graag over hun passie. Indien je eenmaal iemand hebt gevonden die belegt, is de kans groot dat die persoon er graag over vertelt en zijn kennis deelt. Waarschijnlijk heb je sneller een mentor gevonden dan je van tevoren denkt.

Verdiep je in beleggen

Kennis is macht en de kennis is te vinden in boeken, blogs, RTLZ en vlogs. Verdiep je in het onderwerp en leer hoe het spelletje werkt, zodat je hiermee geld kan verdienen. Er is een reden waarom de rijken steeds rijker worden, want zij snappen het spelletje. Kopieer hun gedrag en leer van hun adviezen. Ik leer veel van Warren Buffett, omdat hij al jaren bezig is met beleggen.

Bepaal je slaappunt

Beleggingstip wat is je slaappunt

Beleggen brengt risico’s met zich mee en niet iedereen kan hier mentaal goed mee omgaan. Als je merkt dat je niet kan slapen omdat de markt een slechte maand heeft, weegt dit nooit op tegen de winsten die je kan behalen. Gezondheid staat altijd voorop. Bepaal voor jezelf waar dit punt ligt, zodat je goed kan blijven slapen tijdens slechte beursmaanden. De markt zal altijd blijven schommelen, dus schommelingen horen er gewoon bij.

Dit is ook de reden dat ik alleen beleg met geld dat ik kan missen. Indien jij merkt dat je niet kan slapen als je al een beetje geld verliest dat je wel kan missen, dan ligt jouw grens lager. Je hoeft je voor niemand te verantwoorden waar jouw grens ligt, dus wees hier eerlijk over tegen jezelf.

Beleg voor de lange termijn

Beleggingstip, beleg voor de lange termijn

Hoe langer je belegt, hoe groter de kans is dat je winst behaalt. Kijk niet naar de dagelijkse schommelingen in de markt, want die zijn betekenisloos. Stel dat je één dag voor de corona uitbraak had geïnvesteerd in de S&P500. Dan nog zou je vandaag op winst staan. Beleg je geld en geef het tijd. Tijd is één van de belangrijkste onderdelen voor het behalen van winst op de beurs.

Herinvesteer je winsten om rente op rente te krijgt

Rente op rente is een belangrijk fenomeen om een steeds groter vermogen te krijgen. Door elke keer je winsten te herinvesteren, groeit je vermogen steeds harder. Wanneer je de winsten elke keer opneemt, zal je vermogen niet groeien. Door het rente op rente effect goed toe te passen, zal je sneller financieel afhankelijk kunnen worden.

Maak een realistische verwachting

In films en sporadische succesverhalen lees je hoe iemand binnen een paar jaar miljonair is geworden door €1.000,- goed te investeren. Ondanks dat ik dit ook graag wil, is dit niet realistisch. Natuurlijk zijn de eerste investeerders van de Bitcoin hier heel rijk mee geworden, maar hier hoort ook een gigantisch groot risico bij. Alle andere verhalen waarbij iemand anders al zijn geld is verloren door te investeren met een groot risico, hoor je niks van.

Wanneer je gemiddeld 7% per jaar rendement behaalt, dan ben je al goed bezig. Als je voor dit gemiddelde gaat, is de kans groot dat je het ook gaat behalen. Hiermee hoef je niet al te grote risico’s te lopen en je vermogen groeit harder dan de inflatie en belastingen.

Beperk je kosten

Beperk je kosten tijdens het beleggen

Elke euro die je uitgeeft aan kosten, gaat af van je winst. Dit klinkt logisch, maar de bewustwording hiervan is belangrijk. Stel dat je bij een broker €10.000,- aan aandelen gratis mag bewaren en je behaalt een rendement van 7% per jaar. Dan heb je na 30 jaar €76.122,-. Indien je een broker kiest die 0,5% bewaarloon per jaar rekent, dan heb je naar 30 jaar €66.143,-. Dat scheelt €10.000,- op het einde van de rit. Kleine verschillen hebben een grote impact.

Controleer goed waar de kosten zitten van een broker en hoeveel de kosten zijn. Een klein verschil hierin kan een groot gevolg hebben van het eindbedrag.

Professionals doen het niet structureel beter dan gemiddeld

Als je denkt dat de slimste mensen altijd het beste resultaat behalen, dan heb je het mis. Om dit aan te tonen laten ze ondertussen al 19 jaar een aap het opnemen tegen professionals. De aap heeft nu al 14 van de 19 keer gewonnen. Hiermee wordt er aangetoond dat de hoge kosten van beleggingsadviseurs zelden gerechtvaardigd zijn. Zoals al eerder gezegd, beperk je kosten. De grootste kosten kan je besparen door zelf te beleggen.

Ga indexbeleggen

Met een indextracker koop je in één keer alle aandelen die in een bepaalde index zitten. Stel je voor je koopt een indextracker op de AEX, dan verdeelt de indextracker je inleg over alle 25 bedrijven die zich in de AEX bevinden. Zo spreid je meteen je risico’s en het gemiddelde rendement hiervan is 7% per jaar. Als in januari je oog was gevallen op KLM en Shell, dan had je behoorlijke harde klappen gekregen. Met indexbeleggen loop je minder grote risico’s.

Er zijn veel verschillende soorten indexen waarop je een indextracker kan kopen en indexbeleggen werkt. De meeste mensen die beginnen, kopen er ook vaak een op de S&P500, de NASDAQ of de Vanguard all World. Als je niet weet wat je doet of moet doen, begin dan hier. Daarnaast kan je ook een tracker kopen op hele specifieke indexen, zoals groene stroom of zelfs water.

Let op, koop geen beleggingsfondsen. Hier beheert een beleggingsadviseur alle aandelen en analyseert alle bedrijven in dit fonds. Dit proces kost veel tijd en geld. Aangezien een aap vaak wint van de professionals, is dit niet altijd de hoge kosten waard. Kosten snoepen je winst weg, dus probeer dit te vermeiden door indextrackers te kopen.

Begin, maar begin klein

Beleggingstip, begin klein

Al het begin is eng en moeilijk. Houd er rekening mee dat je beginnersfouten maakt, maar leer hier wel van. Je leert het beste door er gewoon aan te beginnen.

Als je een fout maakt, kan je die fout beter met een heel klein bedrag maken. Het is normaal om met €50,- te beginnen, om te kijken hoe iets werkt. Stel dat je op de verkeerde knop drukt, dan is er weinig aan de hand als het maar om €50,- gaat. Leer eerst omgaan met kleine bedragen, want als dit niet lukt dan lukken de grote bedragen ook niet. Als het wel lukt, bouw je portfolio dan uit.

Beleg periodiek en passief

Veel mensen proberen de markt te timen, maar in de praktijk is dit heel moeilijk. Zelfs Warren Buffett, de beste belegger van de wereld, geeft aan dat dit niet kan. Als zelfs hij het niet kan, probeer het dan ook niet. Bij bijna elke transactie maak je kosten en je wil je kosten graag laag houden. Daarnaast kan je ook de boot missen als je een belangrijke dag of week mist door fout te timen. Voor het geval je met een groot bedrag wil instappen, verdeel dit bedrag dan en stap gespreid in. Zo zal je gemiddeld gezien nooit op het slechtste moment instappen.

Ik koop bijvoorbeeld op een vaste dag in de maand voor een vast bedrag een paar indextrackers. Ik handel passief, dus ik laat ze staan en doe hier niks mee. Zo maak ik in sommige gevallen letterlijk €0,- kosten met het aankopen en bewaren van deze beleggingsproducten. Al mijn indextrackers staan op winst, dus voor mij werkt deze manier prima.   

Blijf leren

Belangrijkste beleggingstip, blij leren

Wanneer je bovenstaande tips opvolgt, ben je al een heel eind. In veel gevallen kan je dan ook nog een hoger rendement behalen dan professionele aandelenhandelaren. Natuurlijk zijn bovenstaande beleggingstips alleen bedoeld om jou de juiste richting op te sturen, want er zijn heel veel soorten manieren van aanpak. Er zijn niet voor niets zoveel boeken over beleggen geschreven. Wees jezelf ervan bewust dat je nooit alles weet.

Voor de mensen die liever losse aandelen kopen, heeft Warren Buffett 5 beleggingstips geschreven die hierop gespecificeerd zijn. Deze tips doorloop ik ook altijd als ik nieuwe aandelen koop. Tot nu toe werken die heel goed voor mij, dus ik hoop ook voor jou. Mijn lievelingsaandeel om te kopen is ASML, want die scoort op elk puntje van het beleggingsadvies goed.

Samengevat

 • Zoek een mentor
 • Verdiep je in beleggen
 • Bepaal je slaappunt
 • Beleg voor de lange termijn
 • Herinvesteer je winst
 • Maar een realistisch verwachtingspatroon
 • Beperk je kosten
 • Koop indextrackers
 • Begin klein
 • Koop op een vast moment, want de beurs timen bestaat niet
 • Blijf leren door je nu in te schrijven op mijn blog, zodat je altijd bijblijft “scrol helemaal naar beneden toe en meld je aan”.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.