Hoe werkt indexbeleggen

Er zijn veel verschillende manieren van beleggen en elke manier heeft een andere aanpak nodig. Wanneer je wil gaan indexbeleggen, is het raadzaam om er eerst in te verdiepen, zodat je weet hoe je moet beleggen in indextrackers. Hierdoor weet je van tevoren wat de risico’s zijn en weet je ook precies wat je koopt. De grootste risico’s worden gelopen door iets te kopen waarvan je niet weet wat het is. Zo kan het zijn dat je meer risico loopt dan je daadwerkelijk zou willen. Deze risico’s kunnen makkelijk voorkomen worden, door deze blog goed te lezen.

Wat is een index

Een index is een groep aandelen die dezelfde criteria hebben. De bekendste index in Nederland is de AEX. Hier worden de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland verhandeld, zoals Shell en ASML. De bekendste index van de wereld is de S&P 500. Hierin staan de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven.

De criteria van een index kunnen behoorlijk verschillen, want dit is niet altijd gebonden aan een land. De NASDAQ heeft bijvoorbeeld als eis dat hier geen financiële bedrijven in mogen staan, dus bedrijven buiten Amerika zijn hierin ook welkom. Dat is de reden dat ASML en Starbucks ook in deze ook lijst staan.

Een index kan op allerlei verschillende manieren worden opgesteld, daarom zijn er ook zoveel indexen. Zo is er ook een index opgericht voor mensen die in water willen beleggen of juist willen beleggen in groene energie. Tegenwoordig is er voor bijna elke criteria wel een index te verzinnen.

Indexcijfer

Wanneer mensen willen weten hoe het met een bepaalde index gaat, kijken zijn naar het indexcijfer. Dit cijfer houdt alle koersen bij van de bedrijven in een bepaalde index en transformeert dat naar een leesbaar cijfer. Indien het indexcijfer hoger is dan de dag ervoor, kan iemand snel zien of de bedrijven in de index het gemiddeld gezien goed hebben gedaan. Dat is de reden dat RTLZ zoveel aandacht besteed aan de AEX, want dan kunnen mensen snelle inschatting maken of het gemiddeld goed of slecht gaat met de aandelenkoersen in Nederland.

Indexbeleggen

Stel je wil gaan indexbeleggen, dan koop je geen losse aandelen zoals Tesla of Shell. Dan koop je in één keer alle aandelen die in een bepaalde index staan. Dit kan je doen met een ETF en dit wordt ook vaak een tracker of indextracker genoemd. Stel je wil een tracker op de AEX kopen voor €250,-. Dan spreidt de tracker al je geld over de 25 aandelen die in de AEX staan. Op deze manier spreid je heel snel al geld en worden de risico’s ook gespreid. Indien één bedrijf failliet gaat, merk je hier weinig van. Aan de andere kant, als één bedrijf heel veel groeit, dan merk je hier ook niet veel van. Voor mensen die risico’s willen spreiden, is dit perfect. De investering beweegt mee met de koers van de index. Daarom is de naam “tracker” ook zo toepasselijk, want dat betekent volgen. De tracker volgt de beweging van de index die je kiest.

Voordelen indexbeleggen

Indexbeleggen brengt veel voordelen met zich mee, daarom is het ook steeds populairder aan het worden. Persoonlijk gezien ben ik hier ook een grote voorstander van, want meer dan 50% van mijn beleggingen zitten in indextrackers. Ondanks alle boeken die ik heb gelezen en tips van Warren Buffett die ik volg, gaat mijn voorkeur toch uit naar deze vorm van beleggen. Indien je net gaat beginnen met beleggen, is indexbeleggen veiliger dan losse aandelen kopen. Bij deze een opsomming van de voordelen;

 1. Al je inleg wordt meteen gespreid over alle aandelen in de index. Hiermee wordt het risico gespreid.
 2. De lopende kosten en management fee zijn heel laag. Het is voor vermogensbeheerders heel makkelijk om een indextracker samen te stellen. Ze volgen gewoon een lijstje van de index en kopen die aandelen die op het lijstje staan. Hoe lager de vaste kosten, hoe meer winst er over blijft voor de investeerder.
 3. Professionele aandelenhandelaren verslaan de index niet vaak. Zelfs een aap wint het vaak van de professionals. Waarom zou je een professioneel een hoge vergoeding betalen, als een indextracker een beter rendement kan behalen. Door de lage kosten blijft er ook nog meer over.

Aandachtspunten indexbeleggen

Natuurlijk is indexbeleggen niet voor iedereen perfect en kan je ook niet blind een tracker kopen. Er zijn altijd een paar dingen waar je rekening mee moet houden, voordat je over gaat tot aankoop. Bij deze de belangrijkste punten waar je als beginner op moet letten.

Actief of passief beleggen

Indexbeleggen is voornamelijk bedoeld voor passieve beleggers. Indien je liever iets koopt en daarna geen aandacht meer aan wil besteden aan de investering, dan is indexbeleggen een goede manier. Door de lage schommelingen en het gespreide risico, maak je op lange termijn bijna altijd winst.

Als je losse aandelen koopt, merk je elk hobbeltje op de weg. Dit resulteert in grotere schommelingen in de koers. Als je een actieve belegger bent en juist wil profiteren van de schommelingen, dan kan je beter losse aandelen kopen.

Weet welke index je tracker volgt

Er zijn zoveel indexen waar je in kan beleggen, dat je snel een verkeerde index kan volgen. Indien je net begint en je wil op safe spelen, kies dan een index waar veel informatie over te vinden is. Zo kan je snel en makkelijk vinden waar je precies in investeert. Indien je interesse hebt om te investeren in de NASDAQ of in de AEX, dan heb ik dat al voor je uitgewerkt.

Herbeleggen of niet

Eén van de belangrijkste onderdelen van het opbouwen van je vermogen is het herbeleggen van je winsten. Door al het dividend en de winsten te herbeleggen, krijg je het effect van rente op rente. Dit is een essentieel onderdeel om steeds harder te kunnen groeien. Sommige indextrackers herbeleggen het ontvangen dividend meteen, zodat je daar zelf niet naar om hoeft te kijken. Let hierop als je een tracker koopt of verschillende trackers met elkaar vergelijkt. Indien een tracker dividend uitbetaalt, zie je dat niet terug in de koers. Bij een tracker die het dividend automatisch herbelegt, zie je dat wel terug in de koers. Wanneer je dit niet in de gaten hebt, ben je appels met peren aan het vergelijken.

Vaak staat op het einde van een tracker de letters ACC “accumulated”. Hiermee wordt bedoeld dat het dividend gecumuleerd wordt, dus wordt herbelegd. Indien je bij DEGIRO zit en een custody account hebt, moet je elke keer een percentage afstaan bij het uitbetalen van het dividend. Deze kosten kan je omzeilen door een tracker te kopen die het dividend meteen herbelegt.

Weging van elk aandeel

Indien je een tracker op de AEX neemt, word je investering niet automatisch eerlijk verdeeld. De grootste bedrijven wegen meestal het zwaarste in de index, dus ook in de tracker. Kijk daarom van tevoren naar de grootste posities van de tracker. Bij dit voorbeeld is de kans groot dat 40% van je geld wordt verdeeld over Shell, Unilever en ASML, aangezien deze bedrijven ook zo zwaar wegen in de AEX. Als je niet tevreden bent met deze spreiding, kijk dan verder naar een tracker die je geld anders spreidt.

Samengevat

 • Een index is een groep aandelen met dezelfde criteria. Denk hierbij aan de AEX of de NASDAQ
 • Aan de hand van het indexcijfer kan je snel zien hoe een bepaalde index het doet
 • Met indexbeleggen beleg je in één keer op alle aandelen die in de index zitten
 • Door de makkelijke samenstelling, zijn de lopende kosten meestal heel laag
 • Het risico wordt gespreid, daarom is het veiliger dan losse aandelen
 • Let op het volgende als je een tracker koopt:
  • Het is bedoeld voor passieve beleggers
  • Let erop welke index je volgt
  • Herbeleg je winsten om rente op rente effect te krijgen
  • Let erop hoe zwaar de grootste bedrijven wegen

7 thoughts

 1. Helder uitgelegd! Vooral het rente op rente-effect is interessant. Het menselijk brein is haast niet in staat om te bevatten hoe veel impact dan kan hebben op je rendement. Albert Einstein zou het niet voor niets het Achtste Wereldwonder genoemd hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.