Aandeel Tesla over- of ondergewaardeerd

Ik zit al een paar jaar met verbazing naar het aandeel Tesla te kijken. Daarbij stel ik mezelf vaak de vraag: “Moet ik nu wel of niet instappen?” Ik heb al eerder gekeken waarom het aandeel Tesla zoveel waard is, maar tot mijn spijt heb ik het aandeel niet gekocht in het verleden. Maar dezelfde vraag blijft wel door mijn hoofd spoken.

Als ik op internet ga kijken wat de analisten van dit aandeel vinden, liggen de antwoorden bijzonder ver uit elkaar. Sommige vinden het aandeel Tesla een zeepbel en andere analisten geven een koopadvies af. Nu weet ik nog steeds niet wat ik moet doen. Vandaar dat ik naar de argumenten kijk van de voor- en tegenstanders van het aandeel Tesla. Dan kan ik voor mezelf bepalen of ik alsnog kan bijkopen, of dat ik te laat ben en beter iets anders kan kopen.

Argumenten voorstanders

Ik begin met de positieve berichten over het aandeel Tesla, zodat ik kan kijken waar de euforie vandaan komt en wat de onderbouwing hiervoor is. Afgelopen 12 maanden is Tesla met 800% gestegen, dus ik kan ook goed begrijpen dat veel mensen hier positief tegenaan kijken. Dit zegt natuurlijk nog niks over de toekomst, maar ik snap wel het enthousiasme van de aandeelhouders in dit bedrijf.

Stocksplit van Tesla

In augustus heeft het aandeel een stocksplit van 5-1 doorgevoerd. Dat betekent het volgende: Elk aandeel wordt geruild tegen 5 nieuwe aandelen, maar elk nieuw aandeel wordt ook 5x minder waard. Je kan dit het beste vergelijken met een briefje van €100,- die je ruilt voor 5 briefjes van €20,-. De totale waarde blijft hetzelfde, maar je hebt wel meer briefjes.

Wat is het voordeel?

Onderaan de streep blijft de waarde hetzelfde, dus het lijkt alsof je er niks mee opschiet, desondanks zijn er wel voordelen. Eén aandeel kostte in augustus 2020 meer dan $2.000,- dus een beginnende kleine belegger die wilde spreiden zou nooit een Tesla aandeel kunnen kopen. Deze drempel kan verlaagd worden d.m.v. de stocksplit, zodat het aandeel voor meer mensen koopbaar wordt en dit verhoogt de vraag. Hoe meer vraag, hoe hoger de koers.

Elektrisch rijden is de toekomst

Tesla is de toekomst
Aandeel Tesla is de toekomst

In het klimaatakkoord van Parijs is besloten dat alles duurzaam moet worden en alle auto’s op benzine en diesel zijn niet duurzaam. Een Tesla is dat wel “mits de elektriciteit groen wordt opgewekt”. Tesla verkoopt nu de meeste elektrische auto’s, dus het bedrijf ligt voorop in deze groeiende markt. Wanneer zij de koppositie blijven behouden, is er een enorme potentiële groei mogelijk. De verkopen kunnen in de toekomst dus enorm hard oplopen. Wanneer Tesla elke keer aan de verwachtingen kan blijven voldoen, zal de koers blijven oplopen.

Winsten van Tesla

Winst aandeel Tesla gaat omhoog

In de opstartjaren maakte Tesla nog geen winst, maar tegenwoordig wel. Analisten verwachten een winst van bijna 2 miljard dollar voor het jaar 2020. Afgelopen jaren maakte het bedrijf vaak een verlies van soms meer dan een miljard dollar per jaar, dus het tij is gekeerd. De enorme hoge beloftes van Elon Musk zijn eindelijk uitgekomen. Voor de toekomst heeft Elon Musk nog meer beloftes gemaakt, dus de toekomst ziet er veelbelovend uit voor de mensen die in hem geloven. [1]

Argumenten tegenstanders

Nu de positieve berichten zijn samengevat, is het tijd om hier kritisch naar te kijken. Er zijn niet voor niets veel mensen die short gaan op dit aandeel.

Slechte koers/winst verhouding Tesla

Een winst van 2 miljard dollar lijkt veel, maar dit komt neer op een winst van $1.75 per aandeel. Eén aandeel kost op het moment van schrijven $450,-. Hiermee komt Tesla uit op een koers/winst verhouding van 257. Hierbij geldt, hoe lager dit cijfer, hoe gezonder het bedrijf. Wanneer de koers/winst verwachting hoger is dan 25, is het al raadzaam om te gaan onderzoeken of het geen zeepbel is……. Bij een koers/winst verwachting tussen de 17/25 moet je nagaan of het bedrijf niet is overgewaardeerd. Dus 257 is absurd hoog.

Ik moet er wel bij vermelden technologiebedrijven vaker een hoge K/W verhouding hebben tussen de 25 en de 100, omdat ze snel kunnen groeien vanwege de makkelijke schaalbaarheid. Wanneer een  technologiebedrijf de grootste groei heeft gehad, dan hebben zij uiteindelijk wel een gezonde K/W verhouding. Maar een K/W verhouding van 257 is naar mijn idee veel te hoog. De netto winst moet 10x zo hoog worden om een gezonde K/W verhouding te krijgen van 25. Dan pas is de huidige koers gerechtvaardigd voor de lange termijn. De vraag is ook tot in hoeverre Tesla echt een technologiebedrijf is.

Als de huidige koers nog hoger oploopt, moet de toekomstige winst nog hoger worden om de koers te rechtvaardigen. Voor nu betekent het al dat Tesla een netto winst van 20 miljard dollar per jaar moet gaan realiseren. Dat zie ik niet zo snel gebeuren, want dat is 10x zo hoog. Reken er dus ook maar niet op dat Tesla dividend gaat uitkeren de aankomende tijd, omdat zij de focus gaan leggen op de groei om aan de verwachtingen te kunnen voldoen. Een bedrijf laten groeien kost nou eenmaal geld.

Groeiverwachting Tesla te optimistisch

Aandeel tesla te optimistisch
Aandeel tesla te optimistisch

Analisten hebben een super optimistisch scenario uitgerekend voor Tesla en daarna gekeken wat de onderliggende waarde van het bedrijf op dat moment dan hoort te zijn. Zo hebben zij een scenario geschetst waarbij de autoverkopen de aankomende 10 jaar elk jaar met 21% stijgen. Over 10 jaar moet Tesla dan 4miljoen auto’s per jaar verkopen met een gemiddelde prijs van $40.000,- per stuk. Tesla zou dan 10x zoveel auto’s moeten verkopen als in hat jaar 2020. Dat is een behoorlijke opschaling van alles.

Zelfs al zou dit allemaal uitkomen, dan staat de huidige koers nog steeds te hoog vergeleken met de winsten. Dat is alleen als dit super optimistisch scenario uitkomt, dus de verkopen kunnen ook lager zijn.

Elon Musk vindt de koers ook te hoog

De laatste persoon die meestal kritisch naar de hoge aandelenkoers kijkt van Tesla, is de persoon die veel voordeel heeft van een hoge aandelenkoers. Hoe hoger de Tesla koers, hoe hoger de bonus van Elon Musk. Hieruit kan je concluderen dat Elon Musk niet zomaar iets zegt over een koers die te hoog is. Echter heeft hij dat wel gedaan in mei 2020. Hierin gaf hij aan dat de koers al te ver vooruit was gelopen op de toekomstige prestaties van Tesla. De waarschuwing van Elon Musk zelf, heeft de opmars van de koers niet tegen weten te houden. Hierdoor ben ik van mening dat Tesla is overgewaardeerd.

Aandeel Tesla overgewaardeerd, Tweet Elon Musk
Elon Musk geeft op Twitter aan dat de koers van Tesla te hoog staat

Te veel onervaren beleggers

Tesla te veel onervaren beleggers

Het aandeel Tesla is een enorme hype en veel handelaren beleggen er ook in. Door de recente stocksplit kunnen nog meer onervaren handelaren hier aandelen van kopen. Hierdoor trekt het aandeel nog meer beleggers aan, waardoor de hype alleen maar groter wordt. Kortom, de verwachting is groter dan de onderliggende waarde en het aandeel wordt gezien als een zeepbel.[2]

Conclusie

Ondanks dat elektrisch rijden de toekomst heeft en deze markt nog enorm gaat groeien, vind ik de huidige koers te hoog. Dat is duidelijk te zien in de K/W verhouding.

Om een gezonde K/W verhouding te krijgen, moet Tesla te veel groeien. Een gemiddelde groeiverwachting van 21% per jaar is al enorm en dat houden niet veel bedrijven structureel vol. Naar mijn mening heeft Tesla te veel handelaren aangetrokken die graag een aandeel wilden kopen en hierdoor is de koers te hoog opgelopen. Het zou gezonder zijn als de koers wat lager zou staan, zodat er een realistischer groeiverwachting behaald zou kunnen worden.

Als Elon Musk zelf ook nog aangeeft dat de koers te hoog staat, geloof ik hem. Een hoge koers heeft alleen maar voordelen voor hem. Ik richt mijn pijlen dus op een ander bedrijf.

Disclaimer: Ik ben geen professionele analist, ga daarom eerst zelf op onderzoek uit voordat je overgaat tot koop of verkoop van dit aandeel.


[1] https://www.analist.nl/berichten/496882-tesla-krijgt-upgrade-van-new-street-verwacht-hyper-groei

[2] https://www.businessinsider.nl/tesla-aandelen-elon-musk-overwaardering-oktober-2020/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.