Wat is de NASDAQ

Wanneer je het economisch nieuws volgt, kom je al snel de termen AEX, S&P500 en de NASDAQ tegen. Als je naar RTLZ kijkt, valt het op dat in bijna elk blok van 15 minuten minimaal één van deze drie termen aan bod komt. Als ze het over de AEX hebben, praten ze over de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland. Bij de S&P500 praten ze over de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven van Amerika. Indien ze het over de NASDAQ hebben, dan praten ze voornamelijk over technologie- en biotechnologieaandelen. Deze beurs is de afgelopen decennia steeds groter geworden, daarom trekt deze beurs ook steeds meer aandacht van beleggers. Maar waar letten de handelen precies op als ze naar de NASDAQ kijken? 

Het begin van de NASDAQ

Begin van de NASDAQ
Deze drukte dus voorkomen

De NASDAQ is nog niet zo heel oud, want is het is pas in 1971 opgericht. In tegenstelling tot andere beurzen, heeft de NASDAQ nooit een fysieke plaats gehad waar mensen aandelen kunnen verhandelen. Tijdens het opzetten van deze beurs, wilden de oprichters het handelen zo efficiënt mogelijk laten verlopen. Dit kon het beste uitgerold worden met computers. Op deze manier konden meerdere mensen tegelijk een aandeel verhandelen zonder elkaar fysiek te hoeven zien, vandaar dat de NASDAQ ook wel eens de schermenbeurs wordt genoemd. Tegenwoordig wordt vrijwel alle aandelenhandel middels computers gedaan, maar de NASDAQ was de eerste en kan dus als bakermat worden beschouwd.

Misvattingen van de NASDAQ

Niet alleen technologie

De NASDAQ wordt voornamelijk gezien als de technologiebeurs. Dit is geen rare gedachte als je naar de top van de index kijkt “Apple, Amazon, Microsoft, Facebook, Google”. Officieel mag een bedrijf zich bij deze index aanmelden, zolang het géén financieel bedrijf is. Dat is ook de reden dat Pepsi en Starbucks ook in deze index zitten. Aangezien de meeste bedrijven technologiebedrijven zijn, ligt hier wel duidelijk de focus op. Naast de technologie, bevat het ook bedrijven uit de detailhandel, gezondheidzorg, media en biotechnologie.

Verschil tussen NASDAQ Composite index en de NASDAQ 100

In de NASDAQ Composite index staan meer dan 3000 bedrijven vermeld. Elke keer als het nieuws naar de NASDAQ refereert, dan kijken ze naar deze 3000 bedrijven. Een bedrijf hoeft niet persé Amerikaans te zijn om in deze index te mogen komen. Zodoende komen we ook Nederlands trots tegen, namelijk ASML. Aangezien deze index meer een wereldwijde spreiding heeft en de nadruk op technologie ligt, kan je makkelijk zien hoe de technologieaandelen het in de wereld doen als je deze index bekijkt.

Wanneer je hier graag in wil beleggen met een indextracker, dan kom je al snel uit bij de NASDAQ 100. Dit zijn de 100 grootste bedrijven van de index. De tracker die je koopt op de index, volgt eigenlijk maar een gedeelte van de NASDAQ index. Dat is de reden dat je indextracker kan afwijken van het nieuws op RTLZ. Wees jezelf ervan bewust dat er een verschil zit tussen het nieuws over de NASDAQ composite en de indextracker op de NASDAQ 100.

Niet elk bedrijf weegt even zwaar

De NASDAQ 100 is een gewogen index. Dat houdt in dat het grootste bedrijf het meeste invloed uitoefent op de koers hiervan. Hierdoor liggen de verhoudingen behoorlijk scheef “Nog schever dan bij de AEX trouwens.” De 6 grootste bedrijven, zijn verantwoordelijk voor bijna 50% van de hele index. Als deze bedrijven toevallig net een slechte dag hebben, trekt dat de hele index mee omlaag.

BedrijfZwaarte
Apple13,2%
Amazon10,9%
Microsoft10,8%
Alphabet A+C6,7%
Facebook4,2%
Tesla3,4%
Dit is al goed voor 50%

Alphabet staat er dubbel in

Alphabet is het moederbedrijf van Google en zij hebben 2 verschillende soorten aandelen. Hierdoor staan zij ook 2x in de lijst. Met een aandeel van Alphabet A heeft de aandeelhouder stemrecht en met Alphabet C heeft de aandeelhouder geen stemrecht. Over het algemeen is het aandeel van Alphabet A een fractie hoger, omdat er meer waarde wordt gehecht aan het stemrecht. Dit is ook de reden dat er meer dan 100 symbolen in de index staan, aangezien één bedrijf met verschillende aandelen kan worden opgenomen.

De ene beurs sluit de andere beurs niet uit

Veel bedrijven die in de NASDAQ zijn opgenomen, staan ook in de S&P500. Apple staat daarnaast ook nog in de DOW Jones. Indien je een tracker hebt op de NASDAQ 100, S&P500 en de Dow Jones, dan is een groot gedeelte van je inleg belegd in Apple. Indien je nog losse aandelen wil kopen, is het goed om je hiervan bewust te zijn. Als je jouw portefeuille zoveel mogelijk wil spreiden, dan valt Apple als eerst af.

Risico is groot op de NASDAQ 100

NASDAQ is risicovol

Aangezien het leeuwendeel van de NASDAQ uit technologieaandelen bestaat, is de index hier sterk afhankelijk van. Als het niet goed gaat met de technologie, dan zakt de koers harder dan bij een index die meer gespreid is, zoals bij de S&P500. Tijdens het klappen van de dot.com bubbel in het jaar 2000 was dit pijnlijk zichtbaar.

Daarnaast zijn de meeste technologieaandelen groei aandelen. Groei aandelen schommelen van zichzelf al meer, omdat hier over het algemeen grotere risico’s meer gepaard gaan. Dit is ook een reden dat de NASDAQ harder schommelt dan de S&P500, omdat de S&P500 meer waarde aandelen bevat. Bij waarde aandelen ligt de focus meer op het dividend dan op de groei van het aandeel.  

Zoals eerder gemeld zijn 6 bedrijven verantwoordelijk voor 50% van de index. Deze 6 bedrijven hebben het afgelopen jaar bijzonder goed gedaan, waardoor alle passieve beleggers in deze index zeer tevreden zijn. In de toekomst kan dit dus veranderen als de Amerikaanse overheid beslist dat deze bedrijven opgeknipt moeten worden, zodat ze geen oligopolie of monopolie positie meer kunnen bekleden. Dan zal elk bedrijf minder zwaar wegen op de beurs en de koers zal hierdoor ook hard geraakt kunnen worden. Kortom, hierin beleggen is niet zonder risico.

FAANG en FANMAG aandelen

FAANG aandelen
FAANG aandelen

Het is al een tijd duidelijk dat de NASDAQ index voor een groot gedeelte wordt gedragen door een select groepje bedrijven. Oorspronkelijk waren dat Facebook, Apple, Netflix en Google. Later is Amazon hier ook aan toegevoegd, aangezien die een grote opmerkelijk grote groei heeft doorgemaakt. Deze bedrijven worden afgekort door FAANG. Als je naar deze bedrijven kijkt, kan je een goede inschatting maken hoe de hele NASDAQ ervoor staat. Wanneer ze over de top van de NASDAQ praten, wordt dit meestal aangeduid met FAANG.  

De FAANG aandelen staan er ook om bekend dat zij een monopolypositie voor zichzelf hebben gecreëerd, zodat ze als volgt enorm kunnen groeien. Hier zijn ze allemaal behoorlijk succes in geworden, daarom staan al deze bedrijven aan de top. Aangezien deze strategie zeer effectief is, is dit ook één van de beleggingstips van Warren Buffett. Koop aandelen van een bedrijf waarbij het concept niet “makkelijk” gekopieerd kan worden. De grootste winsten worden gemaakt bij bedrijven die een monopolie hebben, want zij hoeven de prijzen niet te verlagen vanwege de concurrentie. Dit is nadelig voor de consument, maar voordelig voor de aandeelhouders. Zolang de overheid een bedrijf niet opsplitst dat een monopolie positie heeft, stroomt het geld altijd naar deze bedrijven toe. Dat is de reden dat ik aandelen van deze bedrijven bezit, want dan zit ik aan je juiste kant van de trechter. Dan kan ik ook net als de rijken ook steeds rijker worden.

Microsoft hoort oorspronkelijk ook bij dit lijstje, daarom wordt er soms ook gesproken over FANMAG. Dit dekt de lading meer als ze naar de top van de technologie sector kijken. Microsoft voldoet ook aan de eis van het hebben van een monopolie op de markt, Al is dit wel een beetje aan het afnemen.

Waarom zit Tesla niet in FAANG
Tesla niet in FAANG

Dit is ook de reden dan Tesla niet in dit rijtje thuis hoort, omdat er meerdere bedrijven elektrische auto’s kunnen produceren. Daarnaast tot in hoeverre kan je Tesla als een technologiebedrijf beschouwen?

Samengevat

  • De NASDAQ is de eerste beurs waar aandelen alleen verhandeld konden worden via de computer
  • De NASDAQ bestaat niet alleen uit technologie en Amerikaanse aandelen
  • De NASDAQ composite index bestaat uit meer dan 3.000 bedrijven, als je een tracker neemt op de NASDAQ dan is dat alleen op de 100 grootste bedrijven
  • De 6 grootste bedrijven in deze index bepalen voor 50% de koers
  • Hierin beleggen brengt meer risico met zich mee dan bij de S&P500
  • De FAANG aandelen zijn de belangrijkste aandelen in de NASDAQ

Foto: https://www.flickr.com/photos/bfishadow/3099537747/in/photostream/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.