Rijk worden door rente op rente

Het rente op rente effect behoort tot één van de belangrijkste punten om echt rijk te kunnen worden met beleggen. De grootste sprong naar rijkdom wordt voornamelijk gemaakt door het rente op rente effect goed toe te passen. Vandaar dat het belangrijk is om je bewust te worden van de kracht van dit fenomeen. Als je dit niet goed toepast, zal je niet snel financieel onafhankelijk kunnen worden. Indien mensen het rente op rente effect slecht toepassen, krimpt het vermogen juist. Dit is ook een van de redenen waarom je soms hoort dat een bekende sporter of muzikant na het verdienen van miljoenen failliet is na een paar jaar. Deze blog is geschreven om ervoor te zorgen dat jij het maximale uit het rente op rente effect kan halen, zodat je vermogen alleen maar groeit op de lange termijn.

Rente op rente uitgelegd

Het makkelijkste voorbeeld kan ik maken met de rente die mensen vroeger nog kregen op de bankrekening. Stel dat je €10.000,- op de bankrekening zet tegen een rente van 7% per jaar, dan verdien je €700,- per jaar aan rente. Als je aan het einde van het jaar €700,- van je rekening haalt om iets leuks te doen, zal je het jaar daarop weer €700,- verdienen aan rente. Dit klinkt als een leuk extraatje, maar op deze manier zal je nooit meer dan €700,- per jaar krijgen en je buffer zal nooit boven de €10.000,- uitkomen.

Stel dat je de rente elke keer laat staan, dan verdien je het jaar erop ook rente over je rente. In het begin zal je hier weinig van merken, maar met de tijd loopt dit aardig snel op.

 • Na 10 jaar heb je €19.600,-
 • Na 20 jaar heb je €38.700,-
 • Na 30 jaar heb je €76.100,-
 • Na 40 jaar heb je €150.000,-
 • Na 50 jaar heb je €295.000,-

Procentueel gezien is je vermogen na 50 jaar met 2845% gegroeid. Elke euro die je in het begin inlegt, zal automatisch €28,45 opbrengen. Dat is een mooi vooruitzicht als je naar de lange termijn kijkt.

Kracht van rente op rente

De kracht van rente op rente

Als je het rente op rente effect goed toepast, groeit je vermogen steeds sneller en makkelijker naarmate de tijd verstrijkt. Op deze manier is het voor bijna iedereen mogelijk om rijk te worden, zolang je maar de tijd neemt. Indien je ergens in de 30 bent of jonger, is dit perfect. Dan heb je namelijk nog beschikking over veel tijd tot aan je pensioen.

Je kan het vergelijken met een sneeuwbal die je van een heuvel afrolt. Hoe langer de heuvel, hoe groter de sneeuwbal wordt. Als je wil gaan beginnen met het toepassen van het rente op rente effect, hoef je alleen een goede sneeuwbal te zoeken en een grote heuvel. De rest gaat vanzelf.

Toepassen van rente op rente

Toepassen van rente op rente

Tegenwoordig krijgt niemand meer normale rente op zijn spaarrekening, daarom zal je dit op een andere manier moeten gaan toepassen. Ik ben een voorstander van beleggen om dit voor elkaar te krijgen en voornamelijk van indexbeleggen. Op deze manier koop je geen losse aandelen, maar neem je meteen een positie op alle bedrijven van een bepaalde index. Stel je voor dat je geld wil verspreiden over alle aandelen van de AEX, dan kan je een indextracker kopen die bijvoorbeeld de AEX volgt. De tracker verdeelt je inleg dan automatisch over alle bedrijven die in de AEX staan, zodat je risico’s dan automatisch worden gespreid.

De meeste bedrijven in de AEX keren ook dividend uit, dus met een tracker op de AEX krijg je ook automatisch dividend. Als je het rente op rente effect optimaal wil toepassen, moet je met het dividend weer nieuwe trackers op de AEX kopen. Enerzijds worden je indextrackers meer waard, omdat de bedrijven op lange termijn groter worden. Anderzijds verdien je meer dividend, omdat je elke keer extra trackers bijkoopt van het groeiende dividend. Hoe langer je dit doet, hoe meer indextrackers je elke keer kan bijkopen van het dividend dat wordt uitbetaald. Op deze manier kan je een passief inkomen voor jezelf genereren.

In de grafiek hieronder is bijgehouden hoe een investering op de AEX zich beweegt als het dividend ook zou worden meegerekend. Dit overzicht heet: AEX gross return index.” De kleine V vorm die je op het einde ziet, was de coronacrisis. Toen overal in het nieuws kwam hoeveel geld aandelenhandelaren hadden verloren in een korte tijd, hadden ze het in feite over dat kleine dipje. Nu je het totaalbeeld ziet, kan je beter begrijpen dat tijd het belangrijkste aspect is van de stijging van de beurs. Je ziet ook dat de koers niet de huidige economie weerspiegelt, dus daar hoef je niet naar te kijken. Daarnaast zijn de beurzen zoals de S&P500 al meer dan 100 jaar achter elkaar aan het groeien. Ik zie handelen op de beurs ook niet als gokken indien een lijn al meer dan 100 jaar achter elkaar stijgt.

koers AEX met dividend meegerekend

Wanneer ik naar bovenstaande grafiek kijk, zie ik ook dat het weinig zin heeft om de beurs te proberen te timen. In de afgelopen 10 jaar zie ik maar 4 “duidelijke” dalingen op de beurs wat een kans had kunnen zijn. Je zou meer profijt hebben gehad om elke maand standaard indextrackers te kopen op de AEX, omdat de lijn over het algemeen toch omhoog gaat. Hoe sneller je een tracker koopt, hoe langer die tracker zijn werk voor je kan doen. Op deze manier koop je soms hoog en soms laag, maar op de lange termijn koop je de trackers altijd voor een gemiddelde prijs. Als je dit structureel doet, weet je zeker dat je gemiddeld gezien nooit op de piek bent ingestapt. Deze gedachte geeft mij het meeste rust als ik elke maand weer een beetje bijkoop als de index net flink is gestegen. Dit geeft mij ook de moed om iets te kopen als alles aan het zakken is, zoals tijdens de coronacrisis.   

Als ik het gemiddelde rendement zou uitrekenen van de afgelopen 10 jaar op de AEX gross return index, kom ik uit op een rendement van 14%. Hier zit de coronacrisis zelfs bij. Als je voor jezelf uitgaat dat je 7% rendement per jaar verdient, zit je zelfs nog heel voorzichtig met de schatting.

Rekenvoorbeeld rente op rente

Stel dat je elke maand voor €300,- aan indextrackers koopt op de beurs. Al het dividend dat je verdient, investeer je terug op de beurs, zodat je daar ook weer rente op rente mee kan verdienen. Dan zal je vermogen er ongeveer zo uit gaan zien met de jaren. 

JaarMaandelijkse inlegRendementJaarlijkse opbrengstenTotale portefeuille
13007%€ 252€ 3.852
53007%€ 1.449€ 22.152
103007%€ 3.482€ 53.221
153007%€ 6.333€ 96.797
203007%€ 10.331€ 157.915
253007%€ 15.939€ 243.635
303007%€ 23.804€ 363.863
353007%€ 34.836€ 532.488
403007%€ 50.308€ 768.994
453007%€ 72.009€ 1.100.706
Rente op rente effect toepassen

Stel je voor dat het gemiddelde rendement op 10% komt te liggen, dan hoef je maar €100,- per maand in te leggen om na 45 jaar op €1.000.000,- uit te komen. Moraal van het verhaal: “Het beste moment om in te stappen op de beurs, is altijd nu en stapsgewijs.”

Samengevat

 • Door optimaal gebruik te maken van het rente op rente effect, moet je de rente altijd terug investeren
 • Tegen een rente van 7% per jaar kan je vermogen na 50 jaar 2850% groeien in totaal
 • Dit kan je bereiken door je geld niet op een bankrekening te zetten, maar door indextrackers te kopen op bijvoorbeeld de AEX
 • Met makkelijkste en veiligste is om elke maand voor een vast bedrag indextrackers te kopen, zodat je gemiddeld gezien nooit op de piek instapt
 • Met het dividend dat je verdient koop je nieuwe indextrackers, zodat het proces gaat versnellen
 • Hoe meer tijd je de belegging geeft, hoe effectiever het rente op rente effect wordt

Foto: https://www.quoteinspector.com/images/money/stacked-coins-cash-roll

6 thoughts

 1. De fiscus is hier niet in meegerekend, aangezien de belastingdruk op iedereen verschillend is en het ook aan de samenstelling van de portefeuille ligt. Indien je “groei” aandelen koopt die geen dividend uitbetalen zoals Amazon, heb je ook minder met de fiscus te maken.

  Het rendement van 7% is ook een fictief rendement, want ik kan niet voorspellen wat er op de beurs gebeurt in de toekomst. Daarom is dit ook niet uit te rekenen.

  Het moraal van het verhaal is dat je de winsten terug moet investeren, zodat je vermogen steeds sneller kan groeien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.