Dividend aristocrats

Dividend aristocrats zijn zeldzaam op de beurs, want een aandeel kan zich niet zomaar een dividend aristocraat noemen. Hiervoor moet het aandeel minimaal 25 jaar op rij zijn dividend hebben verhoogd en dat is een moeilijke prestatie. Bijna alle bedrijven hebben af en toe last van een tegenvallend jaar, of een neerwaartse economie dat een negatief effect kan hebben op het bedrijf en vaak dus ook op het dividend. Indien een bedrijf het voor elkaar krijgt om ondanks alles toch een hoger dividend te kunnen uitbetalen, laat het zien dat het in alle marktomstandigheden goed kan blijven presteren. Beleggers zijn dol op dividend aristocrats, omdat dit meer zekerheid geeft voor de toekomst. Vooral in tijden van een crisis, is het fijn om te weten dat je ondanks alles een grote kans kan hebben op een hoger dividend. Voordat je een dividend aristocraat gaat kopen, is het wel slim om jezelf erin te verdiepen. Daarom kan je jezelf het volgende afvragen: “Zit je eigenlijk altijd veilig als je een dividend aristocraat hebt aangekocht, of kleven er ook nadelen aan?“

Verschillende dividend aristocrats

De bekendste dividend aristocrats komen uit Amerika, omdat hier de nadruk al lang ligt op het verhogen van het dividend. In Europa lag de nadruk op het niet verlagen van het dividend, vandaar dat veel bedrijven zoals Shell het dividend nooit hebben verhoogd, maar tot voor kort altijd in stand heeft gehouden. Hierdoor vallen heel veel bedrijven af, omdat zij een ander beleid hebben gevoerd. Wanneer in Europa dezelfde maatstaaf van 25 jaar zou gelden als in Amerika, dan zou vrijwel geen één aandeel een dividend aristocraat zijn. Om dit probleem te verhelpen, ligt de grens in Europa op 10 jaar. Wanneer je een dividend aristocraat zoekt, let er dan op of je een Europees of een Amerikaans aandeel koopt, aangezien de grens anders ligt.

King aristocrats

King aristocraat
King aristocraat

Daarnaast zijn er ook aandelen die 50 jaar op rij het dividend hebben kunnen verhogen. Deze aandelen worden terecht king aristocrats genoemd. Momenteel heb ik maar 27 bedrijven weten te vinden die zich in deze top categorie mogen voegen. De bekendste aandelen hiervan zijn: Coca-Cola, 3M en Johnson & Johnson. Als je net zoals Warren Buffett in 1988 veel aandelen zou hebben gekocht van Coco-Cola, dan heb je niks te klagen. Dan had je enerzijds profijt gehad van de groei van het aandeel en anderzijds van het alsmaar verhoogde dividend. Warren Buffett is staat erom bekend om passief te handelen en 5 beleggingsregels te volgen, voordat hij pas overgaat tot de aankoop van een aandeel. Door deze aspecten te combineren, heeft hij al vroeg de potentie van Coca-Cola gesignaleerd en hier heeft hij tot op de dag van vandaag profijt van.

Voordeel van dividend aristocrats

Beter te plannen

voordelen dividend aristocrats

Veel beleggers zijn dol op dividend, daarom zoeken zij naar betrouwbare bedrijven die hen deze zekerheid kunnen geven. Vooral als je eerder met pensioen wil gaan, zijn dividend aandelen een goede oplossing. Indien je veel aandelen hebt die elk jaar of elk kwartaal dividend uitbetalen, heb je al een passief inkomen. Het zou ook een goede aanvulling kunnen zijn op je pensioen voor de mensen die dit zelf moeten regelen. Wanneer mensen hun eigen pensioen regelen, willen ze tegen het einde van hun pensioen minder risico lopen. Vandaar dat ze dan uitkomen bij dividend aristocrats, omdat ze hier beter hun oude dag voorziening kunnen plannen.

Stabiliteit van de bedrijven

Als een bedrijf nog aan het groeien is, ligt de nadruk niet op het uitkeren van dividend. Het zou logischer zijn om het verdiende geld terug te investeren in het bedrijf, zodat het bedrijf door kan groeien. Amazon is hier het perfecte voorbeeld van. Die keert geen dividend uit, omdat alle nadruk op de groei ligt. De aandeelhouders hoor je niet klagen, omdat hun aandelen alsmaar blijven stijgen. De risico’s die hiermee gepaard gaan, zijn wel groter omdat het moeilijk aan te geven is hoe lang deze groei nog doorgezet kan worden. De bedrijven die uitgegroeid zijn, hoeven geen extra geld meer te investeren in groei, hierdoor blijft er meer geld voor dividend over. Wanneer een bedrijf is uitgegroeid en jarenlang constant dividend uitkeert, is dat vaak een teken van een heel stabiel bedrijf. Hoe stabieler een bedrijf is, hoe minder risico er gelopen wordt op de belegging. De combinatie van geld verdienen en weinig risico lopen, is een gouden combinatie.

Nadelen van dividend aristocrats

Lager rendement

Rendement en risico gaan vaak hand in hand. Meestal geldt: Hoe lager het risico, hoe lager het rendement. Bij dividend aristocrats wordt het risico als heel laag beschouwd, daarom trekt dit zoveel beleggers aan. Wanneer er veel vraag is naar een aandeel, stijgt de koers automatisch. Daarom worden de beste rendementen meestal alleen bij andere aandelen gehaald, tenzij je er heel vroeg bij was.

Verkeerde focus

nadelen dividend aristocrats

Wanneer een aandeel een dividend aristocraat is, brengt dat veel voordelen met zich mee. Dit trekt namelijk veel beleggers aan en dat is automatische reclame voor je aandeel. Daarnaast zijn er ook indextrackers die beleggen in dividend aristocraten. Hierdoor wordt het aandeel automatisch heel vaak gekocht op de beurs en dat komt de koers weer ten goede. Wanneer het dividend dan een jaartje wordt overgeslagen, wordt het aandeel uit de portfolio van de indextracker gegooid. Het aandeel is dan minder in trek en hierdoor zal het aandeel gaan zakken.

Een bedrijf heeft er veel voor over om dit te voorkomen. Dit kan ervoor zorgen dat de focus gaat liggen op de korte termijn van het dividend, i.p.v. de lange termijn van een gezond stabiel bedrijf. Het zou zonde zijn als potentiële zeer winstgevende investeren niet worden gedaan, omdat het dividend verhoogd moet worden. Voor de lange termijn kan dit een negatief gevolg hebben voor het bedrijf.

Een verhoging zegt ook niet alles

Elke verhoging is een verhoging. Dus een verhoging van 1cent per jaar per aandeel telt ook. Stel dat een aandeel $100,- waard is, dan is de dividendverhoging van 1cent te verwaarlozen. Op deze manier kunnen bedrijven met een heel voorzichtig beleid een dividend aristocraat worden, maar de belegger die van het dividend wil leven, wordt er niet echt rijker op.

Dividendbelasting

Wanneer je in Nederland belegt, zal je elke keer 15% dividendbelasting moeten betalen over het ontvangen dividend. Het totale rendement is dus al lager en een deel van de winst gaat naar de belasting.

Er zijn wel manieren om de dividendbelasting te ontwijken. Het bedrijf iShares is gevestigd in Ierland en daar wordt geen dividendbelasting geheven. Ishares zorgt ervoor dat het geld Ierland niet verlaat. Daarom heeft iShares indextrackers die het dividend automatisch herbelegt in dezelfde tracker. Op deze manier krijgt de aandeelhouders geen dividend, maar zijn indextracker wordt wel meer waard. Als ik elke keer kan kiezen tussen €85,- op mijn bankrekening of een waarde verhoging van €100,- op mijn aandelen, weet ik het wel. Je kan deze indextrackers herkennen aan de afkorting Acc van het woord accumulation. Door het herbeleggen krijg je ook meteen het rente op rente effect en dat werp voor de lange termijn echt zijn vruchten af.

Voor het geval mensen een custody account hebben bij DEGIRO kan dit ook handig zijn. Zij moeten als commissie bij elke uitbetaling van het dividend €1,- betalen plus 3% van het dividend. Met een Acc indextracker is er nooit dividend, dus hoef je ook niks af te staan, maar behoud je wel 100% van de winst.

Samengevat

 • Amerikaanse dividend aristocrats hebben 25 jaar achter elkaar het dividend verhoogd en bij de Europese variant is dat al bij 10 jaar
 • King aristocrats verhogen het dividend al meer dan 50 jaar achter elkaar
 • Deze aandelen zijn geliefd, omdat dit vaak stabiele bedrijven zijn en hier kan je financieel op plannen voor de toekomst
 • De nadelen zijn een lager rendement, kans op een verkeerde focus op het dividend i.p.v. groei, een mogelijk verkeerd beeld van de dividend verhogingen en 15% dividendbelasting

4 thoughts

 1. Bedrijven die altijd dividend uitbetalen hebben meestal een grote kasstroom en weinig schulden.
  De bedrijven berekenen de winst per aandeel en dan wordt gekeken hoeveel procent van deze winst van een aandeel aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd.
  De bedrijven hebben altijd een grote winst, als bijvoorbeeld 50% van de winst op een aandeel aan de aandeelhouders wordt uitbetaald. De andere 50% is dan voor het bedrijf.
  Het is niet meer dan normaal dat de aandeelhouders een dividend krijgen uitbetaald omdat ze ook met hun geld in het bedrijf zitten en altijd risico lopen.

  1. De meeste bedrijven die structureel winst maken, keren inderdaad dividend uit. Er zijn altijd uitzonderingen die dit niet doen of heel beperkt. Berkshire Hathaway is hier een voorbeeld van en heeft ondertussen $150 miljard dollar op de bank staan. Zij wachten op een goede kans om te gaan investeren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.