Beleggen in groene energie

Groen beleggen wordt ook wel duurzaam beleggen genoemd. Met groen beleggen wordt er bedoeld dat je belegt in bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit onderwerp wordt ook door een steeds grotere groep mensen belangrijk gevonden, dus de vraag is al aan het groeien. Op school kreeg ik al vakken ethiek en maatschappelijk verantwoord ondernemen, om ervoor te zorgen dat de opkomende generatie hier meer aandacht aan zou besteden in het bedrijfsleven. De overheid heeft zeker zijn best gedaan om bewustwording te creëren op dit onderwerp en naar mijn idee is dit alleen maar aan het groeien. Nu dit onderwerp steeds belangrijker aan het worden is, groeit de markt hierin ook steeds harder. Bij deze ga ik beschrijven hoe je met deze markt mee kan groeien als belegger en specificeer ik mij tot de groene energie.

Groene energie groeit al jaren

Momenteel staan we aan de vooravond van de grote opmars van groene energie. Voorheen keken veel mensen hier wel positief tegenaan, maar kostte groene energie nog meer dan grijze energie. Zolang het extra geld kost, haakt de grootste groep mensen meestal af. Grote projecten zijn alleen rendabel middels subsidie van de overheid zoals windenergieparken. Kleine projecten zoals zonnepanelen op huizen zijn al wel rendabel, omdat de huiseigenaren dan geen accijns hoeven te betalen op de energie. Aangezien de accijns “± 18 cent” ongeveer 4.5x zo duur is als de energie zelf “± 4 cent”, is het al lange tijd voordelig voor deze groep mensen om zonnepanelen aan te schaffen.

Doordat de grondstoffen van grijze energie steeds schaarser wordt, loopt de prijs langzaam op. Bij groene energie werkt dit juist tegenovergesteld. Door steeds betere technologische ontwikkelingen, dalen de kosten voor het opwekken van groene energie al jaren. We zijn nu bijna op het snijpunt beland dat groene energie goedkoper wordt dan grijze energie. Wanneer dat punt eenmaal is bereikt, heb je een solide businessplan om op grote schaal geld te verdienen met het opwekken van groene energie, zonder dat de overheid subsidie moet geven. [1]

Kostendaling groene energie

Vanaf 2010 t/m 2019 is er op de wereld voor meer dan 2.3 biljoen euro aan groene energiecapaciteit geplaatst. Ondanks deze grote investeringen, kwam het totaal opgewekte groene energie in 2018 nog steeds niet boven de 13% uit. Indien de energiebehoefte niet verandert in de toekomst, zal er grofweg 7 tot 8 keer zoveel geld geïnvesteerd moeten worden om de wereld energieneutraal te maken. Dat komt neer op 17.25 biljoen euro. Kortom, de groeiende markt is voorlopig nog niet uitgegroeid. [2]

Steeds meer landen gaan voor energieneutraal

Nederland heeft als doel om in 2050 energieneutraal te worden. Dat wil zeggen dat alle energie duurzaam opgewekt moet worden. Nu zit Nederland nog onder de 20%, dus deze markt zal 5x zo groot moeten worden in 2050. Voor het geval we in Nederland in de toekomst meer stroom gaan verbruiken, zal de markt voor groene energie alleen maar toenemen.

Het ligt niet alleen aan Nederland dat deze markt zo interessant is geworden. Een paar weken geleden heeft China aangekondigd om ook energieneutraal te worden in 2060. De Chinese economie is ook nog steeds aan het groeien en momenteel hebben zij in 3 jaar tijd voor 360 miljard dollar in groene energie geïnvesteerd. Ondanks deze gigantische investeringen, verwacht China dat de piek van uitstoot pas in 2030 zal plaatsvinden. Dat betekent dat zij nog meer enorme investeringen gaan maken om het land op groene energie te kunnen laten draaien. In de aankomende decennia zal de markt van groene energie een aantal keren kunnen gaan verdubbelen, om maar aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Naast China zijn er nog heel veel andere landen die hebben beloofd om energie neutraal te worden in 2050. Zelfs als alle landen maar voor 80% in de buurt komen van hun beloftes, staat deze markt een enorme groei te wachten. [3]

Oliesectoren zijn hun macht aan het verliezen

Voorheen vormden bedrijven zoals Shell en Exxonmobil de belangrijkste bedrijven van een index. Bij de AEX was Shell zelfs jarenlang het grootste bedrijf van de AEX, maar dat is nu ASML geworden. Bij de Dow Jones gaat Exxonmobil na 92 jaar uit de index. Dat geeft wel aan dat de markt voor grijze energie aan het veranderen is.

Sinds de coronacrisis zijn de oliebedrijven een van de weinige bedrijven die nog steeds in waarde aan het dalen zijn, terwijl andere bedrijven al zijn hersteld of zelf al hoger staan dan voor de crisis. Normaal gesproken kijken beleggers vooruit op de beurs en één slecht jaar kan wel ingecalculeerd worden. Zolang de vooruitzichten op de lange termijn gunstig zijn, zal de koers niet altijd veel dalen bij een tegenslag. Die vlieger gaat nu niet op, want de koersen van oliebedrijven zijn maar niet aan het herstellen en Shell staat ondertussen 60% lager dan aan het begin van dit jaar. Veel mensen vragen zich terecht af hoeveel behoefte er in de toekomst nog is voor grijze energie. Door het gebrek aan vertrouwen, blijven deze koersen laag t.o.v. het begin van het jaar.

Aanpak beleggen in groene energie

Persoonlijk gezien ben ik een voorstander van het beleggen in indextrackers. Op deze manier beleg je in één keer in de grootste bedrijven van een bepaalde markt. Gelukkig is er ook een indextracker voor groene energie die heet ishares global clean energy en deze index doet het de laatste jaren steeds beter. Met deze index beleg je in de 30 grootste bedrijven die zich bezighouden met groene energie. Hierbij moet je voornamelijk denken aan zon en windenergie. [4]

Koersontwikkeling van groene energie

Voor de mensen die duurzaam willen beleggen en een mooi rendement willen behalen, kan dit een hele mooie manier zijn. Natuurlijk is dit niet de enige manier om te investeren in groene energie, kijk daarom eerst zelf verder voordat je overgaat tot aankoop van deze tracker.

Samengevat

  • Er is een steeds grotere bewustwording voor het belang van groene energie
  • Deze markt groeit al jaren
  • Het is een kwestie van tijd voordat het opwekken van groene energie goedkoper is dan grijze energie
  • Veel landen willen tussen 2050 of 2060 energie neutraal worden, dus er komt veel vraag naar duurzame energie
  • Oliesectoren verliezen hun macht wat aangeeft dat er een verschuiving aan het plaatsvinden is.
  • Met een tracker op de ishares global clean energie kan je meeprofiteren van de groeiende vraag naar groene energie.

[1] https://www.nvde.nl/nvdeblogs/kosten-stroom-wind-en-zon-gaan-richting-kolen-en-gas/

[2] https://www.deingenieur.nl/artikel/rapport-wereld-wordt-duurzamer

[3] https://www.nationalgeographic.nl/milieu/2017/05/drie-redenen-om-chinas-aandacht-voor-groene-energie-serieus-te-nemen

[4] https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/producten/251911/ishares-global-clean-energy-ucits-etf#/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.