Review Beursgenoten deel 3

In deze maandelijkse blog schrijf ik elke keer een review over Beursgenoten. Hierbij bekijk ik de analyses die Geert Schaaij een jaar geleden heeft gemaakt en als volgt kijk ik naar de koersontwikkelingen van die bedrijven. Door alle analyses een jaar lang de tijd te geven, kan je goed zien hoe sterk de aanbevelingen van Geert Schaaij in Beursgenoten zijn. De review van augustus en september heeft Beursgenoten meer juiste voorspellingen gemaakt dan slechte voorspellingen, waardoor mijn ervaringen met beursgenoten nog als positief kunnen worden beschouwd. Vorig jaar dachten we dat we voornamelijk de ontwikkelingen van BREXIT en de handelsoorlog van China in de gaten moesten houden, maar dat lijkt nu kinderspel vergeleken met de coronacrisis waar we nu in zitten. We zullen zien of Geert Schaaij het 3x achter elkaar de goede voorspellingen kan waarmaken, waardoor het abonnementsgeld zijn prijs rechtvaardigt.

Sberbank

De Sberbank is een bank in Rusland en het vergt wel wat lef om hierin te durven te beleggen. Politiek gezien is Putin soms onvoorspelbaar en dat geeft een extra risico aan je beleggingen in dit land. Desalniettemin was dit niet een hele slechte investering geweest. De koers stond vorig jaar oktober op 225 roebel en nu weer, dus daar is niks mee gewonnen. Daarnaast is er wel dividend uitgekeerd van 18.7 roebel per aandeel en dat komt neer op een winst 8.3%. Wanneer ik dit vergelijk met de Nederlandse banken, is de Russische Sberbank goed door de coronacrisis gekomen.

ICT group

De ICT group bevindt zich in de automotive sector en afgelopen jaar was hier maar één winnaar en dat was Tesla. Ondanks dat zij zich wel richten op een markt met enorm veel potentie van het elektrisch en autonoom rijden, is dat niet terug te zien in de cijfers. Beursgenoten vertelde ook dat de cijfers tegen zouden kunnen vallen en gaf hier een houden advies af. Ondertussen is het aandeel van €13,- teruggevallen naar €7.50, dus de voorspelling van tegenvallende cijfers is hier op zijn plaats. Met een verlies van 42% in een jaar, was zelfs het houdenadvies te positief.

Corbion

Dit bedrijf is een voedingsconcern en vorig jaar begonnen veel mensen het vertrouwen te verliezen in dit bedrijf. Door de nieuwe topman heeft de koers de weg weer omhoog weten te vinden. Vorig jaar stond het aandeel op €26,- en nu staat het aandeel op €39,-. Als je daar ook nog de €0.56 dividend bij optelt, kom je uit op een winst van 52,2%. Beursgenoten gaf hier een houdenadvies af, maar een koopadvies was zeker ook goed geweest.

ForFarmers

Het bedrijf ForFarmers bevindt zich wel op een interessante markt. Door voedingsoplossingen te bieden voor de biologische veehouderij richten zij zich op een groeiende markt. De boeren hebben het in Nederland afgelopen jaar wel zwaar gehad, maar gelukkig zit de bedrijf verspreid over meerder landen. Met een koopadvies op €5.50 heb je geen verlies kunnen leiden op de aandeel. Wanneer je het dividend erbij optelt, staat het aandeel nu op €5.47. Dit komt neer op 0.5% verlies in een jaar.

Avantium

Avantium is een bedrijf dat plastic nabootst uit plantaardige grondstoffen. Indien het Avantium lukt om dit economisch rendabel voor elkaar te krijgen, betekent dat een enorme groei. Echter is het moeilijk om dit voor elkaar te krijgen, aangezien plastic zo goedkoop is. Beursgenoten heeft dit aandeel daarom als speculatief bestempeld. Momenteel stroomt het geld er harder uit dan dat het binnen komt, daarom is dit een aandeel voor mensen met de lange adem. Vorig jaar stond het aandeel op €2.50 en nu staat het aandeel op €5.74. Dat komt neer op een winst van 129.6%. Grote risico’s betekent ook hier kans op hoge winsten.

Axalta

Dit verfbedrijf wacht op een overname. In 2017 werd een bod van $37,- per aandeel afgewezen, dus Beursgenoten verwachtte dat er een beter bod zou komen. Dat is de reden dat er een koopadvies van $30,- werd afgegeven, maar er werd wel bij vermeld dat hier wel serieuze risico’s mee gepaard gaan. Wees dus zorgvuldig met deze aankoop. Ondertussen staat dit aandeel op $22,- en zou je een verlies van 26.7% hebben. Misschien dat er later wel een aanbod wordt gedaan, wat het koopadvies zou rechtvaardigen.

Prosus

Prosus is het levende bewijs dat de AEX steeds meer in het teken komt te staan van technologieaandelen. Prosus investeert zelf in technologieaandelen, dus moet ook meer als een investeringsmaatschappij worden gezien. Prosus heeft het grootste belang in Tencent en dat bedrijf kan vergeleken worden met Facebook en Whatsapp allen van voor de Chinese markt. Daarnaast richt Tencent zich ook op de e-sports markt en die markt is afgelopen jaren geëxplodeerd. Dit heeft ertoe geleid dat Prosus serieus meeweegt in de AEX. Vorig jaar stond het aandeel op €66,- en nu staat het aandeel op €77.80. Dat komt neer op een winst van 17.9%. Het koopadvies was hier goed op de plaats.

Fagron

Dit farmaceutisch bedrijf heeft goed aan de weg getimmerd de afgelopen jaren. Dit is beursgenoten ook opgevallen en daardoor werd hier een koopadvies afgegeven. Vorig jaar stond het aandeel op €15.50 en nu staat het aandeel op €21.50 en dat komt neer op een winst van 38.7% in een jaar. Wederom een goed advies.   

Bouwbedrijven, Bam, Volker Wessels, Heijmans

De bouwsector heeft het niet heel makkelijk gehad afgelopen jaar en dat is ook terug te zien in de koers van BAM. Voor deze 3 aandelen werd een houdenadvies afgegeven en daar is niks teveel mee gezegd.

  • Bam verlies van 49,5%
  • Volker Wessels een winst van 39.5% “vanwege een overnamen”
  • Heijmans een winst van 1.5%.

Signaux Girod

Dit familiebedrijf maakt, plaatst en onderhoud verkeersborden. Naar mijn idee lijkt mij dit een zeer stabiele markt, aangezien hier altijd een constante vraag naar zal zijn. Dat is de reden dat Beursgenoten een koopadvies van €12,- heeft afgegeven, maar ondertussen staat het aandeel 21.7% lager. Blijkbaar is de markt minder stabiel dan ik dacht.

Microsoft

Beursgenoten over Microsoft

Dit aandeel heeft verder weinig introductie nodig, want het blijft maar stijgen. Het advies was om dit bedrijf te kopen tijdens een dip, maar laten we ervan uitgaan dat Microsoft meteen werd gekocht in oktober 2019. Toen stond het aandeel op $135,- en nu staat het aandeel op $207,- en dat is een stijging van 53.3%. Goed advies naar mijn idee.

Visa

Dit bedrijf blijft ook maar stijgen, want het coronavirus heeft de koers amper aangetast. Vorig jaar stond dit aandeel op $170,- en nu staat het op $200,- en dat is een stijging van 17.7%. Ook dit was een goed advies om te kopen.

Amazon

Ondertussen is Amazon een van de grootste bedrijven van de wereld en naar mijn idee is de groei er nog steeds niet uit. Beursgenoten gaf vorig jaar al aan om dit aandeel te kopen en dat zou een goede investering zijn geweest. Vorig jaar stond het aandeel op $1735,- en nu staat het op $3145,- en dat is een winst van 81.3%. Dit zijn de bedrijven waarvoor je het wil doen.

Albemarle Corporation

Wanneer je gelooft dat iedereen straks in een elektrische auto gaat rijden, geloof je er ook in dat er heel veel accu’s gemaakt moeten worden. Eén van de belangrijkste grondstoffen hiervan is lithium en Albemarle produceert lithium voor de elektrische auto’s. Deze branche heeft dit bedrijf geen windeieren gelegd. Vorig jaar stond het aandeel op $67,- en nu staat het op $87,- en dat is 29.9% hoger. Ook dit is een goed advies geweest van Beursgenoten.

Facebook

Beursgenoten over Facebook

Vorig jaar kampte Facebook nog met enkele privacy schandalen en de vraag werd gesteld waarom Facebook zo machtig is en of ze misschien te machtig zijn? In plaats van te paniekeren, zag Beursgenoten dit als een mooi moment om in te stappen, aangezien de beurskoers toen aan het dalen was. Dit kan ik ook als een voltreffer beschouwen, aangezien de koers in één jaar tijd 49.7% is gestegen. Dit soort adviezen hoor ik graag.

Marathon Petroleum

In sommige sectoren vallen de grootste klappen van de coronacrisis en dit bedrijf heeft daarmee te maken. Ondanks dat veel analisten dit bedrijf als koopwaardig beschouwden, is het bedrijf met 50% in waarde gedaald in een jaar. Beursgenoten kan tenslotte niet alles goed voorspellen.

Van Eck Vectors Video Gaming and eSports ETF

Normaliter beleg je in een ETF of indextracker om de risico’s te spreiden, zodat je een degelijk rendement van ongeveer 7% per jaar kan behalen. Deze ETF zit duidelijk aan de bovenkant van de best presterende ETF’s van afgelopen jaar. Met een winst van 82.4% is dit bijzonder hoog te noemen. Naar mijn idee is deze markt nog steeds aan het groeien, dus mijn aandacht is hier ook op gevestigd.

Van ECK Vectors Natural Resources ETF

Deze indextracker richt zich voornamelijk op commodities en voor de langere termijn lijkt dit een zeer goede belegging. Helaas kan ik dat nog niet zo zien in de koers hiervan. Afgelopen jaar is de koers 6.1% gedaald en dat is tegen mijn verwachting in. Door de coronacrisis zijn toch veel mensen naar de commodoties toegetrokken, dus ergens hebben zij de boot gemist.

Ishares MSCI USA Quality dividend UCITS ETF

Deze indextracker richt zich voornamelijk op sterke aandelen die wel tegen een stootje kunnen. Meestal ligt de nadruk dan op waarde aandelen van de portefeuille, maar het zijn juist de waarde aandelen die de grootste klappen hebben gekregen deze crisis. Dus deze indextracker is afgelopen jaar met 10% gedaald.

Superior Drilling Products

Het is jammer dat het laatste aandeel een grote verliezer is, maar ik moet hem toch meerekenen. Dit bedrijf maakt de materialen die nodig zijn om olie op te pompen. Zoals al eerder is aangegeven, is de oliemarkt momenteel geen fijne markt. Hierdoor heeft ook dit bedrijf een verlies gemaakt van 50%. Er werd wel als opmerking bijgeplaatst dat dit aandeel niet zonder risico is en ze raden het ook niet aan een om hier veel aandelen van in de kopen. Dat verzacht de pijn wel een beetje.

Oordeel over Beursgenoten deze maand

Deze maand waren de voorspellingen zeer goed te noemen. Vooral Avantium heeft het gemiddelde goed naar boven weten te trekken. Als je ook deze maand met Geert Schaaij mee was gegaan in zijn adviezen, had je een rendement van 15% weten te behalen. Daar kan de AEX alleen maar van dromen.

Houd er wel rekening mee dat ik ook de houd adviezen hierin heb meegenomen. Persoonlijk kijk ik alleen naar de koopadviezen als ik nieuwe aandelen wil kopen. Als je de houd adviezen niet meerekent, dan kom je zelfs uit op de rendement van 24.3%. Daar zal ik voor tekenen.

Indien je ook wil profiteren van het beleggingsadvies van Geert Schaaij, dan kan je altijd naar zijn site gaan om ook lid te worden.

Als je geen één analyse van Beursgenoten meer wil missen, scroll dan helemaal naar beneden en schrijf je in op mijn blog.

BedrijfAdviesWinst/Verlies
Marathon Petroleumkopen-50,0%
Superior Drilling Productsvoorzichtig-50,0%
BAMhouden-49,5%
ICT grouphouden-42,3%
Axaltakopen op $30-26,7%
Signaux Girodkopen-21,7%
ETF qualitiykopen-10,0%
ETF natural resourceskopen-6,1%
ForFarmerskopen op €5,50-0,5%
Heijmanshouden1,5%
Sberbankkopen risicovol8,3%
Visakopen17,7%
Prosuskopen17,9%
Fagronkopen38,7%
Volker Wesselshouden39,5%
Facebookkopen49,7%
Corbionhouden52,2%
Microsoftkopen53,3%
Amazonkopen81,3%
ETF eSportskopen82,4%
Avantiumkopen speculatief129,6%
Gemiddelde winst15%

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.