Wall Street VS een aap

Dit is een van mijn favoriete verhalen over beleggen, omdat het zo haaks staat op alles wat ik persoonlijk verwachtte. Er zijn verschillende testen geweest waarin ze een aap laten beleggen op de beurs. De aap neemt het dan op tegen de mensen die soms wel jaren hebben gestudeerd om voorspellingen te kunnen doen over de aandelenkoersen. Tegen de verwachting in van veel mensen, won de aap zeer vaak. De langstlopende test hierover wordt gedaan door het bedrijf www.beursgorilla.nl en deze test houden zij al vanaf het jaar 2000 bij met de aap Jacko. Aan het einde van 2019 heeft Jacko de beurs voor de 15de keer weten te verslaan. Als een aap het beter kan voorspellen dan iemand die hier jaren voor heeft gestudeerd, wat zegt dit dan over de wereld van het beleggen en de gouden beleggingstips van Warren Buffett?

Hoe werkt de aap op de beurs test?

Jacko zit natuurlijk niet zelf achter de computer om de aandelen te kopen of te verkopen. Om het makkelijk te maken, kiest Jacko een banaan en die banaan is gelinkt aan een aandeel. Dit wordt 2x achter elkaar gedaan na elke maand. De eerste keer is voor de verkoop van een aandeel uit zijn portefeuille en de 2de keer is het voor de aankoop van een nieuw aandeel die daarvoor in de plaats komt. Zo beschikt Jacko altijd over 10 aandelen.

Tegenwoordig wordt de test niet meer uitgevoerd door Jacko zelf, maar door een computer die puur willekeurig één aandeel selecteert die verkocht moet worden en één aandeel selecteert die daarvoor in de plaats moet komen. In feite komt dit op hetzelfde neer, want de portefeuille wordt samengesteld op basis van nul onderbouwing. [1]

Waarom de aap op de beurs test?

Ze hadden drie redenen waarom ze deze test aan het uitvoeren zijn. Als eerste: De test heeft Beursgorilla uitgevoerd om aan te tonen dat er niet zo serieus gekeken moet worden naar de kosten van de financiële wereld. Om te laten zien dat de hoge kosten zelden te rechtvaatdigen zijn, heefy Warren Buffett heeft een weddenschap afgesloten met een hedgefondsmanager. Warren Buffett kocht een indextracker op de S&P500 met lage kosten en de hedgefondsmanager mocht alles doen op de beurs wat hij wilde. Diegene die na 10 jaar het beste rendement wist te behalen, wint 1 miljoen dollar. Warren Buffett heeft deze weddenschap gewonnen. Hiermee heeft hij dus aangetoond dat hoge kosten voor advies op de beurs niet altijd gerechtvaardigd zijn. Als je wil beleggen, maar je weet niet precies wat je moet aanschaffen, koop dan een tracker op een brede index zoals de AEX, S&P500 of de Vanguard all World.

Ten tweede: De prijs van een aandeel komt tot stand door naar de toekomstige verwachting te kijken van een aandeel. Het is heel moeilijk om toekomstige voorspellingen te doen, want niemand kan in de toekomst kijken. Indien een voorspelling makkelijk te maken is, handelen veel mensen op dezelfde manier, waardoor de prijs al meteen wordt ingecalculeerd in de beursprijs. Daarnaast komt een voorspelling ook niet altijd uit, omdat er een onverwachte crisis kan komen opzetten. Het coronacrisis is hier het meest recente voorbeeld van. Niemand kan daarom iets met zekerheid zeggen over de toekomst, vandaar dat de behaalde resultaten van een aap hierin niet opvallen.

Er zijn veel financiële instellingen die een hoog rendement beloven, maar dat kan ook niet altijd waargemaakt worden. Hoe serieus moet je een beleggingsproduct nemen, als dat rendement jarenlang wordt verslagen door een aap? Niemand kan het structureel beter doen dan markt, zelfs Jacko is het niet gelukt.

Ten derde: Met de test willen ze ook aantonen dat het belangrijk is om verder te kijken dan alleen het rendement zelf. Ondanks dat Jacko super goede winsten heeft behaald in het verleden, laat ik mijn geld niet door hem beleggen. Het is wel een duidelijk voorbeeld dat niemand zijn geld door Jacko wil laten beleggen, maar er zijn andere minder duidelijke voorbeelden in de markt. Stel dat een bedrijf 100 beleggingsfondsen in zijn portefeuille heeft en ze staan allemaal op winst. Dan krijg je het gevoel dat je niet kan verliezen als je jouw geld laat beleggen door dit bedrijf. Als je dieper gaat graven, kan het ook zijn dat dit bedrijf alle fondsen die verlies maken opzeggen. Om dit verlies te compenseren, maken zij 2x zoveel fondsen aan als dat zij sluiten en deze fondsen zijn nog niet toegankelijk voor het publiek. Bij de sluiting van elk slecht presterend fonds, brengen zij het nieuwe best presterende fonds op de markt. Op de manier lijkt het bedrijf alleen maar over winnaars te beschikken, maar schijn bedriegt.

Wat kunnen we leren van een aap op de beurs?

We kunnen er heel erg lacherig over doen, maar ondertussen heeft de aap wel het leeuwendeel van de markt verslagen. Wat is nu de reden dat de aap zo goed op de beurs presteert? Volgens mij zijn hier een paar antwoorden op.

 1. De aap handelt niet met emotie. Wanneer de beurs aan het zakken is, deert dat de aap niet. Dit laat zien dat je het beste gewoon kunt afwachten, zodat de markt zich kan herstellen. Rationeel blijven denken is het belangrijkste voor het behalen van een goed rendement. Stel dat je eind maart van 2020 al je aandelen zou hebben verkocht omdat je geen vertrouwen meer zou hebben in de beurs, dan had je niet kunnen profiteren van het herstel in de maanden daarna.
 2. De aap rekent geen beheerkosten, transactiekosten of andere handelingskosten. Eén van de belangrijkste punten van het behalen van een goed rendement is het laag houden van alle kosten. Elke euro die je niet hoeft uit te geven, is winst. Dit is ook een reden dat ik voornamelijk indextrackers heb en geen duurdere beleggingsfondsen.
 3. Met een groter risico kan je grotere winsten behalen. Als het geld door een aap wordt belegt, is het risico hoog. In dit geval is dat vaak goed uitgepakt, maar ook niet elk jaar. Voor hetzelfde geld pakte de aap slechte aandelen en hield hier lang aan vast.
 4. Zelfs de aap spreidt zijn aandelen. Alhoewel je van 10 aandelen nog niet echt kan spreken over een degelijke spreiding, is het toch een spreiding. Zo ben je niet afhankelijk van één aandeel dat het slecht doet.
 5. Door maar één keer per maand een wissel te maken, ben je naar mijn idee passief aan het beleggen. De meeste passieve beleggers presteren beter dan actieve beleggers. Met dit onderdeel heeft de aap niks te maken, maar het is wel onderdeel van de test waarom de aap het goed doet op de beurs.

Samengevat

 • Niet alle hoge kosten van beleggingsproducten en instellingen zijn gerechtvaardigd, aangezien een aap ook een goed rendement kan behalen.
 • Niemand kan ik de toekomst kijken, dus een onderbouwing kan soms ook niet kloppen.  
 • Het behalen van een goed rendement zegt niet alles. Kijk zelf hoe dit rendement tot stand is gekomen, want dan kan je de risico’s inschatten.
 • Handel niet met emoties en geef de aandelen tijd om zijn werk te laten doen.
 • Houd je kosten zo laag mogelijk.
 • Beleg passief.

[1] https://www.beursgorilla.nl/portefeuille/jacko.aspx

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.