Wat is de AEX?

Wanneer je naar het economische nieuws kijkt, zal je de term AEX ongetwijfeld voorbij horen komen. Bij RTLZ wordt bijna elke uur een blik geworpen op de AEX en de sluiting van de AEX is zelfs een dagelijks thema. Waar wordt precies naar gekeken wanneer ze hierover spreken? Waarom is deze informatie zo belangrijk voor mensen die beleggen?

Koers AEX

De AEX is voor de meeste Nederlanders wel een bekend woord, maar ze weten niet wat dit betekent. Dit is de afkorting van Amsterdam Exchange Index. De AEX houdt de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven bij en de Euronext beslist welke bedrijven dit precies zijn. Hierbij wordt naar de koersen van deze 25 bedrijven gekeken en dat wordt vervormd naar één getal. Het getal wat hier uitkomt is de koers van de AEX. Gemiddeld gezien is elk bedrijf in de AEX voor 4% verantwoordelijk voor de AEX koers. Door alleen naar de stand van de AEX te kijken, kan je snel zien hoe de 25 grootste bedrijven van Nederland het doen. Aangezien dit de belangrijkste bedrijven in Nederland zijn, kan je snel een inschatting maken hoe andere bedrijven het in Nederland doen.

Wanneer je belegt in Nederlandse aandelen, is de kans groot dat deze aandelen in de AEX staan. Wanneer de AEX stijgt, stijgt je vermogen ook en dat is de reden dat veel mensen hier in geïnteresseerd zijn. De AEX koers is ook een goede graadmeter voor andere Nederlandse bedrijven. Als de AEX index omhoog gaat, trekt dat andere bedrijven ook vaak mee omhoog. Zo kan iemand in één oogopslag een ruwe schatting maken hoe het ervoor staat met zijn beleggingen.

De AEX wordt ook beschouwd als de benchmarkt en beleggers vergelijken hun eigen rendement vaak met die van de AEX. Wanneer de individuele handelaar het beter doet dan de AEX, kan deze belegger zeggen dat hij de beurs heeft verslagen. Dit is moeilijker dan het lijkt, want niet veel mensen kunnen dit structureel volhouden. [1]

AEX tracker

Toen ik begon met beleggen, wist ik niet van welk bedrijf ik aandelen moest kopen. Daarom houd ik mezelf aan de 5 beleggingstips die Warren Buffett heeft opgesteld, voordat ik over ga tot aankoop. Wanneer je met een klein bedrag begint, is veel spreiden van aandelen niet altijd de beste optie. Voor elke order moet je transactiekosten betalen. Als je €1.000,- wil spreiden over 10 aandelen, kunnen de totale transactiekosten al snel boven de €50,- uitkomen. Dan heb je al 5% verlies, voordat je überhaupt echt bent begonnen. Dan zijn de verkoopkosten nog niet eens meegerekend. 

Gelukkig zijn hier indextrackers “ETF” voor uitgevonden. Dit wordt ook wel een tracker genoemd. Wanneer je voor €1.000,- een tracker koopt op de AEX, spreidt de tracker al jouw geld over deze 25 bedrijven. Bij de meeste brokers zijn de aankoopkosten van een indextracker gratis. In veel gevallen zijn de jaarlijkse beheerkosten van deze trackers lager dan 0.5%. Ik heb zelfs een tracker waarbij de beheerkosten op 0.07% staan. Dat houdt in dat ik voor elke €1.000,- die ik inleg, maar €0,70,- aan jaarlijkse kosten kwijt ben. Die 70 cent vind ik een zeer acceptabel bedrag. Met andere woorden, dit is heel goedkoop en je geld wordt meteen goed gespreid. Houd er wel rekening mee dat een tracker voornamelijk is gemaakt voor mensen die passief handelen. In veel gevallen komen passieve handelaren ook als beste uit de verf, dus geduld en tijd is een zeer belangrijk onderdeel.

Kanttekeningen van de AEX

Elk bedrijf dat in de AEX staat, heeft een andere weging. Het ideaalplaatje dat elk aandeel voor 4% verantwoordelijk is voor de eindstand, komt niet overeen met de werkelijkheid. Zo zijn er 3 bedrijven die samen voor 40% verantwoordelijk zijn voor AEX koers. Het kan een heel vertekend beeld geven als deze 3 bedrijven toevallig allemaal een slechte dag hebben. Deze bedrijven zijn ASML “16.2%”, Unilever “13.6%” en Shell “11.9%”.

Om ervoor te zorgen dat de verhoudingen niet te scheef groeien, wordt de weging elk kwartaal opnieuw geijkt. Indien een aandeel voor meer dan 15% verantwoordelijk is voor de weging, zal dit wordt teruggebracht naar de 15%. Als je een tracker koopt op een index, is het raadzaam om naar de weging te kijken van elk aandeel. Zo kan je zien met welke verdeelsleutel je geld wordt belegd en dan kan je ervoor zorgen dat je geld goed wordt verdeeld over de aandelen. Stel dat 50% van je inleg over 3 aandelen worden gespreid, dan kan je net zo goed de aandelen los kopen, zodat je geen beheerkosten hoeft te betalen. [2]

Veel mensen denken dat de aandelenbeurs een weergave is van de economie, maar die vergelijking is te kort door de bocht. Dat is ook de reden dat de beurzen in Amerika op het hoogste punt ooit kunnen staan, terwijl we midden in de coronacrisis zitten. Veel mensen vragen zich daarom af wat de aandelenbeurs meet, omdat hier met een ander perspectief naar gekeken wordt. Let er dus op dat de beurs geen perfecte afspiegeling is van de economie.

Verschuivingen binnen de AEX en AMX

Bedrijven en sectoren blijven groeien of krimpen, hierdoor is de samenstelling na verloop van tijd altijd anders. Vroeger domineerde de oliesectoren en banken de AEX, maar tegenwoordig is dat verschoven naar de technologische sector en de platform economie. In dit geval zijn dat ASML en ik verwacht dat Adyen in de toekomst zich hierbij aansluit. De dominantie van de technologie zie ik voorlopig niet veranderen, aangezien die in Amerika ook al de dienst uitmaken. In China gaat deze vlieger ook op, dus op dit gebied lijken alle beurzen in de wereld wel op elkaar.

Het kleine broertje van de AEX is de AMX. Door de groei van nieuwe bedrijven, kan het zo zijn dat de grootste bedrijven van de AMX groter zijn dan de kleinste bedrijven van de AEX. Elk kwartaal wordt hiernaar gekeken, zodat AEX altijd de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland weergeeft. Het is dus niet vanzelfsprekend dat een bedrijf als Philips en Shell voor altijd in de AEX zullen blijven staan.

Wanneer de samenstelling van de AEX verandert, zal de samenstelling van de tracker op de AEX ook moeten veranderen. Hierbij komt één van de nadelen van een tracker kijken. Deze trackers verkopen tegelijk massaal de aandelen die niet meer in het rijtje thuishoren en kopen massaal de aandelen die nieuw in het rijtje gekomen zijn. Op deze manier krijg je een grote verschuiving van vraag en aanbod in een korte tijd. Wanneer er veel vraag is naar een aandeel dat nieuw in de AEX wordt opgenomen, is dat niet altijd het beste moment om dat aandeel te kopen. Een indextracker profileert zich erop dat zij een bepaalde index volgen en niet wat de beste koop en verkoop momenten zijn. Door géén specialisten in te huren om hiernaar te kijken, kunnen de kosten hiervan wel zeer laag blijven. De keerzijde van de lage jaarlijkse kosten zijn de dure aankoopmomenten waar ze niet omheen kunnen.

Samengevat

  • De AEX houdt de koers bij van de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven en vervormt dit naar één getal.
  • Met een indextracker op de AEX kan je in één keer goedkoop een positie nemen in alle bedrijven van de AEX.
  • De koers van de AEX wordt voor 40% bepaald door 3 bedrijven, dus dit kan een vertekend beeld geven.
  • De AEX is niet hetzelfde als de economie.
  • De samenstelling van de AEX kan altijd veranderen na verloop van tijd.

[1] https://www.rtlnieuws.nl/economie/van-onze-partner/artikel/4753246/jim-en-janneke-taal-wat-aex-leren-beleggen

[2] https://wijzerbeleggen.nl/samenstelling-en-weging-aex-index/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.