Leven van een passief inkomen

Leven van een passief inkomen
Deze foto komt van: https://www.wannapik.com/vectors/81774#license_modal

Mijn persoonlijke einddoel van beleggen is om te kunnen leven van een passief inkomen. Hoe heerlijk is het als je niet hoeft te werken en dat je nog steeds genoeg verdient om alle kosten te kunnen betalen. Dit lijkt voor veel mensen een illusie, maar leven van een passief inkomen is zeker haalbaar. Het is niet altijd even makkelijk om het voor elkaar te krijgen en je moet er ook zeker wat voor doen, maar het is mogelijk. Warren Buffett heeft een zeer makkelijk stappenplan geschreven om dit voor elkaar te krijgen en erbij vermeld: “Een idioot met een plan verslaat een genie zonder plan”. Met dit plan kan vrijwel iedereen het voor elkaar krijgen om rijk te worden. Er kleeft maar één nadeel aan het plan, het duurt lang en niet iedereen wil langzaam rijk worden. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om 45 jaar voor een baas te werken, zodat ze daarna hopen om met een redelijk pensioen na hun 67ste te kunnen stoppen met werken. Persoonlijk kies ik voor de eerste optie. Ik heb geen zin om tot mijn 67ste te moeten werken om dan te hopen dat ik dan pas van mijn AOW en pensioen kan leven. Daarom ben ik nu al bezig met het opbouwen van een passief inkomen, zodat ik eerder kan stoppen met werken.

Uitleg van passief inkomen

Om te beginnen met het opbouwen van een passief inkomen, moet je eerst weten wat er precies bedoeld wordt met een passief inkomen. Het makkelijkste voorbeeld vind ik rentenieren. Vroeger toen mensen nog rente bij de bank kregen, kon je met een groot vermogen rentenieren. De rente die deze mensen bij een bank kregen, waren groter dan de kosten die ze hadden om van te leven. Met andere woorden, je laat het geld voor je werken en alle winsten worden op je bankrekening gestort. Het doel van een passief inkomen is om ervoor te zorgen dat er elk jaar genoeg geld op je rekening wordt gestort zonder dat je daar iets voor hoeft te doen, zodat je zorgeloos kan leven.

Houd hierbij met het volgende rekening. Stel je hebt 1 miljoen euro en ontvangt hier netto 7% rendement op, dan verdien je elk jaar €70.000,-. Dan heb je elk jaar €70.000,- om te besteden en niet meer, want dat miljoen moet in tact blijven. Leef alleen van het geld dat de investering opbrengt, zodat het volle bedrag voor je kan blijven werken.

Hoe bouw je een passief inkomen op?

Passief inkomen opbouwen

Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Aangezien ik de meeste kennis heb van beleggen, zal ik hier het meeste aandacht aan besteden. Het geld dat je hebt, moet voor je aan het werk gezet worden. De makkelijkste manier om dat voor elkaar te krijgen is door te beleggen. In plaats van je salaris elke maand op je spaarrekening te zetten, kan je het ook investeren. Dit is de reden dat ik elke maand een vast bedrag van mijn salaris apart zet om aandelen of indextrackers te kopen. Zie hieronder een paar mogelijkheden met uitleg erbij hoe ik het aanpak.

Aandelen

Een deel van mijn vermogen bestaat uit aandelen. Het is de bedoeling dat deze aandelen na verloop van tijd meer waard worden en ook meer dividend gaan uitbetalen. Op deze manier groeit mijn investering en hier verdien ik nu al mijn eerste extra inkomsten mee. Warren Buffett heeft 5 tips geschreven die ik doorloop voordat ik een aandeel koop. Zo weet ik dat ik niet zomaar iets koop en heb ik er vertrouwen in dat dit meer waard wordt in de toekomst. Doordat ik passief handel, verlies ik ook geen geld aan transactiekosten. Elke euro die ik niet extra hoef uit te geven is winst.

Indextrackers

Het meeste geld heb ik geïnvesteerd in verschillende indextrackers. Op deze manier spreid ik mijn vermogen en ben ik niet afhankelijk van één of enkele miscalculaties. Momenteel heb ik trackers op;

 • Water, omdat ik denk dat water over enkele jaren net zo belangrijk gaat worden als olie nu.
 • NASDAQ, omdat technologie een steeds grotere rol in ons leven gaat spelen. Zolang technologie groeit, groeit deze tracker ook.
 • S&P500, omdat hier de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven van Amerika in zitten. Als bedrijf kom je alleen in de S&P500 terecht als je jarenlang groeit en winst weet te maken. Met de tracker heb ik 500 bedrijven in mijn bezit die al bewezen winnaars zijn. Veilige optie naar mijn idee.
 • Groene energie, want we gaan van de grijze energie af. Hoe sneller we overstappen op groene energie, hoe meer deze tracker waard wordt.
 • Wanneer je een heel stabiele tracker wil aanschaffen, dan raad ik de Vanguard all World [1] aan. In de toekomst ga ik deze ook aankopen, omdat dit meer stabiliteit in mijn portfolio brengt.

Bij het aankopen van een indextracker, koop je in feitje een handjevol bedrijven. Als deze bedrijven winst maken, krijg ik een deel van de winst in de vorm van dividend. Zolang ik deze indextrackers heb, heb ik recht op het dividend van de bedrijven die in deze index zitten. Hier hoef ik niks voor te doen, maar ik krijg wel dividend.

Cryptocurrency

Wanneer je nog een lange weg te gaan hebt voor je pensioen, kan je ook een deel investeren in de Bitcoin. Hier zitten wel risico’s aan vast, maar de potentiële winsten zijn behoorlijk groot. Door de halving van de Bitcoin is de markt weer aan het aantrekken. Dit is ook de reden dat ik in de Ehtereum, Bitcoin, Ripple en Stellar zit. Wanneer deze munten een veelvoud waard zijn, verkoop ik ze en van dat geld koop ik dan indextrackers en aandelen. Zoals hier boven beschreven, hoe meer indextrackers ik heb, hoe meer recht op dividend ik krijg.

Obligaties

Aandelen hebben meer risico dan obligaties, dus je kan meer balans aan je portefeuille toevoegen door obligaties te kopen. Bedrijven en overheden geven obligaties uit “lees: hebben een lening nodig.” Wanneer je obligaties koopt, krijg je zolang de obligatie loopt een standaard rente. Dit is vaak tussen de 2% en 5%. Het is iets minder dan bij aandelen, maar tijdens een crisis is dit wel fijn om te hebben.

Koop vastgoed en ga het verhuren

Veel mensen zijn rijk geworden van vastgoed en de rijke mensen worden ook steeds rijker. Voor mij is dit een bevestiging dat vastgoed een zeer betrouwbare bron is om een passief inkomen uit te genereren. Als je 20% van de waarde van een huis kan aanbetalen, kan je de rest bij een bank lenen.

Het huis of appartement kan je daarna bij een specialist onderbrengen zoals www.friendlyhousing.nl. Zij regelen dat er een huurder in komt te zitten en dat de huurder zich aan de regels houden. Als je een liefhebber bent van passief inkomen, dan ben je ook een liefhebber om zo veel mogelijk uit te besteden. Een professioneel bedrijf kent de wetten en regels beter dan jijzelf, daarom raad ik aan om met een specialist in zee te gaan, zodat je zelf geen telefoontjes krijgt over futiliteiten. Dan hoef je zelf niet bezig te houden met mankementen en het niet nakomen van afspraken tussen huurder en verhuurder, of zelf een nieuwe huurder te zoeken. Je moet alleen duidelijke afspraken maken op welke bankrekening de huuropbrengsten gestort moeten worden en welk percentage je moet afstaan om alles zorgeloos te laten verlopen.

Dropshipping

Als je geen geld hebt om te investeren, kan je er ook voor kiezen om te beginnen met dropshipping. Ondanks dat dit als iets makkelijks wordt beschreven, is het wel moeilijk om hier echt iets mee op te bouwen. Het is ook moeilijk om het bedrijf succesvol enkele jaren door te laten lopen zonder er energie in te investeren.

Schrijf een blog met affiliate links

Ga een blog schrijven over een specifiek onderwerp net zoals ik. Als je een goed lopende blog hebt, kan je artikelen van andere bedrijven aanprijzen waar je achter staat. Voor elke verkoop kan je een commissie krijgen. Als je eenmaal een paar tijdloze blogs hebt geschreven, kan je hier lang profijt van hebben. Het kost wel veel tijd om dit goed te laten lopen, maar het is niet duur om iets op te zetten. Je hebt ook de mogelijkheid om een blog op te zetten voor een extra inkomen. Met dat extra inkomen zou je ook weer meer aandelen kunnen kopen, zodat je eerder financieel onafhankelijk bent.  

Andere mogelijkheden

Natuurlijk zijn er nog vele andere manieren om een passief inkomen op te bouwen. Indien je meer mogelijkheden wil weten, zoek dan verder op internet en laat je inspireren door andere.

Het begint te lopen en nu?

Wanneer je eerste euro’s hiermee binnenkomen, is dat een grote overwinning. Je snapt hoe het spelletje werkt en het grootste obstakel heb je overwonnen. Het balletje is namelijk gaan rollen en het rolt de juist kant op. Nu is het de bedoeling dat het balletje harder gaat rollen en groter wordt. Hoe ga je dat in goede banen leiden?  

Rente op rente effect

Probeer om alle winsten die je in het begin maakt meteen weer op dezelfde manier te investeren zodat je rente op rente effect krijgt. In mijn geval koop ik van al het dividend dat ik verdien nieuwe aandelen en indextrackers, zodat mijn passief inkomen steeds sneller groeit.

Als je begint met beleggen, groeit je aandelen portfolio voornamelijk door zelf geld in te leggen. Na verloop van tijd groeit je vermogen ook van de aandelen die je hebt gekocht. Vanaf dat moment groeit je portfolio op twee manieren. Enerzijds van het geld dat je zelf inlegt en anderzijds van het rendement dat de aandelen van zichzelf opleveren. Als je elke maand voor €500,- inlegt, dan groeit je vermogen zo met een rendement van 7% per jaar:

JaarMaandelijkse inlegRendementOpbrengstenTotale portefeuille
1€ 5007%€ 420€ 6.420
5€ 5007%€ 2.415€ 36.920
10€ 5007%€ 5.803€ 88.702
15€ 5007%€ 10.554€ 161.328
20€ 5007%€ 17.218€ 263.191
25€ 5007%€ 26.565€ 406.059
30€ 5007%€ 39.674€ 606.438
35€ 5007%€ 58.059€ 887.481
40€ 5007%€ 83.847€ 1.281.657
resultaat van rente op rente effect

Na 40 jaar heb je zelf €240.000,- ingelegd en je totale vermogen is meer dan een miljoen waard. Hierin zie je dat tijd het belangrijkste aspect is om een groot vermogen op te bouwen. De laatste 5 jaar groeit je vermogen zelfs met €390.000,-. Op het einde zet de maandelijkse inleg van €500,- per maand al geen zoden meer aan de dijk en zou je kunnen overwegen om te stoppen met inleggen. Als je na 20 jaar stopt met zelf eigen geld in te leggen, dan kom je na 40 jaar nog steeds boven het miljoen uit. Hier is heel duidelijk te zien dat tijd inderdaad geld is.

Essentie van het verhaal is dat je gewoon moet beginnen, zodat het geld zo lang mogelijk voor je kan werken. Door alle winsten opnieuw te investeren, behaal je maximaal profijt van het rente op rente effect.

Meerdere inkomstenbronnen

Als het geld steeds sneller begint binnen te komen, probeer dan meerdere inkomstenbronnen op te zetten. Op deze manier ben je niet afhankelijk van één vorm van inkomsten. Door je inkomstenstromen te verdelen in salaris, vastgoed, aandelen, indextrackers, obligaties, affiliate links, eigen bedrijf enz. sta je heel sterk. Mocht er eentje wegvallen, dan is er nog niks aan de hand.

Samengevat

 • Met een passief inkomen laat je jouw geld voor jezelf werken i.p.v. zelf te werken voor geld.
 • Koop eerst met je eigen geld aandelen, indextrackers, obligaties, vastgoed enz. Dit zijn beleggingsproducten die voor jou kunnen werken.
  • Er zijn meerdere mogelijkheden om een passief inkomen te krijgen. Kijk wat het beste bij jouw past.
 • Investeer in het begin alle winsten die je maakt terug in het geheel, zodat je rente op rente effect krijgt. Dan ben je sneller bij je einddoel.
 • Hoe langer je dit doet, hoe sneller je vermogen groeit.

[1] https://www.thinkingbig.nl/investeren/echt-alles-over-vwrl/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.