Obligaties horen ook bij beleggen

Wanneer je een stabiel portfolio wil samenstellen, is het raadzaam om in verschillende producten te investeren. Zo dek je al een groot risico af door te beleggen in indexfondsen en door op een passieve manier te handelen, maar dat is geen garantie om veilig door een crisis heen te komen. Zo zou je ook een gedeelte kunnen investeren in de Bitcoin, of daadwerkelijk goud kopen. Het aanhouden van obligaties is ook belangrijk om een sterke portfolio te creëren, want obligaties zijn over het algemeen zeer stabiel. Helaas wordt dit product vaak ondergewaardeerd en slaan mensen deze investering over. Hierdoor lopen mensen “onnodig” risico. Het zou zonde zijn als mensen één jaar voor hun pensioen een zware crisis ingaan en 30% van hun vermogen zien verdampen. Dit risico kan heel makkelijk voorkomen worden door slim te spreiden. Hoe gevarieerder je portfolio is, hoe beter je portfolio bestand is tegen een crisis.

Wat zijn obligaties

Een obligatie is in feite een lening aan een bedrijf of aan de overheid. Als tegenprestatie krijg je de lening terug plus de rente. Deze rente is meestal hoger dan dat je bij de bank krijgt. Hierdoor is het voor veel mensen interessant om een obligatie te kopen, omdat dit meer oplevert dan je geld op een spaarrekening te zetten. De obligaties zijn ook vrij verhandelbaar op de beurs, net zoals aandelen. Hierdoor kan je de obligaties snel omzetten in geld indien dat nodig is.

Voordelen van een obligatie

Een obligatie is dus anders dan een aandeel. Wanneer je een aandeel koopt, ben je voor een deel eigenaar van het bedrijf. Indien je een obligatie koopt, speel je eigenlijk voor bank. Dit brengt enkele voordelen met zich mee. Wanner de koers van een aandeel schommelt, of minder waard wordt, schaadt dat wel het aandeel, maar niet de obligatie. Daarnaast als een bedrijf failliet gaat, moet alles verkocht worden. Met dit geld worden de obligatiehouders eerder terugbetaald dan de aandeelhouders. De kans is daarom kleiner dat je je eigen inleg verlies t.o.v. een het kopen van een aandeel.

Door deze veilige regels van een obligatie, blijft een obligatie zijn waarde behouden. Dit is zeer aantrekkelijk in tijden van onrust op de financiële markt. Hierdoor zijn je beleggingen stabieler in tijden van onrust op de markt.  

Nadelen van een obligatie

Obligaties hebben natuurlijk ook een paar nadelen. Doordat je minder risico loopt, verdien je ook minder rente vergeleken met aandelen. Als het bedrijf het zeer goed doet op de beurs, profiteert de aandeelhouder hier het meeste van. Met een obligatie verdien je hier niks extra’s aan, want alles staat van tevoren al vast.

Ondanks dat obligatiehouders eerder betaald krijgen dan de aandeelhouders bij een faillissement, betekent het niet dat ze vooraan staan. De schuldeisers zoals de banken krijgen als eerste hun geld terug en daarna pas de mensen die een obligatie hebben. Het is dus niet geheel zonder risico.

Waarom geeft een bedrijf obligaties uit?

Een bedrijf heeft verschillende reden om obligaties uit te geven. Wees hier bewust van, want op deze manier kan je het risico inschatten dat je loopt.

 1. Een bank stelt soms zware eisen voordat zij een lening geven. Wanneer een bedrijf nog niet groot is, of ook nog andere schulden heeft, is dit lastig voor elkaar te krijgen. Bij het uitgeven van obligaties, wordt dit omgedraaid. Het bedrijf zegt zelf wat de voorwaarde zijn en de handelaren bepalen of zij hierin meegaan. Wanneer bedrijven obligaties uitgeven, kijken de handelaren vaak minder streng dan een bank en handelaren willen ook eerder dit risico lopen. Soms is het dus makkelijker om geld aan te trekken d.m.v. het uitgeven van obligaties dan door geld te lenen bij een bank.
 2. Bij een bank moet je vanaf het begin al starten met het aflossen van de lening. Vaak heeft de investering eerst tijd nodig voordat er überhaupt winst gemaakt wordt, dus dat is lastig. Bij obligaties hoeft alles pas op het einde van de looptijd terugbetaald te worden, waardoor het bedrijf meer ademruimte heeft om alles voor elkaar te krijgen. 
 3. Je geeft belanghebbe ook de mogelijkheid om mee te profiteren van de groei van het bedrijf. Dit kan weer leiden tot meer betrokkenheid. Als klanten of andere grote ondernemingen obligaties hebben van jouw bedrijf, hebben zij er profijt van als het bedrijf blijft bestaan. Het is een heel fijn idee als veel klanten en andere bedrijven een belang hebben dat jouw bedrijf niet failliet gaat. Dit kan ook worden gezien als een vorm van reclame en klantenbinding.
 4. Een bedrijf had ook de keuze om extra aandelen uit te geven om zo op die manier het geld op te halen. Vaak hebben de mensen in de top ook aandelen in het bedrijf en zij hebben geen zin als de eigen aandelen verwateren. Andere aandeelhouders zien dit vaak ook niet zitten. Deze verwatering kan worden voorkomen door obligaties uit te geven. De eigen aandelen lopen dan wel meer risico, meer blijven grofweg gezien wel de waarde houden. Vooral als er uitbreidingsplannen zijn voor het bedrijf, is het uitgeven van obligaties aantrekkelijk voor de aandeelhouders. Het bedrijf heeft de kans om te groeien, zonder dat er extra aandelen op de markt komen. [1]

Hoeveel obligaties moet je aan aanhouden in je portfolio?

Het is helemaal aan jezelf om te bepalen hoeveel obligaties je aan moet houden, maar er zijn wel vuistregels voor. Je leeftijd is het aantal procenten van je portfolio dat je aan obligaties moet hebben. Als voorbeeld: Ik ben nu 30 jaar oud, dus ik zou 30% moeten investeren in obligaties. Hoe ouder ik word, hoe dichter ik bij mijn pensioen kom en hoe veiliger ik mijn eigen portfolio maak. Zo kan ik het mij nu nog wel permitteren om grote risico’s te lopen, omdat dit in de toekomst wel recht wordt getrokken. Hoe ouder je wordt, hoe minder lang je de tijd hebt om risicovolle tegenslagen te verwerken, dus hoe minder afhankelijk je wil worden van risico’s.

Natuurlijk is dit een vuistregel waar je vanaf kan wijken. Vind je het fijn om meer risico te lopen, dan kan je jezelf meer richten op aandelen of andere beleggingsproducten. Indien je niet van risico’s houdt, kan je een groter belang nemen in obligaties.

Wat verdien je met obligaties

Zoals eerder gezegd, verdien je met obligaties minder dan met aandelen. Met een tracker op de S&P500 verdien je gemiddeld 7% per jaar en met obligaties zit je tussen de 2% en 5%. Hoe meer risico je bereid bent om te lopen, hoe groter de verdiensten.

Wanneer je weinig risico wil lopen, maar wel geld wil verdienen, staan deze twee obligatie index trackers goed aangeschreven.

 • iShares Core € Govt Bond UCITS ETF EUR [2]                           “Tussen de 2.1 en 2.5% rendement”
 • Xtrackers II ESG EUR Corporate Bond UCITS ETF 1D[3]        “Tussen de 2.5% en 3% rendement”

Samengevat

 • Obligaties zijn leningen die je verstrekt aan bedrijven of overheden, dus het is geen aandeel
 • Met obligaties kan je een stabiel portfolio bouwen die beter bestand is tegen een crisis
 • Obligaties zijn veiliger dan aandelen, maar leveren minder op dan aandelen
 • Ook met een obligatie loop je ook risico over je investering
 • Houd je eigen leeftijd aan om te bepalen hoeveel procent je portfolio uit obligaties moet bestaan

[1] https://tigercfs.nl/14-voor-en-nadelen-voor-het-financieren-middels-een-obligatie/

[2] https://www.ishares.com/nl/particuliere-belegger/nl/literature/fact-sheet/iega-ishares-core-govt-bond-ucits-etf-fund-fact-sheet-nl-nl.pdf

[3] https://etf.dws.com/NLD/NLD/Download/Factsheet/LU0484968812/-/ESG-EUR-Corporate-Bond-UCITS-ETF

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.